skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα

Πάει κι αυτό. Τελείωσε. Πραγματοποιήθηκαν στην Ερέτρια τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα, Ομαδικά και Ατομικά, για το 2011. Τα αποτελέσματα καθώς και φωτογραφίες, αλλά και βίντεο με την τελετή λήξης μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης. 

Μέσα από αυτό το ιστολόγιο θα περιγράψω τα γεγονότα όπως τα άκουσα και όπως τα είδα, το λίγο που βρέθηκα στη διοργάνωση. Πρέπει λοιπόν να χωρίσουμε την διοργάνωση σε τρεις τομείς. Διοργανωτές, χώρος αγώνων, αγώνες.

Και να ξεκινήσω από τα ευχάριστα. Αγώνες. Πολύ καλοί αγώνες. Κληρώσεις στην ώρα τους. Χωρίς προβλήματα. Άψογη διαιτησία. Με πλήθος παιδιών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Με εξαίρεση μία μικρή καθυστέρηση ανάμεσα στους δύο πρώτους γύρους του ατομικού και αυτό γιατί έπρεπε, όπως ακούστηκε, να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής είσοδος των μικρών αθλητών στο χώρο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Με πρωτεργάτες τον επικεφαλής διαιτητή κ. Μιχάλη Πρεβενιό και τους βοηθούς του, κα Έφη Σαλταμάρα και κ. Αργύρη Κυθαρίδη αλλά και τους υπεύθυνους κληρώσεων κ. Γιάννη Μήτρου και κα. Έφη Ανδρικοπούλου οι αγώνες ήταν πετυχημένοι και, παρ' όλο το μεγάλο πλήθος παιδιών όλα εξελίχθησαν ομαλά και μέσα στα χρονικά πλαίσια που είχαν οριστεί.

Οι διοργανωτές από την πλευρά τους κατά τη διάρκεια των αγώνων έκαναν πραγματικά τα πάντα για να λύσουν όποιο πρόβλημα παρουσιάστηκε. Με κάποιες καινοτομίες όπως τα κύπελλα στους τρεις πρώτους και περιοδικά στους έξι πρώτους, την απευθείας μετάδοση της τελετής λήξης στο διαδίκτυο, τη δωρεάν μεταφορά αθλητών από και προς την Ερέτρια από διάφορα μέρη της Αττικής και διάφορες άλλες τέτοιες κινήσεις προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν.

Επαναλαμβάνω, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Γιατί πριν τους αγώνες αλλιώς φαίνεται τα φανταζόντουσαν οι διοργανωτές και αλλιώς τους ήρθαν. Πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Ένα χάος. Κατ' αρχήν το ξενοδοχείο των αγώνων για να μπλέξω και το τρίτο σκέλος της διοργάνωσης ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Απροετοίμαστο σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες που έκαναν το λάθος να παρουσιαστούν την Παρασκευή στο ξενοδοχείο για να ξεκινήσουν τη διαμονή τους δεν έβρισκαν δωμάτιο να μείνουν λόγω υπολειτουργίας του συγκροτήματος. Αυτοί δε που είχαν κλείσει στο "PALMARIVA" το βρήκαν κυριολεκτικά κλειστό αφού το ξενοδοχείο θα λειτουργούσε το Σάββατο το πρωί. Το "PALMARIVA" μάλιστα δεν άνοιξε το εστιατόριο του παρά μόνο για πρωινό, για να μειώσει το λειτουργικό του κόστος με αποτέλεσμα όλοι οι συμμετέχοντες να γευματίζουν και να δειπνούν στα άλλα δύο ξενοδοχεία στο χώρο των αγώνων με αποτέλεσμα να επικρατεί το απόλυτο χάος τις ώρες του φαγητού. Με προσωπικό που δεν ήξερε τι να κάνει και πως να εξυπηρετήσει τον κόσμο, με εστιατόριο που έκλεινε κάθε λίγο και λιγάκι για να καθαρίσουν το χώρο και να αδειάσει κάποιο τραπέζι και με μενού που δεν ικανοποίησε κανέναν ούτε στο ελάχιστο, καμία ημέρα και ώρα. Πάρα πολύ φτωχό φαγητό. Χώροι αναμονής συνοδών και αθλητών ανύπαρκτοι, με κόσμο να συνωστίζεται σε λίγα τετραγωνικά εσωτερικών χώρων. Βέβαια εδώ να πούμε πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ο κακός καιρός, έβρεχε συνεχώς, και ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών και συνοδών, συνδυασμός που ανάγκασε τους πάντες να ψάχνουν εσωτερικούς χώρους.

Το καλοκαίρι στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα τι θα γίνει; Και ας πούμε ότι διορθώνεται η κατάσταση της διαμονής γιατί, όσο να' ναι, καλοκαίρι θα είναι και θα έχει βρει το ξενοδοχείο το ρυθμό του. Δεν μπορεί όμως να μεγαλώσει ξαφνικά. Που θα χωρέσει όλος αυτός ο κόσμος; Σε ξενοδοχεία 7 και 10 χιλιόμετρα μακριά από τους χώρους των αγώνων αποκομμένοι από όλους; Ας δούνε το θέμα πάλι οι αρμόδιοι της ΕΣΟ. Μη σας ενδιαφέρει κύριοι μόνο η "χορηγία" του διοργανωτή προς την ομοσπονδία. Ασχοληθείτε και με την ταλαιπωρία του κόσμου.

Είπα χορηγία και θυμήθηκα τα όμορφα του τουρνουά. Καταρχήν τον κ. Τσουνή στην ομιλία του στην τελετή λήξης. Σε κάποια στιγμή νόμιζα ότι παρακολουθούσα την απονομή των όσκαρ. Οι ευχαριστίες του κράτησαν περίπου 5 λεπτά και μέσα σε όλα ευχαρίστησε ξεχωριστά κάθε χορηγό του. Ωραία η διαφήμιση αλλά όχι κι έτσι. Τι καλό δηλαδή έκαναν οι χορηγοί στις οικογένειες που συμμετείχαν και έπρεπε να υπομένουν όλη αυτή την παρέλαση ευχαριστιών; Και ας πούμε ότι έδωσαν κάποια χρήματα στους διοργανωτές και αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να τους αναφέρουν.

Το άλλο απίθανο περιστατικό πως το επιτρέψατε κύριοι; Με ποιό δικαίωμα παρενέβη στους αγώνες κύριος από ιδιωτικό σχολείο των Αθηνών για να διαφημίσει τράπεζα χορηγό, σε ποιόν άραγε, και να μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς; Ο κύριος αυτός παρενέβη το απόγευμα του Σαββάτου στα ομαδικά σχολικά στην αίθουσα των αγώνων και από μικροφώνου ανακοίνωσε στους μαθητές ότι μαζί με την γνωστή τράπεζα θα μοιράσει σε όλους τους μαθητές καπελάκια και άλλα δωράκια με το λογότυπο της τράπεζας. Αρχίζουμε και ξεφεύγουμε από κάθε όριο. Ποιός έδωσε την άδεια σε αυτόν τον κύριο να κάνει τέτοια παρέμβαση σε ανήλικους μαθητές; Ποιανού τη συγκατάθεση είχε; Και τελικά η τράπεζα σε ποιόν είναι χορηγός; Μάλιστα είχε βάλει και τα παιδιά του σχολείου του να κουβαλάνε τις κούτες με τα δωράκια. Όσο πάμε και καλυτερεύουμε. Σταματήστε εδώ αυτό το αλισβερίσι με τους ιδιώτες. Όλο αυτό γίνεται για κέρδος δικός σας και όχι των οικογενειών. Άρα το απορρίπτουμε. Κρατήστε το για τις επιχειρήσεις σας. Όχι για το άθλημα. Και όχι σε ανήλικους μαθητές. Εκτός και εάν οι διοργανώσεις είναι μία από τις επιχειρήσεις σας. Διαβάστε το άρθρο του κ. Σερετάκη στον Ριζοσπάστη, το Σάββατο 16/04/2011 το οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα με την χορηγία της Blue Star Ferries, γι αυτό και αναφέρω το όνομά της, χορηγία η οποία περνάει όλη, ελπίζω, στις οικογένειες και στις ομάδες, που θα μετακινηθούν δωρεάν με τα πλοία της, για τα Ομαδικά Πρωτάθλημα Αιγαίου που θα γίνουν στην Σαντορίνη.

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα προκαλέσει-προσκαλέσει την ΕΣΟ να αποποιηθεί της είσπραξης των 15.000€ ή 20.000€ από τον διοργανωτή των Πανελληνίων Νεανικών Πρωταθλημάτων. Ακόμη απάντηση δεν έχω πάρει και ούτε πιστεύω να πάρω. Εαν έμπρακτα θέλετε το καλό του αθλήματος και των αθλητών κάντε μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

9 σχόλια:

  1. Η χορηγία της Blue Star Ferries δεν θα πάει ούτε στα σωματεία ούτε στους αθλητές αφού η ΕΣΟ θα μειώσει ισόποσα την επιχορήγηση των σωματείων για τα οδοιπορικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά να σημειωθεί ότι αποκλείστηκαν από την τελική φάση οι μαθητές της περιοχής ευθύνης της ΕΣΣΚΕ. Αρα τι σόι πανελλήνιοι αγώνες είναι όταν μια περιοχή με 1.000.000 κατοίκους αποκλείεται από την τελική φάση. Ενας αποκλεισμός απλά επειδή εκκρεμεί η ένταξη της ΕΣΣΚΕ στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ. Και γιατί έπρεπε οι μαθητές που δεν ανήκουν σε κανένα σύλλογο και σε καμία ένωση και προκρίθηκαν από το περιφερεικό της ΕΣΣΚΕ να αποκλειστούν από την τελική φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χε χε πολύ σωστή παρατήρηση.Και αφού η ΕΣΟ δε δέχεται τα σχολικά της ΕΣΣΚΕ γιατί δε φρόντισε να κάνει δικά της σχολικά στη Θεσσαλία ώστε να προκριθούν οι μαθητές που δεν ανήκουν σε κανένα σύλλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι μόνο αυτό. Κάλεσαν παιδιά που δεν είχαν προκριθεί από άλλες περιοχές για να λένε μετά ότι έκαναν ρεκόρ συμμετοχών!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας Πρήξατε με την ΕΣΣΚΕ22 Απριλίου 2011 στις 5:57 μ.μ.

    @ Ανώνυμος (4:06 μ.μ.)
    Και φυσικά να σημειωθεί ότι είτε δεν καταλάβατε τίποτα, είτε ψεύδεστε ασύστολα:
    Η Προκήρυξη της ΕΣΣΚΕ δεν πρόβλεπε προκρίσεις για το Πανελλήνιο, άρα κανείς δεν προκρίθηκε για ν' αποκλειστεί από την τελική φάση.
    Οι μαθητές της Στερεάς είχαν τη δυνατότητα να παίξουν στο Περιφερειακό της ΤΕΣΣΑΣ και να διεκδικήσουν προκρίσεις απ' αυτό, άλλο άν η ΕΣΣΚΕ προσπάθησε να το ματαιώσει δικαστικά και να τους στερήσει τη δυνατότητα πρόκρισης.
    Ασχετο: "απλά εκκρεμεί", αν κατάλαβα καλά θα συνεχίσετε τα Δικαστήρια. Είναι αργά να γίνω δικηγόρος, τρέχω τουλάχιστον να επενδύσω σε ποπ-κορν.

    @ barbis
    Γελά ο μωρός κάν τι μή γελοίον ει, εκτός κι αν ούτε συ τη διάβασες την προκήρυξή σας.

    Τα σχολικά "της ΕΣΟ" θάπρεπε να τα κάνει η ΤΕΣΣΘ, που η διοίκησή της ανατέθηκε στα μέλη της διοίκησης της ΕΣΣΚΕ, χωρίς να παραιτηθεί κανείς. Παλιά σας τέχνη κόσκινο: Ετσι ακριβώς, ενώ είχατε δρομολογήσει τη δημιουργία της ΕΣΣΚΕ, μένατε γαντζωμένοι στη διοίκηση της ΤΕΣΣΑΣ και κρατούσατε παγωμένο το αγωνιστικό της πρόγραμμα (εκτός -βέβαια- από κάτι "ενδιαφέρουσες" διοργανώσεις, σας τάχουν πει άλλοι πιό κάτω κι απαντούσατε "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"). Κι όταν η ΕΣΟ ανέλαβε της διοίκηση της ΤΕΣΣΑΣ για να την ξεμπλοκάρει αρχίσατε τα δημοσιεύματα με τους κροκόδειλους.
    Τώρα θα μου πεις να προκηρύξετε περιφερειακό σαν ΤΕΣΣΘ και να κάνετε ασφαλιστικά εναντίον του σαν ΕΣΣΚΕ θα πήγαινε πολύ. Σωστό κι αυτό.

    @ (άλλος) Ανώνυμος (8:05 μ.μ.)
    Υποθέτω, ότι έχετε κάποιες ενστάσεις υπόψη σας. Η μήπως όχι;

    @ all:
    Ρε παιδιά, καταλαβαίνουμε ότι έχετε τα δικά σας εκεί στην περιοχή. Κατανοητό ως ένα βαθμό, που λυσσάξατε εναντίον της διοργάνωσης μόλις την ανέλαβαν "οι απέναντι", κατανοητό στον ίδιο βαθμό, γιατί χαλάσατε τον κόσμο για μια προκήρυξη ίδια κι απαράλλαχτη μ' αυτές των προηγούμενων χρόνων, που δεν τους βρίσκατε τίποτα επιλήψιμο.
    Μπορείτε να καταλάβετε, ότι το πρόβλημα των Σχολικών και γενικότερα τα προβλήματα του Ελληνικού Σκακιού ζητούν λύσεις που ξεπερνούν τον μικρόκοσμο σας;
    Το μοντέλο των Σχολικών, μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι πετυχημένο. Μαζεύει κάθε χρόνο πάνω από 800 παιδιά. Μέτρησα φέτος 200 χωρίς δελτίο, κάπου 600 με ΕΛΟ 1000 (άσε που κι αυτοί με το 1200-1300 δεν φαντάζομαι ότι περιμένουν να εκτοπίσουν από τα μετάλλια τον Γαλόπουλο ή τον Τζουγανάκη). Για κάποιο λόγο μαζεύονται όλοι αυτοί, δεν μπορεί τόσοι γονείς να είναι "κορόιδα". Φέτος ξεκινώντας από το μένος σας εναντίον του διοργανωτή θάψατε το σύστημα διεξαγωγής στο Υπουργείο Παιδείας, το κυνηγήσατε στα Δικαστήρια, δεν το αφήσατε σε χλωρό κλαρί στο διαδίκτυο.

    Εναλλακτική υλοποιήσιμη πρόταση έχετε, ή να ζήσουμε να τα θυμόμαστε τα σχολικά;

    PS @sw: Δεν παραβλέπω το σχόλιό σας, ούτε θεωρώ ασφαλώς ότι εντάσσεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως τα σχόλια των κυρίων. Απλώς, δεν ήμουν εκεί και δεν έχω άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι που μπαίνω επώνυμα και μπορείς να με βρίζεις και να εκτονώνεσαι όταν σε πιάνουν οι κρισεις σου,πες μας όμως αν έχεις διαβάσει το διοικητικό κανονισμό της ΕΣΟ και την παρ.1.33 που λέει:
    "γ. Τα σωματεία που υπάγονται σε κάθε Τοπική Επιτροπή ορίζουν αντιπροσώπους τους γι’ αυτήν, μεταξύ των οποίων διορίζεται από το ΔΣ της ΕΣΟ ο Πρόεδρος. Τα υπόλοιπα μέλη εκλέγονται από τους αντιπροσώπους και στη συνέχεια, μετά τη συγκρότηση της Τοπικής Επιτροπής, εκλέγονται Αντιπρόεδρος, Γραμματέας και Ταμίας. Δεν μπορεί να εκπροσωπείται ένα σωματείο με περισσότερα από ένα μέλη σε Τοπική Επιτροπή. Ο ορισμός των μελών της τοπικής επιτροπής ορίζεται με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ και δεν υπερβαίνουν τα πέντε (5)."

    Oπως βλέπεις η ΕΣΟ δεν έχει δικαίωμα να ορίσει όλα τα μέλη μιας τοπικής επιτροπής παρά μόνο τον πρόεδρο.Πως λοιπόν όρισε ολόκληρο Δ.Σ ένωσης όπως η ΕΣΣΚΕ ως ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ;Και μάλιστα με μέλη εκτός Θεσσαλίας όπως ο Παγουρόπουλος(ΣΟΛ) και ο Πήττας(ΣΟΒΕ);Επειδή η ΕΣΟ είναι "από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα"¨και το Δ.Σ της που νομίζει ότι είναι το υπέρτατο διοικητικό όργανο στον κόσμο κάνει ότι γουστάρει παραβιάζοντας όλους τους θεσμούς,δε σημαίνει ότι πρέπει να την ακολουθούμε στον παραλογισμό της!Πόσες φορές θα το πούμε τα μέλη της ΤΕΣΣΘ παραιτήθηκαν και προχώρησαν μαζί με τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία στη δημιουργία της ΕΣΣΚΕ.Αφού η ΕΣΟ δεν αναγνωρίζει την τελευταία έπρεπε να κάνει δικά της σχολικά(αλήθεια ποιος θα τα κανε ο Ανδρώνης μόνος του ή ο Μακρόπουλος;) στην Θεσσαλία ώστε να μπορούν οι μαθητές να προκριθούν.
    ΥΓ1:Λες να με έχουν διορίσει τίποτα αυτοί απ' την ΕΣΟ και να μην το ξέρω;Όχι τίποτα άλλο αλλά πρέπει να τρέξω να παραιτηθώ μήπως με μπλέξουν και πουθενά!
    YΓ2:;Έμαθα πως ο πρόεδρος της ΕΣΣΚΑ Παπακωνσταντίνου ζητά με επιστολή του από την ΕΣΟ την πειθαρχική δίωξη των μελών όλων των Δ.Σ της ΕΣΣΚΕ δηλ. πάνω από 100 άτομα.Όσον αφορά εμένα αν αυτός θέλει να με διαγράψει εγώ τον ΓΡΑΦΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προεδρος της ΕΣΚΑ (ενωση σκακιστών Άμφισσας)ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας Πρήξατε με την ΕΣΣΚΕ23 Απριλίου 2011 στις 6:30 μ.μ.

    Κύριε barbis

    Εχω διαβάσει πολύ καλά τον κανονισμό. Σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο και να μην περιορίζεστε σε σύντομα αποσπάσματα που νομίζετε ότι σας βολεύουν.

    Σας θυμίζω ότι το θέμα δεν είναι ο Διοικητικός Κανονισμός της ΕΣΟ, αλλά τα Σχολικά Πρωταθλήματα και κατ' επέκταση τα Νεανικά. Δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει η κόντρα σας με τον κ. Παπακωνσταντίνου ή οι αντιπαλότητες του κ. Τσουνή με τον κ. Σοϊλεμέζη που αναφέρατε σε παρόμοια συζήτηση σε άλλο blog.

    Προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο, καλή συνέχεια. Και μέρες που είναι, χρόνια πολλά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όμως δεν απαντάς!Έχω διαβάσει τον κανονισμό πλήρως και είναι όπως τα λέω τα πράγματα.Το Δ.Σ της ΕΣΟ παραβιάζει συνεχώς το διοικητικό κανονισμό ανάλογα με τη γραμμή της διοικούσας παράταξης.Παράνομη ήταν επίσης και η κατάργηση της Τοπικής επιτροπής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΤΕΣΣΑΣ)που αποτελούνταν κατά τα 4/5 από εκλεγμένους με ψηφοφορία αντιπροσώπους αλλά και πολλές άλλες αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΣΟ.Καλό είναι όταν μιλάμε να μιλάμε με επιχειρήματα και όχι με δηλώσεις παντογνωσίας.Εγώ παραθέτω κανονισμούς και εσύ αέρα.Χαίρομαι που παρακολουθείς όλα μου τα post και ας μην μπορείς να απαντήσεις σ' αυτά.Καλό είναι να μπαίνεις με το όνομα σου αφού ξέρω ποιος είσαι και να αφήσεις τα ευφιολογήματα του τύπου "άργησα αλλά σε κατάλαβα" και "μας πρήξατε με την ΕΣΣΚΕ" και άλλα τέτοια χαζά.
    Δεν έχω προσωπικές κόντρες με κανέναν και ούτε έχω κινηθεί ποτέ εναντίον άλλου σωματείου μεμονωμένα ή μέσω του Δ.Σ της ομάδας μου.Αλλά δεν μπορώ να βλέπω χθεσινούς στο σκάκι να ζητάνε τη διαγραφή ανθρώπων που έχουν προσφέρει στο άθλημα ως αθλητές,προπονητές και παράγοντες επί δεκαετίες.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή