skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νέα Σκακιστική Κίνηση

Λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιστολογίου την παρακάτω ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης και όπως είναι φυσικό δημοσιεύουμε.

Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε κάθε ανακοίνωση, σχόλιο, παρατήρηση η διαφωνία και θα δημοσιεύει ότι έρχεται είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε σαν σχόλιο, ακόμη κι εάν μας βρίσκει αντίθετους.

Βέβαια το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επικροτούμε τις απόψεις και τις σκέψεις που διατυπώνονται και μπράβο γιατί υπάρχουν και παράγοντες στο άθλημα που ενδιαφέρονται για το καλό του αθλήματος αλλά και των αθλητών. 

Ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης
Όχι στη μετατροπή των σχολικών πρωταθλημάτων σε διαφημιστικό φορέα.
Η Νέα Σκακιστική Κίνηση καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής, η οποία μετατρέπει τα σχολικά πρωταθλήματα της Αττικής σε επιχειρηματικό διαφημιστικό φορέα, με επιπτώσεις στα παιδιά που συμμετέχουν.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΣΝΑ στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την πρακτική της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να παραδίδει τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα σε ιδιώτες διοργανωτές και σε ξενοδόχους, δυσχεραίνοντας αντί να διευκολύνει την συμμετοχή παιδιών από οικογένειες με περιορισμένα οικονομικά μέσα.

Φέτος κάνει ένα βήμα παραπέρα: θέλει να επιβάλλει την διανομή στους αγώνες φυλλαδίου που διαφημίζει μεγάλη αλυσίδα πίτσας. Το φυλλάδιο αυτό προσκαλεί γονείς και μαθητές να γίνουν πελάτες της με σύνθημα «βάλτε στη ζωή σας την καλή διατροφή»! Η προώθηση του «προϊόντος» συνοδεύεται από «ανταλλάγματα» όπως η διανομή δειγμάτων πίτσας στους χώρους των αγώνων!

Το «σκακιστικό μέρος» του φυλλαδίου, εκτός από ψευδοεπιστημονικές ιδέες (όπως « οι άνθρωποι που παίζουν σκάκι είναι κατά κανόνα έξυπνοι»), προωθεί απροκάλυπτα την εμπορευματοποιημένη αντίληψη για τον αθλητισμό, προετοιμάζοντας το γονιό-πελάτη ότι θα πρέπει να πληρώνει για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στον αθλητισμό.

Το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ είναι υπόλογο, επειδή:

§     Ανοίγει τις πόρτες των σχολείων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και μάλιστα ερήμην γονιών και εκπαιδευτικών.

§     Συμμετέχει στη διαστροφή της διατροφικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, περιφρονώντας για την υγεία τους.

§     Εκμεταλλεύεται τον ευάλωτο μαθητικό πληθυσμό ως διαφημιστικό στόχο. Τον μετατρέπει σε υποψήφιο πελάτη της συγκεκριμένης αλυσίδας και πιθανότατα στο μέλλον άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

§     Καθιστά συνυπεύθυνους και πλασιέ τα σκακιστικά σωματεία, τους Δήμους και τους οργανισμούς τους που συνδιοργανώνουν τα πρωταθλήματα.

§     Ευτελίζει το σκάκι και υπονομεύει την καταξίωσή του ως άθλημα.

Η δράση αυτή του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ αποδεικνύει το ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των παιδιών για άθληση και υγεία. Τα σωματεία, οι σκακιστές, οι φορείς των εκπαιδευτικών, οι γονείς έχουν ευθύνη να αντιδράσουν. Να καταδικάσουν την απαράδεκτη μεθόδευση της ΕΣΣΝΑ και να καταστήσουν υπόλογους όλους τους υπεύθυνους για αυτή. Να επιβάλλουν την ακύρωση της μεθόδευσης που εκμεταλλεύεται τα παιδιά και θίγει το σκάκι.

Αθήνα, Μάρτιος 2011

Νέα Σκακιστική Κίνηση

10 σχόλια:

  1. Μάλιστα!
    Το ΚΚΕ κατακεραυνώνει τους χορηγούς επειδή λέει είναι πίτσα και παροτρύνουν τα παιδιά να έχουν κακή διατροφή.
    Τι άλλο θα ακούσουμε...
    Καλά οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται γύρω τους.Στην επόμενη ανακοίνωση θα μας πούνε να κατεβούμε στους δρόμους με μία σκακιέρα για να ρίξουμε το μνημόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο sw δεν τρώει πίτσα, δεν αγοράζει πίτσα στα παιδιά του, τους απαγορεύει να τρώνε πίτσα στα παιδικά πάρτι που πάνε και συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Σερετάκη, που, αν κρίνουμε από το βάρος του, μάλλον έχει καταναλώσει πολλές πίτσες στη ζωή του. ΗΜΑΡΤΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε μια καπιταλιστική κοινωνία η χορηγία-διαφήμιση είναι αποδεκτό και θεμιτό μέσω προβολής των εταιρειών και των προϊόντων τους.
    Τώρα γιατί κάποιοι την ενοχοποιούν δεν καταλαβαίνω.
    Όσο για το πόσο ανθυγιεινή διατροφή είναι η πίτσα ας μάθουμε πρώτα για τα υπόλοιπα προϊόντα που καταναλώνουμε σε ποια υπάρχουν και σε ποια όχι μεταλλαγμένα είδη και μετά κάνουμε αγώνα για την πίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΟΧΙ ΠΙΤΣΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δωρεάν Αθλητισμό? Πόσα πληρώνουν τα παιδιά στα σωματεία για να μαθαίνουν και να παίζουν σκάκι? Βάλτε πρώτα δωρεάν τα παιδιά στα σωματεία σας και μετά μιλήστε για εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάνω που είχα ψήσει τον πιτσιρικά να μην πάμε να παίξει στην Φιλαδέλφεια γιατί είναι μακριά και βαριόμουν τωρα άκουσε πίτσα και θέλει οπωσδήποτε να πάει να παίξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε μία τόσο σοβαρή ανακοίνωση που δείχνει τον ξεπεσμό του αθλήματος τα σχόλια είναι ιδιαιτέρως χαμηλού επιπέδου. Θα μου πει κάποιος, εάν είχαμε διαφορετικές αντιλήψεις θα είχαμε και διαφορετική κοινωνία και κατ' επέκταση διαφορετική παιδία, αθλητισμό, πολιτισμό, τηλεόραση και τόσα άλλα. Φυσικά και τρώω πίτσες όπως είπε κάποιος, ανώνυμος φίλος. Όπως και βλέπω τηλεόραση. Είναι διαφορετικό όμως κύριοι, αν το αντιλαμβάνεστε, να βλέπω τηλεόραση και διαφορετικό να παρεμβαίνει το CNN στην τελευταία Ολυμπιάδα της Κίνας, πληρώνοντας, για να αλλάξει η ώρα μετάδοσης του τελικού των 100 μέτρων ώστε να προβάλει σε ζωντανή μετάδοση το νέο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπόλτ. Αυτή είναι η απόλυτη παρέμβαση του πλούτου στον αθλητισμό. Σήμερα ο Μπόλτ δηλώνει πως το μόνο που θέλει είναι να γίνει πλούσιος. Άλλο λοιπόν να καταναλώνεις ένα προϊόν και άλλο η πολυεθνική να έρχεται και να χρησιμοποιεί τα παιδιά για να πλουτίσει ακόμη περισσότερο. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι επειδή εσύ καπνίζεις μπορούν να μπουν χορηγοί σε σχολικό πρωτάθλημα καπνοβιομηχανίες. Αλλά ξέχασα. Ζούμε σε μια εποχή που ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος έχει κλειστεί σπίτι του, με μόνη διασκέδαση την τηλεόραση με τα σκουπίδια και την ηλιθιότητα που προσφέρει να έχει κυριεύσει τη ζωή μας, με 3-4 προποτζίδικα γύρω από το σπίτι για να δοκιμάσουμε την ελεγχόμενη από άλλους τύχη μας, με καμιά δεκαριά πιτσαρίες σε κάθε γειτονιά για να συμπληρωθεί το σκηνικό αποχαύνωσης όπως σε κάποιες Αμερικάνικες ταινίες. Πίτσες, τηλεόραση και αποχαύνωση. Εμείς, όπως και όλοι εσείς άλλωστε, που αντιστεκόμαστε σε αυτόν τον τρόπο ζωής βγάζουμε τα παιδιά μας από το σπίτι. Τα τρέχουμε σε γυμναστήρια, ωδεία, συλλόγους, κολυμβητήρια και στο σκάκι και δεν θέλουμε το τρόπο ζωής που προσπαθούμε να αποφύγουμε να τον βρίσκουμε μπροστά μας στις δραστηριότητες που έχουν τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιο σοβαρό ρε φίλε διαμαρτυρόμαστε για τις πίτσες στο διαδίκτυο και το βράδυ ήσυχοι τρώμε πίτσες. Πλάκα μας κάνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι ευθύνη είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί και τι πρακτική σημασία έχει το τι τρώει κλπ κλπ....
    Και πιο πρακτικά για τους οργανισμούς τι συμφωνίες κλείνουν για διαφημίσεις,με τι ανταλλάγματα κλπ κλπ...
    Αν γράφει κάπου υγιεινή διατροφή την πίτσα έχει πολύ γέλιο....
    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/179479_10150094538430340_747365339_6113150_4006177_n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως εγώ τρώω πολύ πίτσα....
    Με υλικό από τον κήπο μου...
    Ντομάτες κλπ...
    Οι υπόλοιποι ας τρώτε την διαφημιζόμενη...
    Αλήθεια κοίταξε κάνεις αν η συμφωνία ήταν συμφέρουσα για την εσσνα?
    Αυτό νομίζω έχει σημασία....κι όχι τι τρώει ο καθείς σπίτι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή