skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής

Αυτήν την περίοδο είμαστε στη διαδικασία ανάθεσης των περιφερειακών και τελικών σχολικών πρωταθλημάτων στην Αττική. Πολλά έχουμε να πούμε μέχρι τώρα.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα ιστολόγια από τα περιφερειακά σχολικά πρωταθλήματα όπως και τις προηγούμενες χρονιές και αυτό είναι μία πολύ θετική ενέργεια, για να μπορούν όλοι άμεσα να ενημερώνονται για όποια περιφέρεια ενδιαφέρονται. Πάρα πολύ θετικό σημείο είναι και η δημοσιοποίηση των μέχρι τώρα προτάσεων, για να δούμε όλοι με διαφάνεια τις προτάσεις που υπάρχουν και να κρίνουμε, όσο μπορούμε, την καλύτερη πρόταση. Αυτά μέχρι τώρα είναι τα θετικά.

Έχουμε όμως και πολλά αρνητικά. Οι εξελίξεις με πρόλαβαν, αλλά θα γράψω αυτό που έχω στο μυαλό μου. Ανατέθηκε στον τομέα Πειραιά και Νήσων, και στον ΣΟ Κορυδαλλού η διοργάνωση των σχολικών πρωταθλημάτων της περιφέρειας. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί άργησε τόσο αυτή η ανάθεση. Η ημερομηνία λήξης των προτάσεων ήταν η 18 Φεβρουαρίου για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, ο ΣΟ Κορυδαλλού ήταν μέσα στις προθεσμίες με πολύ καλή πρόταση, και όμως, μόλις πριν λίγες μέρες ανατέθηκε η διοργάνωση. Εάν υπήρξε και άλλη πρόταση τότε θα έπρεπε να δημοσιευτεί. Αλλιώς δεν βλέπω το λόγο στις 18 το βράδυ ή στις 19 το πρωί να μην οριστικοποιηθεί η ανάθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις περιφέρειες Ανατολική Αττική και Δυτική Αττική. Υπάρχει πρόταση. Εάν έχει λήξει η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων, πρέπει να ολοκληρώσετε την ανάθεση για να αρχίσουν οι διοργανωτές το σχεδιασμό της διοργάνωσης. Να θυμίσω πέρυσι την ανάθεση στο Φυσιολάτρη διοργάνωσης, τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αλήθεια, για τους τομείς που δεν υπάρχει πρόταση, επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, θα αναλάβει η ίδια η ένωση τη διοργάνωση των σχολικών; Υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση έλλειψης ενδιαφέροντος από σωματείο της περιοχής; Και εννοώ τον Βόρειο και Κεντρικό τομέα της Αθήνας.

Αυτά είναι τα εύκολα. Πάμε στα δύσκολα τώρα. Και αναφέρομαι στον Νότιο Τομέα. Σχολικά πρωταθλήματα σε ιδιωτικό φροντιστήριο. Νόμιζα πως τα είχα δει όλα. Πίτσες, χορηγοί ακατάλληλοι για σχολικά πρωταθλήματα, αλληλοκαλυπτόμενα τουρνουά, ακατάλληλοι χώροι, υπερβολικές καθυστερήσεις έναρξης των πρωταθλημάτων, πιο παλιά τουλάχιστον, κληρώσεις μπάχαλο. Αλλά σχολικό πρωτάθλημα σε ιδιωτικό φροντιστήριο είναι ότι πιο απαράδεκτο έχω συναντήσει και θα στιγματίσει κατά τη γνώμη μου τα φετινά σχολικά της Αττικής. Δεν έχω συναντήσει πουθενά μέχρι τώρα αντιδράσεις. Ούτε από τα σωματεία του Νότιου Τομέα ούτε από γονείς αθλητών ούτε από άλλους μεγαλοπαράγοντες που σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατοι. Υποτίθεται ότι τα σχολικά έχουν την έννοια της γνωριμίας των μαθητών με το άθλημα και είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα πρωταθλήματα να γίνονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ σε σχολικές μονάδες και θα έλεγα καλύτερα σε ΔΗΜΟΣΙΕΣ σχολικές μονάδες για να σημειώσω και την πραγματοποίηση της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια στο Δυτικό Τομές της Αθήνας σε ιδιωτικό σχολείο του Περιστερίου. Ανεπίτρεπτο. Εκεί όμως τα παιδιά, βρίσκονται σε σχολική μονάδα. Όχι σε χώρο παραπαιδείας, και σε ιδιωτική επιχείρηση που υπάρχει επειδή το κράτος δεν είχε ποτέ τη θέληση να παρέχει ολοκληρωμένη γνώση σε μαθητές, στα πλαίσια του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο φροντιστήριο αλλά γενικά στην ύπαρξη της ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης.

Και για να προλάβω αντιδράσεις, δεν πιστεύω πως δεν υπήρχε Δημόσια Σχολική Μονάδα σε όλο τον τομέα που να μπορεί να διατεθεί για αυτό το σκοπό. Έτσι κύριοι, εξαφανίζεται ο σκοπός και ο χαρακτήρας των σχολικών πρωταθλημάτων. Κρατήστε σε ένα επίπεδο τα σχολικά πρωταθλήματα. Είναι αυτά που επιθυμούμε να φέρουν παιδιά στο σκάκι και όχι πελάτες σε ιδιώτες. Φαντάζομαι από τώρα τα διαφημιστικά φυλλάδια του φροντιστηρίου πάνω σε κάθε σκακιέρα και την ομιλία των διοργανωτών στις απονομές.

Στο Βόρειο Τομέας ακόμα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποιος διοργανωτής. Μπορείτε να το κάνετε στο γνωστό εμπορικό κέντρο. Έτσι κι αλλιώς η κατάντια μας είναι πολλά σχολεία να πηγαίνουν ημερήσια εκδρομή στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Εκτός και εάν το κρατάτε για τα τελικά της Αττικής.

Σας έδωσα ιδέες;

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ sw, θα εστιάσω στην ένστασή σου σχετικά με τη διεξαγωγή των Σχολικών Πρωταθλημάτων της Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών 2013 σε συνεργασία με φροντιστήριο της περιοχής!
    Είναι προφανές (Όπως, εξάλλου, απέδειξε και η περυσινή εμπειρία.) ότι υπάρχει σημαντική δυσκολία εξεύρεσης συνδιοργανωτή στην περιοχή. Ο λόγος είναι, επίσης, προφανής: τα έξοδα. Ας μη ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία κάλυπτε συνήθως τα έξοδα αυτών των διοργανώσεων, έχει απωλέσει τα τελευταία τρία χρόνια το 60% περίπου των εσόδων της! Η εξεύρεση δημόσιου χώρου έχει πλέον καταστεί δυσκολότερη, αφού απαιτείται η κάλυψη, εκτός των άλλων, και λειτουργικών εξόδων, όπως της θέρμανσης και της καθαριότητας, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν σε γενικές γραμμές αμελητέα, ενώ σήμερα είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, εξ ανάγκης μπροστά σε ένα δίλημμα: Στο δημόσιο χώρο με εκροή από το ταμείο της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. ή με παράβολο ή στον ιδιωτικό χώρο χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επιλέξαμε το δεύτερο.

    ΥΓ: Προσωπικά, θα προτιμούσα να μη υπάρχουν φροντιστήρια για πολλούς λόγους. Όμως, αναγνωρίζω ότι φροντιστήρια υπάρχουν, διότι καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες. Και οι ανάγκες αυτές υπάρχουν, επειδή κάποιοι μέσα από το εκπαιδευτικό κύκλωμα (Υπουργείο, συνδικάτα εκπαιδευτικών κ.ά.) έχουν κάνει εσφαλμένες επιλογές και ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός των άλλων θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να στέλνονται τα στοιχεία των μαθητών (αριθμοί μητρώου, τηλέφωνα, σχολεία και άλλα στοιχεία), σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ιδιώτη. Δεν υπήρχε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ένωσης για να δέχεται τις συμμετοχές; Πολύ εύκολα μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα ιστολόγια και μία hotmail διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα δέχεται ότι αφορά τον κάθε τομέα.

    Όσο για τις ώρες έναρξης των σχολικών, 16:00 και 17:00 το απόγευμα θα το αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση με προτάσεις για τις διοργανώσεις της ΕΣΣΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία φτιάχτηκε μόνο για τις περί ων ο λόγος διοργανώσεις, χειρίζεται ο Έφορος Αγώνων της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. Κυριάκος Ζαμίτ.
    Εξάλλου, η διαχείριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διέπεται από πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
    Κατά συνέπεια, νομίζω ότι πληρούνται τα εχέγγυα της ασφάλειας των παραπάνω δεδομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @skakiwest : Τί να κάνουμε; "Σκάκι στα δυτικά" είχες προτείνει να ψηφίσουμε και θα νοιώσουμε τον δυτικό τρόπο ζωής σε όλη του τη δόξα. Η ανάπτυξη του σκακιού στα ανατολικά κράτη ήταν αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο
    αν ξυπνήσεις μονομιάς θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς
    θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή