skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση ΝΣΚ-ΜΣ

Η Εικόνα Ειναι Του Ιστολογίου Και Οχι Της
Ανακοίνωσης ΝΣΚ-ΜΣ
ΟΧΙ στη Νέα επιβάρυνση Παικτών και Συλλόγων από την Ε.Σ.Ο.

Με πρόσχημα την μείωση της επιχορήγησης από την ΓΓΑ, η ΕΣΟ ανακοίνωσε ότι από 1.1.2014 το κόστος της διεθνούς αξιολόγησης των αγώνων που διοργανώνουν θα το αναλαμβάνουν οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές, και τελικά τα σωματεία και οι σκακιστές.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση του ΔΣ έγινε λόγος για μηχανισμό πειθαναγκασμού, με την πρόβλεψη παραβόλων που θα συνοδεύουν τις δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων στα διασυλλογικά.

Στην ουσία, η ΕΣΟ υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο που από καιρό εξυφαίνει για την λεγόμενη «αυτοχρηματοδότηση» του σκακιού και το πέρασμα όλου του βάρους στις πλάτες των σκακιστών, λες και αυτοί δεν πληρώνουν ήδη το σύνολο των διοργανώσεων της. Το χαράτσι θα επιβάλλεται ακόμα και για αγώνες που αποτελούν μέρος ή προκριματικές φάσεις των διοργανώσεων της ΕΣΟ (ατομικά πρωταθλήματα, πρωταθλήματα κατηγοριών), δηλαδή του υποχρεωτικού αγωνιστικού προγράμματος.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε όλα σχεδόν τα Δ.Σ., όπως και στην τελευταία Γ.Σ., το αγαπημένο θέμα της διοικούσας παράταξης είναι πως θα βρεθεί τρόπος να επιβληθεί χαράτσι σε μαθητές, σκακιστές και συλλόγους. Έχουν κατά καιρούς ειπωθεί σοβαρά προτάσεις για χρεώσεις που ξεκινούν από 5€ ανά μαθητή έως 100€ ανά σκακιστή ετησίως (και χωρίς να παρέχεται ουσιαστικά τίποτα). Και όλ' αυτά για να διοργανώνονται πρωταθλήματα που ήδη πληρώνουν εξ' ολοκλήρου και με το παραπάνω οι ίδιοι οι σκακιστές, με κύριο κριτήριο οργάνωσης σε όλα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, και χωρίς κανένα αγωνιστικό η αξιοκρατικό κριτήριο όπου μόνο κι αυτή η επίκλησή τους προξενεί ειρωνικά χαμόγελα. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αξιοποιεί το γεγονός ότι έχει η ίδια φετιχοποιήσει το Διεθνές Έλο, υποβαθμίζοντας το Ελληνικό, δημιουργώντας ένα κλίμα ότι αποτελεί νόημα και σκοπό του αγωνιστικού σκακιού. Είναι η ίδια διοίκηση που αρνιέται να αναβαθμίσει το εθνικό Έλο ως κριτήριο, που έσπρωξε στην επέκταση της διεθνούς αξιολόγησης ακόμα και πρωταθλήματα σαν αυτά κάτω των 8 και κάτω των 10 ετών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα στον τελευταίο διεθνή πίνακα Έλο εμφανίζεται να έχει 6 φορές περισσότερους "ενεργούς" παίκτες από το Ισραήλ, 8 και πλέον παραπάνω φορές από την Αρμενία, σχεδόν 2 φορές πάνω από την Αγγλία, 1,7 φορές από την Ουκρανία, 14 φορές περισσότερους από την Κίνα (!) περισσότερους από τις ΗΠΑ (!), ενώ έχει το 1/3 του αριθμού χωρών όπως η Ρωσία και η Ινδία!

Η FIDE, της οποίας το «κύρος» και η πολιτική έχει καυτηριαστεί όχι λίγες φορές τα διεθνή σκακιστικά μέσα, η οποία στελεχώνεται σε κομβικές θέσεις από πρόσωπα που συμμετέχουν ή συνδέονται με την πλειοψηφία της ΕΣΟ, και σε αυτό τον τομέα κάνει χρυσές δουλειές στις πλάτες του σκακιστικού κόσμου της χώρας μας: Όσα πληρώνουμε για την διεθνή αξιολόγηση όλων των τουρνουά που γίνονται στην επικράτεια πλησιάζουν σχεδόν το ανώτατο κατ' έτος ποσό (15.000 €). Την ίδια στιγμή ούτε καν περνάει από το μυαλό της ΕΣΟ να ζητήσει από την FIDE μείωση των πάσης φύσεως συνδρομών και παραβόλων λόγω της κρίσης

Αντίθετα, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, η διοίκηση της ΕΣΟ λειτουργεί ως προωθητής πελατείας στη FIDE σε όλα τα επίπεδα.

Η άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί πρόφαση, γιατί η ΕΣΟ ουδέποτε αντέδρασε τα τελευταία χρόνια στις συνεχείς μειώσεις αλλά και γιατί:

- Μόλις την περασμένη άνοιξη η πλειοψηφία του ΔΣ απέρριπτε συγκεκριμένη γραπτή εισήγηση της ΝΣΚ-ΜΠ για την επιβολή τέλους στις διοργανώσεις τηςFIDE και τις ECU που γίνονται στην Ελλάδα. Παρότι σε όλες αυτές η ΕΣΟ παρουσιάζεται ως συνδιοργανωτής, το σύνολο των σημαντικών εσόδων τους το καρπώνονται οι κάθε λογής «διοργανωτές». Μάλιστα, στο παρελθόν η ΕΣΟ κάλυπτε ακόμα και την εγγύηση των διοργανωτών προς της FIDE (τα περίφημα 20.000 € που ανακαλύφθηκαν πριν λίγα χρόνια). Αποτελεί λοιπόν πολιτική επιλογή της πλειοψηφίας της ΕΣΟ η επιβάρυνση σωματείων και σκακιστών και όχι των πάσης φύσεως διοργανωτών. Το ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει φέτος από τις δύο διοργανώσεις που γίνονται στην Ελλάδα φτάνει και περισσεύει για την αξιολόγηση

- Η επιβάρυνση των σωματείων δεν θα είναι αμελητέα και δημιουργεί εντελώς νέα και άκρως επικίνδυνα δεδομένα για τη συμμετοχή τους πλέον σε κάθε είδους πρωταθλήματα. Πολύ περισσότερο όταν στη συνέχεια τα ποσά θα μεγαλώνουν. 'Ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν «ιδέες» να προσθέσουμε και κάτι για τις ενώσεις στο «παράβολο συμμετοχής» στις διασυλλογικές διοργανώσεις κ.λ.π. Πολύ περισσότερο που τα σωματεία ήδη πληρώνουν. Ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό ότι η ΕΣΟ έχει επιβάλλει εδώ και χρόνια καπέλο 50%: εισπράττει 1,5 € για κάθε παίκτη στα τουρνουά με ελβετικό (δηλαδή σχεδόν σε όλα τα ατομικά τουρνουά) όταν η FIDE ζητάει 1€. 

Τα σωματεία και οι ενώσεις έχουν ευθύνη να απορρίψουν την απόφαση της ΕΣΟ και την επικίνδυνη λογική της. Να αρνηθούν να επωμιστούν ένα ακόμα κόστος που μεταφέρει στις πλάτες σκακιστών και σωματείων. Να κλείσουν το δρόμο στο διαφαινόμενο χαράτσωμα διαρκείας, στην λειτουργία της ΕΣΟ ως εισπρακτικού μηχανισμού και να απαιτήσουν:

- Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ

- Να ζητηθεί από τη FIDE η εξαίρεση ή δραστική μείωση της χρέωσης για τη διεθνή αξιολόγηση των διασυλλογικών και ατομικών πρωταθλημάτων στη χώρα μας λόγω της κρίσης

- Διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης από την πολιτεία. Αλλαγή της στάσης συναίνεσης της ΕΣΟ στις περικοπές.

- Να πληρώσουν όσοι κάνουν μπίζνες με το σκάκι και τις διοργανώσεις της FIDE και της ECU, όχι οι σκακιστές και τα σωματεία που ήδη πληρώνουν

- Η ΕΣΟ να αναλάβει όλη την ευθύνη για το κόστος της αξιολόγησης που επιλέγει για τις διοργανώσεις της και όλες τις φάσεις τους.

- Κανένας οικονομικός φραγμός - προϋπόθεση για την συμμετοχή των ομάδων στις προκριματικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων

- Αναβάθμιση του εθνικού ΕΛΟ. Κόψιμο του ομφάλιου λώρου που δένει το ελληνικό σκάκι στην επιχειρηματική λειτουργία της FIDE.

Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΣΟ με το ψηφοδέλτιο της Νέας Σκακιστικής Κίνησης – Μέτωπο Συνεργασίας

Γιάννης Αντωνιάδης
Γαβριήλ Μαστροβασίλης
Νίκος Μπαλάσκας
Κώστας Παπαδούλης
Δημήτρης Παυλίδης
Νίκος Σερετάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου