skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ και Δημοκρατία

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές το αναλογικό και ψηφιακό σήμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία Τηλεόρασης έχει σβήσει και στην τηλεόραση έχει πέσει μαύρο, όπως και στο κανάλι της Βουλής, σε δύο τρία δορυφορικά ευρωπαϊκά κανάλια που έβγαιναν μέσω ΕΡΤ, ανάμεσά τους και το ΡΙΚ, όπως φυσικά έχουν σιωπήσει και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το αποτέλεσμα είναι 2.656 εργαζόμενοι ή εάν προτιμάτε περίπου 10.000 στόματα από σήμερα θα αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης έχει από καιρό αποφασιστεί. Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, οι γνωστοί δημοσιογράφοι των χαϊδεμένων καναλιών της εξουσίας, πολλούς μήνες τώρα έλεγαν και ξανά έλεγαν για τη σπατάλη στην ΕΡΤ, για το κόστος των παραγωγών της, για τους εργαζόμενους, για την εισφορά μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ και πολλά ακόμα, σε μορφή λάσπης, για όλο το οικοδόμημα που λέγεται ΕΡΤ.

Ποτέ όμως δεν μας είπαν για την ποιότητα και τον πολιτισμό που παράγει η ΕΡΤ. Σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ έχει την ποιότητα που πρέπει να έχει μία τηλεόραση. Με εκπομπές για τον πολιτισμό, την ποίηση, την λογοτεχνία. Με ντοκιμαντέρ από όλο το κόσμο, όχι απλά για να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος, αλλά με περιεχόμενο και νόημα. Με γνώμονα την φιλία των λαών, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αγάπη για τον άνθρωπο, τη συμφιλίωση των λαών, των συνηθειών και των εθίμων τους. Κάθε στιγμή της ημέρας, όλο το εικοσιτετράωρο, μπορείς να δεις κάτι που θα γεμίσει τη ψυχή σου. Το "Σαν Σήμερα" είναι από τις εκπομπές με τη μεγαλύτερη θέαση. Η πρωινή ενημέρωση στην κρατική τηλεόραση δεν έχει καμία σχέση με τη σαπίλα των πρωινάδικων των ιδιωτικών καναλιών. Ακόμη και οι ραδιοφωνικές εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας, είναι μία όαση στη σαβούρα που προσπαθούν να μας σερβίρουν. Έχετε ταξιδέψει όλοι φαντάζομαι από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Εάν κάποιος κάνει ένα "ψάξιμο" στις συχνότητες και στα προγράμματα της εθνικής οδού, δύσκολα θα βρει πρόγραμμα καλύτερο και πιο ποιοτικό από της κρατικής ραδιοφωνίας. Πραγματική συντροφιά με ήθος και αξία. Με δημοσιογράφους που έχουν ξεφύγει από τις προσταγές των αφεντικών τους, όπως στα ιδιωτικά κανάλια.

Ιδιωτικά κανάλια τα οποία με την υποκουλτούρα που σερβίρουν, τη χυδαία λασπολογία σε κάθε εργαζόμενο που προσπαθεί να αμυνθεί, με βραζιλιάνικα, τούρκικα και κάθε λογής σήριαλ που θα αποχαυνώσουν το πληθυσμό, προσπαθούν μόνο για το κέρδος. Η χτεσινή νύχτα μου έφερε στο μυαλό εικόνες από ελληνικές ταινίες της κατοχής στις οποίες Έλληνες προσπαθούσαν να ενημερωθούν κρυφά από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της DW (Deutsche Welle-Ντόιτσε Βέλε) και οι Γερμανοί απαγόρευαν και σκότωναν όποιον προσπαθούσε και ζητούσε αυτόν τον τρόπο ενημέρωσης. Παράλληλα είχαν τις δικές τους εκπομπές με μουσική και ανακοινώσεις για την πλήρη υποταγή του κατεχόμενου λαού. Από εχτές προσπαθούμε να ακούσουμε τη μετάδοση των εργαζομένων της ΕΡΤ και το ένα μετά το άλλο τα μέσα εκπομπής και επικοινωνίας με το κανάλι κλείνουν. Είτε αυτό είναι διαδίκτυο, εκπομπή ή ιστολόγιο, είτε πομποί αναμετάδοσης φυσικά, είτε άλλοι ιδιωτικοί σταθμοί που προσπαθούσαν εχτές το βράδυ να αναπαράγουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ, όπως ο 902TV και ο ACTION24, που είχαν αναμετάδοση το διαδικτυακό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης των εργαζομένων.Η πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόφαση της κυβέρνησης, έχει πολλές προεκτάσεις και αναλύσεις. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως για να περάσει κάτι τέτοιο στον λαό πρέπει να του πουλήσεις το γνωστό παραμύθι ότι το κάνεις για το καλό του, για να μη πληρώνει. Να μη πληρώνει τι; Το ελάχιστο ποσό εισφοράς προς την κρατική τηλεόραση που ανταποδοτικά παίρνει ο πολίτης πίσω; Δεν είδα να έχουν την ίδια ευαισθησία όταν έχουν επιβάλλει τρία χρόνια τώρα το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ούτε να έχουν την ίδια ευαισθησία όταν δωρίζουν τους δρόμους στους μεγαλοεργολάβους εκδότες και χαρατσώνουν το λαό με διόδια έξω από κάθε λογική. Εδώ πρέπει να θυμηθούμε το επί πάρα πολλά χρόνια "σπατόσημο" που επέβαλε το κράτος ως ειδικό φόρο, και τον πληρώναμε όλοι, για να φτιάξει η Ελλάδα αεροδρόμιο, το οποίο τελικά δώρισαν και αυτό στους Γερμανούς μαζί με το ΦΠΑ και τα κέρδη που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να επιστρέψουν στο λαό τίποτα απ' όσα είχε πληρώσει.

Οι πολίτες πιστεύουν πως για τα ιδιωτικά κανάλια δεν πληρώνουν τίποτα. Μεγάλο λάθος. Μπορεί για την κρατική ΕΡΤ να πληρώνουμε άμεσα μέσω της ΔΕΗ αλλά για τα ιδιωτικά σκουπίδια πληρώνουμε έμμεσα πολύ περισσότερα. Όταν ένα προϊόν διαφημίζεται σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι, η διαφήμιση αυτή πληρώνεται στο κανάλι. Μπορεί να φανταστεί κάποιος ποιος πληρώνει τη διαφήμιση; Μα φυσικά ο κάθε πολίτης που αγοράζει το διαφημιζόμενο προϊόν. Μήπως ξέρει κανείς πόσα δάνεια, δανεικά και αγύριστα, έχουν πάρει οι καναλάρχες, και με τη δύναμη του μέσου, εκβιάζουν και δεν πληρώνουν τίποτα; Πόσα δημόσια έργα, τα οποία πληρώνει ο λαός φυσικά, έχουν ανατεθεί σε καναλάρχες για να βγάλουν κέρδη που δεν έχουμε φανταστεί οι υπόλοιποι; Και εδώ μπαίνει το ερώτημα. Σε ποιον ανήκουν οι συχνότητες που εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια:; Έχουν πληρώσει έστω και ένα ευρώ για την κατάληψη και τη χρήση αυτής της συχνότητας; Μπορεί να απαντήσει εδώ το υπουργείο πως κρατική περιουσία χρησιμοποιείται δωρεάν από ιδιώτες; Ας αφήσουμε λοιπόν το μύθο ότι πληρώνουμε μόνο τη κρατική τηλεόραση. Πληρώνουμε στο πολλαπλάσιο την ιδιωτική τηλεόραση και τους ιδιοκτήτες τους.

Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες που έχει στον πολιτισμό αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης. Τα Δωδεκάνησα από εχτές είναι χωρίς κρατική εικόνα και ραδιοφωνική κάλυψη με τα Τουρκικά ραδιόφωνα να σαρώνουν πλέον το ανατολικό Αιγαίο. Είναι αυτός Εθνικός σχεδιασμός κράτους ενίσχυσης της μεθορίου και του πολιτισμού των πολιτών; Η ΕΡΤ WORLD που έδινε εικόνα και άρωμα πατρίδας σε όλους τους μετανάστες Έλληνες δεν εκπλήρωνε κανένα ρόλο στην ύπαρξη του Ελληνισμού και στους δεσμούς με την πατρίδα, που από εχτές έχει σταματήσει;

Η κρατική ορχήστρα, και η χορωδία, της ΕΡΤ που έχει κάνει όλους τους ακροατές που είχαν την τύχη να την ακούσουν, σε όλον τον κόσμο, να ανατριχιάσουν από συγκίνηση δεν πρόσφερε τίποτα στον πολιτισμό αυτής της χώρας και πρέπει να κλείσει με εντολή της τρόϊκας; Το ότι όλοι αυτοί οι μουσικοί είχαν μπει με ΑΣΕΠ και μετά από εξετάσεις και είναι όλοι καταξιωμένοι μουσικοί στο χώρο τους δεν έχει καμία σημασία για τον εγκάθετο των τραπεζών Στουρνάρα;

Έχουν άραγε αναλογιστεί ότι αυτήν την ΕΡΤ και αυτήν την ραδιοφωνία δεν τόλμησε να την κλείσει ούτε η χούντα; Γιατί αυτός ο οργανισμός είναι πολιτισμός. Ο πολιτισμός των Ελλήνων, η φωνή του Ελληνισμού σε όλη τη γή, η ραδιοφωνία της Λιλιπούπολης του Χατζιδάκι, των ποιητών του Νόμπελ, της ποιότητας και της αξίας που ζητάει η Ελληνική ψυχή. Ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει ο καθένας, πρέπει να αγωνιστούμε να μη κλείσει η ΕΡΤ. Να μείνει ανοιχτή. Δεν είναι θέμα μόνο εργασιακό. Είναι κάτι πιο βαθύ και πολύτιμο. Είναι η ιστορία μας. Μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ μπορούμε να διδαχτούμε πολλά για τη κουλτούρα, τους αγώνες και τη πάλη του λαού του τελευταίου αιώνα. Έχει σκεφτεί κανείς το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ σε ποια χέρια θα πέσει και τι επεξεργασία θα υποστεί για να εκπαιδεύσουν το πληθυσμό, σε ότι η εξουσία θέλει; Ποιες μνήμες θα επιλέγονται από εδώ και πέρα να βγαίνουν στην επιφάνεια: Ποιος ανέφερε εκτός από την κρατική τηλεόραση την επέτειο για τη δολοφονία του Λαμπράκη; Ποιο άλλο κανάλι έχει στο πρόγραμμά του εκπομπή όπως η "Μηχανή του Χρόνου"; Η εκπομπή με συνεντεύξεις ποιητών, λογοτεχνών και εικαστικών από το παγκόσμιο στερέωμα; Εκπομπή που ζήτησε να αγοράσει ακόμα και το BBC; Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά. Η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία όμως μιλάει από μόνη της.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα περάσει εύκολα αυτό το πραξικόπημα στην ενημέρωση. Κανείς δεν πιστεύει πως το κάνουν για οικονομικούς λόγους. Η πραγματική αιτία, κατά τη γνώμη του ιστολογίου, είναι γιατί θέλουν να σταματήσουν την ενημέρωση του λαού όχι μόνο για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας, και να πνίξουν το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ για να μην μαθαίνουν οι νεότεροι αυτά που θα τους γαργαλίσει το μυαλό και θα τους κάνουν να σκεφτούν.

Τα νέα ήθη και η νέα ανηθικότητα θέλει να αμφισβητούμε πια τα πάντα. Από γενοκτονίες μέχρι και την πάλη του λαού για καλύτερη ζωή. Και αυτό θα επιτευχθεί με μεθόδους καθεστώτων Ιράν και Λιβύης. Όμως δεν θα τους περάσει. Η τεχνολογία σήμερα είναι εχθρός αλλά και σύμμαχος των εξεγερμένων. Όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Αρκεί να το θέλουμε εμείς.Σύντομα και πάλι κοντά μας.

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι η Αθήνα μετά τη συναυλία για τη πτώση της χούντας με το Μίκη Θεοδωράκη, ζει τις καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Κάτι καλό θα βγει με όλο αυτό. Υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή