skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ανοιχτή Επιστολή

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 
"ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
Σάββατο, 26 Μάρτιος 2011 09:11
 
Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ε.Σ.Ο., ως γονείς , διότι υποχρεώνουν παιδιά - μαθητές , που συμμετέχουν στους τελικούς αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι, να διαμείνουν υποχρεωτικά σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία.

Την βασική προκήρυξη
http://www.chessfed.gr/declarations/declarations213.htm που στάλθηκε στα σχολεία όλης της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας , ακολούθησε «συμπληρωματική» προκήρυξη http://www.chessfed.gr/declarations/declarations221.htm !! , την οποία, η Ομοσπονδία του Σκάκι απέκρυψε από το Υπουργείο Παιδείας και στην οποία αναγράφεται ρητά η απαίτηση υποχρεωτικής καταβολής σημαντικού χρηματικού ποσού, σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ιδιώτη, το οποίο σημειωτέον δεν σχετίζεται με το κόστος διοργάνωσης, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων να συμμετάσχουν στην τελική φάση του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι.Θεωρούμε ότι κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει έναν μαθητή , να διαμείνει υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο πληρώνοντας 80 ευρώ προκειμένου να συμμετέχει στο πρωτάθλημα σκάκι !

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα , γιατί προώθησε το Υπουργείο Παιδείας αυτού του είδους την οικονομική συναλλαγή στα σχολεία της χώρας; Είναι ενήμερη η Υπουργός Παιδείας ότι η συμμετοχή μαθητών στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι, εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους που θα επιβαρυνθούν σημαντικά, για να βγάλει κέρδος κάποιος ιδιώτης; Έχουν το δικαίωμα να αποκλείσουν μαθητές από τους αγώνες για οικονομικούς λόγους, την στιγμή που η ελληνική κοινωνία διέρχεται οικονομική κρίση και ενώ κάποιες οικογένειες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιβιώσουν; Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει λόγος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, μαθητών από την Αθήνα , την Εύβοια και τις γειτονικές περιοχές ,παρά μόνο αν το επιθυμούν.

Και εφόσον η διοργάνωση δεν είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ( όπως μας πληροφόρησαν τηλεφωνικώς αρμόδιοι υπάλληλοι ) γιατί αναλαμβάνει το Υπουργείο να διανείμει την εγκύκλιο για το σχολικό αυτό πρωτάθλημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, εξαπατώντας μας και καλώντας μας έμμεσα να καταβάλλουμε χρηματικά ποσά ;

Καθώς γνωρίζουμε το Υπουργείο Παιδείας δεν νομιμοποιείται να προωθεί εγκυκλίους στα σχολεία για δραστηριότητες, για τις οποίες άμεσα ή έμμεσα καλούνται οι μαθητές να πληρώσουν.

Το υπουργείο Παιδείας έχει τεράστια ηθική αλλά και νομική ευθύνη όταν προωθεί στα σχολεία, προκηρύξεις με πρωταθλήματα αγώνων που υποκρύπτουν οικονομική συναλλαγή.

Τα ονόματα των γονέων των μαθητών είναι στην διάθεσή σας. "
 
Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Μια απάντηση θα ήταν ευπρόσδεκτη. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι στη Χαλκιδική τόσα χρόνια οικογένειες με εξοχικά στην περιοχή δεν πλήρωναν για διανυχτέρευση. Και πολύ καλά έκαναν. Θα ήταν απαράδεκτο το αντίθετο. Αντίστοιχα υπάρχουν οικογένεις από την Αθήνα που έχουν εξοχικά στη Χαλκίδα και στην Ερέτρια. Γιατί πρέπει να πληρώσουν ξενοδοχείο; Ειδικά σε σχολικό πρωτάθλημα; Θα ήθελα να θυμηθούμε το διαφημιστικό φυλλάδιο της πίτσας-χορηγού στα σχολικά της Αττικής που έλεγε ότι για το σκάκι χρειάζεται μόνο μία σκακιέρα και πολύ λίγα χρήματα το μήνα για δάσκακλο. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.

27 σχόλια:

  1. Καλά τα λέτε!
    Άσχετο αλλά πέρσι στο τουρνουά της Χαλκίδας κάποιοι πήγαιναν να παίξουν με...το τρένο.
    Γιατί κάποιο παιδί να μην κάνει φέτος το ίδιο (άσχετα αν πρακτικά είναι ταλαιπωρία για τα παιδιά)
    ΥΓ:Τελικά είχαν δίκιο κάποιοι που λέγανε πως παρόμοιες διοργανώσεις τις βλέπουν απλά σαν κερδοφόρες επιχειρήσεις...και μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αλλάξει η τακτική αυτή. Ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, υπάρχει κίνδυνος το σχολικό και εν γένει το σκάκι να γίνει άθλημα για λίγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηδη γνωρίζω παιδιά από ομάδες σχολείων που παρακαλάνε από τώρα συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές και Δήμους να αναλάβουν τα έξοδα της διαμονής τους, για να συμμετέχουν σαν σχολική ομάδα στα τελικά των ομαδικών σχολικών. Κάτι πρέπει να γίνει και άμμεσα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Εκτός και εάν θέλουν να κάνουν τα πανελλήνια ομαδικά μόνο με ιδιωτικά σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι υποκριτικό τουλάχιστον αλλά και ... περίεργο το ενδιαφέρον που δειχνουν ξαφνικά οι γονείς απο την Ελασσόνα για τους μαθητές από την Χαλκίδα και την Αθήνα.Επίσης είναι άξιο προσοχής ότι απευθύνουν την επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στην ΕΣΟ που διοργανώνει τους αγώνες.Από περιέργεια γιατί δεν αναφέρονται στους μαθητές της Κύμης ή της ... Βόρειας Εύβοιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ανακαλύπτω ότι είναι τουλάχιστον περίεργο οτιδήποτε δημοσιοποιείται με σκοπό να αλλάξει κάτι στη λειτουργία του αθλήματος προς όφελος γονέων και αθλητών πάντα βγαίνει κάποιος, σαν τον προηγούμενο ανώνυμο να βλέπει φαντάσματα, υποκρισίες ή ότι άλλο εφάνταστο σκεφτεί. Έλεος πια. Κάντε μια πιο ουσιαστική τοποθέτηση. Δεν σκέφτονται όλοι πονηρά και δόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σχολικό πρωτάθλημα που διοργανώνει και φέτος η ΕΣΟ είναι το 23ο Ατομικό και το 9ο Ομαδικό.
    Τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια που θυμάμαι οι αγώνες διεξάγονται σε ξενοδοχειακό συγκρότημα με ιδιαίτερη επιτυχία πολλες συμμετοχές και αμφιβάλλω πολύ αν γονείς και παιδια που συμμετέχουν έχουν στο μυαλό τους να αλλάξει κάτι στην λειτουργία του αθλήματος οσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγης των σχολικών πρωταθλημάτων.Την ένταξη του αθλήματος του σκακιού στο σχολικό αθλητισμό θέλουν,επιδιώκουν και περιμένουν όλοι και τέτοιου είδους επιστολές "καταγγελίες" μάλλον δεν βοηθούν καθόλου σε αυτή την επιδιωξη αφού περισσότερο αρνητικό κλίμα για τους σχολικούς αγώνες σκάκι προσπαθούν να δημιουργήσουν παρόμοιες "καταγγελτικές" επιστολές παρά να συμβάλλουν στην προβολή των αγώνων.
    Συγκεκριμένες ενορχηστρωμένες ενέργειες όπως ενδεικτικά αναφέρω το πρωτοφανές γεγονός "αίτησης ασφαλιστικών μέτρων" για την αναβολή (που στην περίπτωση μας θα ήταν ματαίωση)προκριματικών σχολικών αγώνων μόνο φαντάσματα δεν τις κάνουν.Ανθρωποι με μεγάλα αποθέματα εμπάθειας.Ανθρωποι που τους τυφλωνει υπερμετρη φιλοδοξία.Ανθρωποι που κάνουν μεγάλο λάθος και που αν δεν το καταλαβαίνουν οι ιδιοι πρέπει να τους απομονώσει η σκακιστική κοινωνία.Δεν σκέφτονται όλοι πονηρα και δόλια συμφωνώ!Κάποιοι όμως το κάνουν και είναι επικίνδυνοι γιατί για λίγο χρόνο μπορεί να παρασύρουν και άλλους και τότε οι αλλαγές στη λειτουργία του αθλήματος μπορεί να είναι καταστροφικές και χωρίς επιστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τα ασφαλιστικά μέτρα και οι καταγγελίες μπλοκάρουν τελικά την ένταξη του σκακιού στο σχολικό αθλητισμό, κάποιοι θα έχουν κάνει στο σκάκι το μεγαλύτερο κακό.
    Αν κάποιοι έχουν δίκαια ή άδικα προηγούμενα με τον Τσουνή, ας τα βάλουν ευθέως μαζί του!
    Αν κάποιοι νοιάζονται για την τσέπη των γονιών και τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που θέλουν και δεν μπορούν να συμμετέχουν στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα, ας "ξεβρακώσουν" την Ε.Σ.Ο. και τους ιδιώτες διοργανωτές κάνοντας μια αντιπρόταση με εκπτώσεις, φιλοξενίες και δωρεάν παροχές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οτι και να γράφετε εγώ ξέρω ότι τα 260 ευρώγια το ξενοδοχείο + βενζινες + εξοδα διημέρου φτάνουν 500 περίπου ευρώ. Δεν μπορώ να τα διαθέσω (όπως και πέρισυ) οπότε δεν θα πάω. Ο γιος μου μου ανακοίνωσε ότι αφού δεν πάμε στα πανελλήνια δεν υπάρχει λόγος να παίξω στα τελικά Αττικής. Τι να το νάνει ένα ακόμη μετάλλιο και μία ακόμη πρόκριση αν δεν συμμετέχει στα πανελλήνια. Δεν ξέρω αν είναι σωστή η χρονική στιγμή που ξεκοινά όλο αυτό (διαμαρτυρία) αλλά πρέπει επιτέλους να δει η ΕΣΟ διαφορετικά τα πράγματα. Είναι πολύ ακριβό το σπορ των Πανελλήνιων πρωταθυλημάτων και του σχολικού και του ατομικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω πως υπολογίσατε τα 260 €, ούτε πως φτάσατε το 500άρικο με βενζίνες από Αττική ως Ερέτρια (κι όχι π.χ. μέχρι τον Μαρμαρά), αλλά έστω ότι είναι έτσι.

    Από την ΕΣΟ τι ακριβώς ζητάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί αναγνώστες. Το θέμα είναι περίπλοκο αλλά και πολύ σημαντικό με τις υπάρχουσες συνθήκες. Κανείς δεν τα βάζει με τον κ. Τσουνή ο οποίος πιστεύω έχει κάνει ότι καλύτερο μπορούσε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΣΟ. Εκ των πραγμάτων οι προδιαγραφές προετοιμάζουν όλους για υψηλό κόστος διοργάνωσης. Ήρθε πιστεύω η ώρα, η ΕΣΟ να βάλει το χέρι στη τσέπη και να χρημοτοδοτήσει τουλάχιστον τα Πανελλήνια σχολικά και τα Πανελλήνια Νεανικά ή να μειώσει λίγο τις προδιαγραφές των ξενοδοχείων. Είναι δύσκολες οι ισορροπίες, το καταλαβαίνω. Αλλά ήδη παρατηρείται μία μείωση στο ενδιαφέρον των οικογενειών να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Εγώ θέλω να ρωτήσω, γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Οι έχοντες εξοχικά στη Χαλκιδική ποτέ δεν πλήρωσαν ξενοδοχείο εάν δεν ήθελαν και πολύ καλά έκαναν. Οι υπόλοιποι πολλά χρόνια τα "ακουμπάμε" κανονικά. Τώρα που η διοργάνωση γίνεται στην Ερέτρια, γιατί πρέπει να πληρώσουν ξενοδοχείο όσοι διαθέτουν σπίτια σε Ωρωπό, Ερέτρια ή Χαλκίδα; Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Πάντα όμως καλοπροαίρετα. Εάν ο καθένας προτείνει οτιδήποτε με γνώμονα να "χτυπήσει" το ένα σωματείο ή το άλλο, ή για να βρει ευκαιρία να κερδίσει παραταξιακά σαν παράγοντας στην ΕΣΟ ή σε κάποιο σωματείο ή οπουδήποτε αλλού τότε καήκαμε. Κάντε προτάσεις που να ελαφρύνουν οικονομικά τους συμμετέχοντες. Γιατί θα αρχίσουν να μειώνονται οι συμμετοχές και τότε θα γυρίσουμε σε εποχές με 50 και 100 άτομα στα πανελλήνια νεανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διάβασα πολύ προσεκτικά τις Προκηρύξεις των διοργανώσεων που έγιναν στο Πόρτο Καρράς (από 2008 ως 2009). Και οι τρεις αναφέρουν ρητά (παρ. 13) "Όλοι οι συμμετέχοντες διαμένουν υποχρεωτικά για δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της διοργάνωσης", χωρίς να προβλέπουν οποιαδήποτε απαλλαγή είτε για τους "έχοντες εξοχικά στη Χαλκιδική" είτε για οποιονδήποτε άλλο.

    Αν αυτό καταστρατηγήθηκε στην πράξη (ή πρόκειται να καταστρατηγηθεί φέτος), με συγχωρείτε, αλλά εγείρονται δύο τουλάχιστον ζητήματα:

    Πρώτα απ' όλα κάποιοι έπαιξαν αντίθετα με τους όρους της Προκήρυξης. Αν μάλιστα αναδείχθηκαν Πρωταθλητές και συμμετέχουν αυτοδίκαια στα τελικά της φετεινής διοργάνωσης είναι πιθανό να στέρησαν αυτό το δικαίωμα από κάποιους που φέτος υποχρεώθηκαν να περάσουν την διαδικασία των περιφερειακών προκριματικών. Κι αν η διαδικασία αυτή έχει αμελητέο κόστος για τους Αθηναίους ή τους Θεσσαλονικείς, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον μαθητή από το Ναύπλιο που πρέπει να περάσει από το περιφερειακό της Καλαμάτας ή τον άλλο από την Κέρκυρα που πρέπει να πάει στα Γιάννενα. (Τυχαία τα παραδείγματα, νομίζω όλοι καταλαβαίνουν τί εννοώ).

    Δεύτερο -και πιό σημαντικό- είναι ότι άν όντως υπήρξαν τέτοιου τύπου διευκολύνσεις, είναι πολύ πιθανό να οδήγησαν σε υπερκοστολόγηση και πρακτικά όσοι δεν έχουμε εξοχικά στην Χαλκιδική, να χρηματοδοτήσαμε το δικαίωμα του διοργανωτή να παρέχει αυτές τις διευκολύνσεις. Αν πέρυσι η διοργάνωση πρόσφερε ένα πακέτο φιλοξενίας στο επίπεδο των φετεινών τιμών θα ήταν δυνατές αυτές οι γαλαντομίες; (Μην ξεχνάμε ότι ο έλεγχος στα εστιατόρια του Π.Καρράς ήταν -τουλάχιστον- χαλαρός). Αντίστοιχα, μήπως θα μπορούσε να προβλεφθεί από την ίδια την Προκήρυξη του 2011 απαλλαγή για όσους έχουν εξοχικά στην Ερέτρια, άν το πακέτο φιλοξενίας πλησίαζε οικονομικά τα επίπεδα των περασμένων ετών;

    Οι οικογένειες των περιοχών γύρω από τα ξενοδοχεία των διοργανώσεων έχουν ήδη όφελος από το μειωμένο κόστος μετακίνησης, μπορούν ν' αποφύγουν την τρίτη διανυκτέρευση αν παίζουν και στο Ομαδικό, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος διαμονής συνοδών. Να χρηματοδοτήσουμε τη συμμετοχή τους, όσοι δεν έχουμε εξοχικά κοντά σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, νομίζω πάει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φυσικά εννοώ τις Προκηρύξεις από το 2008 ως το 2010.
    Συγγνώμη για το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ σωστά αυτά που λες. Γιαυτό είπα πως το θέμα είναι πολύπλοκο και καθόλου εύκολο. Πρέπει να βρεθεί η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα του τουρνουά και τις τιμές. Δεν είναι εύκολο να γίνουν προτάσεις. Ούτε εύκολα θα βρεθεί λύση. Αλλά το πρόβλημα της μη συμμετοχής αθλητών λόγω οικονομικού κόστους θα παραμένει και θα οξύνεται. Για μένα η μόνη λύση είναι η χρηματοδότηση των σχολικών τουρνουά από το υπουργείο. Με το σημερινό φιλτράρισμα των προκρίσεων. Αλλά εδώ καταργούν σχολεία και κλείνουν νοσοκομεία. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα τους νοιάξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας μου επιτραπεί να έχω τις επιφυλάξεις μου για τη συγκεκριμένη "επιστολή γονέων" (που δεν αποτελεί πρωτοβουλία του Σ.Σ. Ελασσόνας, καθώς αναπαράγεται στα ιστολόγια των περισσότερων σωματείων της ΕΣΣΚΕ). Η "επιστολή" αναπαράγει (μέχρι copy-paste) τα αναφερόμενα σε επιστολή της ΕΣΣΚΕ προς το Υπ. Παιδείας (ίσως γι'αυτό τα ονόματα των "γονέων" κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό - ίσως η αναφορά τους να έδειχνε ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για γνωστούς καρεκλοκένταυρους της ΕΣΣΚΕ).

    Είναι τυχαία η εμφάνιση της "επιστολής" μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΕΣΣΚΕ κατά της ΕΣΟ με την οποία ζητούσε να απαγορευτεί η διοργάνωση του σχολικού πρωταθλήματος Αν. Στερεάς & Εύβοιας, αλλά και μετά την απόρριψη από το ΑΣΕΑΔ της προσφυγής της ΕΣΣΚΕ κατά της ΕΣΟ, με την οποία ζητούσε (μεταξύ άλλων) να υποχρεωθεί η ΕΣΟ να την εντάξει στο αγωνιστικό της πρόγραμμα;

    Όπως ανέφερε και προηγούμενος, τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα γίνονται με τον τρόπο αυτό την τελευταία εξαετία τουλάχιστον. Γιατί αυτή η ευαισθησία" ειδικά φέτος, που και σημαντικά μειωμένες τιμές υπάρχουν (πχ τρίκλινο ή τετράκλινο με 66€ αντί 90 τα προηγούμενα χρόνια), αλλά και τα έξοδα μετακίνησης για τους περισσότερους θα είναι μικρότερα;

    Γιατί οι παράγοντες της ΕΣΣΚΕ, που κόπτονται για τη μη οικονομική επιβάρυνση των νεαρών σκακιστών, διοργάνωσαν φέτος το δικό τους σχολικό πρωτάθλημα με παράβολο συμμετοχής;

    Γιατί, αφού διαφωνούν με το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος, δεν φρόντισαν να καταθέσουν έγκαιρα κάποια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση;

    Και, μια και στο σκακιστικό χώρο λίγο-πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, τα προηγούμενα χρόνια γιατί παράγοντες της ΕΣΣΚΕ όχι μόνο δεν είχαν εκφράσει ανάλογες "ευαισθησίες", αλλά και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν ως διαιτητές στα (ακριβότερα από φέτος) Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από που προκύπτει σωματειακή ή παραταξιακή διαφορά; Εγώ τα λέω χρόνια για το κόστος. Πως πήγαν 500 τα έξοδα; Απλά βάλε βενζίνη καράβι και τους καφέδες κλπ έξοδα των παιδιών και θα δεις πως πάνε τα 500. Λοιπόν δεν είναι παράπονο ούτε προς τον Κο Τσουνη ούτε παραταξιακό ή σωματειακό. Απλά ΤΩΡΑ ειδικά με την οικονομική κρίση θα φανεί η διαφορά όπως φάνηκε και το 2010. Η ΕΣΟ πρέπει να αρχίσει από τώρα για τα επόμενα χρόνια να εξετάσει διαφορετικά το θέμα. Είναι επόμενο ότι όποιος αναλάβει έχει τέτοιο τρέξιμο που πρέπει και έξοδα να καλύψει και κέρδος να βγάλει. Αν όμως η ΕΣΟ βρει χώρο από το υπουργείο Παιδείας για τους αγώνες τότε τα πράγματα θα αλλάζουν. Και τι πράγμα σχολικοί αγώνες είναι χωρίς την παραμικρή επιδότηση από το κράτος- Υπουργείο Παιδείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτή είναι η διαφορά ενός απλού γονέα και ενός παράγοντα που ξέρει τα πράγμτα από μέσα. Ο γονέας βλέπει αυτήν την επιστολή ως την αρχή για να ξεκινήσει η κουβέντα για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών στα τουρνουά. Ο παράγοντας είδε τη σκοπιμότητα αυτής της επιστολής. Και ίσως να μην έχει άδικο. Τα γεγονότα είναι έτσι όπως περιγράφονται. Από την άλλη ο κ. Τσουνής έχει κάνει φέτος μία προσπάθεια και μείωσε τις τιμές με πολύ καλή προσφορά. Το ίδιο απ' ότι φαίνεται θα ισχύει και στα νεανικά το καλοκαίρι που θα αναλάβει, γιατί αν δεν τα αναλάβει θα είναι σκάνδαλο με τέτοια προσφορά, την οποία δημοσιοποίησε και μπράβο για τη διαφάνεια που προσπαθεί να επιβάλει στο χώρο. ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. Τι θα αλλάξει εάν το κόστος για τα νεανικά αντί για 1600 € κατέβει στα 1300 €; Πάλι θα έχουμε μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Και εάν πάνε περισσότεροι Αθηναίοι, οι Βοριοελλαδίτες και οι Κρητικοί θα έρθουν; Τι έγινε πέρυσι στην Α' Εθνική; Τέλος πάντων. Το σίγουρο είναι πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να γίνει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επί της ουσίας ο όρος αυτός με τα υποχρεωτικά ξενοδοχεία είναι πέρα για πέρα παράνομος διότι οι προκηρύξεις επιτρέπετε να ρυθμίζουν μόνο αγωνιστικά θέματα.Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να επιβάλουν που θα κοιμηθεί ή τι θα φάει ο προκρινόμενος μαθητής!Είναι δυνατόν να πάει αθλητής που έχει κερδίσει νόμιμα τη συμμετοχή του στους αγώνες και να μην τον αφήσουν να παίξει επειδή δεν έμεινε στα εν λόγω ξενοδοχεία;Θα τινάξει τη διοργάνωση στον αέρα.Δε νομίζω να υπάρχει έστω και μία αρμόδια δικαστική αρχή που δεν θα τον δικαιώσει!Mόνο και μόνο η δημοσιότητα που θα παρει το θέμα είναι αρκετή.Λίγο έξυπνοι να είναι οι γονείς και θα τους παρακαλάνε στο τέλος να παίξει το παιδί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χωρίς να θέλω να αναφέρω λεπτομέρειες αυτό έχει γίνει και ο διοργανωτής έκανε πως δεν κατάλαβε. Δεν θέλω να πω πότε και σε ποιά διοργάνωση αλλά έπαιξε παιδί χωρίς να μένει στο ξενοδοχείο και ο διοργανωτής δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα μετά την επιμονή του πατέρα, λέγοντας στον διοργανωτή αν θέλει να ακυρώσει το παιδί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αργησα, αλλά σας κατάλαβα1 Απριλίου 2011 στις 6:19 μ.μ.

    Καλώστονε κι ας άργησε! Λοιπόν Θανάση:

    Δεν είσαι κι ο πιό κατάλληλος να πείς, τι επιτρέπεται να ρυθμίζουν οι προκηρύξεις και τί όχι. Τον καιρό που ήσουν αντιπρόεδρος της ΤΕΣΣΑΣ, βγάλατε Προκήρυξη με κορυφαία πατάτα κι όταν σου το υπέδειξε φιλικά ο έφορος αγώνων της ΕΣΣΝΑ, (αντί να του πεις ευχαριστώ, βρήκε και τον μπελά του ο άνθρωπος) ομολόγησες τελικά, ότι απλά αντέγραφες τις προκηρύξεις που έβγαζε ο -άσχετος κατά τ' άλλα- Ζαννιάς. Α, και πούσαι: επιτρέπεται (με αλφα-γιώτα Θανάση: Κόψε κάτι χαρακτηριστικές ανορθογραφίες, όχι τίποτε άλλο, αλλά καρφώνεσαι σε κάτι -τάχα μου- ανώνυμα).

    Οσο για τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και το τί θ' αποφασίσουν, πάλι δεν θα πόνταρα στις προβλέψεις σου, μετά από δυό απανωτές δικαστικές κατραπακιές, μια από το ΑΣΕΑΔ και μια για τα ασφαλιστικά μέτρα. (Απαγόρευση του Περιφερειακού Σχολικού βρε αθεόφοβοι; Και για πρωταπριλιάτικο, χοντρό θα το θεωρούσα!)

    Πότε ανακαλύψατε πως είναι κακό το σύστημα ρε Θανάση; Δεν ξεσπαθώνατε πέρσι εναντίον της κακιάς ΕΣΟ, που δεν δεχόταν στο Πόρτο Καρράς τις προκρίσεις της Καρδίτσας; Γιατί δεν βρέθηκαν τότε κάποιοι "έξυπνοι γονείς να τους παρακαλάνε στο τέλος να παίξει το παιδί τους;"
    Η μήπως οι προηγούμενες διοργανώσεις δεν είχαν ανάγκη να παρακαλάνε κανέναν, φτάνει που φιλοξενούσαν σαν διαιτητές τους μεγαλοπαράγοντες της ΕΣΣΚΕ;

    Δεν θέλετε να παίξουν τα παιδιά, μην και διαρρεύσουν οι καινοτομίες του προπονητή με το 1005 ΕΛΟ; Με γειά σας με χαρά σας. Αλλά, υπήρχε υποχρεωτική διαμονή σε ξενοδοχείο στην προκήρυξη των Νεανικών της ΤΕΣΣΑΣ (που τότε διοικούσατε) του 2010; Γιατί λοιπόν τα σαμποτάρατε, όχι μόνο μην στέλνοντας αθλητές, αλλά μην ορίζοντας ούτε διαιτητές;

    Κατά τ'άλλα, από πότε αυτό το αντι-ξενοδοχειακό μένος ρε Θανάση; Δεν ήσουν αντιπρόεδρος της ΤΕΣΣΑΣ, όταν προσφέρθηκαν -για πρώτη φορά- φιλοξενίες σ' όλές τις συμμετοχές του Ανοικτού Ατομικού που διοργάνωσε ο σύλλογός σου; Το μεγαλύτερο μέρος του πενιχρού προϋπολογισμού της ΤΕΣΣΑΣ τότε, πήρε το δρόμο για τα ταμεία ξενοδόχου της περιοχής και -κατά σύμπτωση- τωρινού καρεκλοκένταυρου της ΕΣΣΚΕ. Κι όταν σηκώθηκε η τρίχα ορισμένων, ξιφουλκούσες στα ιστολόγια, ότι η κακιά ΕΣΟ καθυστερεί να εγκρίνει τα οικονομικά της ΤΕΣΣΑΣ. Τότε, μέλη της ομάδας σου (θυμάσαι ποιοί;) δεν μπορούσαν να μετακινούνται από την Ιστιαία κι έπρεπε να επιδοτηθούν για να μείνουν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού. Τώρα θα σηκωθεί στις 6.30 ο πιτσιρικάς, θα ταξιδέψει Αθήνα-Ερέτρια, θα παίξει έξι αγώνες, αφού ψάξει με την ψυχή στο στόμα για φαγητό στη μεσημεριανή διακοπή, θα επιστρέψει μεσάνυχτα και την άλλη μέρα πάλι πίσω για να παίξει τους τρεις τελευταίους γύρους.

    Οτι πεις Θανάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βρε τι μαθαίνει κανείς εκεί που κάθεται και χαζεύει το blog....Άκου να δεις πράματα... Που 'σαι Αλέκοοοοοοοοο... συγνώμη Θανάσηηηηηηηηηηη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λοιπόν ας τα πάρουμε ένα ένα.Ας μην ασχοληθούμε με το ορθογραφικό λάθος διότι συνήθως κάνω περισσότερα.Ας αρχίσουμε με τη μεγάλη ΠΑΤΑΤΑ της προκήρυξης για το ατομικό ανδρών-γυναικών στην Αιδηψό που μου διόρθωσε ο τότε έφορος της ΕΣΣΝΑ Σπυρακόπουλος.Πριν από λίγες μέρες ο Βασίλης ο Ανδρώνης μας έστειλε την προκήρυξη για το ατομικό ανδρών-γυναικών της Στερεάς για το 2011 και ορίστε η τάχα πατάτα υπάρχει και εδώ:"Δεν έχουν δικαίωμα πρόκρισης οι σκακιστές/τριες που δεν αγωνίζονται σε σωματεία της ΤΕΣΣΑΣ, ή αγωνίζονται με υποσχετική και ανήκουν σε άλλη Ένωση/Τοπική Επιτροπή" όπως υπήρχε και τότε στους δικούς μας αγώνες http://giatoskaki.blogspot.com/2009/04/2009_09.html. Άρα το πρώτο επιχείρημα πάει περίπατο αφού κάθε χρόνο έτσι γίνονται οι αγώνες.Το ΑΣΕΑΔ χάθηκε ως εκπρόθεσμο γιατί δυστυχώς δεν είναι ΕΣΟ να δέχεται(είδες με αι αυτό :)) κόσμο εκπρόθεσμα όπως στον διαγωνισμό για την Α Εθνική.Όσο για τις κινήσεις της Ένωσης δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω.Πάντως η ΕΣΣΚΕ έχει αυτή τη στιγμή 16 σωματεία και κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.Ποιος είναι ο προπονητής με το 1005 πολύ θα ηθελα να μάθω διότι οι δύο τελευταίοι του ΣΟΒΕ είχαν 2500 και 2300 αντίστοιχα (Νικολαίδης-Γκογκολης).Όσο για τα χρήματα που "τσεπωσε" ο πρόεδρος μας με τιμή 20 ευρώ το άτομο με πρωινό έπρεπε να ντρέπεσαι που το συζητάς.Μόνο 300 ευρώ έκαναν τα κύπελλα που πήρε για τους αγώνες.700 ευρώ πήγαν να δοθούν για τους αγώνες αυτούς σε όλους τους συμμετέχοντες από την ΤΕΣΣΑΣ αντί 500 που δίνονταν κάθε χρόνο και τελικά κόπηκαν και αυτά από το Δ.Σ της ΕΣΟ για να πάρουν "νταιλίκι" χρήματα κάποιοι για διακρίσεις των παιδιών τους εκεί που οι ομάδες δεν πήραν ούτε τις βενζίνες τους.Εξάλλου το υπόδειγμα Θεοδωρίδη για τα οδοιπορικά δεν πρόβλεπε χρήματα για διακρίσεις.Αν είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα για πρωτιά σε κάθε παιδικό αγώνα ομαδικό και ατομικό.Όσο για μένα και τη γυναίκα μου είμαστε κάτοικοι Σερρών και από εκεί ερχόμαστε σε όλους τους αγώνες μας.Το αν έχουν οι δικοί μου σπίτι στην Ιστιαία δε νομίζω ότι αφορά κανέναν. Αλλά για όσους ενδιαφέρονται πάντα μένουμε σε ξενοδοχείο για να έχουμε τις ανέσεις μας.Εδώ δίνουμε 200 ευρώ μόνο για βενζίνες τα 40 του ξενοδοχείου θα υπολογίσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η διοργάνωση των Πανελλήνιων Σχολικών κοστίζει.
    Η συμμετοχή στα Πανελλήνια Σχολικά κοστίζει.
    Το Κράτος δε δίνει λεφτά.
    Η ΕΣΟ δεν έχει λεφτά να δώσει.
    Αυτό που μπορούμε να κόψουμε από το κόστος συμμετοχής στα Πανελλήνια Σχολικά είναι το κέρδος του ιδιώτη διοργανωτή.
    Χωρίς κέρδος μένουμε χωρίς ιδιώτη διοργανωτή.
    Χωρίς ιδιώτη διοργανωτή πρέπει η ΕΣΟ να διοργανώσει τα Πανελλήνια Σχολικά.
    Αν βγάλει κέρδος, θα την καταγγείλουμε στο Υπουργείο Παιδείας.
    Αν μπει μέσα, θα την πάμε στον Εισαγγελέα.
    Οπότε, προτείνω η ΕΣΟ να αναθέσει από τώρα τη διοργάνωση των επόμενων Πανελλήνιων Σχολικών απευθείας στην ΕΣΣΚΕ.
    Αν η ΕΣΣΚΕ επιβιώσει από αυτή τη δοκιμασία, η ΕΣΟ θα την αναγνωρίσει αυτόματα με πολλούς επαίνους.
    Αν όχι, ησυχία, τάξη και ασφάλεια.
    Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
    Αλλά δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τα καινούργια δεδομένα πάντως είναι πως το φθηνό ξενοδοχείο στην Ερέτρια έχει γεμίσει και καλούνται πάλι οι Αθηναίοι να πληρώσουμε ακριβότερα απ' ότι άλλοι. Πάντα θα πληρώνουμε παραπάνω όπου και εάν γίνονται τα πρωταθλήματα. Μας περνάνε για κορόιδα; Οι διοργανωτές άνοιξαν τις δηλώσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους της επαρχίας, οι οποίοι έχουν τελειώσει τα σχολικά πρωταθλήματα, όταν η Ατική ήταν εγκλωβισμένη στα δικά τους σχολικά πρωταθλήματα που τελειώνουν άυριο. Έτσι ενώ η επαρχία είχε εξασφαλίσει τη διαμονή στο φθηνό ξενοδοχείο, η Αττική ακόμη δεν ήξερε ποιά παιδιά προκρίνονται. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Θα ήταν παράλογο τώρα να μην πληρώσουμε ούτε ευρώ και να μείνουμε στα εξοχικά, όσοι έχουν, σε Ωρωπό, Ερέτρια και Χαλκίδα; Και αν τολμάνε ας ακυρώσουν τα παιδιά που έχουν τις προκρίσεις. Να ακυρωθούν τώρα όλες οι κρατήσεις και να ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα το πρωί. Εάν θέλουν να μιλάνε για ισονομία και ίση αντιμετώπιση. Αρκετά κορόιδα μας περνάμε. Και μη μας πουνε να κάναμε δηλώσεις πιο νωρίς. Εάν τα παιδιά δεν κατάφερναν να εξασφαλίσουν τη πρόκριση θα μας επέστρεφαν τα λεφτά ή θα υποχρέωναν τα παιδιά να παίξουν στο OPEN;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λυπάμαι για το ασύστολο ψέμα σας οι τιμές των ξενοδοχείων είναι ίδιες σε όλα τα ξενοδοχεία.
    Ειδικά για την ΕΣΝΑ επειδή έκανε αργά τα πρωταθλήματα ζήτησε και έχουν κρατηθεί στο ποσοστό που της αναλογεί στον χώρο των αγώνων δωμάτια και είναι διαθέσιμα.
    Για τα παράπονα της προκήρυξης απευθυνθείτε στην ΕΣΟ.
    Η προκήρυξη θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.
    Με εκτίμηση
    Γιώργος Τσουνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλό το παραμύθι που κάποιους τους νοιάζει να μην πληρώνουμε για να παίζουμε σκάκι. Λύση θα προτείνει κανείς για την κάλυψη όλων των εξόδων της διοργάνωσης?
    Προτείνω όλα τα σκακιστικά σωματεία να κάνουν δωρεάν μαθήματα σκάκι. Πως θα πληρώνουν τα έξοδα τους? Τι με νοιάζει εμένα. Εγώ σαν καλός άνθρωπος που νοιάζομαι για τα παιδιά και τους γονείς θεωρώ απαράδεκτο να πληρώνουν για να μαθαίνουν και να παίζουν σκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. θα ήθελα να απαντήσω στον αγανακτισμένο "Αθηναίο" γονέα που θεωρεί εαυτόν αδικημένο επειδή οι επαρχιώτες πρόλαβαν και έκλεισαν το "φθηνό" ξενοδοχείο κερδίζοντας το ποσόν των 6 ευρώ ανά διανυκτέρευση, λέγοντας μάλιστα ότι "πάλι οι Αθηναίοι να πληρώσουμε ακριβότερα απ' ότι άλλοι. Πάντα θα πληρώνουμε παραπάνω όπου και εάν γίνονται τα πρωταθλήματα. Μας περνάνε για κορόιδα;"

    Εχεις αναρωτηθεί ποτέ αγαπητέ μου πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια σε ένα παιδί και σ'ένα συνοδό από την Κρήτη να πάει στην Ερέτρια φέτος, στην Χαλκιδική μέχρι πέρυσι, κ.ο.κ.

    Ε, λοιπόν ρώτα και μετά θα δεις πιο καθαρά πόσο "αδικημένος" είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ φίλε έχεις απόλυτο δίκιο. Τα Πανελλήνια τουλάχιστον επιβάλλονται να γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια στη Κρήτη. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Είναι απαράδεκτο οι κρητικοί με τις δύο ομάδες, πρωταγωνιστές στο άθλημα, να υποχρεώνονται ότι και γίνει, από διάφορα final 4 μέχρι Πανελλήνια να ταξιδεύουν με τόσο κόπο και έξοδα. Αυτό το ιστολόγιο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε προσφορά των κρητικών σωματείων για ανάληψη διοργάνωσης οπουδήποτε στο νησί. Κάντε πρόταση και θα είμαστε μαζι σας. Και ειδικά η Κρήτη έχει άπειρα ξενοδοχεία να γίνουν αγώνες υψηλού επιπέδου και ίσως με μικρότερο κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή