skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Θέσεις ΝΣΚ-Κίνηση για την Αλλαγή-Μέτωπο Συνεργασίας

Από το skakistiko.com αντιγράφω και αναδημοσιεύω το κείμενο με τις θέσεις της παράταξης Νέα Σκακιστική Κίνηση - Κίνηση για την Αλλαγή - Μέτωπο Συνεργασίας, απεσταλμένο στο skakistiko από τον Βαγγέλη Τόλη. Θα ήθελα όλοι να γνωρίζουν πως, σε αυτό το ιστολόγιο θα δημοσιεύονται όλες οι απόψεις όσο διαφορετικές ή αντίθετες και εάν είναι. Είναι αρχή μου να ακούγονται όλες οι θέσεις και εάν μπορούν οι υπόλοιποι, και εγώ, να τις κρίνουμε πολιτικά, με επιχειρήματα. Ακόμα και εάν δεν είμαι εγώ ο άμεσος αποδέκτης, θα αναδημοσιεύω απ' όπου μπορώ ότι θεωρώ πως πρέπει να δημοσιευτεί και στο παρόν ιστολόγιο. Το κείμενο είναι το εξής:


Φίλες και φίλοι,

Μέσα στα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές της ΕΣΣΝΑ πολλά πράγματα άλλαξαν στη χώρα μας, κάποια άλλα όμως έμειναν αναλλοίωτα για να ταλανίζουν όχι μόνο το σκακιστικό κόσμο, αλλά όλο τον ελληνικό λαό.

Ο αυταρχισμός των διοικούντων, η απαξίωση των θεσμών, η έλλειψη σεβασμού, η ουσιαστική κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών, η αδιαφορία για τους αδύναμους, η ανικανότητα, τα λάθη, δυστυχώς δεν είναι φαινόμενα που συναντάμε μόνο στην κεντρική διοίκηση του κράτους, αλλά και στο δικό μας σκακιστικό μικρόκοσμο.

Η απερχόμενη διοίκηση απέδειξε από την αρχή της θητείας της πόσο σέβεται τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Παραβιάζοντας το Καταστατικό, ψήφισε νέο Κανονισμό Διοικητικού Συμβουλίου «για να είναι παραγωγικότερο»! Δεν κατάφερε όμως ούτε αυτόν να τηρήσει. Πραγματοποίησε πολύ λιγότερες από τις προβλεπόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ, δεν σεβάστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα των συμβούλων για ενημέρωση. Δεν έκανε καν την Απολογιστική Γενική Συνέλευση του περασμένου χρόνου! Ουσιαστικά διοικεί επί 2 χρόνια ανεξέλεγκτη!

Η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, η αλαζονεία ήταν κάθε φορά στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ. Κραυγαλέο παράδειγμα ο επιλεκτικός χαρακτηρισμός των σωματείων ως ενεργών με διαφορετικά κριτήρια κάθε χρονιά.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να υλοποιήσουμε το όνειρό μας για μια ΕΣΣΝΑ με τελείως διαφορετική νοοτροπία και πρακτική!

Μια ΕΣΣΝΑ χωρίς αποκλεισμούς, όπου όποιος θέλει να δουλέψει είναι ευπρόσδεκτος!

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του σκακιού στα παιδιά και στην κοινωνία ευρύτερα είναι πολλαπλός και συνδέεται με την υγεία, την ψυχική ισορροπία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, την κοινωνικοποίηση.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που η πολιτεία από το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει για τον αθλητισμό γενικότερα.

Θέλουμε μια ΕΣΣΝΑ που δεν θα «σέρνεται» πίσω από την ΕΣΟ, αλλά θα κάνει πράξη αυτά που έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, σύμφωνα με το καταστατικό της.

Ο στόχος μας είναι να μην πληρώνει κανένας αθλητής ούτε ένα ευρώ για να παίξει σκάκι στα πρωταθλήματα.

Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ξέρουμε τις δικαιολογίες και τις αντιρρήσεις αυτών που προσπαθούν να επιβάλλουν τα χαράτσια. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι ακριβώς σε δύσκολους καιρούς, αυτοί που αγαπούν αυτό που κάνουν, αυτοί που θέλουν να προσφέρουν, ενώνονται, δουλεύουν μαζί και μπορούν να κάνουν θαύματα!

Το κύτταρο ανάπτυξης του σκακιού είναι ο σύλλογος, η ομάδα!

Μοιάζει πολλοί να έχουν ξεχάσει τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις…

Ο σύλλογος, ο σύλλογός μας, είναι μια κυψέλη όπου όλοι δουλεύουν για τους κοινούς στόχους με αγάπη και συνεννόηση, μια κυψέλη απ’ την οποία οι κηφήνες εξοστρακίζονται, μια κυψέλη που αγωνίζεται και όχι απλά επιβιώνει, αλλά δημιουργεί!

Γι’ αυτό η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σταθούμε δίπλα στους συλλόγους, να είμαστε δίπλα τους στις διεκδικήσεις τους, στις διοργανώσεις τους, στο εκπαιδευτικό και προπονητικό τους έργο.

Παρεμβάσεις στις Δημοτικές αρχές και άλλους φορείς για στέγαση των συλλόγων, σεμινάρια για προπονητές, προπονήσεις για σκακιστές, δωρεάν υλικό για προπονήσεις, σεμινάρια για διαιτητές, είναι τα πρώτα που θα κάνουμε πράξη.

Η αποκέντρωση και η σταδιακή αλλαγή του ισχύοντος αγωνιστικού συστήματος θα δώσει ζωή σε όλους τους συλλόγους.

Τα πρωταθλήματα θα χωριστούν σε περιφέρειες ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια πυραμίδα από τη βάση, όπου οι αθλητές θα παίζουν προκριματικούς αγώνες και μετά στους τελικούς. Η καθιέρωση περιφερειακών διοργανώσεων σε όλα τα επίπεδα θα ξαναδώσει ζωή και στον πιο απομακρυσμένο σύλλογο, θα δώσει την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερους αθλητές.

Το γυναικείο σκάκι θα είναι επίσης ένας στόχος-πρόκληση για μας. Είναι απογοητευτικό το ποσοστό των κοριτσιών – γυναικών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Θα δουλέψουμε από τα σχολεία μέχρι τις γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες ούτως ώστε να αναπτυχθεί.

Το θέμα των αλλοδαπών, παιδιών και ενηλίκων, που κατοικούν ή έχουν γεννηθεί στη χώρα μας πρέπει να λυθεί άμεσα. Η συμμετοχή τους στους αγώνες πρέπει να είναι ισότιμη κι εμείς θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών της ΕΣΣΝΑ και η στελέχωσή τους με ανθρώπους που έχουν δυνατότητες και θέλουν να προσφέρουν, χωρίς αποκλεισμούς, θα δυναμώσει την προσπάθειά μας παντού.

Η ανάπτυξη που είναι κεντρικός στόχος μας θα επιτευχθεί με την διάδοση του σκακιού στα σχολεία, στις πλατείες με διοργανώσεις, με ομιλίες και παρουσιάσεις σε πολιτιστικά κέντρα, συλλόγους, δήμους.

Για τον ίδιο σκοπό, θα φροντίσουμε να έρθουμε σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να γίνουν πιλοτικά προγράμματα εισαγωγής του σκακιού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης μόνιμου χώρου για την στέγαση της ΕΣΣΝΑ που χρονίζει, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Η τροποποίηση του Καταστατικού, το οποίο έχει αρκετές ασάφειες, και η θέσπιση πραγματικής και άδολης απλής αναλογικής είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ, όπως και η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ που θέσπισε η προηγούμενη διοίκηση.

Η ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ χρειάζεται να αναβαθμιστεί, να γίνει λειτουργική και καλαίσθητη και πρέπει σε αυτήν να μπορούν οι σύλλογοι και οι σκακιστές εκτός των άλλων, να μπορούν να πληροφορηθούν τι ακριβώς συνέβη σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, καθώς και το τι ψήφισε ή καταψήφισε ο κάθε σύμβουλος.

Η πλήρης διαφάνεια για τα διοικητικά και τα οικονομικά θέματα της Ένωσης είναι κάτι που θα εφαρμόσουμε από την πρώτη στιγμή. Αν σε κάποια πρωταθλήματα της ΕΣΣΝΑ χρειαστεί να υπάρξουν οικονομικές επιβαρύνσεις για τα μέλη της, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αναλυτικός απολογισμός.

Όλοι μας προερχόμαστε από συλλόγους που δουλεύουν χρόνια προσφέροντας στο σκάκι και στην κοινωνία.

Ζητάμε να μας στηρίξετε για να δώσετε στους συλλόγους σας και στο σκάκι της Αττικής την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει!

Για να δώσετε στους σκακιστές, στις σκακίστριες, στους προπονητές και στους διαιτητές της Αττικής την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να δουλέψεις, να πετύχεις.

Με φαντασία, με δημιουργικότητα, με σεβασμό, με διαφάνεια, με αγάπη και όραμα!

9 σχόλια:

  1. Αντί άλλης απάντησης ένα θαυμάσιο ποίημα ενός συνεπούς αριστερού:

    Μανόλης Αναγνωστάκης - Στο παιδί μου...

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Ονόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.

    Από τη συλλογή Ο στόχος (1970)

    http://www.youtube.com/watch?v=ICZ3GYJCj2A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πόσο βλάκες μας περνάνε;;

    Στην αρχή γράφουν:

    Ο στόχος μας είναι να μην πληρώνει κανένας αθλητής ούτε ένα ευρώ για να παίξει σκάκι στα πρωταθλήματα.

    Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ξέρουμε τις δικαιολογίες και τις αντιρρήσεις αυτών που προσπαθούν να επιβάλλουν τα χαράτσια. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι ακριβώς σε δύσκολους καιρούς, αυτοί που αγαπούν αυτό που κάνουν, αυτοί που θέλουν να προσφέρουν, ενώνονται, δουλεύουν μαζί και μπορούν να κάνουν θαύματα!

    Και λίγο πιο κάτω:

    Αν σε κάποια πρωταθλήματα της ΕΣΣΝΑ χρειαστεί να υπάρξουν οικονομικές επιβαρύνσεις για τα μέλη της, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αναλυτικός απολογισμός.







    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο στόχος μας είναι να μην πληρώνει κανένας αθλητής ούτε ένα ευρώ για να παίξει σκάκι στα πρωταθλήματα.
    ....................................................
    Αν σε κάποια πρωταθλήματα της ΕΣΣΝΑ χρειαστεί να υπάρξουν οικονομικές επιβαρύνσεις για τα μέλη της, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αναλυτικός απολογισμός.

    Πολύ σωστά είναι γραμμένα. Η πρώτη πρόταση μιλάει για το στόχο τους. Αλλά, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο στόχος μπορεί να μην επιτυγχάνεται πάντοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Το θέμα των αλλοδαπών, παιδιών και ενηλίκων, που κατοικούν ή έχουν γεννηθεί στη χώρα μας πρέπει να λυθεί άμεσα. Η συμμετοχή τους στους αγώνες πρέπει να είναι ισότιμη κι εμείς θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις."
    Ενδιαφέρουσα θέση.Μόνο που το δείγμα γραφής αρκετών υποψηφίων του σχήματος στο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ όποτε συζητήθηκε παρόμοιο θέμα ήταν ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση αλλοδαπών ακόμα και σε διοργανώσεις της Αττικης που δεν είχαν πανελλήνια τελική φάση και η προκήρυξη τους θα μπορούσε να το επιτρέπει!
    Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ενθάρρυναν σωματεία να κάνουν ενστάσεις για την συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών.
    Η υποκρισία περισσεύει λοιπόν!

    "Τα πρωταθλήματα θα χωριστούν σε περιφέρειες ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια πυραμίδα από τη βάση, όπου οι αθλητές θα παίζουν προκριματικούς αγώνες και μετά στους τελικούς. Η καθιέρωση περιφερειακών διοργανώσεων σε όλα τα επίπεδα θα ξαναδώσει ζωή και στον πιο απομακρυσμένο σύλλογο, θα δώσει την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερους αθλητές"
    Αλλο ένα σημείο που τα πεπραγμένα των εκλεγμενων που σήμερα είναι υποψήφιοι με το "μέτωπο συνεργασίας" δεν συνάδουν με τη θέση που υιοθετούν στην διακήρυξη.Τί συμβαίνει λοιπόν;Επεισε ο κ. Τσουκαράκης για την ορθότητα των θέσεων του τους Σπυρακόπουλο και Κεφάλα ή κάποιοι ψαρεύουν σε θολά νερά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπουμε πολλές καινοτόμες θέσεις των μελών του "Μετώπου Συνεργασίας".
    Συγχαρητήρια που ξέφυγαν από το συντηρητισμό των έως τωρα διοικήσεων.
    Συγχαρητήρια στη Νέα Σκακιστική Κίνηση και την Κίνηση για την αλλαγή. Θέλουμε να δούμε την αλλαγή στην ΕΣΣΝΑ. Δε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι άλλο αυτή την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δύο μέρες πριν τις εκλογές η ΝΣΚ και οι θαυμαστές του Γαλάνη απέκτησαν κοινό όνειρο για το Αττικό Σκάκι! Μπράβο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εορολογίες από αυτούς που ήταν απόντες από τις δράσεις της ΕΣΣΝΑ επί 2 χρόνια. Ο Σπυρακόπουλος και ο Κεφάλας αφού δεν πάτησαν το πόδι τους στην chessnale μετά ήρθαν στο ΔΣ να μας ζαλίσουν για τα 2 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή η chessnale, αλλά δεν αντικαθιστά τις Γενικές Συνελεύσεις. Και ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. δεν ψηφίστηκε σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΣΝΑ.
    Η απερχόμενη διοίκηση έκανε δυστυχώς ΤΡΑΓΙΚΑ λάθη για το Αθηναϊκό σκάκι. Όσα λάθη και να έκαναν οι προηγούμενες ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ με τα λάθη της απερχόμενης διοίκησης. Είναι λάθη αρχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Polloi aporoun pws pire afti ti 'grammi' i aperhomeni dioikisi. Ithele kapoios na dialisei tin ESSNA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή