skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΔΣ ΕΣΟ Και Κοινωνία

Αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα άρθρο στον ιστότοπο του 902 που αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του κου Χρήστου Γκορίτσα σε κριτική ότι μετατρέπεται με συγκεκριμένες κινήσεις η ομοσπονδία σε επιχείρηση. Συγκεκριμένα το κείμενο έχει ως εξής.

"Σε ρεσιτάλ ωμού αντικομμουνισμού επιδόθηκαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας πριν και κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του στις 9 Φλεβάρη 2013.

Συγκεκριμένα, στην εμπεριστατωμένη κριτική για το ότι μετατρέπουν την ΕΣΟ σε επιχείρηση, ο Χρήστος Γκορίτσας (ο οποίος να σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής) απάντησε με γραπτό κείμενο - υβρεολόγιο που στάλθηκε προς τα μέλη του ΔΣ όπου κατά λέξη αναφέρεται: «Τάδε έφη ο τροφαντός υπάλληλος του ΚΚΕ σύντροφος Σερετάκης. Φευ! Ξαναγράφω: Εκεί, όπου κάποτε υπήρχαν ο Μπελογιάννης κι ο Πλουμπίδης, τώρα βγάζει μεροκάματο ο Σερετάκης. Πιστεύω ότι απλώς προσπαθεί να πάρει καμιά προαγωγούλα, τώρα που θα γίνουν κρίσεις στο Κόμμα, γι' αυτό και τα αλλεπάλληλα παραληρηματικά μανιφέστα. Αλλά από ουσία (απαντήσεις επί του θέματος) ΜΗΔΕΝ!»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Μακρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ πληρώνει τα στελέχη του για να πηγαίνουν εδώ και εκεί και να δημιουργούν φασαρίες.

Οι φίλοι του σκακιού πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση, το ύφος και το ήθος των κορυφαίων παραγόντων της Διοίκησης της ΕΣΟ που κατά τα άλλα σχεδιάζουν την πλήρη εμπορευματοποίηση του σκακιού και το χαράτσωμα αθλητών και γονιών."

Δεν με παραξενεύει το ύφος της απάντησης του Γ.Γ. της Ομοσπονδίας. Αντίθετα, τη θεωρώ απόλυτα λογική. Στο χώρο που κινούνται δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για τα πιστεύω σου. Τι σημαίνει να αγωνίζεσαι ανιδιοτελώς για να μπορέσεις να κάνεις τη ζωή σου αλλά ταυτόχρονα και τις ζωές των συνανθρώπων σου καλύτερες. Είναι πολύ δύσκολες στην κατανόηση οι έννοιες της ιδεολογίας, της επιλογής να παλεύεις όχι από συνήθεια η κέρδος αλλά σαν στάση ζωής. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν, πως γίνεται ένας άνθρωπος, να παλεύει με τόσο σθένος για τους συνανθρώπους του, και όχι μόνο για τον εαυτό του και να μην πληρώνεται. Όχι, δεν γίνεται. Θα τον πληρώνουν για να το κάνει αυτό. Γιατί η δική τους καθημερινότητα έχει άλλα χαρακτηριστικά. Τα όνειρά τους περιορίζονται στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Τα όνειρα μας είναι ίσως πολύ μακρινά. Σε αυτό ακριβώς όμως βρίσκουμε τη μαγεία στη ζωή μας. Να ονειρευόμαστε να αλλάξουμε μια ζωή που εμείς δεν θα απολαύσουμε ποτέ.

Αυτό ακριβώς έκαναν και ο Μπελογιάννης με τον Πλουμπίδη. Ποτέ δεν τους ενόχλησε ότι την αλλαγή που αγωνίστηκαν και ονειρεύτηκαν δεν θα την ζούσαν. Τους ενοχλούσε όμως στο έπακρον, να σκεφτούν πως δεν θα αγωνιστούν, πως δεν θα ρίξουν τουλάχιστον το σπόρο, δίνοντας τη ζωή τους, για να φυτρώσει ένα δέντρο που δεν θα δουν και δεν θα απολαύσουν τους καρπού του. Τουλάχιστον αδόκιμη η προσπάθεια να εξυμνήσουν κάποιοι τους παλιούς αγωνιστές για να μειώσουν τη προσπάθεια σήμερα.

Παραληρηματικό μανιφέστο, είναι αγαπητέ κε Γκορίτσα, ότι σε λίγο θα παίζουν σκάκι μόνο όσοι έχουν οικονομική επιφάνεια; Αυτό είναι το όραμα σας για το άθλημα; Παραληρηματικό μανιφέστο είναι, ότι στο όνομα του καλού των διοργανώσεων, της καθαριότητας των χώρων ή όποιας άλλης δικαιολογίας δίνεται τις διοργανώσεις σε ιδιώτες; Η θα ήταν δύσκολο να αναλάβουν οι ίδιοι οι γονείς την καθαριότητα των χώρων σε ένα Δημόσιο Σχολείο τις λίγες ώρες που διαρκούν τα Σχολικά Πρωταθλήματα; Αλήθεια πόση καταστροφή ακόμη θα δούμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας απλά για το καλό μας; Θυμηθείτε το ρομαντισμό και τη μαγεία, μέσα από τις δυσκολίες, που είχαν τα διάφορα τουρνουά σκάκι πριν από είκοσι χρόνια όταν όλοι έπαιζαν και πρόσφεραν στο άθλημα από αγάπη και μεράκι.

Αντί να προσπαθείτε λοιπόν να μετρήσετε τον αντί...,ότι θέλετε βάλτε σαν δεύτερο συνθετικό, με τον πρόεδρό μας δεν κάνετε κάτι σαν ΔΣ της ΕΣΟ; Δεν προσπαθείτε να πλησιάσετε λίγο τους γονείς των κύριων πρωταγωνιστών του αθλήματός μας, των παιδιών; Πως; Πολύ απλά και εύκολα. Βγάλτε ψήφισμα συμπαράστασης για τους αγρότες που αγωνίζονται να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Οικογένειες που σίγουρα κάποιες από αυτές θα έχουν παιδιά αθλητές μας. Το ίδιο και για τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ πριν λίγες εβδομάδες. Σίγουρα μέσα σε αυτούς τους εργαζόμενους θα υπάρχουν και γονείς σκακιστών. Αλλά και για οποιονδήποτε άλλο κλάδο αγωνίζεται για το μεροκάματό του. Για να μην του κλέβουν την υπεραξία. Έτσι για ηθική συμπαράσταση. Μη ζητάτε από αυτούς τους ανθρώπους μόνο να πληρώνουν, και πολύ ακριβά μάλιστα, για να παίζουν σκάκι τα παιδιά τους εκμεταλλευόμενοι την αγάπη που έχουν στο άθλημα. Γιατί σε λίγο θα μείνετε μόνοι σας. Θα σας γυρίσουν τη πλάτη όλοι.

Το βίντεο που ακολουθεί αναφέρετε στη μουσική αλλά μπορούμε να το τοποθετήσουμε και σε οποιονδήποτε κλάδο πολιτισμού.




Αυτό μας ζητάτε. Να χαρούμε και να σας ακολουθούμε ότι και εάν κάνετε στο άθλημα που αγαπάμε, μόνο και μόνο επειδή το λέτε εσείς. Όχι. Θα χαρούμε όταν θα φύγετε εσείς και το άθλημα θα γίνει λαϊκή κατάκτηση και όχι εμπόριο για λίγους. Για την ώρα αγωνιζόμαστε. Αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς.

10 σχόλια:

  1. Καληνύχτα.

    1.500.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ;
    2.000.000 ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ;

    ποιοί τους κοιμίζουν και υφαρπάζουν τις ψήφους τους ΑΚΟΜΑ;

    και όνειρα γλυκά….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ sw!

    Γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα, απαντώ:
    1. Ο αντικομμουνισμός μου είναι υπαρκτός μόνο στο μυαλό του κ. Σερετάκη και σίγουρα όχι στο δικό μου. Αν και δεν είμαι κομμουνιστής, τιμώ την ιστορία και τους αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και των απλών κομμουνιστών, όμως, επίτρεψέ μου να μη συμφωνώ με τις προσωπικότητες και τις πρακτικές π.χ. του Ζαχαριάδη ή του κ. Σερετάκη! Η αντιδιαστολή του κ. Σερετάκη προς τους Μπελογιάννη και Πλουμπίδη υποδηλώνει την γνώμη μου για τα πρόσωπα και τις πρακτικές του μεν και των δε.
    2. Το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής επιστολής μου προς τα Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. είναι μονοσήμαντο: Σκληρή κριτική στις αθέμιτες πολιτικές πρακτικές του κ. Σερετάκη και προσπάθεια διαφύλαξης της προσωπικής αξιοπρέπειάς μου. Θα αδικούσα τον εαυτό μου και, κυρίως, τον πεντάχρονο γιο μου, αν για οποιονδήποτε λόγο αποδεχόμουν το ρόλο του πτυελοδοχείου του κ. Σερετάκη, ο οποίος έχει μικροπολιτικό συμφέρον να κατασκευάζει δήθεν «εχθρούς του λαού». Αγαπητέ sw, εγώ στο σκάκι βρίσκομαι από τα δώδεκα χρόνια μου και θα συνεχίσω να βρίσκομαι ως σκακιστής και τότε που δε θα ασχολούμαι πια με τα σκακιστικά κοινά! Οπότε την αγάπη μου για το σκάκι και τους σκακιστές, με πολλούς από τους οποίους συνδεόμαστε με σχέσεις για μια ζωή, δεν τη διαπραγματεύομαι!
    3. Αν δεν το γνωρίζεις, ο κ. Σερετάκης είναι επαγγελματικό στέλεχος του Κ.Κ.Ε., δηλαδή αμειβόμενος «αγωνιστής», ενώ εγώ, όπως η πλειονότητα των συναδέλφων «παραγόντων», δεν έχω καμία απολαβή από την ενασχόλησή μου με τα σκακιστικά κοινά, τουναντίον.
    4. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος θα βελτιωθεί με έργα και όχι με λόγια (ψηφίσματα).

    Πάντα στη διάθεσή σου για ανταλλαγή γνωμών και επιχειρημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sw, ο τίτλος του άρθρου σου έπρεπε μάλλον να είναι "ΔΣ της ΕΣΟ: Όχι στον κομματισμό". Πιστεύω ότι τα αμειβόμενα κομματικά στελέχη όλων των πολιτικών χώρων (και το ΚΚΕ έχει μάλλον περισσότερα ακόμα και από τη ΝΔ...) δεν είναι τίποτα παραπάνω από θλιβεροί προπαγανδιστές - ο (παλαιο)κομματισμός είναι μια από τις μεγάλες πληγές που έχουν ταλανίσει τη χώρα, τα τελευταία χρόνια. Κι'αντί να ζητάς απ'το ΔΣ της ΕΣΟ να ξαναγυρίσει στη δεκαετία του 1970, οπότε ασχολούνταν με θέματα εκτός του σκακιού, μάλλον θα έπρεπε να ζητήσεις από το ΚΚΕ να σχολιάσει την αδιανόητη για τον 21ο αιώνα πρακτική του "τελευταίου σοσιαλιστικού παραδείσου" της βόρειας Κορέας (κατά σύμπτωση, σήμερα παραπέμπεις σε σχετικό link στο skakistiko). Ομοίως αντί να απορείς γιατί το ΔΣ της ΕΣΟ δεν εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες (τυπική παρελθοντική πρακτική, φορείς και οργανώσεις να ασχολούνται με οτισήποτε άλλο εκτός του πραγματικού αντικειμένου τους), μάλλον πρέπει να ζητήσεις εξηγήσεις απ'το ΚΚΕ και τον Ριζοσπάστη για το ότι σιωπούσαν εκκωφαντικά όταν, στη δεκαετία του 1980 εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζητούσαν π.χ. στοιχειώδεις ελευθερίες στην Πολωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε "Ναι μεν, αλλά", με κέντρισε το σχόλιο σου και επιθυμώ να σου απαντήσω. Έχω πολλούς μήνες να απαντήσω σε σχόλιο αλλά θα το κάνω τώρα για να σου γνωστοποιήσω τις απόψεις μου.

    Όπως θα έχεις διαπιστώσει εάν παρακολουθείς τις αναρτήσεις, είμαι υπερασπιστής της αλληλεγγύης και της σύμπραξης των διαφόρων κομματιών της κοινωνίας, τα οποία θεωρώ ένα ενιαίο κομμάτι της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κλειστούμε στον μικρόκοσμό μας, να ασχολούμαστε με το σκάκι, και να ζητάμε από τους γονείς των αθλητών μας να πληρώνουν, όλο και περισσότερα, για να συμμετέχουν τα παιδιά τους στα Πρωταθλήματα. Πως το άθλημα μπορεί να είναι ξεκομμένο από την κοινωνία όταν μειώνονται τα έσοδα των οικογενειών μήνα με το μήνα; Εάν δεν στηρίξουμε ο κάθε φορέας, αθλητικός, πολιτιστικός, σωματεία, σύλλογοι, τα μέλη μας στις άλλες δραστηριότητες της ζωή τους τότε πως έχουμε απαίτηση να μας ακολουθούν ακόμα και εάν αυτό τους κοστίζει οικονομικά; Πως μπορείς να λες στους γονείς των αθλητών μας, δεν με ενδιαφέρει εάν μείνεις άνεργος, αρκεί να πληρώνεις για να συμμετέχεις;

    Εγώ πιστεύω στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Πιστεύω ότι πρέπει το σκάκι, όπως και άλλα αθλήματα, να μπουν στα σχολεία, και τα παιδιά να μαθαίνουν δωρεάν. Έτσι θα αναπτύξεις τα αθλήματα και θα βρεις ταλέντα. Είμαι σίγουρος ότι ακόμη κι εσύ θα ξέρεις κάποιο ταλέντο στο σκάκι που ποτέ δεν πήρε μέρος σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γιατί οικονομικά δεν μπορούσαν να το στηρίξουν οι γονείς του. Όπως άλλωστε τέτοια ταλέντα υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Μουσική, θέατρο, αθλητισμό, επιστήμες.

    Εσύ πιστεύεις σε μία Ομοσπονδία κλειστή μόνο στα καθήκοντά της χωρίς καμία επαφή με το λαό και την κοινωνία. Εγώ ονειρεύομαι μία Ομοσπονδία που θα ακολουθεί το λαό και την κοινωνία και θα στηρίζεται από αυτήν. Εσύ πιστεύεις σε ολιγομελή, ελιτίστικη μειοψηφία που θα ασχολείται με το άθλημα. Εγώ ονειρεύομαι μία μαζική, λαϊκή, πλατιά, δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στα αθλήματα.

    Όσο για τα υπόλοιπα που λες για κόμματα και διάφορα άλλα με αφήνουν, μέχρι αναισθησίας, αδιάφορο. Δεν μίλησα για ΚΚΕ. Δεν μίλησα για πρότυπα σοσιαλιστικά του παρελθόντος. Δεν μίλησα καν για παρελθόν. Μίλησα για το μέλλον και πως το ονειρεύομαι. Το μέλλον το διαμορφώνουμε εμείς. Εάν εσύ αφήσεις σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΚΚΕ τη χώρα να γίνει Β.Κορέα τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Όπως κατάντια είναι και το σήμερα που έχουμε αφήσει τους κυβερνώντες σωτήρες να μας υποδουλώνουν κάθε μέρα.

    Όποιος θέλει μπορεί να τρομάζει, σκεπτόμενος το παρελθόν, για το τι θα του συμβεί στο μέλλον. Αυτοί που σκέφτονται έτσι είναι όλοι αυτοί, μεγάλη πλειοψηφία σήμερα ομολογώ, που περιμένουν από ένα κόμμα, ή κίνημα, η πολιτικό να αλλάξει τα πράγματα χωρίς δική του συμμετοχή και απλά φοβάται μήπως γυρίσουμε στην Πολωνία του '80.

    Εγώ, πιστεύω, ότι σε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είμαστε οι πρωταγωνιστές και όχι οι κομπάρσοι. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ θα χαράξουμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Όταν κλείσουμε τη τηλεόραση και βγούμε στους χώρους δουλείας, στις ομοσπονδίες των αθλημάτων, στα σχολεία, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και εκλέξουμε τους πιο άξιους για να μας εκπροσωπούν σε μία διαφορετική βουλή. Φτιαγμένη από τα κάτω. Με εκπροσώπους άμεσα ανακλητούς ανά πάσα στιγμή όταν δεν εκφράζουν το λαό και τα συμφέροντα του. Αυτό όμως προϋποθέτει και τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ συμμετοχή. Ενεργά. Όχι από τον καναπέ.

    Θα σταματήσω εδώ γιατί θα μπορούσα να γράψω βιβλίο πάνω στο θέμα για το πως οραματίζομαι το μέλλον. Θα κλείσω με μία ερώτηση, που θα ήθελα να απαντήσεις στο εαυτό σου.

    Ακόμα πιστεύεις ότι οι κομουνιστές θα σου πάρουν το σπίτι και την περιουσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Περιβόλι" η απάντηση, sw, δεν είναι τυχαίο το ότι λιγότερο από το 4% του ελληνικού λαού έχει παρόμοια αγιοποιητική αντίληψη για τα απεχθή καθεστώτα του "υπαρκτού".
    Ως προς την ερώτηση: Ναι, βασικά πιστεύω ότι στην (απίθανη, φυσικά) περίπτωση που το ΚΚΕ θα έρχονταν στην εξουσία, θα δήμευε όλη την ακίνητη περιουσία των πολιτών - όπως άλλωστε έγινε το 1946-50 στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία... Και πιστεύω μάλιστα ότι αυτές οι δημεύσεις δεν θα γίνονταν για να αποκαταστήσουν τους αδύναμους και να απαλύνουν τη φτώχια των αδικημένων πολιτών, αλλά απλά για να αναβαθμίσουν τον τρόπο ζωής των μελών του Κόμματος...
    Πριν το 1989, η πληροφόρησή σας βασίζονταν μόνο στα δημοσιεύματα του "Ρίζου" και τις εκτός πραγματικότητας ομιλίες στα συνέδρια των κυβερνώντων ΚΚ. Τα τωρινά χρόνια δεν έχετε συζητήσει με οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία, Ρουμανία, Πολωνία, αναρωτιέμαι... Δεν έχετε μάθει πώς ήταν η καθημερινότητα των πολιτών "επί σοσιαλισμού"?
    Το πιο καλό απ'όλα, όμως, είναι το "Εάν εσύ αφήσεις σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΚΚΕ τη χώρα να γίνει Β.Κορέα τότε είσαι άξιος της μοίρας σου". Αλήθεια, ούτε για την εξαφάνιση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής στα θλιβερά καθεστώτα του "υπαρκτού", έχεις ακούσει? Οι απεργίες ήσαν απαγορευμένες - το είδαμε με τον στρατιωτικό νόμο που ο Γιαρουζέλσκι αντιμετώπισε τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία του Γκντανσκ, το 1982. Αλλά και οι απλές διαμαρτυρίες δεν επιτρέπονταν, η Στάζι, η KGB, η Securitate... δεν έχεις μάθει πώς αντιμετώπιζαν τους κάθε λογής διαφωνούντες? Απλά τους τσουβάλιαζαν στις φυλακές και στα ψυχιατρεία, σαν... "ξενοκίνητους πράκτορες του ιμπεριαλισμού"! Αλλά ευτυχώς, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει ακόμα πιο χαμηλά, να οδηγηθεί δηλ. σε τέτοιου είδους εξαθλίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι δύο πολίτες και συζητάνε για την κατάσταση στην Ρωσία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
    - Ρε σύ, λέει ο ένας, είδες που όλα όσα μας έλεγαν για τον Σοσιαλισμό ήταν ψέματα;
    - Το δυστύχημα, λέει ο άλλος, δεν είναι ότι όσα μας έλεγαν για τον Σοσιαλισμό είναι ψέματα, αλλά ότι μας έλεγαν για τον Καπιταλισμό είναι αλήθεια...

    Εγώ σου μιλάω για το μέλλον και εσύ επιμένεις στο παρελθόν. Καληνύχτα σύντροφε. Δε θα σε ταράξω άλλο στο μακάριο ύπνο σου. Δεν αξίζει τον κόπο άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Лавре́нтий Па́влович Бе́рия24 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:40 π.μ.

    Γκορίτσα! Γκοριτσάκο! Σε ψάχνω, ανόητο αγόρι!
    Πώς τόλμησες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπέρια (Για όσους δε θυμούνται ο Μπέρια ήταν ο αρχιασφαλίτης του Στάλιν.);
    Ο παραπάνω ή κάνει χιούμορ ή είναι του γιατρού.
    Εγώ, πάντως, γέλασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kι εγώ γέλασα, γιατί απάντησε στο κάλεσμα ο κ. Γκορίτσας, ενώ η επίκληση αυτή απευθυνόταν στον sw !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριοι,
    ας σοβαρευτούμε!
    Μην κάνετε όνειρα γιατί τα όνειρα ...φορολογούνται.
    Η πραγματικότητα είναι ζοφερή για τη χώρα,το μέλλον των παιδιών μας και ... το δικαίωμα στην άθληση.
    Die gedanken sind frei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή