skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Στατιστικά και Συμπεράσματα

Σε αυτήν την δημοσίευση θα ασχοληθούμε με κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τη διαιτησία και το Πρωτάθλημα Α΄Εθνικής Κατηγορίας.

Ανακοινώθηκε εχτές και δημοσιεύτηκε στη ΚΕΔ, ο ανανεωμένος πίνακας ορισμού διαιτητών (ΠΟΔ), με όλους τους διαιτητές, την κατηγορία τους αλλά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για να δούμε μερικά από αυτά.

Κατ' αρχήν ο αριθμός των διαιτητών έφτασε αισίως τους 1.048, όταν ενάμιση χρόνο πριν τον Οκτώβριο του 2011 οι διαιτητές στον ΠΟΔ ήταν 852, δηλαδή έχουμε μία αύξηση των διαιτητών περίπου 25% σε 20 μήνες.

Από τους 1.048 διαιτητές, 35 διαιτητές είναι IA (/A 3, /C 6, /D 26), 21 είναι FA, 61 είναι ΑΚ, 95 είναι ΒΚ, 780 είναι ΓΚ και οι υπόλοιποι 56 είναι ΔΚ.

Έχουμε μόλις 6 καθηγητές διαιτησίας.

Νόρμα κληρώσεων έχουν 63 διαιτητές.

Ανά περιοχές, σε διάφορες κατηγορίες, η ΕΣΣΝΑ έχει 497 διαιτητές, η ΕΣΣΘΧ έχει 147, η ΕΣΣΑΘΜ έχει 25, η ΕΣΣΚ έχει 87, η ΕΣΣΚΕΔΥΜ έχει 60, η ΕΣΣΠ έχει 68, η ΕΣΣΠΕΠ έχει 43, η ΤΕΣΣΑΣ έχει 45, η ΤΕΣΣΑΙΓ 29, Η τεσσθ 36 και η ΤΕΣΣΔΕ μόλις 11.

Το καλύτερο το άφησα τελευταίο. Από τους 1.048 διαιτητές μόλις 237 έχουν άδεια διαιτησίας (FL) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIDE). Και εάν δεν θυμάστε τι είναι αυτό μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της ΕΣΣΝΑ λίγους μήνες πριν.

Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα. Ισχύει αυτή η ανακοίνωση της ΕΣΣΝΑ και της ΚΕΔ; Γιατί εάν δεν ισχύει πια, να ανακοινώσουμε στους διαιτητές που πλήρωσαν το παράβολο πότε μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Εάν ισχύει, θέλω να ρωτήσω, η Α' Εθνική Κατηγορία είναι τουρνουά που αξιολογείται από τη FIDE ή όχι; Υπάρχουν διαιτητές που μόλις προχτές επέλεξε και διόρισε η ΚΕΔ για την Α' Εθνική, που δεν έχουν την έγκριση της FIDE για να διαιτητεύσουν σε αγώνα που αξιολογείται; Απλές ερωτήσεις, φαντάζομαι χωρίς απαντήσεις. Εκτός και εάν, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και μαζεύουμε τα παράβολα από όσους τσιμπήσουν και πληρώσουν και βάζουμε όποιους θέλουμε στα τουρνουά χωρίς να τους πληρώνουμε. Διπλό κέρδος.

Και επειδή λέμε για Α' Εθνική ακόμη μία διοργάνωση θα γίνει με μόνο σκοπό το κέρδος και μόνο το κέρδος. Γι αυτό η σύνθεση είναι 10 μελής οι ομάδες 34 με αναπλήρωση οπωσδήποτε, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος. Αρκεί να μην πέσει ο αριθμός των αθλητών κάτω από 340, μαζί με τους αναπληρωματικούς 500 και μαζί με συνοδούς και όλους τους άλλους 700 ή δεν ξέρω ακριβώς πόσους έχουν υπολογίσει. Γιατί όλα αυτά τα νούμερα η ΕΣΟ τα έχει κρυφά. Ότι συμφωνία κάνει την κρατάει κρυφή. Εδώ θα μου πείτε κρατάει κρυφούς όλους τους οικονομικούς απολογισμούς σε όλα τα τουρνουά. Τις συμφωνίες θα δημοσιεύσει;

Από τις 34 ομάδες, οι 8 πηγαίνουν στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής μόνο με δικούς τους αθλητές χωρίς κανέναν ξένο ή κοινοτικό και αυτοί είναι πιστεύω οι πραγματικοί νικητές των αγώνων. Προσωπικά για μένα μετράει η σειρά κατάταξης αυτών των ομάδων από το 1 ως το 8. Για τις άλλες ομάδες, που χαλάνε λεφτά σε τόσους δύσκολους καιρούς για την ανάδειξη μόνο των παραγόντων και της υστεροφημίας τους, χωρίς καμία ανάπτυξη του αθλήματος, και πετώντας εκτός διοργάνωσης τα παιδιά που παλεύουν κάθε Κυριακή για το καλό το δικό τους αλλά και του σωματείου τους, δεν δίνω καμία σημασία και δεν θεωρώ ότι αξίζει να ασχοληθούμε. Έχουν μπει στη μάχη της ματαιότητας μιας καλής θέσης στο πρωτάθλημα με ξένους παίχτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα συναίσθημα για την ομάδα και το σωματείο, ενώ θα μπορούσαν με τα ίδια λεφτά να δημιουργήσουν ανάπτυξη στο άθλημα και στο σωματείο, κάνοντας δωρεάν μαθήματα σε παιδιά έτσι ώστε να έρθουν σε κάθε σωματείο 30, 40, 50 παιδιά και να δημιουργήσουν φυτώριο παιχτών. Έτσι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν ανάγκη τις μεταγραφές, και με ιδία, έμψυχα, μέσα θα κάνουν θαύματα.

Το πανηγύρι που γίνεται στην Α' Εθνική είναι μόνο πανηγύρι χρημάτων και κερδών, και καμία σχέση δεν έχει με το άθλημα. Σαφώς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος και να γίνει πιο προσιτός οικονομικά σε όλους αλλά και πιο αξιόπιστο για το καλό του αθλήματος.

18 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ότι πρέπει ν' αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, αλλά και όλων των άλλων διοργανώσεων που έχουν πάρει μορφή αρπαχτής για διοργανωτές και ξενοδόχους... Για να αλλάξουν όμως όλα αυτά, είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει πρώτα η διοίκηση της ΕΣΟ και προς αυτή την κατεύθυνση εσύ φίλε δεν έχεις κάνει τίποτα. Δεν στο λέω με κακία, αλλά στις θεωρίες και στις διαπιστώσεις είσαι καλός, στις πράξεις υστερείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι συμφωνούμε. Όχι όμως να αλλάξει η Διοίκηση και να έρθει αντί του Κώστα ο Γιάννης (τυχαία τα ονόματα). Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και ο παγιωμένος τρόπος των Πανελληνίων. Και ρωτάω. Εάν είχε αλλάξει η διοίκηση της ΕΣΟ, η Α' Εθνική θα γινόταν με άλλον τρόπο; Όχι. όλοι για τη κονόμα παλεύουν. Δεν είδα κανέναν να βγει να καταγγείλει το σύστημα της Α' Εθνικής από τους υποψήφιους στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΟ ούτε να κάνει άλλη πρόταση εκτός της ΝΣΚ. Ίσα ίσα που ξέρω παράγοντα, υποψήφιο της ΕΣΟ, που γεμάτος αγωνία έπαιρνε τηλέφωνα για να γλυτώσει τους ξένους παίχτες του, όταν έσκασε το θέμα του Τσουνή και της ΓΓΑ. Και απειλούσε με ενστάσεις εάν δεν τον άφηναν να πάρει ξένους. Γιατί θέλει να συμμετέχει στο πανηγύρι έτσι όπως είναι. Δεν με νοιάζει απλώς μία αλλαγή ονομάτων στη διοίκηση της ΕΣΟ αλλά μια αλλαγή πολιτικής που θα επιτρέπει και στο πιο φτωχό σωματείο να συμμετέχει με αξιώσεις σε όλα τα Πρωταθλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο για την παρατηρητικότητα. Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση για αυτούς που έχουν οριστεί να διαιτητεύσουν χωρίς να έχουν πληρώσει για την έγκριση της FIDE. Γιατί τόσο σιωπή; Από έλεγχο που έκανα και εγώ, υπάρχουν τέτοιοι διορισμένοι διαιτητές στην Α' Εθνική. Γιατί τέτοια κοροϊδία. Δώστε μου πίσω τα 20 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ανακοίνωση της ΤΕΔ ΕΣΣΝΑ γράφει «Από 01/01/2013 και μετά όσα τουρνουά θα φθάνουν στην Fide θα αξιολογούνται μόνο και εφ’ όσον οι διαιτητές που θα αναφέρονται σε αυτά θα έχουν Άδεια Διαιτησίας από την Fide ( Arbiter’s Licence).» Πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι το μόνο που νοιάζει την FIDE είναι αν έχουν άδεια οι επικεφαλής διαιτητές που αναγράφονται στην αναφορά του τουρνουά και όχι αν έχουν άδεια όλοι οι εμπλεκόμενοι διαιτητές (δηλαδή και αυτοί που δεν αναγράφονται στην αναφορά).

    Επιπλέον, αν ισχύει ότι δεν καλύπτονται τα έξοδα διαμονής και διατροφής για τους μη Πατρινούς, τότε πιθανόν να μην υπήρχαν ενδιαφερόμενοι διαιτητές με άδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Προσωπικά για μένα μετράει η σειρά κατάταξης αυτών των ομάδων (των 8 από τις 34, που δεν έχουν κανέναν ξένο ή κοινοτικό) από το 1 ως το 8. Για τις άλλες ομάδες (...), δεν δίνω καμία σημασία και δεν θεωρώ ότι αξίζει να ασχοληθούμε", μας λέει ο sw.
    Συγγνώμη, αλλά αυτή η στάση μου φαίνεται φαιδρή. Θυμίζει (πάλι) ...μοντέλο Βόρειας Κορέας -ως γνωστό, στον...παράδεισο του σοσιαλισμού, επιτρέπονται μόνο Κορεάτες, κανείς ξένος αθλητής, σε κανένα άθλημα! Αλλά εδώ μιλάμε για την Ελλάδα του 2013 και στους ξένους περιλαμβάνονται και μεγάλοι (αλλά και παιδιά) που ζουν επί χρόνια εδώ και που όλοι συμφωνούμε ότι θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με μας τους "γηγενείς".
    Η επιλογή της "μη αναγνώρισης" θυμίζει την πολιτική της ΕΣΟ απέναντι στην ΕΣΣΚΕ. Ακόμα χειρότερα, θυμίζει τη θλιβερή Σοβιετία, π.χ. όταν στη δεκαετία του 1970 ο Κορτσνόι εγκατέλειψε την ΕΣΣΔ και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Δύση, είναι γνωστό ότι οι σοβιετικές αρχές τον βάφτισαν "προδότη" και τον εξαφάνισαν από τις ειδήσεις, τις εφημερίδες, τον σκακιστικό τύπο...
    Στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) του 2013, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.
    Sw, για να ανέβει η σοβαρότητα, η εγκυρότητα και ηα αναγνωσιμότητα της σελίδας σου, το πρώτο βήμα είναι το να μάθεις να αποδέχεσαι την πραγματικότητα. Οι καιροί έχουν αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ελευθερία βουλήσεως

      ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στους βορειοκορεάτες που έκλαιγαν για τον θάνατο του ηγέτη-δικτάτορά τους με τους βρετανούς που κλαίνε για την γέννηση του διαδόχου-βασιλιά τους.... ; Απλά η πρώτη περίπτωση αντιμετωπίζεται ως παράνοια ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και η δεύτερη ως πρότυπο ενός φιλελεύθερου δημοκρατικού... προσωπικά δεν βλέπω και πολλές διαφορές... μάλιστα εάν στην πρώτη περίπτωση αποδεχτώ ότι γινόταν καταναγκαστικά και στην δεύτερη μέσω της ελεύθερης βούλησης, μάλλον το πρόβλημα της παράνοιας το έχουν οι δεύτεροι....
      (από τοίχο φίλου)

      Διαγραφή
  6. @ Ασύρματος
    Δεν συμφωνώ μαζί σου γιατί εάν ήταν έτσι τότε θα χρειάζονταν άδεια από τη FIDE μόνο οι διαιτητές κατηγορίας ΙΑ ή έστω FA. Γιατί ποιος διαιτητής ΒΚ ή ΓΚ θα γίνει επικεφαλής διαιτητής; Εξάλλου η ΚΕΔ έχει ορίσει τους διαιτητές και η οδηγία είναι σαφής. Για να αξιολογηθεί τουρνουά στη FIDE οι οριζόμενοι διαιτητές πρέπει να έχουν FL. Πάντως, ρίξε μια προσεκτική ματιά και στους επικεφαλής διαιτητές. Έτσι για την ιστορία.

    @ Ναι μεν, αλλά
    Ξέρεις πολύ καλά, ότι αυτό που λέω αφορά το ηθικό κομμάτι και όχι το ουσιαστικό. Φυσικά και η ΠΣ Περιστερίου έχει το καλύτερο δυναμικό και θα πάρει και φέτος το πρωτάθλημα. Και φυσικά το αξίζει. Στη ψυχή μου όμως δεν μπορώ να μη διακρίνω μία ομάδα που ΝΑΙ ΜΕΝ βγήκε 10η στην τελική κατάταξη ΑΛΛΑ κατέβηκε στους αγώνες με δικούς της αθλητές ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ εάν είναι Έλληνες ή αλλοδαποί. Υπάρχουν αλλοδαποί αθλητές που αγαπούν το σωματείο τους που παλεύουν κάθε Κυριακή για την αναβάθμιση και προβολή του σωματείου τους και κλαίνε σε κάθε ήττα. Διαφωνώ με τη λογική να πέφτουν λεφτά για να έρχονται ξένοι να παίζουν 7 αγώνες και να μη θυμούνται πως λένε την ομάδα που αγωνίζονται. Και αθλητές που όλο το χρόνο, κάθε Κυριακή δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την ομάδα να μην μπορούν να χαρούν αυτήν την διοργάνωση και να έχουν τη τιμή να παίξουν για την ομάδα τους. Φυσικά διαφωνώ και με τη σύνθεση των ομάδων αλλά αυτό είναι κουβέντα που θα ανοίξει σίγουρα στο μέλλον.
    Συμφωνώ πως η κατάσταση είναι διαφορετική σε όλο το κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμφωνούμε όλοι σε κάτι τέτοιο και να αποδεχόμαστε αμαχητί τη μοίρα μας.
    Πάντως σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου για το ιστολόγιο. Αλλά εάν έγραφα κι εγώ ότι όλοι οι άλλοι πως θα κουβεντιάζαμε για τη διαφορετικότητα της γνώμης μας και θα συγκρουόμαστε καλοπροαίρετα, ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα, τη δική του κουλτούρα και τα δικά του οράματα;
    Με διαφωνίες πάει μπροστά ο κόσμος. Πρόσεξε τι λέω. Μπροστά, όχι πίσω. Γιατί τα περισσότερα που γίνονται σήμερα μας πάνε πίσω.
    Πάντως εάν προσπαθήσεις να μην ισοπεδώνεις και να διαστρεβλώνεις τις απόψεις μου, είσαι καλός συνομιλητής, εντελώς απέναντι στις δικές μου απόψεις, αλλά αυτό μου αρέσει. Ας ανταλλάξουμε απόψεις λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. από τι καταλαβαίνω, εννοείς ότι έχει γίνει για μια ακόμα φορά ρουσφετολογική επιλογή των διαιτητών, ειδικά για όσους είναι από Αθήνα καθώς και στους τέσσερεις διαιτητές που δεν έχουν πληρώσει το παράβολο στη FIDE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πες το όπως θες. Εγώ λέω ότι η ΚΕΔ κατ' εντολή της FIDE χαράτσωσε όλους όσους θέλουν και ενδιαφέρονται να διαιτητεύουν και στο τέλος επιλέγουν όχι με το κριτήριο αυτής της εντολής της FIDE/ΚΕΔ αλλά πάλι με το γνωστό τρόπο των τσάμπα διαιτητών που από μόνο του είναι έξω από ηθική. Γιατί επιβάλεις στους διαιτητές να πληρώσουν για την ιδιότητά τους και μετά θέλεις να τους χρησιμοποιείς τσάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. για μένα έχει περισσότερη σημασία, αν οι διαιτητές που είναι στην Α ΕΘΝΙΚΗ , ειδικά από την Αθήνα γιατί είναι αρκετοί, επιλέχθηκαν λόγω γνωριμιών με την ΚΕΔ, την ΕΣΟ ή τους διοργανωτές και στη θέση τους δεν επιλέχθηκαν άλλοι άξιοι διαιτητές.

    το θέμα του παραβόλου στη FIDE είναι εντελώς διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φυσικά, έτσι γίνεται πάντα και αυτό δύσκολα θα το αποφύγουμε. Η αξία του διαιτητή φαίνεται όμως στους αγώνες. Ας επιλέξουν αυτούς που ακολουθούν τους κανονισμούς και τις οδηγίες της FIDE, άσχετα εάν συμφωνούν, για να είναι και τυπικά εντάξει. Εάν πάνε στη FIDE οι αγώνες της Α' Εθνικής για αξιολόγηση και η FIDE απορρίψει τους αγώνες από διαιτητές που δεν έχουν την έγκρισή της δεν θα ξεφτιλιστεί το Πρωτάθλημα; Τι έχουν σκοπό να κάνουν; Να κρύψουν τους διαιτητές; Υπάρχει επίσημη δήλωση της ΚΕΔ για τον ορισμό των διαιτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δηλαδή οι διαιτητές που έχουν μπει στην Α ΕΘΝΙΚΗ από την Αθήνα, μπήκαν γιατί έχουν γνωριμίες???
    αυτό είναι πολύ σημαντικό.
    με αυτά που λες η ΚΕΔ πρέπει να τους αλλάξει γιατί έχουν πάρει την θέση άλλων διαιτητών πιο άξιων από αυτούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα πως για να επιλεγείς διαιτητής πρέπει καταρχήν να δηλώσεις διαθεσιμότητα και κατά δεύτερον κάποιος να σε ξέρει, να ξέρει την ποιότητα σου σαν διαιτητής και τελευταί να έχει FL της FIDE. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας χρειάζονται οι γνωριμίες. Η τελική επιλογή όμως πρέπει να είναι βάση κανονισμών, οδηγιών και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Όταν για να ισχύει η ιδιότητα του διαιτητή πρέπει να έχεις καταβάλει το χαράτσι και μόνο τότε αξιολογούνται οι παρτίδες που θα συμμετέχει κάποιος πιστοποιημένος διαιτητής, δεν βλέπω το λόγο να μην επιλέγονται διαιτητές που έχουν αυτήν την πιστοποίηση. Φυσικά και υπάρχουν πολύ αξιόλογοι διαιτητές που δεν έχουν FL της FIDE. Ας αποφασίσουν όμως. Εάν δεν θεωρούν απαραίτητο το FL για διορισμό, σε τόσο σοβαρές διοργανώσεις, τότε γιατί κλήθηκαν και πλήρωσαν το χαράτσι 237 ενεργοί διαιτητές; Απλά για να έχουν δικαίωμα να επιλεγούν. Ας επιλέξουν λοιπόν από αυτούς. Δεν είναι μόνο τυπικό το θέμα. Είναι ουσιαστικό για την αξιοπιστία του Πρωταθλήματος και την αξιολόγηση των αγώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και για απαντήσω και σε κάτι ακόμα που το εστιάζεις μάλλον περίεργα. Δεν μιλάω για τους διαιτητές της Αθήνας ή της Πάτρας. Μιλάω γενικά για διαιτητές. Ας είναι από όποια περιοχή θέλουν. Όλοι πρέπει να διαιτητεύουν σε μεγάλου επιπέδου αγώνες. Ας επιλέγονται όμως σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η FIDE και η ΚΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επανέρχομαι στο θέμα των διαιτητών και την άδεια της FIDE.

    Όπως φαίνεται εδώ, στο πρωτάθλημα του 2012 η FIDE «έβλεπε» ως διαιτητές τους 3 που αναγράφονται στην αναφορά. Αυτό που φαίνεται να νοιάζει την FIDE είναι π.χ., αυτοί οι 3 να έχουν F.L., τους υπόλοιπους δεν τους «βλέπει» και δεν την νοιάζει.

    Αντίθετα, στο 8ο τουρνουά του ΣΟ Ηρακλείου (είναι το πρώτο τουρνουά που μου βγάζει η σελίδα της FIDE μεταξύ αυτών που θα αξιολογηθούν για τον Ιούλιο) εμφανίζονται 2 διατητές και αυτούς θα ελέγξει η FIDE. Αν σε αυτό το τουρνουά υπήρχαν άλλοι 10 διαιτητές, η FIDE δεν το ξέρει.

    Επομένως, φαίνεται ότι η ΕΣΟ διασφαλίζει την διεθνή αξιολόγηση του φετινού πρωταθλήματος αν οι επικεφαλής διαιτητές έχουν F.L. Για τους υπόλοιπους, μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα κριτήρια (στην ιδανική περίπτωση με κυριότερο την αξία τους και ακολούθως με οικονομικά κριτήρια). Κατά την γνώμη μου, εφόσον διασφαλίζεται η διεθνής αξιολόγηση ενός τουρνουά, παύει να ισχύει ως κριτήριο η άδεια της FIDE, καθώς η ΕΣΟ έχει δικό της σύστημα αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης των διαιτητών.

    Να διευκρινίσω ότι δεν είμαι (πια) διαιτητής και δεν ξέρω αν η ΕΣΟ, προσπαθώντας να «πουλήσει» άδειες FIDE, είπε στους διαιτητές ότι πρέπει να πληρώσουν αλλιώς δεν ξανασφυρίζουν. Όσα γράφω παραπάνω προκύπτουν από το κείμενο της ΤΕΔ ΕΣΣΝΑ που παρατέθηκε και από όσα βλέπω στα αξιολογημένα τουρνουά της FIDE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επίσης, έριξα μια ματιά στους επικεφαλής διαιτητές του 2013 και βλέπω ότι και οι 3 έχουν F.L.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Ασύρματος
    Έχουν κάποια βάση αυτά που λες αλλά θα επαναλάβω ότι εάν όλο το θέμα της πιστοποίησης ήταν για τους επικεφαλείς διαιτητές τότε γιατί έπρεπε να πληρώσουν οι διαιτητές Β και Γ κατηγορίας που δεν πρόκειται να γίνουν επικεφαλείς διαιτητές λόγω κατηγορίας; Εγώ θεωρώ ότι η ανακοίνωση της FIDE/ΚΕΔ/ΕΣΣΝΑ ήταν για όλους τους διαιτητές του τουρνουά. Ποτέ δεν διευκρίνισαν ότι δεν αφορά όλους τους διαιτητές. Η ανακοινώσεις μίλαγε για όλους τους διαιτητές. Γι αυτό υπάρχουν και διαιτητές, ειδικά από Αθήνα, ΓΚ που πλήρωσαν το χαράτσι. Μεγάλη παραπλάνηση. Πρέπει το θέμα να ξακαθαρίσει από κάποιον υπέυθυνο της FIDE ή της ΚΕΔ και να λυθεί τώρα.

    Όσο για τους διαιτητές από Αθήνα που με ρώταγε επίμονα άλλος φίλος είναι όλοι απόλυτα καταξιωμένοι στο χώρο της διαιτησίας και του αθλήματος γενικότερα και έχουμε όλοι απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Εκτός αυτού, όλοι έχουν FL, με μία εξαίρεση αλλά με δεδομένη την ποιότητα του σαν διαιτητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όλοι οι διαιτητές θα πληρώσουν το παράβολο των 20 ευρώ για να διαιτητεύσουν στην Α' Εθνική. Δεν τίθεται θέμα για αυτό. Επίσης, από όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε κανένα θέμα γνωριμιών όσο αφορά τον ορισμό των διαιτητών. Όποιος ξέρει λίγο τα πράγματα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν οι Πατρινοί διοργανωτές έχουν την οποιαδήποτε προσωπική σχέση με τους διαιτητές από την Αθήνα που ορίστηκαν. Ο ορισμός αυτός έγινε βάση της ποιότητας των διαιτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή