skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα

Η φωτογραφία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έχει διακοσμήσει εκατομμύρια φοιτητικά και όχι μόνο δωμάτια σε ολόκληρο το κόσμο. Σύμβολο της επανάστασης, του αγώνα και της αμφισβήτησης σε κάθε τι παράλογο, ανήθικο και αντιλαϊκό συμβαίνει ή μας επιβάλλεται από τους κατά τόπους "σωτήρες" σε όλο το κόσμο.

Ο Τσε, ο δικός μας Τσε, γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου το 1928. Γιατρός στο επάγγελμα, πήρε ενεργό και ηγετικό μέρος στην επανάσταση στην Κούβα, και μάλιστα μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος αποτέλεσαν και την σημαντική κυβερνητική ομάδα στην νέα κυβέρνηση της Κούβας.

Δείτε μία ταινία για τη ζωή και τη σύλληψη του Τσε στη Βολιβία.



Λέγεται ότι όταν ο δολοφόνος του μπήκε στην σχολική αίθουσα που τον κράταγαν αιχμάλωτο μαζί με τους συντρόφους του, ο Τσε του είπε "Ήρθες να με σκοτώσεις; Ρίξε δειλέ. Έναν άντρα θα σκοτώσεις". Αυτός ήταν ο Τσε. Αγωνιστής, κομμουνιστής, περήφανος επαναστάτης.

Αυτήν την αντίδραση μπροστά στον θάνατο δεν είναι η πρώτη φορά που την απαντάμε σε αγωνιστές πατριώτες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Και εδώ στην Ελλάδα στον πόλεμο με τη φασιστική Γερμανία πολλοί αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι με το εκτελεστικό απόσπασμα. Και ενώ οι ιδεολογικοί πρόγονοι των σημερινών φασιστών φόραγαν κουκούλες για να κρυφτούν από την ιστορία, οι μελλοθάνατοι στέκονταν με το κεφάλι ψηλά φωνάζοντας κάτι, κάθε φορά, που αντιπροσώπευε όλον τον αγώνα που είχαν κάνει μέχρι εκείνη την ύστατη στιγμή.

Θυμηθείτε την απολογία, τι σύμπτωση, του κομμουνιστή Μπελογιάννη. Ούτε στιγμή στο δικαστήριο δεν έκανε πίσω από τη κοσμοθεωρία που πάλευε όλη του τη ζωή. Με ψηλά το φρόνημα και πάντα με χαμόγελο αντιμετώπισε όλους τους εχθρούς του μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα.

Αυτό δεν είναι ηρωισμός. Είναι η σιγουριά πως ο αγώνας τους ήταν δίκαιος, όπως και όλη η ζωή τους. Είναι η σιγουριά και η υπερηφάνεια για τον δρόμο που είχαν χαράξει και ακολουθήσει πιστά σε όλη τους τη ζωή. Και τόσο σίγουρος είναι ο αγώνας για μία άλλη κοινωνία και ένα άλλο οικονομικό μοντέλο που όλοι αυτοί που τον υπηρετούν, με ότι δυνάμεις και εάν έχουν, μόνο περήφανοι και με ψηλά το κεφάλι μπορούν να φύγουν.

Τι ειρωνεία σήμερα. Αυτοί που χαιρετούν ναζιστικά, έχουν αγαπημένο σύμβολο τον αγκυλωτό σταυρό, πρότυπο τον Χίτλερ και τρόπο δράσης τη βία και την τρομοκρατία ποτέ δεν μπόρεσαν να στηρίξουν αυτή την επιλογή κοιτώντας ψηλά. Πάντα σε δύσκολες στιγμές, έσκυβαν το κεφάλι και προσπαθούσαν, όπως σήμερα, να πείσουν τους πάντες ότι είναι παρεξηγημένοι και καμία σχέση δεν έχουν με όλα αυτά που τους κατηγορούν.

Αυτός είναι ο φασισμός, ο καπιταλισμός και όλα τα παρακλάδια του. Κανείς δεν είχε ποτέ ούτε το σθένος αλλά ούτε και τη νομιμοποίηση απέναντι στην ιστορία και στην ανθρωπότητα να υποστηρίξει την επιλογή της προηγούμενης περιόδου. Γιατί αυτή η περίοδος ήταν γεμάτη διακρίσεις, ρατσισμό, μίσος, δολοφονίες, απανθρωπιά, βία και κάθε τι άλλο που ο, τουλάχιστον μέσος, ανθρώπινος νους δεν μπορεί να δεχτεί. Γιατί από μόνος του ο φασισμός είναι δειλός, φοβικός και απάνθρωπος.

Δείτε άλλη μία ταινία με την ανακάλυψη των οστών του Τσε και των άλλων συντρόφων του.


Όλοι πρέπει σήμερα να βγάλουμε τον Τσε που κρύβουμε μέσα μας. Καλόν αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου