skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εμπορευματοποίηση Αθλήματος

Δημοσιεύουμε τις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΣΟ από την παράταξη της Νέας Σκαιστικής Κίνησης, κ. Νίκου Σερετάκη, και ένα σχετικό άρθρο στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για την εμπορευματοποίηση του αθλήματος, που όλοι αγαπάμε, με αφορμή τα Πρωταθλήματα που θα γίνουν στην Ερέτρια.

Οι δηλώσεις του κ. Σερετάκη
«Αρωγός η ΕΣΟ στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού»
Τις πρακτικές της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΔΣ
Για ευλαβική υλοποίηση από το ΔΣ της ΕΣΟ της άθλιας εικόνας ενός εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο το μέλος του ΔΣ Νίκος Σερετάκης, ο οποίος διαχωρίζει τη θέση του από τις τακτικές και τις λογικές του κέρδους μέσω του αθλητισμού που προωθεί η Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οπως τονίζει ο Νίκος Σερετάκης: «Αυτή είναι η άθλια εικόνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί ευλαβικά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ (η οποία περιλαμβάνει όλο το φάσμα της «αγίας οικογένειας»: από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. μέχρι «αγανακτισμένους» της ΣΠΙΘΑΣ)».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι απ' όλο το ξεζούμισα των αθλητών και των γονιών τους κερδισμένη βγαίνει και η ΕΣΟ: «Η όλη διαδικασία είναι "με το αζημίωτο" για την ΕΣΟ: μέσα από το "διαγωνισμό" που έκανε (για την ανάθεση νεανικών και Α' Εθνικής) - θέμα επίσης εξασφάλισε μερίδιο από το ξεζούμισμα αθλητών και γονιών: κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου διοργανωτή ήταν μεταξύ άλλων το ότι αυτός αποδίδει στην ΕΣΟ 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και η διοργάνωση της Α' Εθνικής) + 4.000 την εγγυητική επιστολή + τα παράβολα που θα εισπράξει από τα νεανικά (γύρω στις 6.500 - 7.000). Συνολικά δηλαδή, πάνω από 30.000 θα είναι η «συμμετοχή» της ΕΣΟ στα κέρδη των διοργανωτών που από αυτά "χρηματοδοτεί" τα πρωταθλήματα. Φέτος μάλιστα, ξέσπασε και ο πρώτος "μίνι - πόλεμος" μεταξύ ΕΣΟ και διοργανωτών για τα διαδικαστικά του μοιράσματος της πίττας».

Καταλήγοντας ο Νίκος Σερετάκης τονίζει: «Μετά από αυτά δε θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς γιατί στις 2 Ιούλη η πλειοψηφία του ΔΣ φέρνει για συζήτηση θέμα "αυτοχρηματοδότησης" και προσαρμογής της δομής της ΕΣΟ στον αντιδραστικό Καλλικράτη...».

Άρθρο από τη σημερινή έκδοση του "Ριζοσπάστη".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μετατρέπει το άθλημα σε μέσο κέρδους

Τους κυβερνητικούς στόχους για τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού μέσω της... παγίδας που στήνεται με τη συνδεσή του με τον τουρισμό (όπως είχε εξαγγείλει και στις προγραμματικές δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος) βάλθηκε να κάνει πράξη -και με το παραπάνω μάλιστα- η πλειοψηφία του ΔΣ της Σκακιστικής Ομοσπονδίας που πλέον διεκδικεί τα πρωτεία με αξιώσεις στη μετατροπή του αθλήματος σε προϊόν προς πώληση. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι επερχόμενοι τελικοί αγώνες των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων Παίδων - Κορασίδων που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το Σάββατο 25 Ιούνη στην Ερέτρια.

Κερδισμένος ο διοργανωτής
Κατά την προσφιλή και πάγια μέθοδο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, το πρωτάθλημα ανατίθεται σε «διοργανωτή» που συνδιαλέγεται με ξενοδόχους (στην προκειμένη περίπτωση στον ίδιο που ανέλαβε τα «Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα» που προηγήθηκαν αλλά και την Α' Εθνική που έπεται). Μάλιστα, τα ξενοδοχεία («Eretria Village» και «Holidays in Evia») αναγορεύονται σε... συνδιοργανωτές των πρωταθλημάτων. Ας σημειωθεί ότι στους αγώνες φιλοξενούνται δωρεάν οι προκριθέντες από τους προκριματικούς αγώνες των ενώσεων, σύνολο 133 παιδιά. Οι πάσης φύσεως συνοδοί (γονείς και συνοδοί) πρέπει να διαμείνουν υποχρεωτικά στα καθορισμένα ξενοδοχεία πληρώνοντας για 6 τουλάχιστον διανυκτερεύσεις από 40 - 78 ευρώ τη μέρα, ανάλογα το δωμάτιο και το ξενοδοχείο.

Η ΕΣΟ εξασφαλίζει την... πελατεία
Μάλιστα το μέγεθος της εξυπηρέτησης της ΕΣΟ στα επιχειρηματικά συμφέροντα αποδεικνύεται και από ένα άλλο γεγονός. Καθώς ο παραπάνω αριθμός δε διασφαλίζει τις εισπράξεις του ξενοδόχου και του διοργανωτή, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία φροντίζει για την αύξηση των «πελατών». Τόσο μέσω της γιγάντωσης της διοργάνωσης (είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπει 5 κατηγορίες αγοριών και 5 κατηγορίες κοριτσιών αρχομένων από κάτω των 8 ετών!) όσο κυρίως με την απαράδεκτη πρακτική των εξωαγωνιστικών προκρίσεων. Δηλαδή στην τελική φάση μπορεί να παίξει οποιοδήποτε παιδί δεν προκρίθηκε από την περιοχή του, ακόμα και αν δεν έπαιξε καν στα προκριματικά, αρκεί... να πληρώσει! Και μάλιστα διπλά: παράβολο συμμετοχής και διαμονή - διατροφή. Στην πραγματικότητα, η ΕΣΟ «πουλά» αντί αντιτίμου το δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση, διασφαλίζοντας την κερδοφορία του διοργανωτή.

Πληρώνεις - παίζεις!
Για να υπάρχει μια εικόνα του μεγέθους της «μπίζνας», φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 340 παιδιά (πέρσι ήταν περίπου 400!), δηλαδή πάνω από 200 θα πληρώσουν για να παίξουν, χώρια οι ανάλογοι συνοδοί. Πρόκειται για πλήρη διαστροφή κάθε αθλητικής έννοιας, καθώς το μήνυμα που περνά στα παιδιά είναι ότι εάν οι γονείς έχουν ισχυρό πορτοφόλι τα άλλα περιττεύουν... Τέτοια είναι η διοργάνωση που σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο δίνει διευκολύνσεις και «παροχές» στους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Παίδων και Κορασίδων κάτω των 16...

Ούτε με... Ε9 δε γλιτώνεις το χαράτσι
Από την υποχρέωση διαμονής στα «ξενοδοχεία της διοργάνωσης» και πληρωμής του διοργανωτής εξαιρούνται - ώστε να τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα - όσοι... έχουν δική τους κατοικία (ούτε καν συγγενικού προσώπου) στο νομό, κάτι που πρέπει να αποδείξουν στην ΕΣΟ... προσκομίζοντας το Ε9! Ειδικά για φέτος, χρονιά που κλιμακώνεται η κρίση, για να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα διοργανωτή και ξενοδόχων, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ αποφάσισε πως όσοι διαμείνουν σε δικά τους σπίτια καταβάλλουν στο διοργανωτή εξοργιστικό χαράτσι των 140 ευρώ κατ' άτομο!!

Τα ίδια και η Α' Εθνική
Παρόμοια είναι η κατάσταση με την Α' Εθνική, οι αγώνες για την οποία θα πραγματοποιηθούν 3-8 Ιούλη στα ίδια ξενοδοχεία: η ΕΣΟ αφού αύξησε τον αριθμό των ομάδων σε... 34 (!) αποποιήθηκε κάθε οικονομικής ευθύνης απέναντί τους για τη διοργάνωση, πλην κάτι λίγα για τη μετακίνησή τους. Οι ομάδες για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα είναι υποχρεωμένες να κάνουν τουλάχιστον 40 διανυκτερεύσεις, δηλαδή να πληρώσουν 1.560 ευρώ τουλάχιστον (στην πράξη αρκετά παραπάνω). Οι 34 ομάδες θα μοιραστούν 20.000 που «προσφέρει» ο διοργανωτής (δηλ. ούτε 600 έκαστη) και οι πρώτες 10 από 800 ευρώ που δίνει η ΕΣΟ ως έπαθλο, πριμοδοτώντας στην πράξη τις πιο επαγγελματικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου