skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα Τουρνουά και Πρωταθλήματα

Με την ευκαιρία της πρώτης ανάρτησης της χρονιάς, να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, πρώτα με υγεία και έπειτα με πολλές επιτυχίες σε όποιο πεδίο δράσης επιθυμεί ο καθένας μας. Κουράγιο, δύναμη και αγώνας για να καταφέρουμε να βγάλουμε και αυτή τη χρονιά αλώβητοι.

Η ΕΣΣΝΑ φέτος, όπως είναι άλλωστε γνωστό, μετέφερε τα Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής 08-16 για την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Μία ενέργεια που ήδη έχω χαρακτηρίσει θετική από πολλές απόψεις. Αυτή η μετάθεση των Νεανικών Πρωταθλημάτων έδωσε την ευκαιρία σε πολλά σωματεία να διοργανώσουν Χριστουγεννιάτικα Τουρνουά, και την ΕΣΣΝΑ να πραγματοποιήσει τα Πρωταθλήματα Εφήβων-Νεανίδων και Νέων Αντρών-Νέων Γυναικών  (Α18, Κ18, Α20, Κ20) Αττικής την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

Η κίνηση αυτή, ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο, την αδιαφορία των αθλητών και των γονιών να λαμβάνουν μέρος, ο καθένας από τη πλευρά του, σε αγώνες που δεν θεωρούν σημαντικούς. Παράλληλα φάνηκε και η αδυναμία πλέον, πολλών οικογενειών, να πληρώνουν τα ακριβά, για την εποχή, παράβολα. Όσοι διοργάνωσαν Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά κατάλαβαν ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που έβλεπαν και διοργάνωναν τα διάφορα τουρνουά. Δεν αρκεί πια η προκύρηξη για να τρέξουν όλοι να πληρώσουν παράβολο και να παίξουν σκάκι. Απ' ότι φάνηκε δεν είχαν οι αθλητές και πολύ ανάγκη να χάσουν τα απογεύματά τους μέσα στα Χριστούγεννα πληρώνοντας 30άρια, σε μια εποχή σκληρής επίθεσης των κυβερνώντων στις τσέπες μας.

Από αυτό εδώ το βήμα, το έχω πει πολλές φορές. Μην βλέπετε τα τουρνουά σαν ευκαιρία προβολής του εαυτού σας, οι διάφοροι παράγοντες, βάζοντας τις οικογένειες να πληρώνουν την δική σας ματαιοδοξία. Βρείτε άλλους τρόπους, εκτός των υψηλών παραβόλων, να διοργανώνετε τουρνουά. Θα έρθει η στιγμή, εάν δεν έχει φτάσει ακόμη, να παίζετε σκάκι μεταξύ σας σε άδειες αίθουσες εάν συνεχίσετε έτσι.

Μπορεί η άνθρωποι που διοργανώνουν αυτά τα παιχνίδια να κουράζονται για να γίνει η διοργάνωση σωστή, να είναι φιλικοί και να κάνουν τα πάντα για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οργανωτικά και αγωνιστικά. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Αυτό από μόνο του δεν γεμίζει τη τσέπη κανενός για να πληρώσει τα παράβολα. Κατεβάστε το κόστος γιατί, ήδη το ξέρετε αλλά δεν θέλετε να το πιστέψετε, το άθλημα θα συρικνωθεί πάρα πολύ και θα αναπολούμε όλοι τις εποχές που γίνονταν τα Πανελλήνια Νεανικά με 400 και 450 παιδιά. Ήδη από αυτά τα νούμερα είμαστε 30% κάτω στις συμμετοχές μέσα σε τρία χρόνια. Πάρτε το απόφαση. Δεν έχουν οι οικογένειες την οικονομική δυνατότητα που είχαν πριν λίγα χρόνια να πληρώνουν παράβολα, βενζίνες για μετακίνηση, ξενοδοχεία, αεροπλάνα και ότι άλλο χρειάζετε για τη συμμετοχή σε αγώνες σκάκι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Πρωταθλήματα Αττικής 18 και 20. Η παρακμή του αθλήματος. Έπαιζαν παιδάκια από 7-8 χρονών μέχρι την καθορισμένη ηλικία. Πρωταθλήματα πολύ χαμηλού επιπέδου. Μήπως γιατί το παράβολο στα Πρωταθλήματα αυτά ήταν 10 € ενώ στα αντίστοιχα Χριστουγεννιάτικα της Αττικής 25€, 30€ και 35€ και οι γονείς προτίμησαν να πάνε τα παιδιά τους, όσα ήθελαν να παίξουν σκάκι τα Χριστούγεννα, στο πιο φτηνό; Και πάλι όμως οι συμμετοχές ήταν λίγες.

Κοιτάξτε λίγο και τις συμμετοχές στα Πανελλήνια Α18, Κ18, Α20, Κ20. Μόνο Πανελλήνια δεν ήταν. Ελάχιστα παιδιά από την επαρχία, αλλά και τα περισσότερα από αυτά που ταξίδεψαν, ήταν εκτός κατηγορίας, που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Τα περισσότερα παιδιά ήταν από συλλόγους της Αττικής, και πολύ μικρότερα των κατηγοριών.

Η παρακμή του αθλήματος είναι πολύ κοντά, εάν δεν ενεργήσουμε όλοι σύντομα να σώσουμε ότι σώζετε. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε κινήσεις που καταστρέφουν το άθλημα και στόχο έχουν μόνο το προσωπικό συμφέρον και τίποτα άλλο. Υπάρχουν παράγοντες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα βολευτούν αυτοί και τα παιδιά τους, και πως θα κάνουν καμμιά απονομή για να ακουστούν. Απομονώστε τους. Τώρα. Πριν να είναι αργά. Για το καλό των σωματείων και του αθλήματος.

8 σχόλια:

  1. Τα τουρνουά του ΣΟ Χαλανδρίου είχαν παράβολα 0,5,10 και 15 ευρώ και συγκέντρωσαν πάνω από 60 άτομα συνολικά.
    Δεν νομίζω πάντως πως τα Χριστουγεννιάτικα τουρνουά της Αττικής ήταν τόσο αποτυχημένα. Κάποια ίσως, κάποια άλλα όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νεανικό του ΕΟΣ Αχαρνών είχε παράβολο 5 ευρώ και 56 συμμετοχές. Σαν πρώτη διοργάνωση μετά από χρόνια θεωρώ πως είχε τεράστια επιτυχία. Παρότι δεν μας ευνοεί και το συγκοινωνιακό. Αν κάποιος συμμετείχε "ως γονιός" θα ήθελα τυχόν παρατηρήσεις ή σχόλια. Παγώνας Παναγιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @skakiwest
    Μάλλον δεν ήσουνα στη Νίκαια. Για ποια φιλικότητα και ποια οργάνωση μιλάς; Μόνο ξύλο δεν φάγαμε επειδή κάποιοι ζήτησαν ζέστη για να μην κρυώνουν τα παιδιά. Παράγοντας του Φυσιολάτρη έβριζε λέγοντας να μην ξαναπατήσουμε, άμα μας αρέσει και προκαλούσε κάποιον άντρα να του μιλήσει για να τον δείρει. Από μικροφώνου έλεγε ότι χαλάει 50 λίτρα πετρέλαιο την ώρα (λες και τα βάζει από τη τσέπη του) και ότι με 25 ευρώ παράβολο και πολλά σας προσφέρουμε. Απαράδεχτη συμπεριφορά και απαράδεχτοι άνθρωποι. Έχουν καβαλήσει το καλάμι αυτοί εκεί κάτω. Νομίζουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε στις διοργανώσεις τους και να μας βρίζουν και από πάνω. Το καλοκαίρι σκάμε το χειμώνα κρυώνουμε. Μην ζητάς λοιπόν πιο χαμηλά παράβολα γιατί την άλλη φορά στη Νίκαια θα πάμε τις δικές μας σκακιέρες και τα τραπέζια για να παίξουμε. Και χάρη θα μας κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος είναι αυτός ο μάγκας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν πήγα στο Χριστουγεννιάτικο της Νίκαιας, αλλά άκουσα το περιστατικό και δεν το πίστευα. Άκουσα ότι κορυφαίος παράγοντας του Φυσιολάτρη είχε αυτήν την συμπεριφορά και μου φάνηκε περίεργο γιατί πίστευα ότι είναι σοβαρός άνθρωπος. Εάν τα πράγματα είναι έτσι πρέπει να βγουν δημοσία και επώνυμα να ζητήσουν συγνώμη όχι μόνο ο ίδιος αλλά και ο Φυσιολάτρης με ανακοίνωση. Δεν αισθάνονται ότι τους ντροπιάζει αυτή η φασαρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά θα μας πει κάποιος, ποιος είναι αυτός ο μάγκας-τσαμπουκάς ή προσπαθείτε να τον προστατέψετε; Εάν το είχε κάνει κανείς άλλος αυτό θα βγάζατε όλο το μίσος σας με τα σχόλια όπως κάνατε με το ΣΟ Αιγάλεω και την Κουτσογιαννοπούλου. Τώρα σιωπάτε όλοι γιατί είναι του Φυσιολάτρη; Που είναι η ευαισθησία σας τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανένας δεν προστατεύει κανέναν. Ο πρόεδρος του Φυσιολάτρη ήταν που έλεγε ότι έκανε και χάρη με το παράβολο που πλήρωσε ο κόσμος να του "παρέχει" τέτοιες συνθήκες αγώνων. Αλλά δε χρειάζεται τόση φασαρία. Απλά δεν ξαναπατάμε στα τουρνουά τους για να μη τους φέρνουμε και σε δύσκολη θέση να μας κάνουν "χάρες". Το σωματείο, όπως είπε και κάποιος άλλος πιο πάνω, θα πάρει επίσημα θέση η να πιστέψουμε ότι ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ρωτήσω κάτι με την ευκαιρία της κουβέντας για τα πρωταθλήματα της Αττικής. Γιατί δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα στη FIDE τα Νεανικά Πρωταθλήματα <18 και <20; Το χριστουγεννιάτικο του Φυσιολάτρη είναι αξιολογημένο. Τα υπόλοιπα τι έγιναν? Ξέπεσαν καταλάθος ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή