skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Παλαιός Παραγων-τισμός

"παλαιός παράγωνNo Gravatar 

“Κατάντια” τιτλοφορείται το τελευταίο άρθρο του skakiwest:
http://skakiwest.blogspot.com/2013/01/blog-post.html


Ωραία η ρητορική κατά του συστήματος και του καπιταλισμού, αλλά εσύ skakiwest δεν ήσουν αυτός που υποστήριξε τους εκπροσώπους του σκακιστικού κατεστημένου στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΣΝΑ; Εσύ δεν ήσουν αυτός που έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γκορίτσα, νομικού το επάγγελμα, που “ξέχασε” να κάνει τη ΓΣ της ΕΣΣΝΑ του 2011 και που στις εκλογές της ΕΣΟ ήταν εκπρόσωπος του πολύ …δραστήριου ΠΑΣ “ΙΑΣΩΝ” ΜΕΣΣΗΝΗΣ;

Πέρα από τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα, όταν με τις πράξεις σου στηρίζεις αυτούς που εμπορευματοποιούν το σκάκι, με τι μούτρα βγαίνεις μετά και μιλάς κατά του συστήματος και του καπιταλισμού; Και ποιός θα σε πάρει στα σοβαρά; Κατάντια πράγματι…"


Αυτό είναι το σχόλιο του αγαπητού, σαν σκακιστή, και αξιόλογου, σαν συνομιλητή, συχνού σχολιαστή στο skakistiko.com με το ψευδώνυμο "παλαιός παράγων". Με τιμά καταρχήν η αναφορά σε εμένα και στον ιστότοπο. Μου δίνει μια καλή αφορμή για ένα άρθρο που απέφευγα να γράψω. Για τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΣΣΝΑ αλλά και για την επόμενη μέρα στην ένωση.

Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα όπου η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, όπως και οι επενδύσεις σε οικονομικά αγαθά, παραγωγή, κατανομή, το εμπόριο και οι υπηρεσίες, κατέχονται από ιδιώτες, με κυρίαρχο κίνητρο και στόχο το κέρδος. Αυτό το κέρδος παράγεται από την εκμετάλλευση της υπεραξίας της παραγωγής του εργαζόμενου. Κατά συνέπεια, εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι δεν μπορείς να "χτυπήσεις" τον ταμία σε μία τράπεζα για να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα που είναι ένας από τους πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος με τον τρόπο που λειτουργεί.

Δεν μπορείς να "χτυπήσεις", λοιπόν, τον οποιονδήποτε πρόεδρο ένωσης, ερασιτεχνικού σωματείου, οργανισμού σε επίπεδο γειτονιάς, για να χτυπήσεις τον καπιταλισμό. Ούτε μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον για εφαρμοστή του καπιταλισμού του οποίου ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται την υπεραξία. Το μόνο που μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον είναι η άρνηση του να παλέψει, μαζί με όλους τους άλλους, για την ανατροπή του συστήματος. Ψιλά γράμματα και φιλοσοφίες θα σκεφτεί κανείς. Ας πάμε σε ποιο γήινα και σκακιστικά.

Είναι αστείο, τουλάχιστον να σκεφτούμε, ότι υποστήριζα αυτόν που εμπορευματοποιεί το σκάκι στην Αττική, και δεν υποστήριξα αυτούς που θα τα είχαν όλα δωρεάν στο άθλημα και θα κοίταγαν το καλό των οικογενειών και των αθλητών. Κοιτάξτε λίγο τα σωματεία και τις ενέργειες των προέδρων και των παραγόντων τους, και των δύο παρατάξεων, για να καταλάβετε ποιοι είναι αυτοί που δεν εμπορευματοποιούν το σκάκι, και ποιοι από αυτούς έκαναν ποτέ τουρνουά, με παράβολο τέτοιο, όχι για να βγάλουν απλώς τα έξοδά τους, αλλά για να έχουν και κέρδος, εκμεταλλευόμενοι το σκάκι και την αγάπη των αθλητών για το παιχνίδι.

Η εμπορευματοποίηση στο σκάκι έρχεται και εδραιώνεται από όλους όσους κάνουν τουρνουά σε ακριβά ξενοδοχεία, με μυστικές συμφωνίες, αλλά και από όλους εμάς που ακόμα πάμε και πληρώνουμε για να παίξουμε σκάκι η για να συνοδεύσουμε τα παιδιά μας.

Για να προχωρήσουμε με την ευκαιρία στην ανάλυση των εκλογών της ΕΣΣΝΑ. Ο σκακιστικός κόσμος, προτίμησε την προηγούμενη διοίκηση να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της, εκλέγοντας εφτά έδρες με την αντιπολίτευση να εκλέγει τέσσερις έδρες. Εδώ είναι το αξιοπερίεργο. Από τους τέσσερις εκλεγμένους της αντιπολίτευσης μόνο ο ένας, Σπυρακόπουλος, είναι της Κίνησης Για Την Αλλαγή. Οι άλλοι τρεις, Παγκαλή-Μουρούτη-Τόλης, ανήκουν στην ΝΣΚ. Ακόμη και μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι εκλέκτορες γύρισαν τη πλάτη στην Κίνηση Για Την Αλλαγή. Αυτό και μόνο το γεγονός επιβεβαιώνει αυτό το ιστολόγιο που εξ' αρχής ήταν ενάντια σε αυτήν τη συνεργασία.

Το γεγονός, πάντως, ότι επέλεξαν τη Μαριάννα Παγκαλή για Β' Αντιπρόεδρο της ένωσης, δείχνει την εκτίμηση που απολαμβάνει, και από την διοικούσα παράταξη, εκτός από τους ψηφοφόρους που την εξέλεξαν. Πράγματι μπορεί να προσφέρει πολλά στο άθλημα με τον αγνό και ανιδιοτελή τρόπο που λειτουργεί.

Καλή επιτυχία στην ένωση, σε όλα τα μέλη του ΔΣ

3 σχόλια:

  1. Την Παγκαλή την επέλεξαν για Αντιπρόεδρο για να σταματήσουν οι πιέσεις για παραίτηση από αυτούς που έχουν μάθει σε τέτοιες διαδικασίες. Αλήθεια ο Γαλάνης τι κάνει; Ελπίζω να είναι καλά. Καιρό έχω να τον δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους, έχουμε αφήσει πια πίσω μας τις εκλογές και ασχολούμαστε με τα ουσιαστικά καθήκοντά μας.
    Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. έχει ήδη συνεδριάσει τέσσερις φορές (28.12.2012, 09.01., 21.01. και 04.02.2013) σε καλό κλίμα. Η επόμενη συνεδρίασή του έχει οριστεί για τις 18.02.2013. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε όσα πρέπει να γίνουν και επεξεργαζόμαστε ιδέες και προτάσεις, για να βελτιώσουμε ό,τι πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί.
    Στην επόμενη συνεδρίασή μας θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων:
    1. Ατομικό Πρωτάθλημα Αττικής 2013 - 2014 με πυραμιδωτή μορφή σε συνεργασία με τα σωματεία - μέλη της Ε.Σ.Σ.Ν.Α., τα οποία διοργανώνουν συστηματικά τουρνουά, και άλλους φορείς. Το Ατομικό Πρωτάθλημα Αττικής 2013 - 2014 θα εξελίσσεται σε μια περίοδο δέκα μηνών από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014.
    2. Διεξαγωγή των Ομαδικών Νεανικών (έως 10 και 14 ετών) Κυπέλλων Αττικής 2013 και σε περιφερειακή βάση, δηλαδή σε δύο επίπεδα, ένα παναττικό και ένα μεταξύ γειτονικών σωματείων.
    Ιδέες και προτάσεις λίαν ευπρόσδεκτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Παγκαλή είναι στέλεχος της Κίνησης για την Αλλαγή και όχι της ΝΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή