skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ανοικτή Επιστολή ΝΣΚ-ΜΣ


Ανακοίνωση - Ανοικτή Επιστολή
της Νέας Σκακιστικής Κίνησης - Μέτωπο Συνεργασίας
για την Ουσιαστική Κατάργηση της
Κρατικής Επιχορήγησης και την Στάση της ΕΣΟΠάνω από μια εβδομάδα έχει περάσει από την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για την πρωτοφανή σφαγή των όποιων κρατικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες έχουν απομείνει. Οι περικοπές δεν επιτρέπουν ούτε την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (μισθοί υπαλλήλων και πάγια), αλλά η μόνη κίνηση από την ΕΣΟ είναι η ενημέρωση για τις αντιδράσεις …άλλων ομοσπονδιών, εν …αναμονή μιας απάντησης σε …αίτημα για συνάντηση με την ΓΓΑ(!).

Όπως και στο παρελθόν, η διοίκηση της ΕΣΟ όχι μόνο αρνείται κάθε κοινή δράση με τις άλλες ομοσπονδίες, αλλά εξαντλεί την όποια αντίδρασή της στην …παράκληση να αλλάξει η κατανομή των περικοπών μπας και μείνει κανένα ψίχουλο για το σκάκι! 

Στην ουσία νομιμοποιεί και αποδέχεται την πολιτική των περικοπών, ενώ επιπλέον δίνει χείρα βοηθείας. Επιλέγει στάση ανοχής αν όχι στήριξης στις επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο του αθλητισμού, όπως παλιότερα αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τον «Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό» και την κατηγοριοποίηση των αθλημάτων, διαδικασία που άνοιξε τον δρόμο στην ακύρωση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι στον αθλητισμό. 

Στην πραγματικότητα η ΕΣΟ δεν αντέδρασε και δεν αντιδρά διότι έχει ήδη αποφασίσει ότι θα λειτουργήσει αποκλειστικά με επιχειρηματικά κριτήρια εις βάρος των σκακιστών.

Η στάση αυτή είναι συνεπής με τα έργα και ημέρες της διοίκησης της ΕΣΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια.Διευκολύνει την ολοκλήρωση του εγκλήματος που έχει διαπραχθεί την τελευταία δεκαετία ενάντια στον ελληνικό αθλητισμό και το ελληνικό σκάκι, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την πορεία των χρηματοδοτήσεων:

2002 ====> 850.000 €
2003 ====> 850.000 €
2004 ====> 700.000 €
2005 ====> 680.000 €
2006 ====> 600.000 €
2007 ====> 620.000 €
2008 ====> 650.000 €
2009 ====> 630.000 €
2010 ====> 400.000 €
2011 ====> 300.000 €
2012 ====> 180.000 €
2013 ====> 50.000 €

Την ίδια περίοδο, δεκάδες εκατομμύρια χαρίστηκαν απλόχερα στις διάφορες ΠΑΕ και ΚΑΕ με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις.

Επιπλέον, δεν δημιουργήθηκε όλ’ αυτά τα χρόνια καμία απολύτως υποδομή από τη διοικούσα παράταξη, ακόμα και όταν υπήρχε οικονομική δυνατότητα, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά τα πάντα σήμερα να είναι στον αέρα.

Ο σκακιστικός κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι:

- στο τελευταίο ΔΣ υπήρχε θέμα «χρηματοδότησης» της ΕΣΟ, όπου δεν υποβλήθηκε από την πλειοψηφία καμία γραπτή εισήγηση, παρά μόνο υποστηρίχθηκαν προφορικά οι γνωστές απόψεις για επιβολή κεφαλικού φόρου στους σκακιστές.

- η πλειοψηφία δεν δέχτηκε να μπει καν σε ψηφοφορία συγκεκριμένη πρόταση της ΝΣΚ-ΜΣ για άντληση πόρων από τις διοργανώσεις της ΦΙΝΤΕ, τις οποίες εκμεταλλεύονται στη χώρα μας διάφοροι ιδιώτες διοργανωτές αξιοποιώντας την ΕΣΟ.

Η ΝΣΚ-ΜΣ ζήτησε με επιστολές των συμβούλων της στην ΕΣΟ: 

* Να επιστραφεί ως απαράδεκτη η επιστολή της ΓΓΑ. Να καταγγέλλεται η πλήρης αδιαφορία της ΓΓΑ για το αν μπορούν να λειτουργήσουν ή να επιβιώσουν καν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες.

* Να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες για την απόφαση.

* Να υπάρξει κάλεσμα στο σκακιστικό κόσμο να κινητοποιηθεί. Να οργανώσει η ΕΣΟ συμβολικές αλλά και μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

* Να υπάρξει πρόγραμμα δράσης με συσκέψεις, παραστάσεις, συναντήσεις με φορείς και κόμματα, συντονισμό με όλες τις ομοσπονδίες.

* Να προβληθούν συγκεκριμένες διεκδικήσεις όπως:

- Να αναλάβει η ΓΓΑ τo κόστος μισθοδοσίας στο σύνολό του και να ζητηθεί να απαντήσει ακριβώς με ποιον τρόπο σκοπεύει να το κάνει.

- Να παραχωρηθεί δημόσιος χώρος για τη στέγαση της ΕΣΟ και για αγωνιστική χρήση.

- Να διασφαλίζεται ένα βασικό αγωνιστικό πρόγραμμα και ένα ελάχιστο αποδεκτό κόστος ανάπτυξης και εθνικών ομάδων.

Στις προτάσεις αυτές δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση.

Επιμένουμε ότι:

- Ο αθλητισμός αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης για την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων και όχι είδος πολυτελείας που μπορεί να περικόπτεται κατά βούληση.

- Οι συνταγματικά ορισμένες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στον αθλητισμό πρέπει να διασφαλίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα της δωρεάν καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών.

- Οι καταστατικά ορισμένοι σκοποί της Γ.Γ.Α. αναφέρουν ρητά τις υποχρεώσεις της για οργάνωση, καλλιέργεια και διάδοση του αθλητισμού. 

- Το δικαίωμα στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή δεν κατηγοριοποιείται. Η ΕΣΟ δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται με άλλες ομοσπονδίες για να ζητιανεύει ψίχουλα, αλλά να συμπράττει μαζί τους προς όφελος του αθλητισμού γενικότερα. Καμία ομοσπονδία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης.

- Είναι στοιχειώδης υποχρέωση η υποστήριξη των κορυφαίων αθλητών και των εθνικών ομάδων, καθώς και η διασφάλιση των εργαζομένων στις ομοσπονδίες.

Καταδικάζουμε την ηθελημένη και κατ’ εξακολούθηση πολιτική αδράνειας της ΕΣΟ απέναντι στις καταστροφικές για τον αθλητισμό εξελίξεις.

Καλούμε τα σκακιστικά σωματεία και τους φίλους του σκακιού να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη της υπεράσπισης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του σκακιού. Καμία αναμονή, καμία ανοχή στις προκλητικές περικοπές, καμία εμπιστοσύνη στη διοίκηση της ΕΣΟ. Καμία αποδοχή στο χαράτσωμα των αθλητών για λειτουργίες που πρέπει να τους παρέχονται δωρεάν, ιδιαίτερα σχετικά με την συμμετοχή τους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και την αξιολόγηση της απόδοσής τους (ELO).

Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες σε αντιπαράθεση με το πλαίσιο που διαμορφώνουν σήμερα ΓΓΑ, ΕΣΟ,ECU και FIDE.

Παλεύουμε για την διαμόρφωση ενός ευρύτερου ισχυρού διεκδικητικού ρεύματος από συλλόγους, αθλητές, γονείς, φίλους του σκακιού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που θα αγωνίζεται και θα απαιτεί την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση τόσο του αγωνιστικού αθλητισμού όσο και γενικότερα της φυσικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα˙ την επιστημονική του στήριξη˙ την διεκδίκηση δημόσιων χώρων για τις ανάγκες του˙ την στήριξη των σωματείων και των αθλητών.

Θεωρούμε ότι το σκάκι και ο αθλητισμός παράγουν κοινωνικές αξίες πολύ πέρα από τις χρηματικές απαιτήσεις τους. Όσοι δεν το πιστεύουν ή δεν το υποστηρίζουν στην πράξη, δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην διοίκηση είτε της ΕΣΟ είτε των συλλόγων μελών της προς όφελος της μεγάλης πλειονότητας των σκακιστών.

Φλεβάρης 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου