skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πανελλήνια Νεανικά 2011

Εδώ και λίγο καιρό έχει δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη των Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων 2011, που θα πραγματοποιηθούν στην Ερέτρια από 25/06/2011-01/07/2011. Τα γεγονότα με την απαράδεκτη απόφαση της ΕΣΟ για τον αποκλεισμό της ΕΣΣΚΕ από το άθλημα, στην κυριολεξία, και η κόντρα ΦΟΝΗ-ΣΕ Ηρακλείου έφερε λίγο πίσω την ανάλυση της προκήρυξης αλλά ήρθε η ώρα να δούμε μερικά πράγματα, που κατά τη δική μας γνώμη μας έκαναν εντύπωση.

Στο άρθρο 1 έχουμε την "αποκάλυψη" ότι τα ξενοδοχεία Eretria Village και Holidays in Evia είναι συνδιοργανωτές των Πανελληνίων Νεανικών Πρωταθλημάτων. Αυτό θα μου πείτε τι σε πειράζεί; Δεν είναι πρόκληση να μην μπορεί να διοργανώσει τουρνουά η ΕΣΣΚΕ και να κάνουν συνδιοργανωτή την επιχείρηση ενός ιδιώτη ξενοδόχου; Εκτός και εάν είναι σκακιστικός παράγοντας τα ξενοδοχεία και δεν το ξέρουμε.

Στο άρθρο 2 διαβάζουμε, τα των παραβόλων, το γνωστό χαράτσι για να παίξουν τα παιδιά σκάκι, το οποίο "τσεπώνει" όπως φαίνεται η πολύ καλή μας ΕΣΟ με τους σοφούς συμβούλους. Και για να μη χαθούν τα ευρουλάκια πρέπει να τα καταθέσουμε απευθείας στο λογαριασμό της στην Εθνική Τράπεζα.

Επίσης διαβάζουμε
"...
Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ.
..."

Αναρρωτιέμαι εάν υπάρχουν Κύπριοι αθλητές στα σωματεία της ΕΣΣΚΕ. Εάν ναι ενημερώστε τα παιδιά να μη χαρούν και τρέχουν στην Ερέτρια. Εκτός από αυτό, γιατί να έχουν το δικαίωμα μόνο οι Κύπριοι αθλητές να πάρουν μέρος στα Πανελλήνια; Να βάλουμε και όλους όσους έχουν μεταγραφή. Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους και λοιπούς Ευρωπαίους μετανάστες. Αστεία πράγματα.

Στο άρθρο 8 μας ενημερώνει η προκήρυξη για τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων και τα ξενοδοχεία διαμονής αθλητών και συνοδών. Είναι τα γνωστά ξενοδοχεία των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων. Σ' αυτό το άρθρο έχουμε και την εξής καινοτομία

"...
Διευκρινίζεται ότι για τους προκριμένους σκακιστές-στριες των παρακάτω ενώσεων – τ. επιτροπών που με βάση την απόσταση και το είδος της μετακίνησης δεν κρίνεται αναγκαία η παροχή 7 διανυκτερεύσεων, οι διοργανωτές θα παρέχουν φιλοξενία από 25/6 για 6 διανυκτερεύσεις: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Πελοποννήσου, ΕΣΣ Περ. Πελοποννήσου, ΤΕΣΣ Ανατ. Στερεάς, ΤΕΣΣ Αιγαίου
..."

Να το έχουν υπ' όψη τους οι προκριθέντες αθλητές μην κάνουν το λάθος και πάνε στο ξενοδοχείο μία ημέρα πριν, για να ξεκουραστούν, όπως άλλωστε γινόταν κάθε χρόνο. Εδώ αυτά απαγορεύονται και κάτι τέτοιο τιμωρείται με χρέωση της συγκεκριμένης ημέρας. Είπαμε. Μη μας ξεφύγει ούτε ένα ευρώ.

Να ενημερώσω λοιπόν τους κ.κ. διοργανωτές και τους σοφούς της ΕΣΟ τι συμβαίνει με ένα παράδειγμα μήπως το καταλάβετε . Ας πάρουμε την ΕΣΣ Κρήτης. Υπάρχουν κύριοι και ημερήσια δρομολόγια με έκπτωση στα εισιτήρια 30% σε σχέση με τα βραδινά δρομολόγια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες φυσικά θα προτιμήσουν να έρθουν την προηγούμενη ημέρα με ημερήσιο δρομολόγιο για να πληρώσουν λιγότερα. Εσείς λοιπόν τους αναγκάζεται να ταξιδέψουν με βραδινό δρομολόγιο ακριβότερα, ή να έρθουν με ημερήσιο χάνοντας όμως ότι κέρδισαν στην έκπτωση πληρώνοντας το ξενοδοχείο. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να δείτε πόσο επιφανειακά σκέφτεστε τα πράγματα.

Και φτάνουμε στο άρθρο 9. Ένα άρθρο για πολλά γέλια. Και διαβάζουμε

"...
Για τους σκακιστές και σκακίστριες που θα αγωνισθούν με παράβολο, είναι υποχρεωτική η διαμονή τουλάχιστον 6 διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία των αγώνων. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται όσοι διαθέτουν δική τους κατοικία στο Νομό Εύβοιας που αποδεικνύεται με το Ε9
..."

Κύριοι συντάχτες της προκήρυξης ένα είναι σίγουρο. Έχετε απίστευτη αίσθηση του χιούμορ. Αρχίζετε και μας αρέσετε. Δηλαδή εάν καταλάβαμε καλά θα ανοίξει ο διοργανωτής υποκατάστημα της εφορίας Χαλκίδος για να ελέγχει τα Ε9; Γιατί για να δείξει κάποιος σε ιδιώτη, όπως είναι ο διοργανωτής, το Ε9 και τις καταχωρήσεις του, μόνο αφελής πρέπει να είναι. Με ποιό δικαίωμα ζητάτε κάτι που εμπίπτει στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων; Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Γιατί εάν έρθει κάποιος και δηλώσει εντοπιότητα ποιός θα τολμήσει να την απορρίψει επειδή δεν έδειξε το Ε9;

Στο ίδιο άρθρο 9 διαβάζουμε επίσης

"...
Όσοι επιθυμούν να αγωνιστούν χωρίς να διαμένουν στα ξενοδοχεία της διοργάνωσης υποχρεούνται να καταβάλουν εκτός του παραβόλου προς την ΕΣΟ παράβολο στον διοργανωτή ύψους 140 € καταβλητέο στο σύνολό του μέχρι την 1/6/2011.
Όσοι δεν διαμένουν στα ξενοδοχεία των αγώνων δεν δικαιούνται παροχές σίτισης και all inclusive
..."

Άλλη μία καινοτομία των φετινών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Δηλαδή για να μείνει κάποιος σπίτι του θα περάσει ο τελώνης να εισπράξει. Εδώ νομίζω ότι χάθηκε ακόμη και το χιούμορ. Δύσκολα βρίσκω λόγια να εκφραστώ. Δηλαδή κάποιος θα νοικιάσει το σπίτι του για να παίξει το παιδάκι του σκάκι; Δε φταίτε εσείς κύριοι. Οι γονείς φταίνε που "τσιμπάνε" στα διάφορα τουρνουά που διοργανώνετε και τρέχουν να αποδείξουν ότι ο γιόκας τους ή η κορούλα τους είναι αυριανοί GM, και GW πληρώνοντας χαράτσια. Σε προηγούμενη ανάρτηση έλεγα πως το προσωπικό στοίχημα του κ. Τσουνή θα πρέπει να είναι η μείωση του κόστους των οικογενειών για να συμμετέχουν τα παιδιά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Είναι ντροπή για αυτούς να μας περνάνε για κορόιδα αλλά και για εμάς που τους ανεχόμαστε.

Προτείνω όσοι έχουν σπίτια σε Εύβοια-Ωρωπό να μείνουν σπίτι τους και να μη πληρώσουν τίποτα. Και εάν τολμάει κάποιος ας διώξει τα παιδιά. Έτσι για να μας αποδείξουν και αυτοί που σχίζουν τα ιμάτιά τους για το καλό των παιδιών πόσο πολύ το εννοούν. Ξέχασα όμως ότι το έχουν ήδη αποδείξει με την περίπτωση της ΕΣΣΚΕ, που τελικά δεν τους κοστίζει και τίποτα. Εδώ που θα χάσουν ευρουλάκια θα σταματήσουν;

Ακόμη στο ίδιο άρθρο έχουμε

"...
Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης από τον αριθμό ατόμων που προβλέπεται στις προδιαγραφές της ΕΣΟ (600 άτομα), θα διατεθούν δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία.
..."

Μιλάμε πάντα για τα ίδια "κοντινά" ξενοδοχεία όπως στα Πανελλήνια Σχολικά. Και μόνο η λέξη φέρνει γέλιο. Μετά την εμπειρία της προηγούμενης διοργάνωσης όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει "κοντινά"

Αυτά μας έκαναν εντύπωση στην παρούσα προκήρυξη. Σηκώνει βέβαια πολύ κουβέντα για το αν η προκήρυξη έχει καμία σχέση με τις προδιαγραφές που είχε θέσει η ΕΣΟ για την ανάληψη του τουρνουά αλλά πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος. Εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο του αποφασίζω και διατάζω που εφαρμόζει η ΕΣΟ και οι γνωστοί σύμβουλοι και χρειάζεται ξεχωριστή ανάλυση.

Περαστικά σε όλους και καλή διαμονή στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα.

5 σχόλια:

  1. H προκήρυξη είναι πραγματικά για κλάματα και όλα βέβαια γίνονται επειδή ο διοργανωτής αγαπάει το σκάκι όπως είχε δηλώσει εγγράφως παλιότερα.Το ίδιο και ακόμα περίσσοτερο αγαπάει το σκάκι και η ΕΣΟ οπότε δύο αγάπες μαζί ενωθήκανε!
    Έχω να προτείνω και βελτιώσεις ειδικά εκεί που λέει για την επίδειξη του Ε9 στον διοργανωτή.Δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι αλλά μένουν με ενοίκιο στην Εύβοια.Πρέπει λοιπόν να ζητάνε και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας!Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν υπογράφουν ενοικιαστήρια οπότε δεν έχουν απόδειξη πως νοικιάζουν για να πάρουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.Αυτοί πρέπει να πάνε στη Δημοτική αστυνομία να δώσουν αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΗ ή ΟΤΕ τουλάχιστον δύο ετών και τα εκαθαριστικά τους των δύο τελευταίων ετών ώστε να πιστοποιήσει η Δημοτική Αστυνομία ότι είναι κάτοικοι της περιοχής και μετά να πάρουν μια βεβαίωση που θα την προσκομίσουν στο Δήμο όπου θα πάρουν και τη βέβαιωση μόνιμης κατοικίας.Αλλά προκειμένου να κάνουν όλα αυτά και να πληρώσουν και 140 ευρώ νταηλίκι καλύτερα να μην παίξουν σκάκι τα παιδιά τους στα νεανικά :)
    Και για να σοβαρευτούμε αυτή η προκήρυξη είναι ένα αίσχος όπως και να τη δεις και αποτελεί εισαγωγή σε άλλη εποχή για το σκάκι.Παλιότερα το πνεύμα των προκηρύξεων ήταν να ρυθμίζουν κυρίως το αγωνιστικό κομμάτι των διοργανώσεων αλλά τώρα πλέον χρησιμοποιούνται ώστε να εξασφαλίζουν το κέρδος του εκάστοτε διοργανωτή με κάθε τρόπο και με κάθε γελοία πρόβλεψη και δικλείδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ιστορικός καταγράφει:
    Το 1943 ο Γρηγόρης ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια.
    Το 2011 η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία διοργάνωνε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε ιδιωτικά συμφέροντα.
    Βέβαια σήμερα είμαστε «ρεαλιστές» ! Δηλαδή «ρεα-ληστές» κατά το σοσια-ληστές. Tα σωματεία διαβάζουν και ενημερώνονται, η ιστορία καταγράφει, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Η προκήρυξη είναι αντίθετη με τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό της ΕΣΟ. Και η ευθύνη βαρύνει το Δ.Σ. της ΕΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι. Αγανακτισμένοι υπάρχουν παντού και πρέπει να δείξουμε την αντίθεσή μας σε όλα όσα συμβαίνουν σε σωματειακό αλλά και σε επίπεδο ΕΣΟ. Να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που έχουν ένα μικρό ή μεγάλο στρατό ψηφοφόρων και τους ενεργοποιούν κάθε φορά που γίνονται εκλογές για να εκλεγούν και να αλωνίζουν κάνοντας ότι θέλουν, μοιράζοντας λεφτά των γονιών μόνο σε ημετέρους. Ας κάνει κάποιος την αρχή και θα ανοίξουν πολλά στόματα και δεν θα ξέρουν από που να φύγουν σε διάφορα σημεία Αθήνας, Πειραιά, περιχώρων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Για να δούμε όλοι τι υποκρισία υπάρχει στα κατά τα άλλα σωματεία βιτρίνες και πως συμπεριφέρονται στα παιδιά διώχνοντας όποια οικογένεια, σύλλογο ή ένωση δεν τους προσκυνάει. Ανάλογα το επίπεδο φυσικά. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ και η ομάδα μου, δεν συμμετέχουμε (όπως αποφασίσαμε). Χρειάζεται να πάμε στον διοργανωτή έψιλον αρνιά για να το αποδείξουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η///////αρπαχτη μετα
    του Ωφελιμου
    δεν κανουμε τοπικα πρωτ.....
    στις πλατειες

    ειναι και επι-καιρο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή