skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Προτάσεις

Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τις προτάσεις διεξαγωγής των κύριων πανελληνίων διοργανώσεων και πως μπορούν να σχεδιαστούν η ανάπτυξη και λειτουργία στο αγαπημένο μας άθλημα, το σκάκι.

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη λειτουργία του κράτους, είναι δικαίωμα του λαού και των παιδιών να συμμετέχουν, και υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει αυτό το δικαίωμα υλικά και ηθικά. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει, γιατί εμείς το έχουμε επιτρέψει. Η πολιτεία λοιπόν είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τις ομοσπονδίες, και φυσικά και την ΕΣΟ, έτσι ώστε να προγραμματίζονται και να στηρίζονται οικονομικά, τουλάχιστον, τα πανελλήνια πρωταθλήματα σε κάθε κατηγορία. Δεν εννοώ τα διάφορα τουρνουά, που υπάρχουν πληθώρα στο σκάκι. αλλά μόνο τα απολύτως  απαραίτητα πρωταθλήματα σε κάθε ερασιτεχνικό άθλημα και στο δικό μας.

Το παραπάνω φυσικά, κατά τη γνώμη μου, στις οικονομικά δύσκολες εποχές που ζούμε, πρέπει να γίνονται με τη συμμετοχή όλων. Κατ' αρχή η ομοσπονδία πρέπει με κάθε τρόπο να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Δεν μπορώ να ξέρω το πως και δεν έχω την απάντηση. Γι αυτό υπάρχουν και οι διάφορες επιτροπές, το ΔΣ και οι παράγοντες. Ας βρούνε τρόπο να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τα Πανελλήνια Νεανικά, το Πρωτάθλημα 'Α Εθνικής και το Πανελλήνιο Κύπελλο.

Τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα, αγαπητοί αναγνώστες, είναι το κύριο πρωτάθλημα στο άθλημά μας. Είναι η χαρά του αθλήματος που δείχνει έμπρακτα και τον ρυθμό ανάπτυξης του σκακιού στην Ελλάδα. Φτάσαμε πριν λίγα χρόνια να έχουμε πάνω από 400 παιδιά να παίζουν σε αυτά. Η λύση όμως δεν είναι να μειώσουμε ούτε τους αγώνες, ούτε τις μέρες του πρωταθλήματος. Γιατί στο τέλος θα τα καταντήσουμε σαν τα σχολικά πρωταθλήματα, με 30λεπτους αγώνες έτσι ώστε να πραγματοποιούνται σε 2-3 μέρες για να μειώσουμε τα έξοδα. Η οικονομική δυνατότητα όμως των οικογενειών δεν θα επαρκεί ούτε για αυτό. Ούτε είναι λύση να μειώσουμε τους προκρινόμενους αθλητές. Γιατί τότε ποιά η έννοια των προκριματικών πρωταθλημάτων; Ποιά η αμοιβή των πρωταθλητών στα κατά τόπους προκριματικά πρωταθλήματα;

Γι αυτό η δική μου πρόταση είναι ο τριπλασιασμός των προκρινόμενων αθλητών, δηλαδή από 133 που είναι τώρα συνολικά, θα πρέπει να πάνε στους 400 και να συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μόνο οι προκρινόμενοι αθλητές δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προκριματικοί αγώνες για τη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και μετά οι πανελλήνιοι αγώνες να είναι ανοιχτοί σε όλους μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Θα μου πείτε τώρα τα έξοδα πως θα καλυφθούν; Ο χώρος των αγώνων θα είναι κάποιος δημόσιος ή δημοτικός χώρος και θα προσφέρεται δωρεάν, αφού η τοπική κοινωνία θα κερδίζει από τα έξοδα που θα κάνουν στην τοπική αγορά οι συμμετέχοντες στους αγώνες, αθλητές, συνοδοί και παράγοντες. Οι διαιτητές, σήμερα, με το σύστημα που γίνονται οι αγώνες, παρακαλάνε να οριστούν μήπως και γλυτώσουν κανένα ευρώ και καλύψουν μέρος των εξόδων της διαμονής.  Εάν τα έξοδα είναι μειωμένα θα μπορούν με ευχαρίστηση να διαιτητεύουν εθελοντικά για να βοηθήσουν και την ομοσπονδία που τους βοηθάει. Συνοδοί και αθλητές με δική τους ευθύνη και οικονομική διαπραγμάτευση θα φροντίζουν για τη διαμονή τους. Οι αθλητές στις κατά τόπους απονομές θα παίρνουν μία ονομαστική βεβαίωση, η οποία δεν θα μεταβιβάζεται, με σφραγίδα της ομοσπονδίας και θα μπορούν να μείνουν μαζί με τους συνοδούς όπου θέλουν δίνοντας τη βεβαίωση στην επιχείρηση έτσι ώστε να πληρωθεί από την ομοσπονδία μετά τους αγώνες, μόνο για τον αθλητή. Η διαμονή εδώ περιλαμβάνει και τις φιλοξενίες σε φιλικά σκακιστικά σπίτια, για τις οποίες έχουμε αναφερθεί και σε άλλη ανάρτηση, περιπτώσεις κατά τις οποίες η ομοσπονδία θα γλυτώνει τα έξοδα διαμονής των συγκεκριμένων αθλητών. Με όλα αυτά, τα έξοδα υπολογίζονται για την ομοσπονδία γύρω στις 35.000 €, τα οποία μπορούν να καλυφθεί, ένα μεγάλο μέρος εάν όχι όλα, από ιδιώτες χορηγούς που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν.

Για τους αγώνες της Α' Εθνικής θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο οι ομάδες να κάνουν τόσα έξοδα για μεταγραφές αθλητών από την Ευρώπη, μόνο για να κερδίσουν την υστεροφημία τους και την προσωπική τους προβολή κάποιοι πρόεδροι. Θα πρέπει όσες ομάδες θέλουν να συμμετέχουν στους αγώνες της Α' Εθνικής να πληρώνουν ένα παράβολο 40 € για κάθε αθλητή που θα δηλώνουν σαν μέλος της ομάδας, για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι θα καλύπτονται όποια έξοδα υπάρχουν για διαιτησίες και λοιπά οργανωτικά. Η διαμονή θα είναι όπως και στα πανελλήνια νεανικά ευθύνη των ομάδων, έτσι ώστε να βρίσκουν αυτό που οικονομικά τους αρμόζει. Ο χώρος των αγώνων θα παραχωρείτε αντίστοιχα από την τοπική δημοτική αρχή με το ίδιο αντίστοιχο αντάλλαγμα της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.

Για το κύπελλο Ελλάδος ισχύουν αντίστοιχα ότι και στην Α' Εθνική. Άλλωστε είναι δύο μέρες διοργάνωση και μπορούν να ρυθμιστούν κάποια οικονομικά θέματα.

Αυτές είναι οι γενικές προτάσεις για τις τρεις κύριες διοργανώσεις του αθλήματος που χωράνε πολλές αλλαγές, συμπληρώσεις και αφαιρέσεις. Αυτό εξαρτάται από εμάς, να ανοίξει ένας διάλογος και να βρεθεί μία μέθοδος διεξαγωγής των διοργανώσεων με το λιγότερο δυνατό κόστος για τς οικογένειες και με δικαίωμα επιλογής των εξόδων που μπορεί η κάθε οικογένεια να κάνει.

Ας καταθέσουμε τις προτάσεις μας και ας ελπίζουμε για το καλύτερο πριν να είναι αργά για το άθλημα.

3 σχόλια:

  1. Προτείνεις να γίνει το σκάκι εμπορική επιχείρηση ;
    "Το σκάκι στα Δυτικά" θα είναι τότε "Το σκάκι στη Δύση του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από όλο το κείμενο, αυτό κατάλαβες; Τότε μάλλον δεν έχω εκφραστεί σωστά και δεν κατάφερα να εξηγήσω επαρκώς τις προτάσεις μου. Δε θέλω να πιστέψω ότι εσύ παρανόησες. Από που βγαίνει όμως αυτό; Με όλους τους αθλητές προκρινόμενους και δωρεάν, με απαλλαγή από τα χλιδάτα υποχρεωτικά ξενοδοχεία, με εθελοντές διαιτητές, με δωρεάν παροχή του χώρου των αγώνων, με κάλυψη από την ΕΣΟ των όποιων εξόδων στα Νεανικά. Με μόνο ένα παράβολο για τις ομάδες της Α' Εθνικής που έτσι κι αλλιώς χαλάνε χιλιάρικα για τις μεταγραφές ξένων αθλητών που πρέπει να σταματήσουν; Περιμένω τις προτάσεις σας και όχι αφορισμούς. Για να καταφέρουμε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 22 Μαίου σήμερα και ακόμη η ΕΣΟ δεν έχει ανακοινώσει, η δεν τολμά να ανακοινώσει, ακόμη την περιοχή που θα γίνουν τα πανελλήνια νεανικά, τη πρώτη εθνική και το κύπελλο, 33 ημέρες πριν τους αγώνες. Πότε θα ανακοινωθούν, πότε θα μαζέψουν τα λεφτά, πότε θα γίνουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία, πότε θα οριστούν διαιτητές; Πέρυσι ο "κακός" Τσουνής τα είχε όλα έτοιμα τέτοια εποχή. Μήπως να κάνουμε καμιά αναστολή των αγώνων, για φέτος, να ησυχάσουμε όλοι; Να γλυτώσουμε και τα έξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή