skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κίνηση Για Την Αλλαγή - Θέσεις

Φίλες και φίλοι

Η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» είναι μια ανεξάρτητη κίνηση που συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές της Ε.Σ.Ο με σκοπό τη διαδοχή μιας διοικούσας ομάδας που αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών των Συλλόγων – μελών και που έχει οδηγήσει το Ελληνικό σκάκι στην περιθωριοποίηση και απαξίωση.
Το ισοζύγιο θετικών (υπήρξαν και τέτοια) και αρνητικών της θητείας του προαναφερόμενου Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Μακρόπουλο είναι σαφώς αρνητικό.
Αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, ανικανότητα, αστοχίες κυριάρχησαν. Αναφέρουμε μερικά (από τα πολλά) παραδείγματα:
1) Η σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση μαζικών πανελληνίων διοργανώσεων χωρίς, ούτε καν, στοιχειώδη διαγωνισμό.
(ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ)

2) Η ευθεία αντιθεσμική εμπλοκή στην ανατροπή της προηγούμενης της σημερινής εκλεγμένης διοίκησης της Ε.Σ.Σ.Ν.Α που ασκούσε καθαρή και ανεξάρτητη πολιτική.
(ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ)

3) Ο τρόπος δράσης στην επίλυση των διαφορών με την Ε.Σ.Σ.Κ.Ε που τελικά κατέληξε με τα γνωστά σε όλους μας άσχημα αποτελέσματα (μη αξιολόγηση πεγμαίνων παρτίδων).
(ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ)

4) Οι άσκοποι και αυθαίρετοι χειρισμοί που έγιναν στην περίπτωση του Τούρκου σκακιστή Αταλίκ με αποτέλεσμα τη ματαίωση του προγραμματισμένου διεθνούς τουρνουά της Χαλκίδας.
(ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ)


ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΣ

- Ανεξαρτησία από προσωπικά, Σωματειακά ή κομματικά συμφέροντα.

- Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Θα οδηγήσει σε πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και στην εκλογή πιθανότατα ικανότερων στελεχών.

- Εθελοντική, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη εργασία των μελών του Δ.Σ.

- Διαφάνεια σε όλους τους τομείς λήψης αποφάσεων.


ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ

- Η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής σύνταξης οικονομικού απολογισμού από κάθε διοργανωτή μαζικής διοργάνωσης και η δημοσίευσή του προς ενημέρωση όλων.

- Η καθιέρωση της ανάθεσης των διοργανώσεων μόνο μέσα από διαγωνισμό και αξιολόγηση των προτάσεων.

- Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχολικό σκάκι γιατί είναι ο ουσιαστικός και κύριος αιμοδότης των Συλλόγων δηλαδή το «αύριο».

Θα προχωρήσουμε σε συνολική απογραφή όλων των σχολείων που διδάσκεται το σκάκι και θα ακολουθήσουν στοχευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα: τόσο προς την πολιτεία για την ένταξη του σκακιού στις δράσεις του υπουργείου παιδείας, όσο βέβαια και σε τοπικό επίπεδο (Δήμοι, σύλλογοι γονέων) πάντα όμως σε συνεργασία με τις ενώσεις και τα τοπικά Σωματεία. Θα καθιερώσουμε τακτικά προπονητικά σεμινάρια για το σχολικό σκάκι.

- Όλοι γνωρίζουμε ότι η βάση του οικοδομήματος του Ελληνικού σκακιού είναι το Σωματείο. Δυστυχώς το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματά των σωματείων. Μοναδική επαφή με αυτά γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, φυσικά λόγω των εκλογών. Θα καθιερώσουμε την υποχρέωση κάθε συμβούλου να έχει στην ευθύνη του ικανό αριθμό Σωματείων, με σκοπό να μεταφέρονται άμεσα τα προβλήματα και οι απόψεις τους προς την κορυφή της πυραμίδας του Ελληνικού σκακιού.
Θα είναι πλέον υποχρέωση της Ε.Σ.Ο να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων τους π.χ. στεγαστικό, με άμεση παρέμβαση στελεχών της προς τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και άλλους φορείς.

-Μετά τις εκλογές θα προτείνουμε δημόσια διαβούλευση με τα σωματεία, έτσι ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις τους για αλλαγές στα πρωταθλήματα.

-Οι επιτροπές θα στελεχωθούν με αξιοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς από άτομα από όλο το φάσμα του σκακιστικού χώρου (σκακιστές, παράγοντες αλλά και γονείς). Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλευτούμε τη γνώση και την εμπειρία ακόμη και την εξωσκακιστική (επαγγελματική, επιστημονική κτλ) που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του αθλήματος.

- Η αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειακών προπονητών είναι απαραίτητη για την αναζήτηση και την καλλιέργεια των ταλέντων που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια.

- Θα ζητήσουμε από την πολιτεία την κατάργηση του ενός αλλοδαπού σκακιστή (μη κοινοτικού) στην Α΄ Εθνική, γιατί ξοδεύονται άσκοπα πόροι που θα μπορούσαν να δοθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς, ενώ καταλαμβάνονται θέσεις Ελλήνων σκακιστών και μάλιστα ταλαντούχων.

- Θα παλέψουμε με κάθε μέσο ώστε μέσω της πολιτείας να επιβάλουμε το σκάκι στη θέση που πρέπει να κατέχει δηλαδή του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού με ότι αυτό θα συνεπάγεται και θα σηματοδοτεί στο μέλλον.

- Διαφωνούμε κάθετα στην επιβολή χαρατσιού στους σκακιστές και στα Σωματεία. Στην διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση η Ε.Σ.Ο θα πρέπει να στραφεί οργανωμένα σε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή άντλησης πρόσθετων εσόδων π.χ ιδιώτες χορηγούς και παράλληλα στην μείωση των λειτουργικών της κοστολογίων ( λογαριασμοί τηλεφώνων, αεροπορικά εισιτήρια κ.τ.λ.).

- Θα διεκδικήσουμε από την πολιτεία να παραχωρηθεί στην Ε.Σ.Ο κάποιος αναξιοποίητος χώρος που θα μπορεί να στεγάζει τα γραφεία της, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από την μη καταβολή του ενοικίου.

- Για την καλύτερη προβολή του αθλήματος θα επιδιώξουμε τη δημιουργία σκακιστικής στήλης σε όσο το δυνατόν περισσότερες εφημερίδες ή και περιοδικά. Για αυτό το σκοπό ως νέα διοίκηση θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους διευθυντές των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων. Ανάλογες δράσεις φυσικά μπορούν να γίνουν και θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο.


Φίλες και φίλοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετούμαστε δημόσια για κρίσιμα θέματα του σκακιού που τόσο αγαπάμε. Ο κάθε ένας από εμάς έχει μία πορεία και ιστορία σε αυτό. Με δεδομένα τα παραπάνω συμμετέχουμε στις κρίσιμες αρχαιρεσίες με έντονο το αίσθημα ευθύνης νιώθοντας την ανάγκη να επιβάλουμε εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη το Ελληνικό σκάκι.
Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε σε συνεργασία όλες τις υγιείς δυνάμεις που έχουν ως στόχο την ανατροπή της απερχόμενης Διοίκησης που οδήγησε το σκάκι στη στασιμότητα και απαξίωση.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΛΥΜΒΕΡΙΟΣ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΠΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΩΜΑΤΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

2 σχόλια: