skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Νέος Αέρας Φυσάει

Διαβάζουμε και αντιγράφουμε από το skakistiko.com κείμενο του Γιώργου Βλάσση για δύο σκακιστικά τουρνουά. Το κείμενο έχει ως εξής :

Ο Σκακιστικός Όμιλος ΣΑΧ Θεσσαλονίκης παλεύει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει (με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει) τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το σκάκι από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση την Ελληνική. Το μοντέλο του αθλητισμού ως εμπόρευμα, είναι ένα μοντέλο το οποίο μας βρίσκει απέναντι. Αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε πάντα με συλλογική δράση προσπαθώντας να αλλάξουμε τις δομές από τα κάτω, πρώτα δηλαδή μέσα στα ίδια τα σωματεία και μετά στα σωματεία μεταξύ τους. Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε και άλλους ερασιτέχνες (εραστές δηλαδή της τέχνης του σκακιού) και ερασιτεχνικά σωματεία που οι ιδέες μας λίγο έως πολύ θα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ο μοναχικός δρόμος που επιλέξαμε στην αρχή σιγά σιγά μας φέρνει κοντά σε νέους συνοδοιπόρους. Το ευχάριστο είναι ότι όσο συνεχίζουμε να ψάχνουμε, συνεχώς βρίσκουμε!!!. Έπειτα λοιπόν από τις συλλογικές μας παρεμβάσεις στην Ένωση που ανήκουμε (ΕΣΣΝΘ-Χ) και τις πολλές συζητήσεις που έγιναν, απλώνουμε χέρι φιλίας προς όλα τα σκακιστικά σωματεία σε όλη τη χώρα που πιστεύουν ότι μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε τα πάντα. Σκεφτήκαμε και προχωρήσαμε στη διοργάνωση του 1ου Σκακιστικού Φεστιβάλ «ΦΙΛΙΑΣ & ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ».Διοργανωτές θα είναι όσα σωματεία επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι αποφάσεις για όλα τα θέματα θα παίρνονται από όλους Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής ενώ τετραμελής θα είναι και η σύνθεση ενός παράλληλου αναπτυξιακού τουρνουά για παιδιά. Μπλιτς, συζητήσεις, αναλύσεις παρτίδων και πολλά ακόμη είναι τα στοιχεία που θα συνθέσουν το δικό μας Φεστιβάλ! Στο φεστιβάλ μας δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Διοργανωτής είναι όποιος συμμετέχει. Βρήκαμε λοιπόν ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στον Αγιόκαμπο της Λάρισας το Golden Beach Hotel (μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν το αρχικό μας σκεπτικό) με τιμές από 15 ευρώ το άτομο την ημέρα με πρωινό! Το Φεστιβάλ θα γίνει σε δύο τριήμερα. Αυτό της 28ης Οκτωβρίου 2012 και της Καθαράς Δευτέρας του 2013. Τα τουρνουά θα είναι αυτόνομα (μπορεί δηλαδή κάποιος να συμμετέχει μόνο στο ένα από αυτά), αλλά θα έχουν και συνολική βαθμολογία. (μορφή Grand Prix)."

Φυσάει επιτέλους ένας νέος αέρας αλληλεγγύης μεταξύ των σωματείων. Αυτό που χρειάζεται και στην κοινωνία αλλά και σε κάθε επίπεδο δράσης και λειτουργίας της ζωής μας. Ποιος μπορεί να μη χειροκροτήσει μία τέτοια πρωτοβουλία που δεν στηρίζεται σε μεσάζοντες και καιροσκόπους-κερδοσκόπους των αγαπημένων μας ασχολιών, αλλά μας βάζει στο παιχνίδι όλους, κάθε συμμετέχοντα, ώστε όλοι να έχουμε κέρδος, όχι απαραίτητα οικονομικό, από μία τέτοια συνεύρεση; Αυτό άλλωστε δεν ζητάμε όλοι;

Ερωτηματικά, βέβαια γεννάει το κοστολόγιο που καλείται να πληρώσει ο κάθε συμμετέχοντας. Το μισό από αντίστοιχα τουρνουά. Το θέμα είναι, τη διαφορά στις άλλες διοργανώσεις, ποιος την καρπώνεται; Και να σημειώσουμε ότι στις άλλες διοργανώσεις έχουμε και τους χορηγούς που, έτσι μας λένε τουλάχιστον, δίνουν χρήματα για την πραγματοποίησή τους.

Όλα πιστεύω να ξεκαθαρίσουν με τον καιρό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να στηρίξουμε την πρωτοβουλία αυτή και να αποδείξουμε σε όλους ότι υπάρχει λύση. Και όταν μιλάμε για αλληλεγγύη μεταξύ των συλλόγων και των ενώσεων αυτό ακριβώς εννοούμε.

Όταν η ΕΣΟ απέκλειε την ΕΣΣΚΕ από το άθλημα που όλοι αγαπάμε, αυτό το ιστολόγιο παρότρυνε την ΕΣΣΝΑ να διοργανώσουν σε ένδειξη συμπαράστασης μαζί με την ΕΣΣΚΕ ένα τουρνουά. Εκεί να βλέπαμε εάν η ομοσπονδία θα τολμούσε να μη στηρίξει την διοργάνωση. Αυτό, απλά, για να μη ξεχνάμε τη στάση κάποιων Ενώσεων στις δύσκολες στιγμές που πέρναγαν συναθλητές που έτυχε να ζουν εκτός των τειχών.

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια αυτή και να βρει πολλούς πολλούς μιμητές.

2 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση.
    Εμείς, οι ερασιτέχνες, που αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι, ακούμε κάθε ψίθυρο υποστήριξης, σαν κραυγή ελευθερίας.
    Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα σωματεία σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να επιβιώσουν και τα προτρέπουμε να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν. Να παλέψουν σε κάθε επίπεδο.
    Εσείς εκεί στα Δυτικά...Σήμερα μας κάνατε χαρούμενους.
    Ευχαριστούμε.
    Με εκτίμηση
    Γιώργος Βλάσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή