Νέα Σκακιστική Κίνηση - Μέτωπο Συνεργασίας
Διακήρυξη για τις εκλογές του 2012
Φίλες σκακίστριες, φίλοι σκακιστές
Η «Νέα Σκακιστική Κίνηση – Μέτωπο Συνεργασίας» σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΝΣΚ σε νέους ανθρώπους που αγαπούν το σκάκι και ενστερνίζονται τη βασική αρχή πως είναι και αυτό ένα κομμάτι του πολιτικού-πολιτιστικού αγαθού που λέγεται ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η «ΝΣΚ – Μέτωπο Συνεργασίας» συσπειρώνει σκακιστές, παράγοντες σωματείων, φίλους του σκακιού, σωματεία και ενώσεις που υπό το καθεστώς της παρούσας διοίκησης στερήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη δυνατότητα να προσφέρουν σε πανελλήνιο επίπεδο.
Στην «ΝΣΚ – Μέτωπο Συνεργασίας» εντάσσονται – κόντρα στην απαξίωση της σημερινής ΕΣΟ – άνθρωποι που αγωνίζονται σε τοπικό επίπεδο για τους συλλόγους τους και τη διάδοση του σκακιού, που προάγουν στην περιφέρειά τους το σχολικό σκάκι, που πειραματίζονται με νέες μορφές διδασκαλίας, που οργανώνουν αγώνες, σωματεία και ενώσεις, που προσπαθούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αλλάξουν τα σκακιστικά πράγματα από τη βάση.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η συνεργασία με τη ΝΣΚ ήταν μονόδρομος. Και αυτό γιατί η ΝΣΚ εκπροσωπούσε πάντα τις αρχές της δημοκρατικότητας και της διαφάνειας γύρω από τον άξονα «ερασιτεχνικός αθλητισμός-σκάκι».
Με την ακόλουθη θέση συμφωνεί αναμφισβήτητα η πλειοψηφία των μελών του σκακιστικού χώρου είτε αυτά είναι σκακιστές, γονείς, διαιτητές, διοικήσεις, είτε μέλη των σωματείων:
Η Κατάσταση που Επικρατεί στο Ελληνικό Σκάκι Χειροτερεύει
Η πλειονότητα των σωματείων ασφυκτιά όχι μόνο από την κατάργηση των επιχορηγήσεων, την έλλειψη χώρων και υποδομών αλλά και από τα φαινόμενα κρίσης ηθικής και θεσμών, την αδιαφάνεια στις διαδικασίες της διοίκησης, την εμπορευματοποίηση του αθλήματος. Τα σωματεία είναι κυριολεκτικά αφημένα στην τύχη τους τόσο από την ΕΣΟ όσο και από την πολιτεία.
Τα ατομικά πρωταθλήματα έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί ή η διαδικασία τους οργανώνεται με τέτοια προχειρότητα που έχουν απολέσει σε μεγάλο βαθμό το στόχο τους. Για παράδειγμα η διαδικασία για το πρωτάθλημα Ελλάδας παλιότερα περιλάμβανε δεκάδες τουρνουά πρόκρισης σε όλη την χώρα (τουρνουά συλλόγων, τουρνουά Α’ κατηγορίας, τουρνουά υποψηφίων μαίτρ, τουρνουά μαιτρ, ημιτελικοί), που διαρκούσαν και έδιναν ζωή στους συλλόγους από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Τώρα φτάσαμε να παρακαλάμε ποιο καλοκαιρινό τουρνουά θα ήθελε να ονομαστεί Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας για να τελειώνουμε με την «ενοχλητική» υποχρέωση.
Στα διασυλλογικά πρωταθλήματα: στη μεν Α’ Εθνική παίζει ουσιαστικά όποιος μπορεί να πληρώσει (ομάδες και παίκτες), στις δε κατώτερες κατηγορίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα πρωταθλήματα έχουν υποβαθμισθεί πλήρως μέχρι και εξαφανιστεί. Παράλληλα οι κανονισμοί και η διάρθρωση ομάδων και κατηγοριών αλλάζουν συνεχώς, ενώ πολλαπλασιάστηκαν τα φαινόμενα κρίσης και σήψης (στημένοι αγώνες στην Α’ Εθνική, ομάδες που δε μετέχουν για οικονομικούς λόγους, αναπληρώσεις κτλ)
Όχι μόνο δεν υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο για την ανάπτυξη, αλλά επιπρόσθετα η διοικούσα παράταξη της ΕΣΟ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή δεν αποτελεί δουλειά της. Αντίθετα, βλέπουμε το θλιβερό φαινόμενο ο θεσμός του περιφερειακού προπονητή, όπου υφίσταται, να χρησιμοποιείται επιλεκτικά και με αδιαφανή κριτήρια.
Το σχολικό σκάκι, για το οποίο δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, έχει μετατραπεί σε προσοδοφόρα επιχείρηση για ξενοδόχους και διοργανωτές. Πολύ χαρακτηριστικά, η ιστοσελίδα της ΕΣΟ αναφέρει «συγγνώμη, αναζητείτε κάτι που δεν υπάρχει εδώ»!
Στο σκάκι κορυφής, μολονότι ισχυρίζεται η διοίκηση της ΕΣΟ πως αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, δεν υπάρχει ούτε προπονητικό πρόγραμμα αλλά ούτε και κάποιο πλάνο αξιοποίησης των κορυφαίων σκακιστών, οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Ανδρών πήγε στην Ολυμπιάδα του 2012 χωρίς προπονητή.
Ενισχύθηκαν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και παρατυπιών. Ενδεικτικά αναφέρονται η άτοκη «μεταφορά – χορηγία» ύψους 21.000€ στη FIDE, οι «άγνωστες» χορηγίες στην Α’ Εθνική, η νομιμοποίηση τουρνουά – «μαϊμού» (όσα καταφέραμε να «ανακαλύψουμε» και να δημοσιοποιήσουμε).
Επεκτάθηκαν οι εκδηλώσεις αυταρχισμού, όπως η πρωτοφανής μεθόδευση να καταργηθεί το σκάκι σε μια ολόκληρη περιοχή της Ελλάδας με την μη ένταξη της ΕΣΣΚΕ στο αγωνιστικό πρόγραμμα και την ετσιθελική κατάργηση της εκλεγμένης διοίκησης της ΤΕΣΣΑΣ και την διοίκησή της από την ΕΣΟ, καθώς και με τη μη αξιολόγηση τουρνουά και παιγμένων αγώνων.
Εδραιώνεται η επικίνδυνη λογική ότι η όποια διαφωνία με την ΕΣΟ θα αντιμετωπίζεται με αγωνιστικές κυρώσεις και διώξεις.
Το αγωνιστικό σκάκι μετατρέπεται σε προϊόν προς αγορά και πώληση: δίπλα στα γνωστά φαινόμενα της εξαγοράς προκρίσεων στα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα με εξωαγωνιστικά κριτήρια (με παράβολο και χωρίς συμμετοχή σε προκριματικές διοργανώσεις) προς όφελος των διοργανωτών, έχουμε: τη δράση της ίδιας της ομοσπονδίας ως επιχειρηματία – διοργανωτή χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των σκακιστών και των σωματείων, την αναγνώριση «εταιρειών» που θα πουλάνε σκακιστικές υπηρεσίες με τη βούλα της ΕΣΟ, την προετοιμασία του εδάφους για το άμεσο χαράτσωμα των σκακιστών με την περίφημη «αυτοχρηματοδότηση».
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την ευθυγράμμιση της διοικούσας παράταξης της ΕΣΟ στις μέρες μας με την κυρίαρχη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Λειτουργώντας συνειδητά ως γραμμή μεταφοράς στο σκάκι των επιλογών τους συμβάλλει στην «απομάκρυνση» όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προπονηθούν αλλά και να συμμετάσχουν σε αγώνες (ατομικούς και ομαδικούς). Ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε αυτούς που κερδίζουν από την κρίση και σε αυτούς που πληρώνουν την κρίση, μεταφέρεται και στο χώρο του αθλητισμού, και στο σκάκι. Αυτό υπηρετεί άλλωστε και η επιμονή στελεχών της διοικούσας παράταξης ότι το σκάκι δεν είναι άθλημα αλλά χόμπι.
Ο αθλητισμός όμως έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και αποτελεί καθολικό δικαίωμα το οποίο πρέπει να παρέχεται οργανωμένα σε όλους, με ευθύνη και στήριξη της πολιτείας ως ένα από τα κύρια συστατικά διαμόρφωσης υγιούς προσωπικότητας. Θεωρώντας η διοικούσα παράταξη το σκάκι ως ένα χόμπι, αρνείται κάθε μέριμνα για την διευκόλυνση ανέργων, απλήρωτων εργαζομένων, χαμηλοαμοιβόμενων, κλπ, ώστε να μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με το σκάκι. Αν αναλογιστούμε τη τεράστια διόγκωση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, τότε καταλαβαίνουμε ότι η ΕΣΟ, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ, μετατρέπεται σε «μαγαζί – επιχείρηση» για τους λίγους.
Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν η στάση ανοχής και στήριξης της ΕΣΟ απέναντι σε βασικές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΓΓΑ που διαμόρφωσαν το σημερινό ζοφερό τοπίο του «Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού», της αποδοχής των περικοπών, της «αυτοχρηματοδότησης», η σιωπή και ο συμβιβασμός με το ότι:
• Η πολιτεία απεκδύεται ακόμα και του συνταγματικά ορισμένου καθήκοντός της απέναντι στον αθλητισμό.
• Περικόπτονται δραστικά έως και καταργούνται οι πενιχρές επιχορηγήσεις. Διαγράφεται αβέβαιο το μέλλον των ομοσπονδιών και των συλλόγων. Κριτήριο για την ανάπτυξη των αθλημάτων γίνεται η εμπορικότητα.
• Οι Ομοσπονδίες μετατρέπονται σε μοχλούς εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής
Ακυρώνονται Τα Στοιχεία του Σκακιού ως Πνευματικού Αθλήματος
Η στάση της ΕΣΟ οδηγεί τελικά στην αναίρεση των χαρακτηριστικών που κάνουν το σκάκι να ξεχωρίζει από άλλα παιχνίδια και να θεωρείται πνευματικό άθλημα (δηλαδή τα στοιχεία επιστήμης και τέχνης, η έλλειψη τύχης ή άλλων εξωτερικών παραγόντων, η αξιοκρατία, η παιδαγωγική του αξία).
Παλιότερα η συμμετοχή σε ημιτελική ή τελική φάση κάποιου πρωταθλήματος ή ακόμα και σε ομάδα της Α’ Εθνικής σηματοδοτούσε από μόνη της μια επιτυχία. Τώρα απλά αγοράζεις τη συμμετοχή και, αν δεν μπορείς, δεν παίζεις! Μια υψηλή θέση σε τελικούς πανελλαδικού πρωταθλήματος ήταν εξαιρετικά τιμητική, γιατί προερχόταν από μια σειρά αγώνων σε πραγματικά πανελλαδική κλίμακα που προσέθεταν κύρος, και δημιουργούσαν σκακιστική ζωή για όλο το χρόνο.
Όλα τα πρωταθλήματα (ατομικά ή διασυλλογικά) έχουν διαρθρωθεί γύρω από τη δημιουργία μια πελατειακής βάσης οικογενειών με παιδιά 8–16 ετών. Η πολιτική της ΕΣΟ, η οποία κινείται γύρω από την παράλογη ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγής γκρανμέτρ μέχρι τα 16, επιτείνει την μαζική εγκατάλειψη του αγωνιστικού σκακιού πέρα από αυτή την ηλικία. Σε αυτές τις ηλικίες οι οικογένειες παύουν να αποτελούν πελάτες, οπότε χάνεται και το ενδιαφέρον του μαγαζάτορα. Ακόμα και το πρωτάθλημα νέων κάτω των 20, που είναι το βασικό πρωτάθλημα νέων στις άλλες χώρες (όπως ήταν και εδώ πριν από μερικά χρόνια), αποτελεί πλέον οργανωτικό ανέκδοτο για την Ελλάδα. Δεν μιλάμε φυσικά για διασυλλογικά, νεανικά ή άλλα, για τα οποία ισχύει το «πας άνω των 16 ενήλιξ!». Μετά από πολλές δικές μας προτάσεις και παρεμβάσεις, η διοικούσα παράταξη της ΕΣΟ δέχθηκε και από το 2013 στα διασυλλογικά πρωταθλήματα θα συμμετέχει νέος κάτω των 20 ετών.
Όλα αυτά προδίδουν μια αντίληψη εντελώς ξένη με τη φύση του σκακιού.
Η ίδια η ΕΣΟ εισάγει στο σκάκι παράγοντες οι οποίοι το απομακρύνουν από την πραγματική φύση του, όπως είναι πράγματι «ότι αναπτύσσει την ανεξάρτητη σκέψη και κριτική ικανότητα, ότι εμπεριέχει έντονη την αίσθηση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας, ότι η τύχη, τα χρήματα και άλλες εξωτερικές παράμετροι είναι ξένοι προς τη σκακιστική παρτίδα». Υπονομεύει έτσι όχι μόνο τη διάδοσή του αλλά και την ίδια του την υπόσταση ως άθλημα, η οποία τα τελευταία χρόνια αμφισβητήθηκε ανοικτά, χωρίς βέβαια να υπάρχει αντίδραση από μεριάς ΕΣΟ.
Αλλαγή Πλεύσης στην ΕΣΟ και τι Αυτό Σημαίνει
Εδώ και χρόνια η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που απαιτούν οι σκοποί που αναφέρονται στο καταστατικό της. Είτε τους έχει αφήσει εντελώς στη μοίρα τους (σύλλογοι, ανάπτυξη, σχολικό σκάκι, κορυφαίοι αθλητές) είτε τους διαθέτει προς εμπορική εκμετάλλευση (ατομικά, διασυλλογικά και σχολικά πρωταθλήματα). Λειτουργεί βεβαίως μια χαρά ως εφαλτήριο για πόστα στη FIDE και το μηχανισμό της, ως μεσάζων στο ξεπούλημα των διοργανώσεων και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, προσωπικών και μη.
Επίσης, η καταστροφική νοοτροπία «όσα δεν ελέγχουμε, τα πολεμάμε» και «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας» οδηγεί τους διοικούντες σε εντελώς αρνητική για το σκάκι στάση, είτε σε ό,τι αφορά περιοχές είτε σε ό,τι αφορά τουρνουά.
Η απάντηση της διοικούσας πλειοψηφίας σε κάθε κριτική είναι πάντα η ίδια: «Δεν υπάρχουν χρήματα!». Ξεπερνά βεβαίως το γεγονός ότι η πολιτική τους είναι ίδια και απαράλλαχτη εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα δηλαδή και σε εποχές που κατά τους ίδιους «λεφτά υπήρχαν».
Από την άλλη, είναι κραυγαλέα η αντίθεση των δεκάδων επιστολών προς ΓΓΑ και άλλους κρατικούς φορείς, των χιλιάδων ευρώ και της ενέργειας που καταναλώθηκαν για να χτυπηθούν διοργανώσεις, ενώσεις και σωματεία με την προκλητική άρνηση και απόρριψη κάθε ιδέας διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτεία.
Η αλήθεια είναι ότι η ομοσπονδία ποτέ δεν διεκδίκησε ουσιαστικά από το κράτος. Κυριαρχεί η γνώριμη μικροπολιτική δημοσιοσχεσίτικη νοοτροπία του να μην ενοχλούμε τους κυβερνώντες, για να μας αφήνουν και αυτοί ήσυχους να κάνουμε τη «δουλειά» μας. Συστηματικά απορρίπτεται κάθε πρόταση για δράση, για διαβήματα προς κόμματα, αυτοδιοίκηση, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς. Πρόκειται για γενικότερη συνειδητή επιλογή να μην κάνει η ΕΣΟ τίποτα που να αμφισβητεί έστω στο παραμικρό την ακολουθούμενη πολιτική στα ζητήματα του αθλητισμού γενικά και του σκακιού ειδικότερα.
Η άποψη της πλειοψηφίας ότι το σκάκι είναι χόμπι αφοπλίζει κάθε διεκδίκηση. Η αντίληψη που εμείς συμμεριζόμαστε, ότι είναι άθλημα, δηλαδή καθολικό δικαίωμα και ανάγκη, οδηγεί αναγκαστικά στη θέση της συνεχούς διεκδίκησης από την πολιτεία, της πίεσης προς αυτήν για να διαθέτει τους πόρους της στους τομείς τους οποίους πρωταρχικά οφείλει να το κάνει, και τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού θεσμικού πλαισίου. Αλήθεια, αν δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για πού υπάρχουν;
Τους έχει περάσει άραγε από το μυαλό ότι και στα σωματεία δεν υπάρχουν χρήματα και πίσω από κάθε ενεργό και δραστήριο σωματείο βρίσκονται άνθρωποι που το στηρίζουν με τους αγώνες τους και άφθονη ανιδιοτελή εργασία και προσφορά; Έχουν άραγε σκεφτεί ότι γι’ αυτό το λόγο ψηφίστηκαν και βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται; Οι άνθρωποι που αγαπάνε το σκάκι, για να κινητοποιηθούν σε ευρύτερο επίπεδο, απαιτούν διοίκηση που θα δώσει πρώτη αυτή το παράδειγμα.
Η εμπειρία των τελευταίων ετών είναι πολύτιμη. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι προϋπόθεση για αλλαγή της κατάστασης αποτελεί η αντιπαράθεση από θέση αρχών στην πολιτική που ακολουθεί και στηρίζει η πλειοψηφία της ΕΣΟ.
Αλλαγή πλεύσης σημαίνει να κυριαρχεί το φίλαθλο και όχι το «επιχειρηματικό» πνεύμα. Σημαίνει δημοκρατική οργάνωση στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, με ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες.
Σημαίνει ΕΣΟ με κύριο προσανατολισμό την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού σκακιού, που θα προωθεί και θα αναπτύσσει το σκάκι στην κοινωνική, αθλητική και παιδαγωγική του διάσταση. ΕΣΟ δραστήρια, παρούσα στα αθλητικά δρώμενα, διεκδικητική, στο πλευρό των σωματείων.
Σημαίνει πως απέναντι στην αδράνεια, την αποδοχή της κατάστασης και τη λογική διαχείρισης της μιζέριας επιλέγουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης. Μακριά από την λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους) επιμένουμε στη μέγιστη δραστηριοποίηση όλων στα σωματεία μας, στις ενώσεις αλλά και στην ίδια την ΕΣΟ.
Προτείνουμε, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε για :
Ø Αγωνιστικό πρόγραμμα, προσανατολισμένο στην ανάπτυξη του σωματειακού σκακιού.
Αναβάθμιση του πανελλήνιου μικτού νεανικού διασυλλογικού πρωταθλήματος (παίδων – κορασίδων) με περισσότερες αγωνιστικές, διαμόρφωση κατηγοριών και διάρθρωση σκακιερών σε ηλικίες από 12 έως 20 ετών.
Κατάργηση του σημερινού απαράδεκτου συστήματος Α εθνικής – ΠΟΑ.
Εξέταση της δυνατότητας για διενέργεια του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής σε Σαββατοκύριακα, την περίοδο χειμώνα – άνοιξη, με σύστημα πουλ, προκειμένου να τονωθεί η σκακιστική ζωή των συλλόγων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αυξηθεί το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος. Διεξαγωγή των αγώνων σε συλλόγους ή σε δημόσιο χώρο.
Επανασύσταση και αναβάθμιση των χαμηλότερων κατηγοριών σε όλες τις περιοχές.
Η συμμετοχή ξένων παικτών να εξαρτάται από το αν διαμένουν μόνιμα εδώ και από το αν δε συμμετέχουν σε διασυλλογικό άλλης χώρας. Ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας και των παιδιών τους.
Ø Ατομικοί αγώνες χωρίς εξωαγωνιστικές προκρίσεις.
Πανελλήνια πρωταθλήματα (ανοικτό, γυναικείο και νεανικά), με προκριματικές φάσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί το κύρος τους και να γίνουν μέσο ανάπτυξης της τοπικής σκακιστικής δραστηριότητας, και τελική φάση με σύστημα πουλ ή ελβετικό αρκετών γύρων. Συμμετοχή των πρωταθλητών Ελλάδος στις αντίστοιχες εθνικές ομάδες.
Διοργάνωση τελικών φάσεων σε δημόσιο χώρο, με δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσων προκρίνονται σε αυτές. Κατάργηση των εξωαγωνιστικών προκρίσεων μέσω των παραβόλων
Ενίσχυση του κύρους των πρωταθλημάτων Κ-12, Κ-16 και Κ-20 και δημιουργία προεθνικών ομάδων με όσους διακρίνονται σε αυτά.
Διοργάνωση όλων των πανελλήνιων αγώνων αποκλειστικά από την ομοσπονδία, με πλήρη διαφάνεια.
Ø Ανάπτυξη & σκάκι κορυφής
Το αγωνιστικό σκάκι αποτελεί μια πυραμίδα που αν δεν ασχοληθεί κανείς ενεργά με όλα τα μέρη της θα καταρρεύσει. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
Þ Ενδυνάμωση του ρόλου των περιφερειακών προπονητών, με κάλυψη όλων των γεωγραφικών περιοχών, αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής τους, περιοδική αξιολόγηση του έργου τους.
Þ Δημιουργία ομάδας εργασίας για συντονισμό και ανάπτυξη προπονητικού προγράμματος και υλικού, μελετώντας και την πείρα από αντίστοιχα προγράμματα και υλικά άλλων χωρών.
Þ Κατάργηση του υπάρχοντος – ουσιαστικά άκυρου – μητρώου προπονητών και δημιουργία Σχολής Προπονητών σε συνεργασία με τους φορείς της πολιτείας. Ουσιαστική επιμόρφωση προπονητών και διαιτητών. Διεκδίκηση ένταξης του σκακιού στις πανεπιστημιακές αθλητικές σχολές.
Þ Ανάπτυξη ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας και εκπαιδευτικού-προπονητικού υλικού από την ΕΣΟ. Ιδιαίτερη φροντίδα για παιδική βιβλιογραφία. Δημιουργία ηλεκτρονικής συνδρομητικής βιβλιοθήκης στο Διαδίκτυο, δωρεάν για τους συλλόγους.
Þ Κατάρτιση και εκπόνηση περιοδικού προγράμματος προπονήσεων στις προεθνικές ομάδες, διενέργεια περιοδικών σεμιναρίων σε προπονητές, στενή συνεργασία με μέλη εθνικών ομάδων και διενέργεια προπονητικών καμπ πριν από σημαντικούς αγώνες.
Þ Μέτρα για την υγιή ανάπτυξη του σκακιού κορυφής στο έδαφος μιας πλατειάς μαζικής ανάπτυξης του σκακιού που θα στηρίζεται στο σωματείο και τη γειτονιά. Διεκδικούμε την κρατική μέριμνα για την εξασφάλιση των κορυφαίων σκακιστών, αλλά και για την αναπτυξιακή αξιοποίησή τους.
Þ Δημιουργία προεθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών, νέων & νεανίδων (Κ-12, Κ-16, Κ-20) με ιδιαίτερη βαρύτητα των πανελληνίων πρωταθλημάτων στην κατάρτισή τους. Για ομάδες νέων & νεανίδων διενέργεια προπονητικών καμπ.
Þ Φροντίδα για το γυναικείο σκάκι. Ουσιαστική συνεργασία με γυναικείες, κοινωνικές, συνδικαλιστικές και πολιτιστικές οργανώσεις και φορείς. Ξεχωριστός σχεδιασμός για ΑΜΕΑ.
Ø Σχολικό Σκάκι
Þ Δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα δημιουργεί και παρέχει δωρεάν διδακτικό υλικό στους σχολικούς προπονητές ανά την Ελλάδα. Διερεύνηση δυνατότητας προμήθειας σκακιστικού υλικού πολύ χαμηλού κόστους και μαζικής διανομής του σε σχολεία.
Þ Διεξαγωγή περιοδικών σεμιναρίων με παιδαγωγικό και σκακιστικό περιεχόμενο, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μελέτη εμπειριών άλλων χωρών. Ανάπτυξη υλικού με σκοπό την προώθηση του σκακιού και των ωφελειών του σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές κ.λ.π
Þ Διεκδίκηση: δωρεάν μαθήματα σκάκι και σκακιστική παιδεία στα δημόσια σχολεία. Αναβάθμιση των σκακιστικών δραστηριοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ø Η ΕΣΟ συμμέτοχη στους κοινωνικούς αγώνες της χώρας
Με ιδιαίτερη φροντίδα, με πρωτοβουλίες πρακτικής στήριξης και αλληλεγγύης προς τις οικονομικά και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.
Επίσης:
Þ εκδημοκρατισμό της ΕΣΟ με την άμεση καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα. Με την ελεύθερη συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες δουλειάς ενάντια στη λογική των αποκλεισμών. Με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και σε όλες ανεξαίρετα τις διαδικασίες. Όλα τα έγγραφα της διοίκησης να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Με την online μετάδοση στο διαδίκτυο συνεδριάσεων των ΔΣ και γενικών συνελεύσεων, ώστε να μπορεί και το πιο απομακρυσμένο σωματείο να ενημερώνεται.
Þ κατάργηση του Αθλητικού Νόμου 2725/99 και διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου που να προάγει τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό.
Þ διεκδίκηση δημόσιου χώρου για στέγαση των γραφείων της ΕΣΟ και τις αγωνιστικές δραστηριότητες στην Αθήνα ή και αλλού.
Þ ανεξάρτητη διεθνή πολιτική της ΕΣΟ. Αποδέσμευση από την διοίκηση Ilyumzhinov στην FIDE, επαφές με ομοσπονδίες με τις ίδιες αρχές και θέσεις.
Θέλουμε σχεδιασμένη ανάπτυξη του σκακιού, με ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας και της ΕΣΟ. Ζητάμε ουσιαστική και επαρκή υλική στήριξη των συλλόγων από πολιτεία και ΕΣΟ. Επιμένουμε στο αίτημα να αποτελεί η δημόσια χρηματοδότηση το θεμέλιο για την ανάπτυξη του σκακιού και του αθλητισμού γενικότερα.
Γιατί Νέα Σκακιστική Κίνηση - Μέτωπο Συνεργασίας
Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε τους λόγους που οδήγησαν στη συγκρότηση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης το 2004. Δίχως τη ΝΣΚ, το τοπίο στην ΕΣΟ και το ελληνικό σκάκι θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερο. Ένας ανεξάρτητος αγωνιστικός πόλος στο ελληνικό σκάκι και την ΕΣΟ, χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τους στυλοβάτες της είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε.
Η συνέχεια και συνέπεια της ΝΣΚ όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν εγγύηση. Αντιπαλέψαμε το κατεστημένο της ΕΣΟ. Δεν σιωπήσαμε, δεν συνδιαλλαχτήκαμε, δεν εξαγοραστήκαμε. Η λογική των «επαγγελματιών παραγόντων» μάς είναι ξένη.
Στην οκτάχρονη παρουσία μας στο ΔΣ αγωνιστήκαμε για να ακούγεται η φωνή των ερασιτεχνικών σωματείων, ιδιαίτερα των χαμηλών κατηγοριών. Καταθέσαμε προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της ΕΣΟ, την αγωνιστική κινητοποίηση του σκακιστικού κόσμου. Δεν συμβιβαστήκαμε με φαινόμενα αδιαφάνειας, αποκλεισμών και ευνοιοκρατίας. Υπάρχουν σαφώς και αρκετά που δεν κάναμε. Δεν φοβόμαστε να αναγνωρίσουμε δικές μας ανεπάρκειες ή λάθη.
Όλα αυτά τα χρόνια συναντηθήκαμε με πολλά σωματεία και σκακιστές που διεκδίκησαν το δίκιο τους. Αυτή η συνάντησή μας σε κοινούς αγώνες αποτελεί ασφαλή και φερέγγυα βάση για τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2004 σαν κίνηση σωματείων, σκακιστών, διοικούντων και φίλων του σκακιού, που παρά τις όποιες ιδιαίτερες απόψεις μας συμμεριζόμαστε την αρχή πως το κύτταρο ανάπτυξης του σκακιού είναι ο σύλλογος και οι συλλογικές δραστηριότητες.
Σήμερα με την συνένωση των δυνάμεων της ΝΣΚ και ανεξάρτητων σωματείων συγκροτούμε μια ευρεία συμμαχία, ένα νέο μεγάλο μέτωπο, την «ΝΣΚ – Μέτωπο Συνεργασίας».
Στη δική μας αντίληψη το σκάκι, ο αθλητισμός γενικότερα, αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Συνδέονται με την υγεία, και την ψυχική ισορροπία, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας των νέων. Το σκάκι και ο αθλητισμός έχουν ευρύτερη κοινωνική διάσταση, ωφελιμότητα και ρόλο. Πρέπει να αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα προσιτό σε όλους. Για αυτό διεκδικούμε την κρατική στήριξη και σχεδιασμό, προϋποθέσεις για τη δωρεάν πρόσβαση στο σκάκι για όλους.
Μπροστά στις επερχόμενες αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας απευθύνουμε ένα ανοικτό κάλεσμα προς όλους όσους αγωνιούν για το μέλλον του σκακιού.
Μπορείτε να μας εμπιστευθείτε. Μιλάμε πάντα με ανοιχτά χαρτιά. Προερχόμαστε από συλλόγους με κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η μόνη υπόσχεσή μας είναι η διεκδίκηση και ο αγώνας για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να έχουν κυρίαρχο λόγο στην ΕΣΟ τα ερασιτεχνικά σωματεία, για να αποκτήσει λόγο η ΕΣΟ στα αθλητικά δρώμενα, για να βρίσκουν στήριγμα και αλληλεγγύη οι ανεξάρτητες προσπάθειες, να εξαλειφθεί η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός.
Σας καλούμε να στηρίξετε και να συμμετέχετε στη
Νέα Σκακιστική Κίνηση – Μέτωπο Συνεργασίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου