skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μπλόκο Κοκκινιάς 1944

"Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14-60 ετών να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι βρεθούν στα σπίτια τους θα εκτελούνται επί τόπου."

Ξημερώματα 17 Αυγούστου 1944. Με αυτές τις λέξεις ξύπνησε η Κοκκινιά εκείνο το πρωινό του Αυγούστου. Περικυκλωμένη από 3.000 βαριά οπλισμένους Γερμανούς στρατιώτες και αρκετούς ντόπιους ταγματασφαλίτες κουκουλοφόρους προειδοποιούν και απειλούν τους κοκκινιώτες. Δημιουργείται πανικός και αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν τα κρυφτούν αλλά βρίσκονται από τους Γερμανούς, που σπάνε τις πόρτες και ψάχνουν εξονυχιστικά τα σπίτια, και εκτελούνται.

Στις 8:00 το πρωί η πλατεία της Οσίας Ξένης και όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν γεμίσει. Υπολογίζονται γύρω στις 25.000 άντρες με τους συγγενείς τους που παρακολουθούν τρομοκρατημένοι. Όλοι υποχρεώνονται να κάθονται κάτω. Με αφόρητη ζέστη και τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα όλων.

Κουκουλοφόροι συνεργάτες των Γερμανών εμφανίζονται και κυκλοφορώντας μέσα στο καθισμένο πλήθος διαλέγουν τους εκλεκτούς που θα υμνήσει η ιστορία. Αγωνιστές που έπρεπε να εκτελεστούν. Και αυτό γίνεται. Οι Γερμανοί παραλαμβάνουν τους επιλεγμένους άντρες και αφού τους οδηγήσουν με βρισιές και χτυπήματα στην μάντρα του ταπητουργείου-υφαντουργίου Παγιασλή στις οδούς Θειρών και Κιλικίας, εκτελούνται. Την ώρα των εκτελέσεων άλλη ομάδα Γερμανών στρατιωτών καίει σπίτια στην περιοχή Καραβά γνωστή από τότε και σαν περιοχή "Καμένα" αφού κάηκαν περίπου 80 από τα 90 σπίτια που υπήρχαν εκεί.

Λίγο μετά το μεσημέρι σταματούν οι εκτελέσεις και οι νεκροί που είναι εκατοντάδες μεταφέρονται από εργάτες του Δήμου στο Γ' νεκροταφείο για ταφή.

Μετά απ' όλα αυτά, 8.000 άτομα συλλαμβάνονται και οδηγούνται πεζοί στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από εκεί κάτι λιγότερο από 2.000 οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Η μεγάλη θυσία των Κοκκινιωτών αγωνιστών γνωστή και ως "Μπλόκο της Κοκκινιάς" γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερες τιμές. Ακόμη και το σύμβολο του Δήμου είναι αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός

Μέσα σε αυτές τις εκδηλώσεις φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τους αγώνες rapid που πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη συγκίνηση κάθε χρόνο στον χώρο του μνημείου της εκτέλεσης, στη "Μάντρα της Κοκκινιάς" αλλά και το άλλο μεγάλο σκακιστικό γεγονός που ξεκίνησε σήμερα στη Νίκαια στο γνωστό καταπληκτικό, από κάθε άποψη, πολυχώρο "Μάνος Λοϊζος". Το διεθνές σκακιστικό τουρνουά "Τιμή Στην Εθνική Αντίσταση" που κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Δεν μπορούμε παρά να "κλείνουμε το γόνα" και να ευχαριστήσουμε το ΕΟΑΟ "Ο Φυσιολάτρης" Νίκαιας που τιμά, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, αυτή τη σημαντική θυσία των Κοκκινιωτών αγωνιστών, οργανώνοντας αυτούς τους αγώνες.

Κοκκινιά, Λευτεριά και Ελλάδα
Ποίημα του Γ. Χατζηαναστασίου

Απ' το βρόχο του μπλόκου βγαλμένη
τους καπνούς, τη φωτιά, τα χωνιά,
τη θηλιά που σού είχαν στημένη
ξεπετιέσαι ψηλά Κοκκινιά

Ατσαλένια πατρίδα του ιδρώτα
μη λυγώντας να ζήσεις σκυφτά
δίνεις αίμα κι ανάβεις τα φώτα
μιας Αυγούστου τρανής δεκαεφτά

Των Ελλήνων μεγάλη γενιά
μετερίζι στων Ούννων τη μπόρα.
Μην ξεχάσεις του μπλόκου την ώρα
Κοκκινιά, Κοκκινιά, Κοκκινιά».

Πολυβόλα σκορπούν την ορφάνια
κάθε μάνα το γιο της ζητά
και η δόξα με δάφνης στεφάνια
από μνήμα σε μνήμα πετά

Κοκκινιά, Λευτεριά και Ελλάδα
στο βωμό κάποιας μάντρας σφιχτά,
στα ουράνια υψώσαν λαμπάδα
μιας Αυγούστου τρανής δεκαεφτά



Ένα σημαντικό κινηματογραφικό έργο έχει γυριστεί με θέμα το "Μπλόκο της Κοκκινιάς" και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω. Για την ιστορία το έργο είναι γυρισμένο το 1964, σκηνοθετημένο από τον Άδωνι Κύρου σε σενάριο του Γεράσιμου Σταύρου και μουσική Μίκης Θεοδωράκης. Παίζουν  Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Θάνος Κανέλλης, Κώστας Μπάκας και πολλοί άλλοι.

Απολαύστε την


2 σχόλια:

  1. Πες τα στους 400.000 που ψήφισαν τα Χρυσά Αυγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι βαθιά νυχτωμένος αν πιστεύεις ότι οι πατεράδες και οι παππούδες μας που αντιτάχθηκαν στην εισβολή 180.000 Γερμανών, θα αποδέχονταν την εισβολή 2.000.000 λαθρομεταναστών στη χώρα... Όσο δεν το κατανοείτε αυτό εσύ και το πολιτικό συνάφι σου, μην ψάχνετε για κάποιον ένοχο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, στον καθρέφτη πρέπει να κοιτάξετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή