skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Διαιτησία Σχολικών

Από τον Γιώργο Βλάχο, εκ μέρους της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της ΕΣΣΝΑ, έλαβα το παρακάτω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θεώρησα αναγκαίο να το αναδημοσιεύσω για να δώσω έμφαση και να σχολιάσω το περιεχόμενό του. Το αναδημοσιεύω γιατί έχει σταλεί σε όλον σχεδόν το σκακιστικό κόσμο και δεν είναι κάτι που πρέπει να μείνει κρυφό. Το κείμενο είναι το εξής:

"Το Σάββατο 30 Μαρτίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου χρειαζόμαστε διαιτητές για τα σχολικά περιφερειακά Κεντρικού και βόρειου τομέα.
Είναι ντροπή να μην μπορούμε να έχουμε διαιτητές.
Ειδικά για την Κυριακή 31 Μαρτίου στον Βύρωνα τα ατομικό σχολικό βόρειου τομέα κινδυνεύει να ακυρωθεί διότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με 7 διαιτητές αντί των 22 που χρειάζονται.
Παρακαλούμε πολύ να κινητοποιηθείτε.
70 σωματεία στην Αττική και δεν υπάρχουν διαιτητές.
Παρακαλούνται οι σύλλογοι να κινητοποιήσουν τους διαιτητές τους.
Για τον κεντρικό τομέα επικοινωνήστε με τον Ηλία Δαλιάνη 693 66 555 65 και για τον βόρειο με τον Γιώργο Βλάχο 69 72 360 874"

Τα Σχολικά Πρωταθλήματα, Κατά την άποψη του ιστολογίου, είναι από τα πιο βασικά πρωταθλήματα που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα πρωταθλήματα που το κάθε σκακιστικό σωματείο περιμένει να προσθέσει κάποια λίγα παιδιά, νέο φυτώριο, στη δύναμή του. Είναι τα Πρωταθλήματα με την μεγαλύτερη συμμετοχή και με παιδιά που ίσως πρώτη φορά έχουν επαφή με το σκάκι, πολλά από αυτά χωρίς δελτίο και που βλέποντας τη τεράστια αίθουσα με τις σκακιέρες και τη μάχη που γίνεται για την πρόκριση κυριολεκτικά μαγεύονται και κερδίζεις σαν άθλημα νέους παίχτες. Σε όλα τα άλλα πρωταθλήματα, σαφώς με καλύτερο επίπεδο αγώνων, έχεις ήδη παίχτες με δελτίο που έχουν ήδη επιλέξει και ασχολούνται με το σκάκι. Τα σχολεία είναι ο βασικός αιμοδότης του αθλήματος και τα σχολικά πρωταθλήματα η πόρτα που θα βάλει πολλά παιδιά στο μαγικό ασπρόμαυρο κόσμο.

Καλή η κριτική, θα γίνει όταν τελειώσουν τα σχολικά και έχουμε πολλά να πούμε συνολικά, αλλά πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την επιτυχία τους. Γεμίζουν οι αίθουσες όταν γίνονται σεμινάρια για νέους διαιτητές. Δεν αρκεί μόνο ο τίτλος του διαιτητή. Πρέπει να υπάρχει και δράση πάνω στη διαιτησία.

Ας ενεργοποιηθούν οι διαιτητές και των μικρών κατηγοριών. Είναι μία πολύ καλή εμπειρία η διαιτησία σε σχολικά πρωταθλήματα με όλα αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν από τα παιδιά που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε αγώνες. Εάν ακούσετε διαιτητές να ανταλλάζουν διαιτητικές εμπειρίες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξουν σε σχολικά πρωταθλήματα, και ειδικά περιφερειακά. Απίστευτες ιστορίες. Ακόμη και οι χωρίς εμπειρία διαιτητές ας δηλώσουν συμμετοχή και θα τα καταφέρουν εάν τους αρέσει αυτό που κάνουν.

Τα σωματεία τέλος, ας μην βάζουν μέσον να διαιτητεύουν οι δικοί τους διαιτητές στα Πανελλήνια Σχολικά ή Νεανικά Πρωταθλήματα ή στην Α' Εθνική για να ελέγχουν τα πράγματα. Εάν τους ενδιαφέρει το άθλημα και η ανάπτυξη του, ας στείλουν διαιτητές στα περιφερειακά σχολικά, να βοηθήσουν την Ένωση αλλά πάνω απ' όλα το άθλημα.

Ανεξάρτητα με τις διαφορές μας είναι καταστροφικό να ακυρωθούν αγώνες από έλλειψη διαιτητών, και να απογοητευτούν τα παιδιά που δεν θα παίξουν. Βοηθήστε όλοι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ στον ΗΛΙΑ ΔΑΛΙΑΝΗ 693.66.555.65
ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ στον ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΧΟ 697.23.60.874

4 σχόλια:

  1. H ΕΣΣΝΑ προσπαθεί να κάνει Αγώνες πρόκρισης στην Αττική και η ΕΣΟ αποκλείει τα παιδιά της Κεντρικής Ελλάδας από την Τελική Φάση των Μαθητικών Αγώνων της Ελλάδας. Διαβάστε και άλλα σκακιστικά ιστολόγια να ενημερωθείτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε έχουμε ενημερωθεί. Όταν όμως τα άλλα ιστολόγια απλά σιωπούσαν, αυτό εδώ, κραύγαζε, και συνεχίζει, για τις αδικίες που γίνονται από τους σοφούς της ομοσπονδίας μας. Παρ' όλα αυτά ετοιμάζω ανάρτηση για το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις. Υπομονή.

    (Υπάρχει ανάρτηση συμπαράστασης προς την ΕΣΣΚΕ στα άλλα ιστολόγια που λες ή απλά κάποια σχόλια ενδιαφερομένων; Συγνώμη προκαταβολικά εάν κάνω λάθος, αλλά δεν έχω διαβάσει κάποια δημοσίευση ποτέ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα είναι ότι όταν πρόκειται για διαιτητές σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως νεανικά πρωταθλήματα ελλάδος, πανελλήνια σχολικά, κ.α. η ΤΕΔ και η ΕΣΣΝΑ βρίσκουν εύκολα διαιτητές και μάλιστα βάζουν συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Γιατί λοιπόν να πάει κάποιος να κάνει διαιτησία τζάμπα, όταν γνωρίζει από τώρα ότι στις μεγάλε;ς διοργανώσεις δεν θα τον καλέσουν ποτέ?

    Πρόταση. Να φτιάξει η ΤΕΔ και η ΕΣΣΝΑ την διαιτησία. Δηλαδή να δίνει μόρια σε όσους διαιτητεύουν τέτοιες διοργανώσεις και όποιος ή όποια συγκεντρώνει έναν αριθμό να κερδίζει μία θέση σε διοργάνωση μεγαλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά χάρη στο φιλότιμο αρκετού κόσμου (παραγόντων-διαιτητών-σωματείων) "βγήκαν" όλες οι σχολικές διοργανώσεις στην Αττική , και με δυσκολίες και προβλήματα αλλά και με διοργανώσεις που άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή