skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ερετριάδος 2011 συνέχεια



Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφέρθηκα σε κάποια γεγονότα και πράγματα που άκουσα, έμαθα ή είδα στις διοργανώσεις στην Ερέτρια ως απλός θεατής.

Σε αυτή τη ξεχωριστή ανάρτηση, συνέχεια της προηγούμενης, θα ήθελα να αναφερθώ στην Α΄ Εθνική αλλά και σε εξωαγωνιστικά θέματα που έκαναν εντύπωση, αρνητική και θετική.

Το πρώτο που πρέπει να αναφέρουμε είναι το ρητό της εποχής "λεφτά υπάρχουν", για άλλους περιπαικτικό και ειρωνικό, που έκαναν πράξη τα διάφορα σωματεία της Α' Εθνικής που έλαβαν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Λεφτά υπάρχουν λοιπόν και τα ξόδεψαν σε παίχτες κοινοτικούς και μή έτσι ώστε να ενισχύσουν την 8μελή ομάδα τους για μια καλύτερη θέση στη τελική κατάταξη. Σκακιστές που ταξίδεψαν μέχρι την ταλαιπωρημένη χώρα μας για να παίξουν τους λιγοστούς αλλά σημαντικούς αγώνες της Α' Εθνικής.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στα σωματεία ΣΟ Καλλιθέας, ΣΟ Ικαρίας "ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ", Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών, Πειραϊκός ΟΣ αλλά και τον Κύδων Χανίων και την Καβάλα που έχουν σαν ξένο παίχτη μόνο τον Ζαχάριεφ και τον Άντικ, οι οποίοι ήδη είναι προπονητές και ανήκουν αντίστοιχα στο σωματείο. Τα παραπάνω σωματεία προτίμησαν να κρατήσουν τα ωραία τους λεφτά για άλλα πιο σημαντικά πράγματα, από το να κάνουν άσκοπα έξοδα για κάτι τόσο ανούσιο όπως μία καλή θέση στη Α' Εθνική κατηγορία, ειδικά φέτος με τις συνθήκες που επικρατούν στο σκάκι. Συγχαρητήρια για την επιλογή τους.

Ας προχωρήσουμε τώρα σε πιο πεζά πράγματα.

Οι παροχές προς αγωνιζόμενους και συνοδούς ήταν οι ίδιες όπως στα Πανελλήνια Νεανικά. Όλοι, από αυτή την άποψη, ήταν ευχαριστημένοι. Το φαγητό, γνωστό πλέον σε όλους, δεν ικανοποίησε.

Πολύ αρνητικό το γεγονός ότι τα δωμάτια των ομάδων ήταν διαθέσιμα μετά τις 2 το μεσημέρι, γεγονός που εκνεύρισε πολλούς συνοδούς, οι οποίοι ήθελαν τουλάχιστον τα μικρά παιδιά να έχουν λίγο χρόνο ξεκούρασης πριν τις 4:30 που άρχιζαν οι αγώνες την πρώτη μέρα.

Η διαιτησία ήταν πάρα πολύ καλή εκτός από μεμονωμένα ελάχιστα περιστατικά διαιτητών που άφηναν να φεύγουν οι ομάδες χωρίς να υπογράψουν για το αποτέλεσμα και άλλες φορές χωρίς να πάρουν το αντίγραφο του φύλλου αγώνα.

Εντύπωση έκανε η μη συμμετοχή της Πολωνής WGM Majdan Gajewska, που επρόκειτο να παίξει με την ομάδα του Φυσιολάτρη γιατί όπως μας ενημέρωσαν οι σοφοί της ΕΣΟ με ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο της ομοσπονδίας στις 29/06/2011, τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής,

"Κατά τη διαδικασία έκδοσης αθλητικού δελτίου, για τους αγώνες της τελικής φάσης του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄Εθνικής Κατηγορίας που θα γίνουν στην Ερέτρια από 3 έως 8 Ιουλίου 2011, της φερόμενης να αγωνιστεί ως κοινοτική αθλήτρια WGM Majdan Gajewska (Pol) με Fide id 1121979, για το σωματείο "ΕΟΑΟ "ο Φυσιολάτρης" Νίκαιας", διαπιστώθηκε ότι έγινε πλημμελής έλεγχος των στοιχείων της, εκ παραδρομής της Γραμματείας της Ε.Σ.Ο. Για το λόγο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο σκακιστικό σωματείο "ΕΟΑΟ "ο Φυσιολάτρης" Νίκαιας" να αντικαταστήσει, εάν επιθυμεί, την ως άνω αθλήτρια με άλλη και να καταθέσει τη νέα βασική του σύνθεση, έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011, στις 14:00, στη Γραμματεία της ΕΣΟ.
Βασίλης Ανδρώνης
Έφορος Αγώνων της Ε.Σ.Ο."

Φυσικά ο Φυσιολάτρης δεν αντικατέστησε με άλλο κοινοτικό την Πολωνή, αρνούμενος τη βοήθεια της ΕΣΟ να του βρεί η ίδια άλλο παίχτη (κάνει και τον scoutter τώρα η ΕΣΟ;), και έβαλε στη σύνθεσή του μία δική του αθλήτρια. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό και έχει πολύ παρασκήνιο και πολλές αντιδράσεις με ενστάσεις, που άλλοτε ευνοούν και άλλοτε όχι τους συντάκτες τους. Μάθαμε ότι η ένσταση, που απορρίφθηκε, κατέκρινε τη παράνομη χρησιμοποίηση παιχτών, απ' όλες τις ομάδες, που έχουν δελτίο και σε άλλο σωματείο της αλλοδαπής. Σωστά. Πολύ σωστά. Αλλά με την ένσταση, πρώτος ο Φυσιολάτρης θα έπρεπε να αποσύρει τον δικό του ξένο παίχτη για να έχει την ηθική υπόσταση να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε. Ακόμη και εάν αυτό του στοίχιζε τον υποβιβασμό στην ΠΟΑ. Με τη σκακιστική δύναμη του συγκεκριμένου σωματείου, του χρόνου θα έπαιζε πάλι στην Α' Εθνική, αλλά με άλλο προφίλ και άλλη δυναμική επιχειρημάτων.

Πάμε να δούμε κάποια αποτελέσματα που έκαναν αίσθηση όχι τόσο αγωνιστικά όσο εξωαγωνιστικά. Και αναφέρομαι κατ' αρχήν στη ισοπαλία της ΠΣ Περιστερίου με την Καβάλα. Πριν τον αγώνα διάφοροι Περιστεριώτες, όχι παράγοντες να είμαστε ξεκάθαροι, έλεγαν ότι θα κερδίσουν τη Καβάλα με 8-0 και άλλα τέτοια ευτράπελα. Οι μεταγραφές της ΠΣ Περιστερίου ήταν ξεκάθαρα για να κερδίσουν με ευρύ σκορ τη Καβάλα. Γιατί ποιός μπορεί να ισχυριστεί πως αυτές οι μεταγραφές που έκανε φέτος η ΠΣ Περιστερίου ήταν για να κερδίσουν τον Πανιώνιο ή την Τριανδρία; Αλλά πάνω στις σκακιέρες τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το αποτέλεσμα 4-4 έδειξε ότι πρέπει να έχεις και πάθος για τη νίκη εκτός από ΕΛΟ. Αλλά να είσαι και να αισθάνεσαι δεμένη ομάδα. Και στο συγκεκριμένο αγώνα τη νίκη την ήθελε περισσότερο η Καβάλα.

Η Καβάλα που έκανε ισοπαλία και με την ΕΣ Κορυδαλλού, που μάλλον την υποτίμησε εάν δούμε τη σύνθεση της στο συγκεκριμένο αγώνα.

Αξιοσημείωτη είναι και η ισοπαλία που έκανε στον 7ο γύρο ο Φυσιολάτρης με την Καβάλα. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο για τον τρόπο που έγινε. Δεν θα πω κάτι παραπάνω. Άλλωστε ο Φυσιολάτρης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους "ισοπαλίες" στον τελευταίο γύρο. Όπως πριν δύο χρόνια στη Χαλκιδική. Αυτή τη φορά όμως του στοίχισε ένα κύπελλο. Τι να πει κανείς; Ο καθένας, με την ηθική που διαθέτει, ανάλογα πράττει.

Τέλος να αναφέρουμε και τις ομάδες που έπεσαν κατηγορία και αυτές είναι ΣΟ Αιγάλεω, ΣΟ Ηλιούπολης, ΣΑΣ Κορωπίου, ΣΟ Καλλιθέας, ΣΟ Πατρών, Ζήνων Γλυφάδας, ΣΟ Ικαρίας, ΣΟ Πολίχνης, Σκ. Ακαδημία Γαζίου, ΣΟ Άμφισσας, Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών, ΑΣ Παπάγου, ΟΣ Καλαμάτας, ΕΣ Αιγιαλείας. Πολλές από αυτές θα τις ξαναδούμε του χρόνου στην Α' Εθνική, αφού θα διεκδικήσουν εκ νέου την άνοδό τους στην κατηγορία. Καλή επιτυχία στη νέα τους προσπάθεια.

Ας δούμε τώρα ένα έγγραφο που μας έκανε εντύπωση, και που ήταν αναρτημένο σε διάφορα σημεία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος που έγιναν οι αγώνες. Είναι μία απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος εγκρίνει την πραγματοποίηση των τριών διοργανώσεων στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία.

Τα άρθρα αναφέρονται στα διάφορα έγγραφα που έλαβε υπ' όψιν ο Αντιπεριφερειάρχης για να πάρει την απόφαση.

Έτσι στα άρθρα 1-3 έχουμε κάποιες παραπομπές σε διατάξεις και άρθρα, ίσως χωρίς ουσία για πολλούς.

Στο άρθρο 4 έχουμε, όπως λέει, το από 05/05/2011 ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της ΕΣΟ και του ΣΑ Χαλκίδας. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε την επιστολή του κ. Τσουνή προς την ΕΣΟ στις 29/04/2011 (σχετική ανάρτηση στο skakiwest) και ιδιαίτερα την τελευταία παράγραφο της επιστολής η οποία έλεγε

"...Αν συνεχίσετε να επιμένετε στην προσβλητική για μένα απόφαση σας για ιδιωτικά συμφωνητικά που ούτε στις προκηρύξεις αλλά ούτε στις προδιαγραφές ανάληψης προβλέπονταν δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και προχωρήστε στον επόμενο για την ανάληψη των διοργανώσεων..."

Τι μεσολάβησε σε έξι μέρες και τελικά υπέγραψε το ιδιωτικό συμφωνητικό; Μήπως πρέπει να μας δώσει στη δημοσιότητα ο διοργανωτής αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό που με μένος δεν ήθελε και τελικά αποδέχτηκε; Αναμένουμε.

Στο άρθρο 5 έχουμε την χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας του ξενοδοχείου και στο άρθρο 6 την σχετική αίτηση της ΣΑ Χαλκίδος η οποία έγινε στις 06/06/2011. Δηλαδή έξι μέρες μετά από τη λήξη καταβολής των χρημάτων για συμμετοχή στα Πρωταθλήματα.

Στο άρθρο 7 έχουμε τη σύμφωνη γνώμη διαφόρων παραγόντων και αμέσως μετά την απόφαση η οποία εγκρίνει την διεξαγωγή των Πανελληνίων Νεανικών Πρωταθλημάτων από τις 25/06-01/07/2011, του Final 4 του κυπέλλου από 02/07-03/07/2011 (γιατί άραγε εδώ μπήκαν λάθος ημερομηνίες; Το final 4 του κυπέλλου έγινε 30/6-01/07/2011) και το Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας από 03/07-08/07/2011.

Το έγγραφο της απόφασης έχει ημερομηνία 24/06/2011, δηλαδή μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη του Πανελλήνιου Νεανικού Πρωταθλήματος.

Να υποθέσουμε ότι η όλη ενέργεια είχε τυπικό χαρακτήρα ή ουσιαστικό; Γιατί εάν είχε ουσιαστικό χαρακτήρα και ήταν απαραίτητη η απόφαση για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, γιατί η αίτηση έγινε μετά την κατάθεση των χρημάτων από τους συμμετέχοντες και η απόφαση πάρθηκε την ημέρα που ουσιαστικά άρχισαν να προσέρχονται στα ξενοδοχεία αθλητές και συνοδοί; Εάν κάτι πήγαινε στραβά και δεν έπαιρναν έγκριση οι διοργανώσεις, τι θα γινόταν;

Εάν πάλι η απόφαση είχε τυπικό χαρακτήρα γιατί τη κόλλησε ο διοργανωτής σε όποιο σημείο του ξενοδοχείου γύρναγες το μάτι σου; Για να ρίξει "στάχτη στα μάτια" σε ποιούς;

Εύλογες ερωτήσεις που θα ήμασταν τυχεροί εάν υπήρχαν και απαντήσεις.



8 σχόλια:

  1. Χωρίς ξένους ήταν επίσης Αιγάλεω, ΣΟ Πατρών και ίσως και το Κορωπί (με τον Χετσουριάνι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς ξένους και ο Ζήνωνας, με μια Αγγλίδα κοπέλα 1750 που μένει στην Ελλάδα και είναι ουσιαστικά ελληνίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά. Ευχαριστώ για τις συμπληρώσεις. Άξια και έξυπνα τα σωματεία που λειτούργησαν έτσι και είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος, οι οποίοι αντιστάθηκαν στις προκλήσεις των καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πειραικός είναι η ομάδα που αγωνίσθηκε με σκακιστές και σκακίστριες που προέρχονται από τα "σπλάχνα" του με εξαίρεση τον FM Δ.Τσομή(προέρχεται από τον Αρη Νικαίας) που είναι όμως χρόνια κάτοικος Πειραιά και ήταν η σημαία της ομάδας και τον έφηβο (14χρονο) Ι.Πουλόπουλο που αγωνίσθηκε τρία παιχνίδια στην σκακιέρα κάτω των 18 ετων και προέρχεται από τον Πανιώνιο (με υποσχετική ενός έτους).
    Τερμάτισε οκτώ θέσεις πάνω από την καταταξη του με βάση το ΕΛΟ.Εδωσε μάχη σε όλα τα παιχνίδια με εξαίρεση τον αγώνα με τον Α.Ο.Κύδωνα που όμως έδωσε ευκαιρία να αγωνισθούν και οι αναπληρωματικοί του και παρέμεινε πανάξια στην Α Εθνική Κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκλαβούνο εντάξει μάθαμε για τον Πειραϊκό κι από αλλού, μην μας πρήζεις σε όλο το internet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις με εξαίρεση το θέμα της διαιτησίας η οποία ήταν απλά απαράδεκτη.Άπειροι διαιτητές,κληρώσεις που δεν ξέρει κανείς τελικά πως γίνονταν(στο χερι? με 10 επαναληψεις? με μαγείρεμα 2 ωρών?) και ένας επικεφαλής διαιτητής ο οποίος έδωσε μοναδικό σόου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν διαβάσετε προσεκτικά πάνω αριστερά, τo έγγραφο προέρχεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας. Μπορεί να ζητήθηκε μετά τη Θύρα 7 που παραλίγο να γίνει στα Σχολικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Imagination is more important than knowledge"
    "Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts"

    Καλή αρχή! Και να θυμάστε:" το κεφάλι των παιδιών δεν είναι δοχείο να το γεμίσουμε, είναι σπίρτο να το ανάψουμε."*

    ΕΜΕΙΣ
    Διαβάζουμε, αναρωτιόμαστε, επιλέγουμε, παίζουμε, ακούμε, μιλάμε, γελάμε, υποψιαζόμαστε, αμφισβητούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή