skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΣΟ Λαμίας και Μεταγραφές

Για να συνεχίσουμε την κουβέντα με τις μεταγραφές αθλητών, και μέχρι να πάρουμε μια απάντηση από τους μεγαλοπαράγοντες του ΣΟ Αιγάλεω για την Κουτσογιαννοπούλου, ας δούμε τις αυθαιρεσίες, δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε, της ΕΣΟ και των σοφών της που δεν σταματούν να μας εκπλήσουν αρνητικά.

Πάγια θέση δική μας είναι η διευκόλυνση στη μεταγραφή όσως αθλητών θέλουν να φύγουν από μία ομάδα για οποιονδήποτε λόγο. Όμως αυτό πρέπει να ζητείται από το σωματείο που ανήκει και να ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Παραθέτω πιο κάτω μία επιστολή που έλαβα από τον κ. Σκόδρα Αστέριο, πρόεδρο της ΕΣΣΚΕ, που κατά τη δική μου γνώμη, είναι ένας αγωνιστής της σωστής λειτουργίας του αθλήματος και έχει ξεφύγει από τη στενή νοοτροπία του παράγοντα, ο οποίος σχολιάζει μία απόφαση μεταγραφής που πήρε η ΕΣΟ, σωστά διαβάσατε, η ΕΣΟ, και αφορά αθλητές του ΣΟ Λαμίας. Η επιστολή έχει ως εξής.

" Στο ΔΣ της ΕΣΟ στις 8 Οκτωβρίου 2011 για ακόμη μια φορά λήφθηκαν αποφάσεις αυθαίρετες που αντιβαίνουν στα ίδια τα άρθρα του κανονισμού μεταγραφών τα οποία επικαλείται η διοικούσα παράταξη. Παραθέτω κομμάτι από το δελτίο τύπου.
-----------------------------------------------------------------------------
3. Συζητήθηκε το αίτημα του κ. Βασίλη Μαγδαληνού για την έγκριση των μεταγραφών των παιδιών του Δήμητρας, Ανδριανής και Γεωργίας από τον ΣΟ Λαμίας στην ΕΣ Άμφισσας, καθώς ο ΣΟ Λαμίας επέλεξε να μη συμμετέχει στα πρωταθλήματα που διοργάνωσε η ομοσπονδία το 2010 και 2011,παρότι κλήθηκε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΤΕΣΣΑΣ όπου ανήκει διοικητικά. Το σωματείο με την επιλογή του αυτή στέρησε το δικαίωμα των αθλητών του να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα που είχαν δικαίωμα.. Το ΔΣ παίρνοντας υπόψη τη γνώμη του νομικού συμβούλου, κατά πλειοψηφία έκανε δεκτό το αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 14.β του Κανονισμού Εγγραφών-Μεταγραφών και ενέκρινε τις αιτήσεις μεταγραφής.
-----------------------------------------------------------------------------
Ας δούμε όμως τι λέει το άρθρο 14 :
--------------------------------------------------------------------------------
Άρθρο 14

Μεταγραφή λόγω διάλυσης, αναστολής δραστηριότητας, διαγραφής και απώλειας της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης σωματείου

Αθλητής έχει το δικαίωμα να μεταγραφεί ελεύθερα (οποιαδήποτε χρονική περίοδο), σε οποιοδήποτε σωματείο της προτίμησής του, αν το σωματείο που ανήκει:

α. Διαλύθηκε με απόφαση της ΓΣ αυτού ή με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή απώλεσε την ειδική αθλητική αναγνώρισή του ή διαγράφηκε από τη δύναμη της Ομοσπονδίας, υπό τον όρο ότι η κατά περίπτωση διάλυση ή η απώλεια της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης ή η διαγραφή αποδεικνύεται με επίσημο έγγραφο.

Σε αυτή την περίπτωση το μεταγραφικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί από την επόμενη της ημέρας διάλυσης ή διαγραφής του σωματείου.

β. Υπέβαλε δήλωση περί αναστολής δραστηριότητας για ένα (1) έτος ή δήλωση περί μη συμμετοχής στο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται να συμμετάσχει ο αθλητής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αθλητής μπορεί να ασκήσει το μεταγραφικό του δικαίωμα από την επομένη της δήλωσης αναστολής δραστηριότητας ή μη συμμετοχής του σωματείου στο πρωτάθλημα. Τότε θεωρείται ότι ο αθλητής έχει μεταγραφεί για μία (1) αγωνιστική περίοδο και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο αθλητής επανέρχεται αυτοδικαίως στο σωματείο της προέλευσής του. Εάν η αναστολή συνεχιστεί για 2η αγωνιστική περίοδο ή η δήλωση περί μη συμμετοχή στο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται να συμμετάσχει ο αθλητής επαναληφθεί και για 2η αγωνιστική περίοδο, ο αθλητής είναι ελεύθερος να μεταγραφεί σε σωματείο της προτίμησής του.

Η μεταγραφή αθλητή που συντρέχει στο πρόσωπό του ένας από τους προβλεπόμενους στο άρθρο αυτό λόγους μεταγραφής, γίνεται ύστερα από σχετική αίτησή του προς το ΔΣ της ΕΣΟ που διαβιβάζεται με έγγραφο του σωματείου στο οποίο επιθυμεί τη μεταγραφή του.
------------------------------------------------------------------------------
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο που το ΔΣ επικαλείται, πάλι υπάρχει αυθαιρεσία αφού ο Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ ουδέποτε υπέβαλε δήλωση περί αναστολής δραστηριότητας. Άρα η ΕΣΟ μεταγράφει αθλητές αποφασίζοντας και διατάζοντας χωρίς την έγκριση των συλλόγων.
Το κείμενο βέβαια έχει απίθανες αναφορές ότι ο Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ ανήκει στην ΤΕΣΣΑΣ διοικητικά ενώ Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ είναι σωματείο που ανήκει στην Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας. Ακόμη και η ίδια η ΕΣΟ είχε ισχυριστεί ότι ο Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ δεν θα ανήκει πλέον στην ΤΕΣΣΑΣ και θα αγωνίζεται με τα σωματεία της Θεσσαλίας.
Επίσης αναφέρεται ότι ο Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ με την επιλογή του στέρησε το δικαίωμα από τους αθλητές να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα που είχαν δικαίωμα. Ακόμη και να είχε συμβεί κάτι τέτοιο, το ΔΣ η ΕΣΟ δεν έχει δικαίωμα να δώσει μεταγραφή σε αθλητή για αυτό το λόγο, χωρίς δήλωση του σωματείου περί μη συμμετοχής στο πρωτάθλημα και τη στιγμή μάλιστα που το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2011 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 10 :

Αγωνιστική απραξία

1. Αθλητής που τις τελευταίες δύο (2) αγωνιστικές περιόδους πριν από την υποβολή της αίτησης μεταγραφής δεν αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα του σωματείου του έχει το δικαίωμα να μεταγραφεί σε σωματείο της προτίμησής του, χωρίς τη συναίνεση του σωματείου του και χωρίς να απαιτείται η συνδρομή άλλου λόγου.

Οι δύο τελευταίες αγωνιστικές περίοδοι που αναφέρει το άρθρο είναι στην προκειμένη περίπτωση η διετία 2009-2010 και όχι η διετία 2010-2011 που ισχυρίζεται η ΕΣΟ (αφού όπως αναφέρθηκε το 2011 δεν έχει ολοκληρωθεί). Επιπλέον, το απίστευτο είναι ότι οι αθλητές ήταν ενεργοί και το 2009 και το 2010 και η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ είναι εντελώς αυθαίρετη και καταχρηστική.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί και να τονισθεί ότι ο Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ ουδέποτε αρνήθηκε και ούτε θα αρνηθεί τη μεταγραφή σε οποιοδήποτε αθλητή ζήτησε ή θα ζητήσει μεταγραφή, γεγονός άλλωστε που το γνωρίζουν όλοι και ουδείς αμφισβητεί.

Θεωρώ ότι με την απόφαση αυτή, το ΔΣ της ΕΣΟ επεμβαίνει στα εσωτερικά των σωματείων, καταστρατηγεί τις αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων και το αυτοδιοίκητό τους, θίγει την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας αλλά και το Σ.Ο.ΛΑΜΙΑΣ και προσβάλλει τους θεσμούς και το σκάκι ως άθλημα. Πραγματικά λυπάμαι για τον ηθικό κατήφορο που έχει πάρει η διοίκηση του Μακρόπουλου. Αντί να παράγουν και να αναπτύσσουν το σκάκι και να υπηρετούν τα σωματεία που είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς τους εκλέξαμε, αυτοί παράγουν αυθαίρετες αποφάσεις κατά το πώς «βολεύονται» να ερμηνεύουν τα καταστατικά και τους εσωτερικούς κανονισμούς.

Σκόδρας Αστέριος

Πρόεδρος ΕΣΣΚΕ"

Εμείς τι να πούμε σε όλα αυτά; Συμπεράσματα και σχόλια δικά σας.

1 σχόλιο:

  1. Μεγαλοπαράγοντες του Αιγάλεω;;;
    Μεγάλοι μόνο στα κιλά και μικροί στη συμπεριφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή