skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πρωταθλήματα

Τελείωσε ο κύκλος των Πρωταθλημάτων και των τουρνουά τις μέρες του Πάσχα και μπήκαμε στην ευθεία για το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής και τα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα στην Πάτρα με τα οποία θα ασχοληθούμε σε λίγες μέρες.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με το σχολιασμό των Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων που έγιναν στην Ερέτρια. Ο χώρος, γνωστός πλέον, πολύ καλός και η διοργάνωση φέτος δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη πριν δύο χρόνια. Έγινε μία ήσυχη διοργάνωση, και έδειξαν φέτος τα ξενοδοχεία μεγαλύτερη ετοιμότητα από την προηγούμενη φορά. Ίσως σε αυτό να συντέλεσε και το γεγονός ότι το Πάσχα, και αντίστοιχα τα Πρωταθλήματα, ημερολογιακά ήρθαν τόσο αργά. Το αποτέλεσμα ήταν σε γενικές γραμμές θετικό με πάνω από 750 παιδιά να παίζουν σκάκι.

Δεν έλειψαν όμως όπως πάντα και οι εκνευρισμοί, πολλοί από αυτοί δικαιολογημένοι. Όπως ένταση δημιουργήθηκε, μάθαμε, στην έναρξη των ομαδικών όταν με απόφαση του επικεφαλής διαιτητή, αρχηγοί των ομάδων έπρεπε να οριστούν μόνο παίχτες, αλλά ταυτόχρονα ακύρωνε στην ουσία το ρόλο των αρχηγών απαγορεύοντας να μιλάει για οποιονδήποτε λόγο ο αρχηγός με τους παίχτες και αντίστροφα. και μάλιστα με την απειλή του μηδενισμού εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Λάθος απόφαση από έναν έμπειρο διαιτητή που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Δεν γνωρίζουμε εάν οι πολύ έμπειροι διαιτητές που άσκησαν τα καθήκοντά τους στο Ομαδικό Σχολικό ακολούθησαν την οδηγία και μηδένισαν κάποιον παίχτη, αλλά η απειλή και μόνο φτάνει.

Την τελευταία μέρα, που κατάφερα να παρευρεθώ για λίγες ώρες στο ξενοδοχείο των αγώνων, άκουσα συζήτηση μεγάλων παιδιών, μάλλον λυκείου, που έμεναν στο έτερο ξενοδοχείο της διοργάνωσης, κάποια χιλιόμετρα μακρυά από το χώρο των αγώνων, για περιστατικό που σημειώθηκε στο ξενοδοχείο. Κάποιο παιδί, απ' ότι κατάλαβα, χτύπησε το κεφάλι του, και το ξενοδοχείο ανέλαβε να ειδοποιήσει γιατρό εκτός ξενοδοχείου, με την προϋπόθεση να πληρωθεί ο γιατρός από τα παιδιά. Έτσι έγινε και τα παιδιά βάλανε ότι λεφτά είχαν για να πληρώσουν το γιατρό 50 ή 60 ευρώ. Λίγη σημασία έχει βέβαια το ποσόν, όσο η ουσία του γεγονότος. Με τι προδιαγραφές γίνονται αυτοί οι αγώνες. Γιατρός υπήρχε στη διοργάνωση αλλά, χώροι της διοργάνωσης θεωρούνται μόνο ότι βλέπει ο επισκέπτης; Δεν λογίζονται ως "χώροι διοργάνωσης" και όλοι οι χώροι που μένουν αθλητές; Ελέγχονται καθόλου τα ξενοδοχεία εάν πληρούν ελάχιστες προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν παιδιά; Και μέσα σε αυτές τις ελάχιστες προδιαγραφές δεν είναι και η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών; Τα παιδιά ανέφεραν ότι έγιναν ράμματα στο παιδί, γεγονός που δεν μπόρεσα να διασταυρώσω. Εάν δεν είχαν λεφτά τι θα γινόταν; Και αυτή τη φορά δεν φταίει ο "κακός" ιδιώτης διοργανωτής που θέλει μόνο να βγάλει λεφτά. Γιατί φέτος ήταν διοργανωτής η ΕΣΟ. Η ερώτηση λοιπόν είναι εάν απλά κλείνουμε τα ξενοδοχεία τηλεφωνικά ή εάν υπάρχει κάποιο έγγραφο με τις υποχρεώσεις, που πρέπει να ακολουθείται από όλους για να γίνουν κομμάτια και μέλη της διοργάνωσης

Η άλλη διοργάνωση που έγινε και αφορά την Αττική ήταν τα Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα που έγιναν στην Νίκαια. Η διοργάνωση ήταν καλή σε έναν γνωστό χώρο χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες με αρκετά παιδιά, 220 περίπου για τρεις κατηγορίες 8, 10 και 12 χρονών. Η διαιτησία, χωρίς να έχει δύσκολο έργο, δεν ήταν ικανοποιητική εάν εξαιρέσει κανείς τον επικεφαλής διαιτητή και την υπεύθυνη κληρώσεων. Σε γενικές γραμμές όμως κύλησαν τα πράγματα ομαλά και έγιναν ωραία παιχνίδια πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία των παιδιών που έπαιξαν. Και του χρόνου.

Την άποψή μου για αυτά τα τουρνουά και πως πρέπει να είναι θα την αναπτύξω σε ξεχωριστή ανάρτηση. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του κου Μπετσάκου στο σκακιστικό (15 Μαίου 3.49 ) για το ξεχωριστό πρωτάθλημα των σχολικών και σε επόμενη ανάρτηση θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση. Μέχρι τότε θα υπομένουμε και θα κρίνουμε.

12 σχόλια:

  1. Χρήστος Γκορίτσας17 Μαΐου 2013 στις 4:44 μ.μ.

    Αγαπητέ sw!

    Σχετικά με τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Σχολικών Πρωταθλημάτων 2013 στην Ερέτρια Ευβοίας και το περιστατικό, στο οποίο αναφέρεσαι, παρατηρητέα τα ακόλουθα:
    1. Δε βρίσκομαι σε θέση ούτε να διαψεύσω ούτε να επιβεβαιώσω το παραπάνω περιστατικό και τις λεπτομέρειές του. Δηλώνω παντελή άγνοια, μολονότι βρέθηκα στην Ερέτρια από το Σάββατο, 27.04.2013 έως και τη Δευτέρα, 29.04.2013. Δεδομένης της επιτόπιας παρούσιας επαρκούς στον αριθμό και ικανού σκακιστικού προσωπικού, αλλά και της απόλυτα ικανοποιητικής συνεργασίας, την οποία είχαμε με τη διεύθυνση και το προσωπικό του "ξενοδοχείου" για την άμεση επίλυση κάθε ανακύπτοντος προβλήματος, εκφράζω την ειλικρινή έκπληξή μου. Σε παρακαλώ θερμά, αν γνωρίζεις περισσότερα, να με διαφωτίσεις με προσωπική ηλεκτρονική επιστολή (e-mail) και εγώ θα εξετάσω σε βάθος το θέμα.
    2. Να είσαι βέβαιος ότι η συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων ασφαλείας για τη διεξαγωγή των αγώνων και τη διαμονή των αθλητών, των αθλητριών και των συνοδών τους είχε διακριβωθεί από την Ε.Σ.Ο., η οποία ζήτησε και έλαβε κάθε σχετικό έγγραφο (άδειες, αναγγελίες κ.λπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και οι δυό μόνο τις τελευταίες μέρες ήρθανε. Κοινός "παράγοντας".
    Και τώρα, που η ΕΣΟ είναι ο διοργανωτής, "καμία σχέση με τις προηγούμενες κακές διοργανώσεις", που τότε ήταν διοργανωτής ο άλλος "κοινός" παράγοντας Ευβοιώτης κ. Τσουνής.
    Η ΕΣΟ είναι καλή. Θα μας φέρνει και γιατρούς άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστος Γκορίτσας17 Μαΐου 2013 στις 5:28 μ.μ.

    Στους αγώνες παρευρίσκονταν τρεις (3) γιατροί. Τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση καθενός, ο οποίος έχει έννομο συμφέρον. Κάθε περιστατικό, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή γιατρού, αντιμετωπίστηκε δεόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κύριο Γκορίτσα
    Φαντάζομαι ότι το ξενοδοχείο ξέρει το περιστατικό και μπορεί να το επιβεβαιώσει αφού το ίδιο το ξενοδοχείο κάλεσε το γιατρό απ' ότι άκουσα.

    @ Αγνωστο 5.12
    Απορώ καλέ μου φίλε κι εγώ. Ξαναδιάβασα την ανάρτηση για να δω τι έγραψα. Που γράφει ότι οι προηγούμενες διοργανώσεις ήταν κακές; Ευτυχώς τα γραπτά μένουν και εάν θες να δεις τι έγραψα τότε για τις διοργανώσεις στην Ερέτρια πήγαινε στο http://skakiwest.blogspot.gr/2011/04/blog-post_21.html
    Τα ξενοδοχεία απλά ήταν πιο έτοιμα από το 2011. Και εάν για πολλούς και για οποιοδήποτε πρόβλημα πριν δυο χρόνια έφταιγε ο "κακός ιδιώτης διοργανωτής" φέτος δεν υπάρχει αυτό το άλλοθι.

    Χωρίς να θέλω να κάνω το συνήγορο κανενός, αλλά με θυμώνει η χωρίς ουσία κριτική, οι αγώνες εάν δεν το ξέρεις διήρκεσαν 3 μέρες όλες-όλες. Άρα ο κύριος Γκορίτσας ήρθε όλες τις ημέρες και όχι τις 3 τελευταίες. Εγώ πήγα στην Ερέτρια την Δευτέρα το πρωί για 2-3 ώρες. Όσο για τους γιατρούς υπήρχαν στη διοργάνωση και όταν χρειάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου όπως μου είπαν, αμέσως έδωσαν τις υπηρεσίες τους σε δύο παιδιά που έκαναν εμετό. Το ξέρω πως ότι και γράψω θα υπάρχουν κάποιοι που θα γράψουν και δυστυχώς θα καταλάβουν ότι θέλουν. Τουλάχιστον θα έχω την ικανοποίηση ότι υπερασπίζομαι την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστος Γκορίτσας17 Μαΐου 2013 στις 9:11 μ.μ.

    Αγαπητέ sw!

    Θα μιλήσω με τους ανθρώπους του ξενοδοχείου τη Δευτέρα. Το αναφερόμενο περιστατικό αγνοείται και από το συντονιστή της Ε.Σ.Ο., ο οποίος ήταν παρών στη διοργάνωση με εικοσιτετράωρη ετοιμότητα και με τον οποίο μίλησα ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα νεανικά την Αττικής στη Νίκαια και σε αντίστοιχους αγώνες όπως τα σχολικά της Αττικής, πως επιλέγονται οι διαιτητές; Με τη συγγένεια; Γιατί πουθενά δεν υπάρχει όπως λέει η οδηγία, υποχρεωτική έγκριση της ΚΕΔ ώστε να διαιτητεύσουν σε τουρνουά. Και το ρωτάω αυτό γιατί οι διαιτητές είχαν μπερδέψει τους κανονισμούς του blitz και του rapid με το κανονικό παιχνίδι. Ας ελέγχει κάποιος την επιλογή των διαιτητών σε τέτοιες σοβαρές διοργανώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το θέμα των Αρχηγών (και χωρίς να παραβλέπουμε το στοιχείο του αιφνιδιασμού που προέκυψε) τι είναι αυτό που θέλουμε στους ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ αγώνες και είναι το καλύτερο για τα παιδιά και τη διοργάνωση; Τι είναι αυτό που θέλουν τα ίδια τα παιδιά;

    Να είναι αρχηγοί οι αγωνιζόμενοι ή να δίνεται η ευκαιρία και σε 50-60 προπονητές , γονείς , δασκάλους, παράγοντες σωματείων κλπ να βρίσκονται στο χώρο των αγώνων ως αρχηγοί;












    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμο 18 Μαϊου - 1.44 πμ

    Αυτό το σκέλος της απόφασης ήταν σωστό και μάλιστα πρέπει να βγει κατά τη γνώμη μου και γενική οδηγία από τη ΚΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση. Τα παιδιά που παίζουν σκάκι πρέπει να απολαμβάνουν όλους τους αγωνιστικούς ρόλους του αθλήματος. Οι υπόλοιποι ας αρκεστούν στο ρόλο του παράγοντα ή του συνοδού. Όχι ότι και αυτό το ρόλο του παράγοντα τον εκτελούν προς το καλό των παιδιών (ελάχιστοι είναι αυτοί οι παράγοντες) αλλά τουλάχιστον ας κρατηθούν μακρυά από τους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Νίκαια και ο Φυσιολάτρης έχουνε μπει στο μάτι πολλών γιατί δεν έχουνε ανάγκη κανένα π.....η και δεν γλείφουνε προέδρους και γενικούς γραμματείς όπως εσύ μπλόκερ.Με πιάνεις;Οι διαιτητές ήτανε σωστοί και όσα γράφουνε είναι τρίχες.Ο Φυσιολάτρης έκανε τη διοργάνωση και δε θα του διορίζανε διαιτητές τους κολλητούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω τι λέει ο μπλόκερ και εσύ από τη Νίκαια, αλλά παιδί από το σύλλογό μας ζήταγε αντικανονική και ο διαιτητής έλεγε πως δεν μπορεί να επέμβει. Έχετε καβαλήσει το καλάμι εκεί κάτω έτσι; Αυτή τη συμπεριφορά ας τη βλέπει η ΕΣΣΝΑ, η ΕΣΟ και η ΚΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ανώνυμος 18 Μαίου - 2.43μμ

    Αγαπητέ φίλε, για κάποιους σαν εσένα έγραψα την απάντηση στις 17 Μαίου - 7.53μμ. Δεν θα σου κάνω τη χάρη να βρίζω όποιον ασχολείται με το σκάκι, έτσι απλά για να βρίζω. Ο χώρος χρειάζεται κριτική, σκληρή πολλές φορές, μήπως και διορθώσουμε κάτι. Για να σου πω όμως την αλήθεια, δε νομίζω ότι εκπροσωπείς κανένα Φυσιολάτρη. Ο Φυσιολάτρης δεν έχει ανάγκη τέτοιες φωνές. Περισσότερο να τον προσβάλλεις θέλεις, παρά να τον στηρίξεις. Όσο για την κριτική, ότι και να λες, ότι και να κάνεις, θα σχολιάζουμε σύμφωνα με τη δική μας οπτική, αυτά που βλέπουμε και αυτά που μαθαίνουμε. Φρόντισε να μην μας επιβεβαιώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρήστος Γκορίτσας18 Μαΐου 2013 στις 11:41 μ.μ.

    Είναι προφανές ότι ο Ανώνυμος 18 Μαΐου 2013 δεν εκφράζει τον Ε.Ο.Α.Ο. Νικαίας "Ο Φυσιολάτρης", ένα σωματείο με πλειάδα σκακιστών, σκακιστριών και σκακιστικών γονέων με ήθος και ευγένεια. Κατά τη γνώμη μου, ο παραπάνω ανώνυμος είναι απλώς ένας χούλιγκαν στο χώρο του σκακιού και ανήκει σε μια, ευτυχώς, μικρή μειοψηφία θλιβερών προσώπων που, ατυχώς, υπάρχουν ανάμεσά μας και ψάχνουν να βρουν οπωσδήποτε και άλλους κακούς, για να μη αισθάνονται μόνοι και να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους.
    Από την πλευρά μου, παρακολουθώ το blog λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου ό,τι γράφεται σε αυτό. Θεωρώ τα περί "γλειψίματος" αστειότητες, αφού είναι γνωστό ότι ο blogger εκφράζει πάντοτε ευθαρσώς τη γνώμη του για κάθε θέμα και επιμένει στην ανωνυμία του, χωρίς να επιδιώκει να αντλήσει οφέλη από αυτούς που συμφωνούν μαζί του, οι οποίοι δεν είναι κάθε φορά οι ίδιοι. Και, εντελώς επί προσωπικού, ο blogger έχει γράψει για τα πεπραγμένα μου ποικίλες κριτικές, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, πάντοτε, όμως, ενδιαφέρουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή