skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Συνεδρίαση ΔΣ - Ανακοίνωση ΝΣΚ

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση-ενημέρωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης για τη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΟ.

Κυκλοφόρησε, πάλι δίχως πρότερη διαβούλευση, το «ενημερωτικό» δελτίο της ΕΣΟ για τη ΓΣ και το ΔΣ.

Θα περιοριστούμε να αναφέρουμε ορισμένα μόνο σημεία τα οποία παρακάμπτει το Δελτίο

1. Σε σχέση με τη Γενική Συνέλευση: Η πλειοψηφία αξιοποίησε την Γενική Συνέλευση για να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την «αυτοχρηματοδότηση», το επιπλέον δηλαδή χαράτσωμα των σκακιστών. Παράλληλα δεν έδωσε καμία ουσιαστική εξήγηση γιατί ήταν από τις λίγες ομοσπονδίες που δεν αντέδρασαν σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που τις έθετε στην ίδια κατηγορία με τις ΔΕΚΟ. Απαιτούσε δηλαδή να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, όπως γίνεται φανερό από τις κατευθύνσεις που έδινε η εγκύκλιος για αύξηση των εσόδων των Ομποσπονδιών μέσω «διεύρυνση της πελατειακής βάσης»(!), εντοπισμό «νέων καινοτόμων πηγών επιχειρηματικής δραστηριότητας» (!!) και άλλα σχετικά. Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος αποσύρθηκε κάτω από τις αντιδράσεις άλλων ομοσπονδιών, ενώ η ΕΣΟ σιωπηρά την αποδέχθηκε. Επίσης σωματεία της Στερεάς και της Θεσσαλίας κατήγγειλαν το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για επιχορήγηση σε ανύπαρκτη τοπική επιτροπή (ΤΕΣΣΘ)

2. Σε σχέση με τις εκλογές, έχει σημασία ο σκακιστικός κόσμος να γνωρίζει ότι η τεκμηρίωση της επίσπευσής τους είναι ότι «το επόμενο ΔΣ θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις». Ανοικτά ειπώθηκε ότι σκοπεύουν να καλέσουν έκτακτη ΓΣ το Δεκέμβρη για να περάσουν την αυτοχρηματοδότηση. Είναι προφανές γιατί επιδιώκουν εκλογές με τόση βιάση χωρίς να αφήνεται επαρκής χρόνος για συζήτηση: μετά από την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

3 . Η ΝΣΚ ζήτησε γραπτώς να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των χορηγιών της Α εθνικής – τελικά κυπέλου – πρωταθλήματα παίδων - κορασίδων καθώς για μια σειρά εταιρείες που εμφανίζονται ως χορηγοί δεν είναι γνωστό κανένα στοιχείο για το ύψος της χορηγίας τους και ποιος την είσπραξε, όπως ΟΠΑΠ (Μέγας Χορηγός), Λούξ, Επιμελητήριο Αχαΐας, momentum ΑΕΠΕΥ, hbnews.gr.

Σε περίπτωση που δεν έκαναν χορηγίες να μας απαντηθεί για ποιο λόγο διαφημίζονταν δωρεάν στα πανό, τις αφίσες και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης και ποιος πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Δεν έδωσαν κανένα στοιχείο. Σε ότι αφορά στον ΟΠΑΠ (μέγας χορηγός, έκανε και απονομές ο εκπρόσωπός του) ειπώθηκε ότι ουδέποτε έχει στείλει έγγραφο στην ΕΣΟ. Ειπώθηκε επίσης ότι διαφημίσαμε τις εν λόγω εταιρείες εν αναμονή χορηγείας από αυτές (!) και για όλες τις περιπτώσεις μας παρέπεμψαν στο περίφημο συμφωνητικό με τηNoName, που έδωσε 6000 € στην ΕΣΟ και πήρε ως αντάλλαγμα την είσπραξη όσων χορηγιών θα κατάφερνε να βρει για τις διοργανώσεις.

4. Ζητήσαμε το ΔΣ να επανέλθει στο θέμα με τις λεγόμενες Σκακιστικές Ακαδημίες της FIDE. Αρνήθηκαν να το βάλουν για συζήτηση. Θυμίζουμε ότι η ΝΣΚ δεν έχει δικαίωμα να βάζει θέματα στην ημερήσια διάταξη, επειδή έχουν σφετεριστεί τις 2 έδρες που έχουν κατοχυρωθεί δικαστικά στην παράταξη (απαιτούνται 5 τουλάχιστον μέλη του ΔΣ)

Δημοσιοποιούμε σήμερα την σχετική εισήγηση της ΝΣΚ για το θέμα

Σχετικά με τις Σκακιστικές Ακαδημίες της FIDE, με τις οποίες πρόσφατα ασχολήθηκε το ΔΣ της ΕΣΟ στην συνεδρίαση της 30-6-2012, υπάρχουν νέα στοιχεία που επιβάλουν να επανέλθει το θέμα.

Αρχικά, το ΔΣ έθεσε υπό την σκέπη της την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανοίγουν κάποιοι για να αποκομίσουν κέρδος, και οι οποίοι θα αξιοποιούν για αυτό το σκοπό την «αναγνώριση» από την ομοσπονδία. Ενέκρινε δηλαδή και αναγνώρισειδιωτικές εταιρείες, χωρίς να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά, η ΕΣΟ αναγνωρίζει στις εταιρείες το δικαίωμα να εμπορεύονται στο όνομά της .

Το καινούριο και ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι μια από αυτές τις εταιρείες, η «Grivas Chess International Academy» υπόσχεται όχι μόνο έγκριση της ΕΣΟ, αλλά και ότι θα «υπάγεται υπό την αιγίδα» της ΕΣΟ για τις δραστηριότητές της. Σημειώνω ότι δεν είναι σαφής η νομική υπόσταση της εταιρείας αυτής, που τελεί υπό την αιγίδα της ΕΣΟ, και θα συνάπτει ιδιωτικά συμφωνητικά με «διαπιστευμένους προπονητές ΦΙΝΤΕ» (για τους οποίους όμως δεν υπάρχει καμία αναγνώριση από μεριάς ΓΓΑ), θα μπαίνει στα σχολεία, θα πουλά υπηρεσίες σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κτλ.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι τα περίφημα «σεμινάρια προπονητών» της FIDE ήταν στην ουσία μέρος του παραπάνω επιχειρηματικού σχεδίου.

Επιπρόσθετα, προτείνει στους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργάζεται για προπονήσεις σε σχολεία μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία το ΔΣ δεν μπορεί να παραβλέψει, στα πλαίσια της οποίας εκτός των άλλων σχεδιάζεται η παροχή από την «Grivas Chess International Academy» έντυπου σκακιστικού υλικού με αντίτιμο 3€ από κάθε μαθητή κάθε μήνα. 

Έτσι, η ΕΣΟ εμφανίζεται να εγκρίνει και να προωθεί αυτή την διαδικασία εμπορευματοποίησης της σκακιστικής γνώσης μέσα στον χώρο των σχολείων η οποία και γίνεται στο όνομά της. Δεδομένου ότι πρωταρχικός στόχος της ΕΣΟ είναι η ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού, οι προσπάθειες της ΕΣΟ θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση της παραγωγής διδακτικού υλικού και δωρεάν παροχής του προς τους μαθητές.

Πέρα από το θέμα της επιχειρηματικής δράσης και της εμπορευματοποίησης του σκακιού στο όνομα της ΕΣΟ προκύπτουν και άλλα ζητήματα.

Λχ το υλικό που θα διανέμεται και θα πωλείται από τη συγκεκριμένη οντότητα που εμφανίζεται υπό την αιγίδα της ΕΣΟ δεν τελεί υπό τον έλεγχό της. Και αυτό όταν υπάρχει παλιότερη αρνητική εμπειρία της ΕΣΟ που εκτέθηκε από τον συγκεκριμένο προπονητή. Αναφέρομαι στην έκδοση «Φωτεινές Σκέψεις – Σοφές Κινήσεις», η οποία αρχικά είχε την έγκριση της ΕΣΟ μέχρις ότου υποχρεώθηκε να την ανακαλέσει όταν αποδείχθηκε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό της επρόκειτο για εσκεμμένη αντιγραφή κειμένων διαφόρων συγγραφέων, τα οποία εμφανιζόταν να έχει συγγράψει ο κ. Γρίβας.

Υπενθυμίζεται υπάρχει και νέο περιστατικό που δημιούργησε διεθνή θόρυβο με την αντιγραφή από τον ίδιο κειμένου του επιφανούς γκρανμέτρ Kavalek. Ο ίδιος ο εκδότης του κ. Γρίβα ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Kavalek και δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν να δημοσιεύσει το συγκεκριμένο κείμενο στις εκδόσεις του, αν γνώριζε ότι επρόκειτο για λέξη προς λέξη αντιγραφή.

Δηλαδή εκτός των άλλων παραμέτρων (πολιτικών – ουσιαστικών, θεσμικών, φορολογικών), υπάρχει το ενδεχόμενο η ΕΣΟ να αναλαμβάνει ευθύνες και να εκτεθεί σε νομικές συνέπειες που ίσως δεν είναι σαφείς

Κατά συνέπεια, η έγκριση των ιδιωτικών εταιρειών από την ΕΣΟ επιβάλλεται να ανακληθεί, όχι μόνο γιατί ξεφεύγει από τους πραγματικούς στόχους μιας αθλητικής Ομοσπονδίας, αλλά και γιατί προφανώς δεν μπορεί να ελέγχεται διαρκώς από την ΕΣΟ οποιαδήποτε πράξη και δράση τους για την νομιμότητά της

Οκτώβρης 2012 

Νέα Σκακιστική Κίνηση


Οποιαδήποτε απάντηση είναι ευπρόσδεκτη και θα δημοσιευτεί αμέσως. Εάν υπάρξει φυσικά.

4 σχόλια:

  1. Σκάκι στα Σχολεία
    Τι ακριβώς γίνεται σήμερα στα Ελληνικά σχολεία? Από όσο γνωρίζω μαθήματα σκάκι γίνονται σε πάρα πολλά σχολεία και στα περισσότερα δεν υπάρχει ούτε νομότυπη διαδικασία, ούτε ικανοί προπονητές γι’ αυτό το επίπεδο διδασκαλίας, ούτε στοχευόμενη ύλη διδασκαλίας. Η πραγματικότητα είναι ότι για τους περισσότερους προπονητές η διδασκαλία στα σχολεία αποτελεί ένα ικανοποιητικό συμπλήρωμα της κύριας εργασίας τους. Δικαίωμά τους και δεν επιθυμώ να κρίνω ή να ελέγξω.
    Η Ακαδημία μου προσπαθεί να συμπληρώσει ένα σημαντικό κενό, εκπαιδεύοντας/ πιστοποιώντας τους προπονητές που επιθυμούν συνεργασία, παρέχει την εκπαιδευτική ύλη (την οποία λαμβάνουν και οι εκπαιδευόμενοι) και γενικά παρακολουθεί την πορεία εξέλιξής τους. Και όλα αυτά νομότυπα, χωρίς ‘μαύρα’ ποσά, με συμφωνητικά με καταγεγραμμένες τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών.
    Ομοίως και όσοι επιθυμούν μπορούν να ιδρύσουν μία παρόμοια Ακαδημία, να ετοιμάσουν τη δική τους ύλη και να προτείνουν συνεργασία σε όποιον νομίζουν, είτε είναι προπονητές, σχολεία ή σύλλογοι.
    Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι της ΝΣΚ (πιστεύω ότι όχι όλοι για να είμαι δίκαιος) επιθυμούν την παραμονή στο στάδιο που νομίζω ότι είναι λαθεμένο, αλλά φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος…. και φοβάται πάντα τη σύγκριση!

    Όσο για αυτά που μου ‘καταμαρτυρούν’:
    Καταρχήν οι Ακαδημίες της FIDE στην Ελλάδα είναι ήδη τρείς, αλλά ως συνήθως μόνο το όνομα Γρίβας είναι ανεπιθύμητο στα αξιόλογα στελέχη της ΝΣΚ, που έχουν να επιδείξουν ’τρομερή’ και ανεξέλεγκτη δράση τόσο αυτοί όσο και οι (άμεσοι) συγγενείς τους στα σχολεία.
    Δεύτερον η Ακαδημία μου δεν υπόσχεται αναγνώριση, αλλά έχει ήδη αναγνωριστεί επίσημα τόσο από την ΕΣΟ, όσο και από την FIDE, σύμφωνα με τα υπάρχοντα έγγραφα.
    Τρίτον, η Ακαδημία μου δεν μπαίνει στα σχολεία, ούτε συνεργάζεται με Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, αλλά μόνο με πιστοποιημένους προπονητές της FIDE, όπως ακριβώς είναι ο κανονισμός των Ακαδημιών της FIDE.
    Τέταρτον δεν ζητά 3 ευρώ, αλλά 2 (φουσκώστε το – ωραία ακούγεται).
    Πέμπτον, η ΕΣΟ μπορεί να διακόψει τη συνεργασία της όποτε επιθυμεί, με λογική αιτιολογία, συνεπώς ελέγχει την (κάθε) Ακαδημία.
    Έκτον, υποχρεώνει κανέναν προπονητή (ή μαθητή) να ακολουθήσει το πρόγραμμα διδασκαλίας?
    Ένα κείμενο που βρίθει ψεμάτων ή ανακριβειών. Να σας υπενθυμίσω αξιότιμοι κύριοι της ΝΣΚ ότι επιτίθεστε σε μία ιδιωτική, νόμιμη ‘οντότητα’, και τη δυσφημίζετε χωρίς να έχετε από το νόμο το δικαίωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ΑΦΜ της Ακαδημίας ποιο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουδείς προφήτης στον τόπο του!
    Αντί η ελληνική σκακιστική κοινότητα να αγκαλιάσει σύσσωμη τον κ. Γρίβα (αναμφισβήτητα κορυφαίο Ελληνα προπονητή σήμερα), βλέπουμε δυστυχώς να γίνεται η δουλειά του αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.Και μετά παραπονιόμαστε γιατί δουλεύει για την τουρκική Ομοσπονδία.
    Από ανθρώπους που έχουν(;) δημοκρατικές ευαισθησίες δεν περίμενα τέτοια στοχευμένη επίθεση έναντι ενός εργαζόμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε στον τόπο του, αλλά ούτε και σε άλλους τόπους είναι προφήτης ο Γρίβας:

    "On September 1, 2012, I received an email from Lubomir Kavalek. He had just received a copy of the latest release by Russell Enterprises, Chess Analytics: Training with a Grandmaster by Efstratios Grivas. In the message, he points out that language used in the analysis of game 206 on pages 249 and 250 in the book is identical to the language he used in a column he wrote for the Huffington Post published on October 31, 2010. He sent me the link to his original column. This was the first time this issue had been pointed out to me. It did not take long for me to agree with his claim. Indeed, the language used by Mr. Kavalek in his October 31, 2010 column was the same in Grivas' book.
    For the record, when I contacted Mr. Grivas, he denied using the Kavalek column as his source and pointed out that the analysis could be found in several places, including, for example, Chess Informant. This of course misses the point. It was not the moves, but the narrative text that had been used. That was clear to anyone who took the time to compare them.
    I have been involved in chess publishing many years. During that time I have been outspoken in my condemnation of those who plagiarize the works of others. Russell Enterprises have never knowingly published material which has violated copyright.
    Had we known of this situation, we would not have allowed the section in question to be published. We have long respected Lubomir Kavalek both as a chessplayer and journalist and would not consider republishing his work - or anyone else's - without the proper permission and credit. It was never our intent to use Mr. Kavalek's work without his knowledge or consent and we regret having done so.
    Sincerely,
    Hanon W. Russell
    President, Russell Enterprises, Inc."

    ΥΓ: Δεν σου φθάναν ευλογημένε οι αποθαμένοι; Ήθελες να αντιγράψεις και γκρανμέτρ που είναι εν ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή