skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Διοργανώσεις ΕΣΣΝΑ

Πολύ μεγάλη πίεση, έτσι όπως μας έχουν καταντήσει. Να τρέχουμε άσκοπα και να μη προλαβαίνουμε ούτε μία ανάρτηση στο ιστολόγιο να γράψουμε. Η απάντηση βέβαια σε όλα αυτά είναι αντίσταση, γιατί όσο αντιστεκόμαστε τόσο υποχωρούν.

Παρακολουθώ όμως από κοντά τα γεγονότα και δεν μπορούσα να μην αναπτύξω τη σκέψη μου για τις διοργανώσεις που πρόσφατα ανακοίνωσε η ΕΣΣΝΑ (καιρό είχαμε να ασχοληθούμε μαζί της).

Ανακοινώθηκαν λοιπόν το Πρωτάθλημα Γυναικών Αττικής με τριμελής σύνθεση, το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων (-16) Αττικής με εξαμελής σύνθεση, το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παμπαίδων (-12) Αττικής με εξαμελής σύνθεση και το Κύπελλο "Σπύρος Μπίκος" με οχταμελής σύνθεση. Έχουμε δηλαδή σύνολο 23 παίχτες που θα πρέπει να βρεθούν από κάθε ομάδα, εάν θέλει η ομάδα, να λάβει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις. Και αυτό γιατί οι διοργανώσεις διεξάγονται τις ίδιες ημερομηνίες.

Έχετε καταλάβει κύριε της ΕΣΣΝΑ σε τι εποχές ζούμε; Με τις συνθήκες που επικρατούν, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, πόσοι σύλλογοι νομίζετε ότι μπορούν να διαθέσουν τόσα παιδιά για να έχουν ομάδες σε όλες τις διοργανώσεις; Ελάχιστες. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ίσως να λέω και πολλές.

Εκτός και εάν όπως λένε κάποιες φήμες, αγαπητοί κύριοι, θέλετε να απαξιωθεί το Κύπελλο "Σπύρος Μπίκος" και να μην έχει συμμετοχή, έτσι ώστε στο τέλος να το καταργήσετε. Γιατί εάν ένας σύλλογος έχει 8-9 αθλητές που μπορεί να διαθέσει, δεν είναι πιό λογικό να συμμετέχει σε δύο διοργανώσεις, Πρωτάθλημα Γυναικών και σε ένα από τα Παίδων, Παμπαίδων παρά να έχει συμμετοχή σε ένα μόνο τουρνουά που από μόνο του είναι υποβαθμισμένο εφόσον ονοματίζεται σαν Κύπελλο ενώ τα άλλα είναι Πρωταθλήματα; Γιατί δεν το καταργείτε χωρίς δεύτερη κουβέντα να μην κουράζονται και σύλλογοι να ψάχνουν να βρουν, κάνοντας αλγόριθμους, πως θα κατανεμηθούν οι ελάχιστοι έτσι κι αλλιώς αθλητές που διαθέτουν; Μια απάντηση σε όλα αυτά θα ήταν χρήσιμη για την ανάπτυξη της συζήτησης.

Για να μη ξεχάσω. Πολύ θετική ήταν η απόφαση της ένωσης να μεταφερθούν τα Νεανικά της Αττικής το Πάσχα. Έτσι, και ημερολογιακά οι αθλητές θα παίξουν κανονικά στην κατηγορία τους αντίστοιχα με το έτος που θα διανύουμε, και όλοι θα έχουν κάνει μία καλή προπόνηση από τα διάφορα τουρνουά που γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις προκρίσεις από τα Πανελλήνια Σχολικά θα ξέρουμε έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες προκρίσεις αθλητών στα Πανελλήνια Νεανικά. Αναμένει μόνο να δούμε εάν και η διοργάνωση θα είναι το ίδιο καλή με την απόφαση. Να μην έχουμε τουλάχιστον τα περσινά.

Με την ευκαιρία της ανάρτησης αυτής να απευθύνω ένα ερώτημα στην πολυαγαπημένη μας και πολυμήχανη ΕΣΟ. Αληθεύει ότι θέλετε, ώ εσείς σοφοί άντρες, να βάλετε χαράτσι σε κάθε αθλητή για να μπορεί να υφίσταται σαν αθλητής; Γιατί κάτι τέτοιο ακούστηκε, και εάν δεν είναι πρόωρο πρωταπριλιάτικο αστειάκι σαν αυτά που συνηθίζονται τελευταία, τότε σίγουρα είναι η απόλυτη κωμωδία ή εάν το θέλετε διαφορετικά το απόλυτο σχέδιο για την οριστική διάλυση των σωματείων και τη στροφή των σκακιστών στο τάβλι. Να περιμένουμε απάντηση η μάταιο;

Θα επανέλθουμε.

8 σχόλια:

  1. Νομίζω πως αυτή τη φορά η κριτική προς την απόφαση της ΕΣΣΝΑ για την πραγματοποίσηση τεσσάρων διοργανώσεων παράλληλα είναι άδικη. Και οι τέσσερις αυτές διοργανώσεις δεν έχουν αντίστοιχη πανελλήνια επομένως δεν υπάρχει λόγος ένας σύλλογος να θέλει να συμμετάσχει οπωσδήποτε σε αυτήν. Ο σκοπός τους είναι να δωθούν αγωνιστικές ευκαιρίες στους σκακιστες της Αττικής.

    Όταν οι διοργανώσεις αυτές διεξαγώντουσαν ξεχωριστά παραπονιόμασταν ότι δεν υπήρχαν ελεύθερες Κυριακές για ξεκούραση ή για εκδηλώσεις των συλλόγων.
    Τώρα κάθε σύλλογος έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάλογα με το δυναμικό του την ή τις διοργανώσεις που θα συμμετάσχει.

    Εξάλλου και πέρισυ που έγιναν με τον ίδιο τρόπο (αν θυμάμαι καλά) δεν νομίζω το Σπύρου Μπίκου να αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα υποβάθμισης.

    Επιπλέον προσωπικά πιστεύω πως αν κάποια διοργάνωση θα έχει πρόβλημα αυτή δεν θα είναι το Μπίκου καθώς είναι σίγουρα πιο εύκολο να βρεις 6-8 άτομα χωρίς περιορισμούς στη σύνθεση παρά 3 γυναίκες ή 6 έφηβους.

    Το μόνο θέμα για εμένα είναι αν χρειάζεται να υπάρχουν όλες αυτές οι διοργανώσεις. Όσο όμως η συμμετοχή σε αυτές είναι ικανοποιητική η απάντηση είναι προφανής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις του IliasPan!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και το θέμα είναι εάν χρειάζονται όλες αυτές οι διοργασνώσεις.

    Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν αφενός για να απασχολούνται τα παιδιά και να έχουν αγωνιστική δράση και αφετέρου για να δοκιμάζουν και οι σύλλογοι τη δύναμη τους σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και συνθέσεις. Από αυτήν την άποψη είναι χρήσιμες οι διοργανώσεις.

    Από την άλλη, φυσικά και κάθε σύλλογος θέλει να έχει παρουσία και να παίζουν οι αθλητές του παντού. Αρκεί να του φτάνουν οι αθλητές.

    Μακάρι όλες οι διοργνώσεις να έχουν επιτυχία. Φοβάμαι όμως πως φέτος θα έχουμε μειωμένη συμμετοχή.

    Η πολιτική, κοινωνική, οικονομική κατάσταση είναι πολύ κακή και, από πληροφορίες, πολλοί σύλλογοι έχουν στερέψει από αθλητές ενώ άλλοι διώχνουν κάποιους, έμισθους, από τους συλλόγους τους λόγο οικονομικής αδυναμίας.

    Όλα αυτά θα έπρεπε φέτος να ληφθούν υπ' όψη και να πραγματοποιηθούν οι διοργανώσεις όσο το δυνατός σε διαφορετικές ημερομηνίες. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά πιστεύω πως, χωρίς ανάλυση, πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα διαφωνήσω και πάλι. Κατά τη γνώμη μου η κρίση που διανύουμε είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το σκάκι γιατί είναι ένα κατεξοχήν φθηνό άθλημα.

    Οι έμμισθοι φεύγουν από τη μια ομάδα πάνε στην άλλη, δεν αλλάζει κάτι.
    Τα παιδιά όμως είναι αυτά που μπορούμε να κερδίσουμε. Τόσα χρόνια ήταν πνιγμένα στις δεκάδες δραστηριότητες, τώρα που γίνεται το ξεσκαρτάρισμα το σκάκι μπορεί να είναι σε αυτές που θα μείνουν και στο οποίο θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παρακάτω επιστολή εστάλη στις 6 Οκτωβρίου 2011 από εμένα προς το ΔΣ του ΣΟ Αιγάλεω και δημοσιεύεται στο skakistiko, διότι μέχρι και σήμερα, 3 εβδομάδες αργότερα, δεν έχω λάβει καμία απολύτως απάντηση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την εικόνα που έχω σχηματίσει για τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου και την αντιμετώπισή του προς το πρόσωπό μου.

    Προς το ΔΣ του ΣΟ Αιγάλεω

    Καλησπέρα,

    Σας ενημερώνω ότι αιτούμαι ελεύθερη μεταγραφή για σωματείο της προτίμησής μου.

    Δεν επιθυμώ πλέον να αγωνίζομαι με την ομάδα του ΣΟ Αιγάλεω, και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το κάνω στο μέλλον. Οι λόγοι είναι το κλίμα που επικρατεί στο σύλλογο, ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του, το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους παίκτες με τους οποίους έχω καλές σχέσεις έχουν φύγει από την ομάδα ή έχουν σταματήσει να αγωνίζονται, καθώς και προσωπικοί λόγοι, τους οποίους γνωρίζετε πολύ καλά, ασχέτως αν τους αγνοείτε. Είμαι ιδιαιτέρως ενοχλημένη από τη στάση όλων σας, τόσο προς την ομάδα γενικότερα, όσο και προς εμένα και τα ζητήματα που με αφορούν ειδικότερα.

    Σας υπενθυμίζω ότι και πέρυσι είχα εκφράσει παρόμοιο αίτημα, το οποίο είχατε αντιμετωπίσει με υπεκφυγές και αοριστίες, επικαλούμενοι επιπλέον την έλλειψη αντικαταστάτριας και τα στενά χρονικά περιθώρια. Παρακινούμενη από φίλους δέχθηκα να συμμετάσχω στις υποχρεώσεις της ομάδας το 2011, προκειμένου να μη δημιουργήσω αγωνιστικό πρόβλημα. Δυστυχώς, η παραχώρησή μου αυτή δεν εκτιμήθηκε από κανέναν, ούτε στα σοβαρά ηθικά θέματα που με αφορούσαν, ούτε όμως και αγωνιστικά, αφού μου ζητήθηκε ακόμη και να πληρώσω για τη συμμετοχή μου στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Επιπλέον, διαπίστωσα στην πορεία ότι οι αναφορές των στελεχών του συλλόγου στο πρόσωπό μου προς τρίτους ήταν συνήθως, στην καλύτερη περίπτωση, απαξιωτικές.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν έχω καμία διάθεση πλέον να συμμετέχω στις δραστηριότητες του ΣΟ Αιγάλεω. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξω γνώμη, καθώς η αρνητική εικόνα που απέκτησα για το σύλλογο έχει πλέον αποκρυσταλωθεί και παγιωθεί στη συνείδησή μου. Η απόφασή μου είναι ειλημμένη και οριστική. Για το λόγο αυτό, θεωρώ κάθε προσπάθεια συζήτησης και αντιμετώπισης του θέματος εκ μέρους σας ανούσια, και δεν πρόκειται να τη δεχθώ.

    Θεωρώ ότι φέτος, ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση των μεταγραφών, υπάρχει επαρκής χρόνος για την αντικατάστασή μου, και συνεπώς καμία δικαιολογία εκ μέρους του συλλόγου να αρνηθεί την αποδέσμευσή μου. Θεωρώ επίσης, συγκρίνοντας με πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις, ότι η προσφορά του ΣΟ Αιγάλεω στη σκακιστική μου πορεία είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε απαίτηση του συλλόγου προς άλλους για τη μεταγραφή μου. Αντιθέτως, με δεδομένο το δυσάρεστο περιστατικό που με απασχόλησε πέρυσι, στο οποίο κακώς έδειξα τόση ανοχή και συμφώνησα να μη δώσω συνέχεια, και στο οποίο όχι μόνο δεν με στήριξε κανένα στέλεχος του συλλόγου, αλλά αντίθετα με προσβάλλατε και με εκθέσατε σε τρίτους, θεωρώ ότι ο σύλλογος θα πρέπει να είναι ευγνώμων προς εμένα, τόσο για τη συμμετοχή μου στους αγώνες του ΠΟΑ και της Α’ Εθνικής, όσο και για τη διαφύλαξη του όποιου κύρους του στο σκακιστικό χώρο.

    Ως εκ τούτου, παρακαλώ να απαντήσετε άμεσα και εγγράφως στο αίτήμα μου, χορηγώντας μου ελεύθερη μεταγραφή για σύλλογο της προτίμησής μου. Σας διευκρινίζω ότι δεν έχω κάνει επαφές με κάποιο σωματείο ακόμη, περιμένοντας πρώτα να επικυρώσετε και τυπικά την αποδέσμευσή μου. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους σας θα είναι εσκεμμένη και ανούσια, και θα δημιουργήσει προβλήματα και στις δύο πλευρές (σε εμένα για την ανεύρεση νέας ομάδας, στο σύλλογο για την εξεύρεση αντικαταστάτριας). Ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μου θετικά και άμεσα, και δεν θα οδηγήσετε την κατάσταση στα άκρα, ουσιαστικά απαγορεύοντάς μου τη συμμετοχή σε διασυλλογικές διοργανώσεις.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη για το καθυστερημένο σχόλιο, τώρα πρόσεξα την ανάρτηση!
    Θα μιλήσω ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΣΣΝΑ, η οποία και εισηγήθηκε στο ΔΣ της Ένωσης το υπόψη αγωνιστικό πρόγραμμα.
    Προσωπικά συμφωνώ μαζί σας 100% ότι έχουμε περισσότερες διοργανώσεις από όσες αντέχουμε - ή χρειαζόμαστε. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει ότι έχουμε διασυλλογικά σε κάθε ηλικιακή κατηγορία που μπορεί να φανταστεί ο νους: Κ8, Κ10, Κ12, Κ14, Κ16! Συν το Μικτό Νεανικό. Γιατί?
    Για τις υπόλοιπες διοργανώσεις, τα πράγματα είναι, κατά τη γνώμη μου, απλά. Το Αττικής Φιλίας τρέχει παράλληλα με τα διασυλλογικά, και δίνει τη δυνατότητα στους συλλόγους να αξιοποιούν αγωνιστικά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου ως διοργάνωση. Διασυλλογικά, Κύπελλο Αττικής, Μικτό Νεανικό είναι απαραίτητα, ως προκριματικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων. Το Γυναικών πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει, ασχέτως της μικρής συμμετοχής, ως ένα ελάχιστο κίνητρο για την ανάπτυξη του γυναικείου σκακιού. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνω ότι κάναμε κακό προγραμματισμό για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, έπρεπε να την έχουμε βάλει σε άλλη περίοδο - ίσως μετά το Πάσχα, παράλληλα με τα Κ14 και Κ10. Το κυριότερο, για να τονωθεί η διοργάνωση θα έπρεπε η ΕΣΟ, που δηλώνει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γυναικείο σκάκι (εξ ου και οι 2 σκακιέρες νεανίδων στην Α' Εθνική), να επαναφέρει την τελική φάση της διοργάνωσης αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το Μπίκου, αυτές οι "φήμες" στις οποίες αναφέρεστε προέρχονται ασφαλώς από τους συνήθεις κακοπροαίρετους υπόπτους, που φυσικά ποτέ δεν τολμούν να τις εκφέρουν επωνύμως και δημοσίως. Καλό θα ήταν να δίνετε βάση μόνο σε όσα ακούτε από τα μέλη της διοίκησης της ΕΣΣΝΑ (τον πρόεδρο, τον έφορο αγώνων κλπ), καθώς και στα έργα τους. Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά το Μπίκου, απλά και μόνο από το γεγονός ότι στελεχώνουν την ομάδα τους (και δική μου) κάθε Κυριακή, και αυτήη τη στιγμή διεκδικούν την πρώτη θέση στον Όμιλο Α'. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
    Επί της ουσίας, θεωρούμε το Μπίκου ως το "διασυλλογικό του φθινοπώρου" και, ως εκ τούτου, πολύ σημαντική διοργάνωση. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση απαξίωσής του, το αντίθετο μάλιστα. Θεωρούμε ότι είναι σαφώς σημαντικότερο από όλα αυτά τα νεανικά διασυλλογικά, πρώτον γιατί αφορά όλους ανεξαιρέτως τους σκακιστές, δεύτερον γιατί πιστεύουμε ότι η αγωνιστική τριβή των νεαρών σκακιστών με ενήλικες, συνήθως υψηλής δυναμικότητας, είναι σαφώς πιο προσοδοφόρα για την εξέλιξή τους από τη διαρκή πρακτική στα στενά πλαίσια της ηλικιακής τους κατηγορίας. Η σημασία που δίνουμε στο Μπίκου είναι και η εξήγηση για τα διάφορα "πειράματα" με το διαχωρισμό σε ομίλους δυναμικότητας που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια. Κάποια πέτυχαν, άλλα όχι, η ουσία όμως είναι ότι προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε το Μπίκου να είναι ελκυστική και προσιτή διοργάνωση για τα σωματεία. Εμείς προσωπικά, στο σωματείο μας, προτιμούμε χίλιες φορές να αγωνιστούν οι νεαροί σκακιστές μας στο Μπίκου παρά στο διασυλλογικό Κ16, για το λόγο που ανέφερα παραπάνω.
    Αυτή τη στιγμή, αναλύοντας και τα δεδομένα του φετινου Μπίκου, προβληματιζόμαστε για τη μορφή που αυτό πρέπει να έχει. Μήπως είναι καλύτερο να έχει 2 μόνο ομίλους? Οι 6 σκακιέρες είναι λίγες? Οι 8 πολλές? Τα όρια δυναμικότητας ορθά? Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη όλων για τα θέματα αυτά, καθώς και τις προτάσεις τους.
    Όσον αφορά τα νεανικά διασυλλογικά, προσωπική μου θέση (πάγια) είναι ότι οι διοργανώσεις αυτές είναι πάρα πολλές. Όλες αυτές (πλην του Κ8) κληροδοτήθηκαν από προηγούμενες διοικήσεις, που τις είχαν δημιουργήσει για διάφορους λόγους (αυτό το εννοώ καλοπροαίρετα). Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, κάθε φορά που κάποιος προτείνει την κατάργηση/συγχώνευση κάποιων από αυτές, η "άλλη πλευρά" ωρύεται ότι η ΕΣΣΝΑ "προσπαθεί να διαλύσει το σκάκι στην Αττική". Επιπλέον, σας ενημερώνω ότι έχει γίνει σχετική έρευνα, και δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν τη διατήρηση όλων αυτών των διοργανώσεων, μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετές! (ναι, σοβαρά μιλάω, έχει καταγραφεί και αυτό). Συνεπώς, αυτό που σε εσάς (και μένα) είναι προφανές και αυταπόδεικτο, δεν είναι απαραίτητα η άποψη της πλειοψηφίας. Από όσο γνωρίζω, παρόμοιοι προβληματισμοί αναπτύσσονται επίσης στο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ, στις Γενικές Συνελεύσεις της, αλλά και στην Τεχνική Επιτροπή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαχειρίζομαι αυτόν τον καιρό, ως υπεύθυνος κληρώσεων, όλες αυτές τις διοργανώσεις που τρέχουν - 6 τον αριθμό. Έχω δει άπειρες παρτίδες άνευ αγώνος, αρκετά ματς άνευ αγωνος, τρελά σκορ που πλησιάζουν το ποδόσφαιρο (λόγω κενών σκακιερών), αποχωρήσεις, αλλά και ένα σωρό αιτήματα για καθορισμούς έδρας, από σωματεία που κατεβάζουν πολλές ομάδες - περισσότερες από όσες χωρούν στο εντευκτήριό τους (αυτό δεν το κατηγορώ, και έκανα κάθε προσπάθεια να εξυπηρετήσω τα αιτήματα αυτά, χωρίς να διαταράξω την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων). Όλα αυτά τα υπόλοιπα φαινόμενα είναι λυπηρά, αν μη τι άλλο γιατί ταλαιπωρούνται άνθρωποι χωρίς λόγο, και γιατί υποβαθμίζουν τις διοργανώσεις.
    Για μένα, πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι "κανένα α.α., καμία κενή σκακιέρα", και μετά όλα τα άλλα. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους συλλόγους, και τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού τους. Αν κατεβάζουν μια 6μελή ομάδα κάπου, να υπολογίζουν μίνιμουμ 8 παίκτες σε αυτήν. Να μην κατεβάζουν περισσότερες από όσες αντέχουν. Να μην εξαντλούν κάθε περιθώριο. Να φέρονται πιο συνετά, για να μην ταλαιπωρούν τους αντιπάλους - αλλά και τους παίκτες τους.
    Στη λογική αυτή, θεωρώ προσωπικά (δεν εκπροσωπώ το ΔΣ) ότι η ΕΣΣΝΑ θα έπρεπε να μειώσει τις διοργανώσεις αυτές, και να δίνει έμφαση στην ομαλή διεξαγωγή τους, παρά στο να γεμίζει κάθε Κυριακή με αγώνες. Δυστυχώς, η ΕΣΣΝΑ δεν μπορεί να αυξήσει τις Κυριακές του χρόνου, ούτε να καταργήσει εξετάσεις σχολείων, διακοπές, εθνικές εορτές. Αντίθετα, θα έπρεπε μάλλον να ελευθερώσει κάποιες Κυριακές, ώστε να δώσει και μεγαλύτερο περιθώριο στα σωματεία της να ξεκουράζονται, να αναδιοργανώνονται, να κάνουν δικούς τους αγώνες.
    Επίσης, η επικάλυψη διοργανώσεων είναι, για μένα, ανεπιθύμητη (στο μέτρο του δυνατού), γιατί συχνά αποτρέπει τα παιδιά από το να παίζουν σε μια διοργάνωση που έχει να τους προσφέρει αγωνιστικά, προκειμένου το σωματείο τους να διεκδικήσει ένα τρόπαιο σε μια άλλη (επίσης δεν το κατακρίνω, απλά το αναφέρω).
    Μια απλή και εύκολη λύση θα ήταν η συγχώνευση των νεανικών διασυλλογικών σε 2 κατηγορίες, Κ12 και Κ16 (το Κ8 θα μπορούσε να παραμείνει ως αναπτυξιακό, δεν επηρεάζει τις άλλες διοργανώσεις γιατί αυτά τα παιδιά συνήθως δεν έχουν θέση στις ομάδες αυτές). Ιδανικά, τα τουρνουά αυτά θα μπορούσαν να γίνονται μετά το Πάσχα, αφήνοντας το φθινόπωρο ελεύθερο στο Μπίκου, οπότε και τα παιδιά θα συμμετείχαν στους αγώνες του, οι ομάδες θα ήταν περισσότερες και πληρέστερες, η διοργάνωση αναβαθμισμένη. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν αυτά τα 2 διασυλλογικά να αλλάξουν θέση στο πρόγραμμα με το Μικτό Νεανικό - σε κάθε περίπτωση, να μη συμπίπτουν με το Μπίκου. Αυτήν την πρόταση σκοπεύω να φέρω στην Τεχνική Επιτροπή στο άμεσο μέλλον, και γνωρίζω ότι έχει, στο σκακιστικό χώρο, αρκετούς υποστηρικτές.
    Οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόταση είναι ευπρόσδεκτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή