skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εκλογές ΕΣΟ

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις πολυαναμενόμενες εκλογές της ΕΣΟ. Του ανώτατου οργάνου του αθλήματος που όλοι αγαπάμε. Λίγο πολύ οι συμμαχίες έχουν διαμορφωθεί και οι επίδοξοι υποψήφιοι, είτε ατομικά, είτε μέσα από την παράταξή τους προσπαθούν να προβληθούν. Να προβληθούν και να μας πείσουν για την ορθότητα των θέσεων τους.

Τώρα που έχουν ανακοινωθεί οι θέσεις των παρατάξεων, θα γράψω κι εγώ την προσωπική μου άποψη γενικά, αλλά και ειδικά, για τις εκλογές και την μεγάλη (!!!) ψηφοφορία της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, γιατί όπως όλοι ξέρουμε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου η συνέλευση θα αποτύχει. Έτσι είναι προγραμματισμένο άλλωστε.

Θα χωρίσω τους ανθρώπους που θα εμπλακούν με τις εκλογές σε δύο κατηγορίες. Στους υποψήφιους και στους αντιπροσώπους που θα ψηφίσουν.

Οι υποψήφιοι, κατ' αρχήν, λειτουργούν σαν πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Φανφάρες, παχιά λόγια, υποσχέσεις, ψέματα και αλήθειες υπάρχουν σε κάθε τους ανακοίνωση. Με σαφή προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τη, φυσιολογική, φθορά της διοικούσας παράταξης προσπαθούν να πείσουν όλους για τις δικές τους αγνές προθέσεις η για τις αλλαγές που θα κάνουν. Έχουν άλλωστε καταλάβει, έχοντας το παράδειγμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, ότι οι Έλληνες είναι άνθρωποι ευκολόπιστοι και δεν είναι και πολύ δύσκολο να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι εμείς θα είμαστε διαφορετικοί από τους υπάρχοντες ή ότι οι υπάρχοντες θα αλλάξουν.

Πόσο αλήθεια είναι όμως αυτό;Ας δούμε τις τρεις, εάν δεν κάνω λάθος, παρατάξεις που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της ΕΣΟ. Η διοικούσα παράταξη "Σκακιστική Συνεργασία" μαζί με την ¨Κίνηση ZUGZWANG" δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σε κάθε παράγραφο, σχεδόν, από τις κοινές θέσεις τους αναφέρεται η λέξη "αυτοχρηματοδότηση". Αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μεταφράζεται σε "πλήρωνε οικογένεια για να παίζει το παιδάκι σου σκάκι". Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Και μη μας πούνε ότι εννοούν χορηγούς. Γιατί ακόμη και στο δικό τους κείμενο, είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Χορηγίες και αυτοχρηματοδότηση γράφουν πολύ συχνά. Και αναφέρονται σε τουρνουά, πρωταθλήματα και λειτουργίες των σωματείων.  Ακόμη όμως και εάν λάβουμε υπ' όψη μας τις χορηγίες, πότε αυτές λειτούργησαν σε οικονομικό όφελος της οικογένειας; Ποτέ. Αυτό είναι βασικά το όραμα τους; Διαχείριση, μόνο, της κατάστασης; Διοίκηση ομοσπονδίας όμως δεν είναι μόνο διαχείριση. Πρέπει να βρίσκουν λύσεις και να προωθούν το άθλημα. Γιατί έχουμε άραγε την ομοσπονδία; Για δημόσιες σχέσεις των μελών της; Για τα υπόλοιπα που αναφέρει η παράταξη, σχολικό σκάκι, ανάπτυξη του αθλήματος, πρωταθλήματα, ενίσχυση των εθνικών ομάδων, κλιμάκια προπονητικά δεν έχουμε αντίρρηση. Τα θέματα δεν είναι εύκολα, φυσικά, αλλά θεωρώ ότι είναι προεκλογικά χαδάκια, ως συνήθως, και είναι θέματα ευκολοχώνευτα γιατί συμφωνούν όλοι. Ας σκεφτούμε όμως τη στάση της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια και θα καταλάβουμε ότι αυτές οι θέσεις είναι μόνο προεκλογικά ωραία λόγια για τους ευκολόπιστους.

Η ΝΣΚ δημοσιοποίησε και αυτή τις θέσεις και τους υποψηφίους της. Συμφωνώ σε πολλά. Άλλωστε έχω γράψει πολλές φορές τη γνώμη μου γύρω από τη λειτουργία του αθλήματος για ηθική καταξίωση και όχι οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών για να παίζουν τα παιδιά σκάκι σε διάφορα τουρνουά. Το αρνητικό στην ΝΣΚ είναι ότι δεν έχουν διοικήσει μέχρι τώρα την ΕΣΟ και ίσως, λέω ίσως, όλες αυτές οι ιδέες να είναι προεκλογικά μηνύματα χωρίς ουσιαστική εφαρμογή σε περίπτωση ανάληψης της διοίκησης της ομοσπονδίας. Έχουν όμως μία παράταξη ενεργή που γνωστοποιεί τις θέσεις της. Πρέπει εδώ να βάλει ο καθένας το ένστικτό του να λειτουργήσει και, ξέροντας τη δράση και την ειλικρίνεια των υποψηφίων, να επιλέξει, εάν το αισθάνεται, να ψηφίσει τη ΝΣΚ. Εγώ μπορώ να συνδυάσω τις θέσεις, με τις κινήσεις στελεχών της ΝΣΚ, σε διάφορες φάσεις και διαμάχες στη σκακιστική τους πορεία. Τη στάση τους απέναντι στην ΕΣΣΚΕ (διαβάστε εδώ), απέναντι στην υπόθεση Αταλίκ, απέναντι σε αυταρχικές αποφάσεις της ΕΣΟ, απέναντι στην εμπορευματοποίηση των τουρνουά και την κοροϊδία αθλητών και συνοδών σε αυτά. Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Από το τρόπο αντιμετώπισης σαν άνθρωποι και σαν σωματεία που έχουν τη διοίκηση τους.

Το ίδιο κριτήριο ισχύει και για την άλλη παράταξη "Κίνηση Για την Αλλαγή". Καλές οι θέσεις τους και η προοπτική να λύσουν πολλά θέματα, ηθικά και οικονομικά στη λειτουργία του αθλήματος. Το κακό όμως, όπως και στη περίπτωση της ΝΣΚ, είναι ότι οι άνθρωποι που υπογράφουν διοικούν σκακιστικά σωματεία και μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για την αλήθεια των θέσεων τους. Γιατί, πολύ σωστά, καταγγέλλουν την ΕΣΟ για τις αναθέσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων, την αντιμετώπιση της ΕΣΣΚΕ και την περίπτωση του διεθνούς τουρνουά της Χαλκίδας. Όταν όμως τα θέματα αυτά "έσκαγαν" ποια ήταν η δράση τους; Όταν οι ίδιοι βάζουν 25€ και 30€ παράβολο στα τουρνουά τους και το θεωρούν και λίγο γιατί πρέπει να βγάλουν σαν σωματείο κέρδος; Πότε συμπαραστάθηκαν για παράδειγμα στην ΕΣΣΚΕ, όταν ακύρωνε η ΕΣΟ τα παρτιδόφυλλα; Πότε σαν διοίκηση των σωματείων τους έβγαλαν μία απόφαση συμπαράστασης στην ΕΣΣΚΕ; Όταν σε αυτό το ιστολόγιο, και ξέρω ότι με διαβάζουν, πρότεινα να διοργανώσουν ένα τουρνουά σε συνεργασία με την ΕΣΣΚΕ, πως αντιδρούσαν; Με απόλυτη σιωπή. Όταν ο Αταλίκ ήταν στην Ελλάδα και ο κος Τσουνής πάλευε μόνος του, πότε έβγαλαν μία ανακοίνωση συμπαράστασης; Εάν θεωρούν αυθαιρεσία την κίνηση της ΕΣΟ γιατί δεν καλούσε αμέσως μετά την ακύρωση του τουρνουά, ο Φυσιολάτρης, για παράδειγμα, που έκανε το διεθνές του λίγες μέρες μετά τη Χαλκίδα, τον Αταλίκ, για να αποδείξει την διαφορετικότητά του και την αυθαιρεσία της ΕΣΟ; Ούτε σχόλιο σε αντίστοιχες αναρτήσεις σε ιστολόγια δεν έκαναν προσωπικά η σαν σωματεία. Ας αφήσουμε τους λεονταρισμούς. Έμπρακτα πράγματα για να πιστέψει ο κόσμος. Γιατί ακόμη και σε ηθικά θέματα, όπως οι μεταγραφές αθλητών (βλέπε Κουτσογιαννοπούλου) δεν κατάλαβα κανείς να ήταν με τον αθλητή που είναι ηθικά υποχρεωμένοι σαν διοικήσεις σωματείων. Άλλη στάση κράτησαν.

Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που συμμετέχουν στην ψηφοφορία είναι οι αντιπρόσωποι που θα εκλέξουν τη νέα διοίκηση. Μία παρότρυνση και συμβουλή. Μη ψηφίσετε σύμφωνα με φιλίες η κομματικά συμφέροντα. Αρκετά έχουμε τραβήξει σαν λαός από ανεύθυνες ψήφους. Ας διασώσουμε τουλάχιστον το άθλημά μας. Ψηφίστε αυτούς που πιστεύετε πως θα βοηθήσουν το άθλημα, τους αθλητές αλλά και τις οικογένειες (τους σίγουρους και μόνιμους χορηγούς) να αντέξουν για να συνεχίσουν τα παιδιά να παίζουν σκάκι.

Τα σχόλια δικά σας όπως πάντα. Καλή ψήφο και παρά τις διαφωνίες καλή επιτυχία σε όλες τις παρατάξεις και τους υποψηφίους τους. Και σε όσους εκλεγούν καλή δύναμη.

9 σχόλια:

  1. Αστείο φαίνεται η συμμετοχή του Γαλάνη στο σχήμα. Αυτόν που δεν πάτησε ποτέ στην ΕΣΟ και που στην ΕΣΣΝΑ Αγγελάκης και Σπυρακόπουλος τον έβαζαν να παραιτηθεί μετά να ανακαλέσει και έπειτα να ξαναπαραιτηθεί. Διάλυσε το σωματείο του με τα γνωστά σε όλους παρατράγουδα και θέλει τώρα να σώσει και την ΕΣΟ. Κρίμα να τον χρησιμοποιούν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αρχίσω με το οικονομικό θέμα και ότι αφορά την αυτοχρηματοδότηση.

    Η ΝΣΚ -Μέτωπο Συνεργασίας έχει μία ξεκάθαρη-απόλυτη στάση. Αποκλείει τους ιδιώτες χορηγούς και αποκλείει και οποιαδήποτε έννοια χρηματοδότησης μέσα από το σκακιστικό χώρο , παράβολα κλπ. Θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του σκακιού πρέπει να είναι μόνο από κρατικούς φορείς. Για να το μεταφράσουμε το ίδιο λαϊκά ισχυρίζεται ότι "πρέπει το κράτος να μας πληρώνει στο 100% για να παίζουμε και να κάνουμε σκάκι" Το μόνο που υπόσχεται είναι ότι θα διεκδικήσει τους απαραίτητους πόρους από την πολιτεία. Παλιότερα μάλιστα αποτιμούσε ότι το ποσό που θα έπρεπε να διεκδικηθεί από τη ΓΓΑ για να κάνει αυτά που θέλει όπως θέλει θα πρέπει να ανέρχεται στα 2.500.000€ το χρόνο. Βέβαια η ΝΣΚ δεν υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει κιόλας τους πόρους αυτούς ή θα διατηρήσει-βελτιώσει τις δομές που έχει το σκάκι σήμερα και σε αυτό είναι ξεκάθαρη στο τέλος της διακήρυξής της.


    Η διακήρυξη της Σκακιστικής Συνεργασίας-Κ. Zugswang περισσότερο μοιάζει με μια προσπάθεια να θέσει τα πράγματα ορθολογικά από μηδενική βάση παρά με προεκλογική εξαγγελία.

    Για το οικονομικό κομμάτι αναφέρει τρεις δυνατούς πυλώνες χρηματοδότητσης. Το κράτος και τους φορείς του , τις ιδιωτικές χορηγίες και την αυτοχρηματοδότηση(και αυτή στο 2 και πουθενά αλλού).

    Είναι γνωστό σε όλους εμάς ότι το σκάκι έχει μία βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα άλλα αθλήματα. Για να το παρακολουθήσεις -και να το εκτιμήσεις περισσότερο- πρέπει να είσαι και ο ίδιος σκακιστής. Έτσι δεν είναι καθόλου εύκολο να προσελκύσεις πόρους από τρίτους (όπως οι φίλαθλοι στο ποδόσφαιρο που το χρηματοδοτούν άμεσα και έμμεσα) κσι για να το κάνεις πρέπει να τους δείξεις ότι αυτό θα είναι ανταποδοτικό γιαυτούς με κάποιο τρόπο (διαφήμιση-προβολή) αλλιώς οι χορηγίες θα είναι μόνο περιστασιακές.

    Εάν λοιπόν δεν μπορέσει να καλύψει τις δράσεις που θέλει να πραγματοποιήσει μέσω του κράτους και των χορηγών θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος μέσω "αυτοχρηματοδότησης" Για παράδειγμα οι μη προκριμένοι στα ατομικά νεανικά πληρώνουν παράβολο για να καλυφθούν οι φιλοξενίες των προκριμένων κλπ.

    Την αυτοχρηματοδότηση την εφαρμόζουν ήδη στην πράξη τα σωματεία με τις συνδρομές στα μέλη τους , τα παράβολα στα τουρνουά τους κλπ για να καλύψουν τα έξοδα τους -ακόμη και αυτά που στηρίζουν τη ΝΣΚ- γιατί ξέρουν ότι αλλιώς δε θα μπορούσαν να συντηρηθούν.

    Η αλήθεια είναι ότι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αυτά που πληρώνουν σωματεία και σκακιστές σε διοργανώσσεις της ΕΣΟ και/ή των σωματείων είναι δυσανάλογα πολλά σε σχέση με αυτά που τους παρέχονται και δικαίως ο blogger δίνει έμφαση σε αυτό.

    Στο ίδιο οικονομικό πλαίσιο με τη διοικούσα παράταξη φαίνεται να συμφωνεί και το μόρφωμα "κίνηση για την Αλλαγή"

    Η Σκακιστική Συνεργασία-K. Zugswang δείχνει πλέον τη διάθεση να βρει χορηγούς (λ.χ. Ιβάν Σαββίδης) μπροστά στον ορατό κίνδυνο της μηδενικής επιχορήγησης από το κράτος για να αποφύγει το δίλημμα "λουκέτο ή αυτοχρηματοδότηση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ δεν μπορούν να διοικήσουν τα σωματεία τους και κάνουν άλλοι κουμάντο χωρίς να μπορούν να πουν τίποτα. Υπάρχει παράγοντας που δεν ξέρει τα οικονομικά του σωματείου του. Δεν τον ενημερώνουν (γιατί άραγε ;;;) και αυτός δεν τολμάει να ρωτήσει γιατί θα τον πετάξουν έξω. Θέλει να διοικήσει και την ΕΣΟ; Το πιο πιθανό είναι να μη ψηφίσουν ούτε τους εαυτούς τους. Τους έβαλε σε περιπέτεια ο Κεφάλας απ' ότι φαίνεται. Γιατί ακούγετε έντονα ότι δική του είναι η κίνηση και έβαλε άλλους μπροστά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προηγούμενο σχόλιο μου αναφέρεται στην """κίνηση για την αλλαγή""" (πολλά εισαγωγικά επίτηδες).

      Διαγραφή
  4. Ο Σπυρακόπουλος πάντως είχε κάνει σχόλιο στο skakistiko.com για την υπόθεση Αταλίκ στο άρθρο "Η περίπτωση Αταλίκ" στο μέρος 3. Διάβασε.

    "Γιάννης Σπυρακόπουλος
    July 26th, 2012 at 1:58 am
    Η Ομοσπονδία έχει χρέος να συμβάλλει στην όσο το δυνατό αρτιότερη διοργάνωση των κάθε είδους σκακιστικών αγώνων. Θα πρέπει να συμβουλεύει, να στηρίζει και να αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το λιγότερο λυπηρή η στάση του συμβουλίου της ΕΣΟ και φυσικά δε συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλήματος.
    Επιπλέον, η ΕΣΟ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι πολλά σωματεία δε διαθέτουν ειδική αθλητική αναγνώριση,ούτε έχουν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα. Η συγκεκριμένη λίστα είναι ανηρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΓΓΑ. Επειδή η ίδια έθεσε το θέμα στην επιστολή που απέστειλε προς τη Σ.Α. Χαλκίδας, δεν προκύπτουν ερωτήματα και για τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις και όχι μόνο; Εκτός αν όλα αυτά τα επικαλούμαστε όποτε μας συμφέρει και φυσικά εφαρμόζονται κατά το δοκούν."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δίκιο έχεις Γιάννη ή ανώνυμε ή όποιος άλλος είσαι. Είχε γίνει σχόλιο μετά από 30-40 μέρες που βγήκε το θέμα και αφού έγινε πανικός, και αφού είδε το κλίμα προς τα που γέρνει για να δει τι θα πει. Εμένα πάντως μου φαίνεται πως ήθελε να καρφώσει το Φυσιολάτρη που δεν είχε ακόμα την αθλητική αναγνώριση και ήθελε να "χτυπήσει" το διεθνές της Νίκαιας. Γιατί ποιο άλλο διεθνές μπορεί να αναφέρει; Αυτά που ακολουθούσαν μετά το σχόλιο είναι της Καβάλας, της Παλαιόχωρας, των Ισθμίων και της Νίκαιας. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν απο πολύ καιρό πάρει ειδική αθλητική αναγνώριση. Πως τώρα κάνετε σύμπραξη κύριοι; Εδώ από κάτω αλληλοκαρφώνεστε... Οσοι ξέρουν γελάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζοντας το σχόλιο του Γιάννη για τον Αταλίκ μου ήρθε απορία. Εάν σε ενδιαφέρει Γιάννη τόσο πολύ η αθλητική αναγνώριση πως κάνεις συνεργασίες με τον Κεφάλα (ΣΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ) που ούτε αίτηση δεν έχει κάνει ακόμα. Δηλαδή εάν εκλεγείτε θα έχετε άνθρωπο στην ΕΣΟ χωρίς να έχει αθλητική αναγνώριση το σωματείο του; Πως το ανέχεσαι; Η τώρα δεν σε ενοχλεί πια; Σιγά μην απαντήσεις. Γνωστή η τακτική της σιωπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί είναι εξαφανισμένοι. Έστειλαν τις θέσεις τους και δεν βγαίνει κανένας να τις υποστηρίξει. Νομίζουν τα σωματεία πρόβατα που θα τους ψηφίσουν έτσι για την ... πλούσια δράση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απ' ότι βλέπω όποιος και να επικρατήσει στις εκλογές τα ίδια και χειρότερα θα έχουμε. Η διοικούσα παράταξη και η κίνηση για την αλλαγή μου θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τόσα χρόνια. Δεν καταλάβαινες ποιος κυβερνάει κάθε φορά. Τα ίδια χάλια έχουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή