skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σχολικά Πρωταθλήματα ΕΣΣΚΕ

Την ίδια στιγμή που προσπαθούσα με τις ελάχιστες, ασήμαντες δυνάμεις αυτού του ιστολογίου να βοηθήσω για να μη μείνουν παιδιά-μαθητές εκτός αγώνων στην Αττική από έλλειψη διαιτητών, η καλή μας ομοσπονδία, ξεπέρασε και πάλι τον εαυτό της. Με μία σεμνή, αλλά γεμάτη αγωνία και ευαισθησία για ενημέρωση αθλητών-μαθητών, γονιών και κηδεμόνων, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, για να μην υπάρχουν αυταπάτες ποιος προσπαθεί να αναπτύξει το άθλημα και ποιος απλά... το διαλύει.

"Σε ότι αφορά σχετική προκήρυξη του σωματείου «ΕΣΣΚΕ» για τη διεξαγωγή σχολικών πρωταθλημάτων στα σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας, η ΕΣΟ προς ενημέρωση των συμμετεχόντων μαθητών-τριων και των γονιών τους ανακοινώνει, ότι παρά τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης προκήρυξης, οι αγώνες δεν εντάσσονται στον επίσημο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας και δεν εξασφαλίζουν πρόκριση στην επόμενη φάση (Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα 27-29/4/2013)."

Δεν θα ασχοληθώ με το αστείο της ανακοίνωσης να αποκαλείται "σωματείο" η ΕΣΣΚΕ. Η ουσία είναι πως η παραπάνω ανακοίνωση πετάει έξω από τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα πολλά παιδιά, μιας μεγάλης περιφέρειας, που πραγματικά λαχταρούν να παίξουν σκάκι. Οι σοφοί διοικούντες την ομοσπονδία έχουν εναλλακτική λύση για το πρόβλημα; Έχουν κάποια άλλη πρόταση να κάνουν για να μην μείνουν παιδιά έξω από αυτό που αγαπούν; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να επιτρέψουμε στα παιδιά αυτά να νοιώσουν τις χαρές που μόνο το σκάκι και ο αθλητισμός γενικά προσφέρουν; Και δεν εννοούμε να αλλάξουν άθλημα. Αυτό ίσως και να το έχουν καταφέρει.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω όμως όλο το σκακιστικό κόσμο. Συμφωνείτε με όλους αυτούς τους αποκλεισμούς της ομοσπονδίας; Οι άλλες ενώσεις της χώρας έχουν κάποιο ενδιαφέρον για όλο αυτό που γίνεται στην κεντρική Ελλάδα; Τι θα λέγατε να έβγαζαν μία ανακοίνωση οι άλλες ενώσεις που θα έλεγε πως δεν θα συμμετέχουν στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα εάν δεν γίνουν δεκτά και τα παιδιά από την ΕΣΣΚΕ; Ή θα ήταν καλύτερα να κάνουν ένα εμπάργκο τα ίδια τα παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα και να μην συμμετέχουν στα Πανελλήνια Σχολικά για συμπαράσταση στους συμμαθητές τους; Ξέρετε πόσο εύκολο είναι αυτό μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης; Κυβερνήσεις έχουν πέσει. Όχι τέτοιες άστοχες και επικίνδυνες αποφάσεις.

Κύριοι, έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Λίγες απολαύσεις έμειναν. Και ακόμα πιο λίγα πράγματα μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Και εσείς προσπαθείτε να μας τα στερήσετε. Είτε με τα ακριβά ξενοδοχεία, τα παράβολα και γενικά τις πανάκριβες διοργανώσεις, είτε με τέτοιες αποφάσεις-ανακοινώσεις.

Τέτοιες αποφάσεις όμως, δεν αναιρούνται με ευχολόγια. Μόνο με σύμπραξη όλων όσων πιστεύουν σε μια άλλη λειτουργία του αθλήματος. Τώρα είναι η ευκαιρία. Αλληλεγγύη στους μαθητές της  ΕΣΣΚΕ. Εάν το αποφασίσουν οι μαθητές τίποτα δεν θα περάσει. Να είστε σίγουροι. Μη τραβάτε τα πράγματα στα άκρα. Η δύναμή σας είναι εύθραυστη. Η δύναμη όλων των υπολοίπων μαζί, τεράστια.

Αντισταθείτε. Είναι η μόνη λύση και διέξοδος στα προβλήματα των άλλων που πολύ σύντομα θα γίνουν και δικά σας προβλήματα. Τώρα. Είτε οι ενώσεις, είτε οι γονείς και οι συνοδοί, είτε οι μαθητές, είτε όλοι μαζί, αντισταθείτε στον αυθαίρετο αποκλεισμό μαθητών από το σκάκι. Αντισταθείτε.

7 σχόλια:

  1. Δεν θα ήταν πιο απλό, την ώρα που το νέο ΔΣ της ΕΣΟ προσπαθεί να λύσει αυτό το θέμα χωρίς να συναντάει καμιά προθυμία από την περιχαρακωμένη πλευρά της ΕΣΣΚΕ, να άλλαζε απλώς η προκήρυξη στο σημείο που λέει «οργανωτής ΕΣΣΚΕ» με το «οργανωτής τα σωματεία της περιοχής, ένα ένα ή όλα μαζί, ονομαστικά», όπως προτάθηκε και ζητήθηκε από την ΕΣΟ που εξακολουθεί να έχει μέλη της μόνο αυτά τα σωματεία;

    Ποιος, πραγματικά, παγιδεύει τα παιδιά και τα σωματεία της περιοχής σε έναν παρωχημένο καβγά χωρίς νόημα, προσπαθώντας να δημιουργήσει μη αποδεκτά τετελεσμένα και προτιμώντας τη λογική του «κάλλιο πρώτος στο χωριό»;

    Με κάθε εκτίμηση για τη δουλειά σας στο sw

    Παν. Δρεπανιώτης
    έφ. σχ. σκακιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βασικό ζήτημα είναι τώρα να βρεθεί λύση για να παίξουν τα παιδιά σκάκι. Να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές, όσο μπορεί ο καθένας, και να λυθεί το πρόβλημα. Ας κάνουμε υπόθεση εργασίας ότι δεν φταίει κανένας και ας μιλήσουν οι δύο πλευρές ΣΗΜΕΡΑ. Ας αφήσουμε τα παιδιά έξω από αυτές τις διαμάχες. Τα παιδιά δεν είναι μοχλός πίεσης για τα συμφέροντα των ενηλίκων. ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Ομοσπονδία του ελληνικού σκακιού δημιουργεί κωλύματα όποτε τη συμφέρει. Θυμάμαι ότι κάποτε είχε βαφτίσει παράνομα προπονητές ένα σωρό παράγοντες σωματείων της Αντιπολίτευσης και μετά πρόβαλε το επιχείρημα ότι ήταν προπονητές και δεν μπορούσαν να εκπροσωπούν τα σωματεία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τάκης ο Δρεπανιώτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κανένα σωματείο δεν υποχρεωμένο να διοργανώνει πανελλήνιους σχολικών,νεανικών κ.τ.λ Για αυτού του είδους τις διοργανώσεις υπεύθυνες είναι οι Ενώσεις και οι Τοπικές επιτροπές και όπως να το κάνουμε στην Κεντρική Ελλάδα η Ένωση λέγεται ΕΣΣΚΕ.Αυτή δημιούργησαν τα σωματεία αυτή έχει την υλικοτεχνική υποδομή να οργανώσει τα σχολικά.
    Θυμάμαι όταν ιδρυσα μαζί με δύο φίλους το σκακιστικο όμιλο Βόρειας Εύβοιας που με πήρε ο Πρόεδρος τότε της ΤΕΣΣΑΣ Σπύρος Ζαννιας και μου λέει Θανάση θέλω να κάνετε σχολικά στη Βόρεια Εύβοια.Του λέω τα σχολικά έχουν έξοδα μετάλλια,αφίσες,αναμνηστικά διπλώματα και άλλα πολλά.Καλύψτε μας τα βασικά και εμείς θα τα διοργανώσουμε αφιλοκερδώς.Στην αρχή έφερε αντιρρήσεις μετά όμως έδωσε ένα μικρό ποσό για τα βασικά έξοδα.Όλα τα άτομα της διοργάνωσης δουλεψαμε εθελοντικά και μάλιστα ο γραμματέας μας είχε γυρίσει όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας με το προσωπικό του αυτοκίνητο για να κολλήσει αφίσες.
    Έτσι εύκολα γίνονται οι διοργανώσεις νομίζουν οι καρεκλοκένταυροι της ΕΣΟ;Ειδικα στην Κεντρική Ελλάδα το γεωγραφικό αναγλυφο και οι μεγάλες αποστάσεις δυσκολεύουν πολύ τους σκακιστικούς αγώνες.Ας πάνε οι κύριοι της ΕΣΟ να κάνουν σχολικά στο Καρπενήσι στη Βορεια Εύβοια και σε αλλες δυσπρόσιτες περιοχές και μετά να πουλήσουν μούρη.Δε φτάνει που δεν κάνουν τίποτα κόβουν και τις προκρίσεις των παιδιών και σα να μην έφθαναν όλα αυτά μας στέλνουν και παρατηρηρή στα σχολικά κάποιον Χατζόπουλο μέλος του Δ.Σ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tα ίδια που έκανε η ΕΣΟ στην ΤΕΣΣΑΣ παλιότερα και μας ανάγκασε να ενωθούμε με Θεσσαλία για να παραγουμε σκάκι ανενόχλητοι ως Ενωση πλέον συνεχίζει να κάνει ακόμα στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα!Όρισε χωρίς εκλογές τοπική επιτροπή με την αιτιολογία ότι τα σωματεία τα είχαν βρει μεταξύ τους χωρίς όμως να έχουν ειδοποιηθεί τουλάχιστον τρία σωματεία 2 της Άμφισσας και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκιδας άλλα ούτε όλοι από αυτούς που διορίστικαν!Ήδη η πρώτη παραίτηση έγινε από τον πρόεδρο της Ευβοικής Γιαννούτσο και έπεται συνέχεια.Αυτή είναι η Δημοκρατική ΕΣΟ του Δρεπανιώτη!Ακολουθεί η απόφαση :
    8. Σύμφωνα με τον Διοικητικό Κανονισμό και μετά από πρωτοβουλία τοπικών σωματείων, το ΔΣ αποφάσισε την επανασυγκρότηση της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς (ΤΕΣΣΑΣ) και όρισε τους κάτωθι ως μέλη της: Παναγιώτη Γιαννούτσο, Συμεών Δημόπουλο, Χρήστο Κρυονερίτη, Αλέξανδρο Σοϊλεμέζη, Γιώργο Συκαρά. Τα προαναφερθέντα μέλη θα υποδείξουν στην ΕΣΟ τον Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής, καθώς επίσης τον Γεν. Γραμματέα και τον Ταμία. Παράλληλα εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της περιοχής για το 2013, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις σωματείων της περιοχής για τα τοπικά πρωταθλήματα. Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία να συμμετέχουν ενεργά, στηρίζοντας την προσπάθεια της Επιτροπής για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς υπάρχει σχέδιο του Μακρόπουλου σε εξέλιξη. Να τους εκνευρίσει όλους αυτούς και να έρθουν να γίνουν μέλη στην ΕΣΣΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καλύτερο είναι να φτιάξουν και αυτοί μια Ένωση και να τελειώνουμε.Το πολύ πολύ να μην την εντάσει η ΕΣΟ και αυτή στο αγωνιστικό της πρόγραμμα και να τελειώνουμε.Κόψε ράψε από την ΕΣΟ δε θα μείνει τίποτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή