skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Στατιστικά Μεταγραφών Α' Εθνικής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά από παρέμβαση ενός ανώνυμου φίλου για τους αριθμούς στην ΑΕΚ (βλέπε σχόλια) ο οποίος είχε απόλυτο δίκιο στις παρατηρήσεις του, διορθώνω τον παρακάτω πίνακα (Ο ανακριβής πίνακας έλεγε 14 μεταγραφές με ΕΠΙΣ: 3  ΥΠΟΣ: 0  ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 11). Το σχόλιο που είχα κάνει για την ΑΕΚ δεν φαίνεται να ισχύει και σε ένδειξη συγνώμης, και στον ανώνυμο φίλο και στην πολύ συμπαθή ομάδα της ΑΕΚ, το αντιγράφω εδώ για να φαίνεται το λάθος μου και αναθεωρώ τα σχόλια μου για την ΑΕΚ μετά τα καινούργια δεδομένα.
Έλεγα λοιπόν: (Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε την αποδυνάμωση της ΑΕΚ, αφού έφυγαν δεκατέσσερις (14) συνολικά αθλητές, τρεις (3) εφόσον έληξε η υποσχετική ενός έτους, ένας (1) λόγω ορίου ηλικίας και δέκα (10) με αποδέσμευση ενώ στελέχωσαν την ομάδα μόλις έξι (6). Ένα αξιοπρεπέστατο σωματείο με λίγους όμως πλέον ενεργούς αθλητές)

Επίσης δεν συμπεριέλαβα στον πίνακα την πολύ αξιόλογη και αγαπητή ομάδα του ΣΟ Καλλιθέας. Μεγάλη παράλειψη και επανορθώνω αμέσως, μετά την παρατήρηση φίλου αναγνώστη. Ευχαριστώ πολύ και ζητώ την κατανόηση για όποια λάθη. Φυσικά αυτό το blog είναι ανοιχτό σε όλους για να διορθώνουμε αυτά τα λάθη και να δημοσιοποιούμε τις απόψεις μας.


Η ΕΣΟ πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε την εξέταση των αιτήσεων των αθλητών για μεταγραφή. Συγκεντρώνοντας τα τρία πρακτικά που συντάχτηκαν, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα παραθέτοντας τους αριθμούς από τις μεταγραφές αυτές σε ένα σύντομο πίνακα. Ο πίνακας αυτός αφορά τις ομάδες της Α’ Εθνικής στην Αττική.

Οι ομάδες είναι με αλφαβητική σειρά και εμφανίζονται το πλήθος των αθλητών που έφυγαν και που ήρθαν σε κάθε ομάδα, καθώς και μία μικρή ανάλυση ως εξής
ΕΠΙΣ(ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ): Είναι το πλήθος των αθλητών που έφυγαν ή που ήρθαν στην ομάδα αυτοδίκαια μετά  τη λήξη της υποσχετικής ενός έτους που είχαν.
ΥΠΟΣ (ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ): Είναι το πλήθος των αθλητών που έφυγαν ή που ήρθαν στην ομάδα με υποσχετική ενός έτους.
ΕΛΕΥΘ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ): Είναι το πλήθος των αθλητών που έφυγαν ή που ήρθαν στην ομάδα με ελεύθερη μεταγραφή
ΑΛΛΟ: Είναι το πλήθος των αθλητών που έφυγαν ή που ήρθαν στην ομάδα για διάφορους λόγους μετακίνησης όπως μετοίκηση λόγω σπουδών ή δουλειάς, λόγω ηλικίας (<8 ή >30 ετών) δεν μπορούσε το σωματείο να τον κρατήσει λόγω απραξίας του αθλητή ή διάλυσης σωματείου κλπ.

Μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Έχουμε λοιπόν…
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΦΥΓΑΝ
ΗΡΘΑΝ
ΑΕΚ
11
6
ΕΠΙΣ: 3  ΥΠΟΣ: 0 
ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 8
ΕΠΙΣ: 0  ΥΠΟΣ: 2 
ΕΛΕΥΘ: 1  ΑΛΛΟ: 3
ΕΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
3
3
ΕΠΙΣ: 0  ΥΠΟΣ: 1 
ΕΛΕΥΘ: 2  ΑΛΛΟ: 0
ΕΠΙΣ: 0  ΥΠΟΣ: 3 
ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 0
ΕΟΑΟ "Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ"
14
9
ΕΠΙΣ: 2  ΥΠΟΣ: 10 
ΕΛΕΥΘ: 1  ΑΛΛΟ: 1
ΕΠΙΣ: 4  ΥΠΟΣ: 3 
ΕΛΕΥΘ: 1  ΑΛΛΟ: 1
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ
11
8
ΕΠΙΣ: 2  ΥΠΟΣ: 4 
ΕΛΕΥΘ: 3  ΑΛΛΟ: 2
ΕΠΙΣ: 2  ΥΠΟΣ: 3 
ΕΛΕΥΘ: 2  ΑΛΛΟ: 1
ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
16
9
ΕΠΙΣ: 4  ΥΠΟΣ: 8 
ΕΛΕΥΘ: 3  ΑΛΛΟ: 1
ΕΠΙΣ: 2  ΥΠΟΣ: 4 
ΕΛΕΥΘ: 1  ΑΛΛΟ: 2
ΣΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
5
1
ΕΠΙΣ: 1  ΥΠΟΣ: 3 
ΕΛΕΥΘ: 1  ΑΛΛΟ: 0
ΕΠΙΣ: 0  ΥΠΟΣ: 1 
ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 0
ΣΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
4
3
ΕΠΙΣ: 1  ΥΠΟΣ: 0 
ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 3
ΕΠΙΣ: 3  ΥΠΟΣ: 0 
ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 0
ΣΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
3
5
ΕΠΙΣ: 1  ΥΠΟΣ: 0 
ΕΛΕΥΘ: 2  ΑΛΛΟ: 0
ΕΠΙΣ: 2  ΥΠΟΣ: 0 
ΕΛΕΥΘ: 2  ΑΛΛΟ: 1
ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
4
5
ΕΠΙΣ: 0  ΥΠΟΣ: 2 
ΕΛΕΥΘ: 1  ΑΛΛΟ: 1
ΕΠΙΣ: 2  ΥΠΟΣ: 2 
ΕΛΕΥΘ: 0  ΑΛΛΟ: 1


Πρωταθλητής στις αποχωρήσεις φαίνεται να είναι η ΠΣ Περιστερίου. Εάν όμως παρατηρήσουμε καλύτερα τους πίνακες θα δούμε ότι η ΠΣ Περιστερίου έδωσε στη ΣΑΚ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ με υποσχετική ενός έτους ή με ελεύθερη μεταγραφή εφτά (7) αθλητές. Η ΣΑΚ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ πήρε επίσης άλλους έξι (6) αθλητές οι οποίοι πέρυσι ανήκαν στην πλειοψηφία τους στην ΠΣ Περιστερίου (τους είχε με υποσχετική ενός έτους). Για την ιστορία η ΣΑΚ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ απόκτησαν φέτος δεκατρείς (13) αθλητές, οι δέκα (10) με υποσχετική, δύο (2) με ελεύθερη μεταγραφή και ένα (1) για άλλο λόγο, ενώ δεν έχασε κανέναν. Πάντως αγωνιστικά, η ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ είναι μια πανίσχυρη ομάδα και δύσκολα θα αντιμετωπιστεί από τις υπόλοιπες φέτος. Πάντα βλέποντας τα πράγματα καθαρά αγωνιστικά

Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε με μία πρώτη ματιά, μικρή αποδυνάμωση της ΑΕΚ, αναφορικά με το πλήθος των ενεργών αθλητών, από την οποία έφυγαν έντεκα (11) συνολικά αθλητές, τρεις (3) εφόσον έληξε η υποσχετική ενός έτους, ένας (1) λόγω ορίου ηλικίας και εφτά (7) με αποδέσμευση, ενώ στελέχωσαν την ομάδα έξι (6) αθλητές.  Ίσως βέβαια η ομάδα να μη χρειαζόταν όλους αυτούς τους αθλητές και να τόλμησε την ανανέωση. Ένα αξιοπρεπέστατο σωματείο με λίγους, σχετικά, ενεργούς αθλητές, αλλά δεμένους μεταξύ τους και αρκετούς για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται.

Στο ΕΟΑΟ «Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ» έφυγαν συνολικά δεκατέσσερις (14) αθλητές και ήρθαν εννέα (9). Μικρές απώλειες. Έφυγαν όμως με υποσχετική δέκα (10) αθλητές. Ρεκόρ σωματείου για να διώξει ή για να φύγουν τόσοι αθλητές. Κάτι συμβαίνει στο σωματείο και φεύγουν έτσι μαζικά ή απλά ο ΕΟΑΟ «Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ» δεν τους έχει ανάγκη και τους διώχνει; Παρατηρώ όμως ότι όλοι οι αθλητές πάνε σε γειτονικά σωματεία, ΠΣ Περιστερίου, ΕΕΣ Κορυδαλλού, ΣΟ Κορυδαλλού. Άρα, δικό μου αυθαίρετο συμπέρασμα, κάτι συμβαίνει στη Νίκαια. Ότι και να συμβαίνει όμως είναι σωματείο με πολύ καλό φυτώριο και με ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο και έχουν εμπειρία δεκαετιών. Απόδειξη οι διοργανώσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Νίκαια.

Ίσως πρέπει να προσέξουμε τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ με συνολικά έντεκα (11) αθλητές να φεύγουν για διάφορους λόγους, οχτώ (8) όμως να έρχονται και έτσι να διατηρηθεί η ισορροπία. Άλλωστε από την ανάλυση φαίνεται ότι σε κάθε κατηγορία απώλειας ή ενίσχυσης του συλλόγου τα πράγματα είναι απόλυτα ισορροπημένα σε ένα σύλλογο που όπως φαίνεται μαζί με πολλούς άλλους στηρίζουν θετικά το άθλημα.

Η ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ φαίνεται να μην παρουσιάζει απώλειες αλλά το γεγονός ότι έξι (6) αθλητές ζήτησαν να φύγουν και το σωματείο το απέρριψε είναι λίγο ανησυχητικό για ένα πολύ δραστήριο σωματείο. Για φέτος κρατήθηκαν οι ισορροπίες και όλοι ελπίζουμε σε καλύτερο μέλλον.

Τέλος ο ΣΟ Καλλιθέας δεν παρουσιάζει τίποτα ιδιαίτερο στις μεταγραφές και αυτό μόνο ποσοτικά. Γιατί ποιοτικά !! Τι μπορεί να πει κανείς για την μετακίνηση στο ΣΟ Καλλιθέα του κου Στράτου Γρίβα; Υποκλινόμαστε. Μόνο το όνομά του προσδίδει κύρος και φήμη σε όποιο σωματείο τον έχει στη δύναμή του. Όπως γράφουν και στην επίσημη ιστοσελίδα του το σωματείο "..Με δική του πρωτοβουλία, χωρίς καμία απαίτηση, ένας γκρανμέτρ που ξεκίνησε από τον σύλλογό μας επιστρέφει τώρα στο σκακιστικό του σπίτι..".

Τα υπόλοιπα σωματεία είχαν μια ομαλή, ισορροπημένη μεταγραφική περίοδο με λίγους αθλητές να φεύγουν και να έρχονται για διάφορους λόγους.

Να ευχηθούμε, ότι και να έγινε στις μεταγραφές, καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες στα πρωταθλήματα που ξεκινούν τη Κυριακή γιατί ας μη ξεχνάμε ότι πάνω από τους παράγοντες, τις κόντρες, τις διαμάχες και τις παρατάξεις βρίσκονται τα παιδιά μας και αυτά αγαπούν το άθλημα, και πέρα από τις ομάδες μόνο φιλίες αναπτύσσονται μεταξύ τους. Μήπως είναι πιο σοφά τα παιδιά από εμάς;

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας.

11 σχόλια:

  1. Τα στατιστικά που αφορούν στην ΑΕΚ δεν είναι σωστά. Από το σύλλογο έφυγαν 10 σκακιστές (εκ των οποίων οι 2 ήταν ανενεργοί και άλλοι 2 επειδή έληξε η υποσχετική τους). Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, λόγω της νέας διάρθρωσης της Α' Εθνικής, κρίθηκαν ότι δεν είναι αναγκαίοι και έφυγαν κοινή συναινέσει για να μπορέσουν να παίξουν αλλού.
    Αντίθετα, διατηρήθηκε στο δυναμικό της ομάδας η Παχάκη (θα στελεχώσει μια από τις δύο νεανικές σκακιέρες της ΑΕΚ) και επιπρόσθετα, ήρθαν πέραν του Καλέση και του Δάνη (που θα είναι στη βασική 8αδα), άλλοι 3 με ΑΕΚτζίδικα φρονήματα, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν λόγω της ΑΕΚ, ενώ είχαν "κόψει" το σκάκι για ένα διάστημα. Συμπερασματικά, μάλλον ισχυροποιήθηκε η βασική ομάδα με την προσθήκη του Νίκου και με του μικρού Δάνη, ενώ από τους 10 αποχωρήσαντες, μόνο 3 έπαιζαν στις λοιπές διοργανώσεις (Μπίκος, Αττικής Φιλίας κτλ) και αντίστοιχα, 3 ήρθαν που θα στελεχώσουν τη Β' Ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση του ΣΟ Αιγάλεω με την προσθήκη του Θανάση Καραγιάννη. Ο Θανάσης, όπως μαθαίνουμε από πηγές του σωματείου, δεν πήρε ούτε 1€ από το ΣΟ Αιγάλεω. Φαίνεται ότι εκεί βρήκε τη ζεστασιά και την πνευματική ταύτιση που δεν είχε βρει ως πολύ καλοπληρωμένος παίχτης άλλων ομάδων στο παρελθόν. Μπράβο και με την άνοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναλυτικά οι μεταγραφές της ΑΕΚ:

    http://aekchessclub.blogspot.com/2011/01/2010.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Στον πίνακα αναφέρεται, στη στήλη ΕΦΥΓΑΝ στην ανάλυση, ότι ΕΠΙΣ:3 που, όπως διευκρινίζω, σημαίνει ότι έφυγαν από την ΑΕΚ 3 αθλητές για τους οποίους, έληξε η υποσχετική τους και έπρεπε αυτοδίκαια να επιστρέψουν στην ομάδα που ανήκαν. Η ανάλυση αναφέρεται γενικά σε ποσοτικά χαρακτηριστικά των μεταγραφών και όχι σε ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία οι ομάδες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Να αναφέρω επίσης ότι η ΑΕΚ είναι η μόνη ίσως ομάδα που έχει στον επίσημο ιστότοπό της πλήρη αναφορά για τις μεταγραφές της, με ευχαριστήρια στους αθλητές που πρόσφεραν σε αυτήν. Αυτό αξίζει συγχαρητηρίων και χρήζει απόλυτης αντιγραφής και από άλλα σωματεία. Σχετικά με τον ΣΟ Αιγάλεω, ετοιμάζω κάτι αντίστοιχο για τις ομάδες της ΠΟ Α' Εθνικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aπλά είναι λάθος τα νούμερα (σε απόλυτους αριθμούς). Αν υπολογιστεί στα πάρε-δώσε ΚΑΙ η Παχάκη, έφυγαν 11 και ήλθαν 6. Ενώ στο site λέει, έφυγαν 14 και ήλθαν 6. Στην πραγματικότητα, επειδή η Παχάκη παρέμεινε στην ομάδα, είχαμε 10 αποχωρήσεις και 5 αφίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα ο Φυσιολάτρης προσπάθησε να βοηθήσει γειτονικά σωματεία με την παραχώρηση του βετεράνου Μαλλιαρού στο Σ.Ο. Κορυδαλλού, της Αλιόχινα στο Φοίβο και της Ματίνας Αγγελάκη στην Ελευσίνα. Ο Χωματίδης ο οποίος δεν είχε θέση στην ομάδα λόγω των τριων ανδρικών σκακιερών στην Α Εθνική (άλλο ένα κατόρθωμα της ΕΣΟ) μετεγγράφηκε στη Δράμα, από όπου έχει καταγωγή. Τώρα οι άλλες περιπτώσεις των οικογενειών Πραματευτάκη, Φράγκου και Βαλούρδου γεννούν πράγματι ερωτηματικά. Πάντως ίσως είναι παρακινδυνευμένο οι γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους από το Φυσιολάτρη που έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια τη μεγάλη δύναμή του στην ανάπτυξη και να τα πηγαίνουν σε σωματεία που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε τέλμα. Αν δούμε τις επιτυχίες του Φυσιολάτρη τα τελευταία χρόνια στα ατομικά και διασυλλογικά νεανικά πρωταθλήματα είναι πράγματι εκπληκτικές. Και τίποτε δε γίνεται τυχαία. Χρειάζεται πολλή και οργανωμένη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο ΦΟΝ Επικοινωνία Ηρακλείου το πρόβλημα είναι διοικητικό κατ' αρχήν. Το γεγονός ότι έφυγαν οι Κουτσίδης για ΑΣ Παπάγου και Κουρούσης για Χαλκίδα, ενώ απορρίφθηκαν άλλες 6 αιτήσεις μεταγραφής από την επιτροπή μεταγραφών της ΕΣΟ, δείχνει ότι το σωματείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και ίσως να μην κατορθώσει να ορθοποδήσει για πολύ. Eξάλλου πολλά παράπονα ακούστηκαν στα νεανικά Αττικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκ μέρους της επίσημης ΑΕΚ, ευχαριστούμε και για τα καλά σας λόγια, αλλά και για τη διόρθωση του κειμένου, μετά την παρέμβαση του "φίλου" ανωνύμου.

    Φ. Αρμπής
    Σκακιστικό τμήμα ΑΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Θανάσης Καραγιάννης ως παίκτης εγνωσμένης αξίας δεν ήταν δυνατό να παίζει στο Σ.Ο. Αιγάλεω δωρεάν, αν και αγαπάει πραγματικά την ομάδα της πόλης που κατοικεί μόνιμα. Οι αποδοχές του είναι φυσικά αντίστοιχες με αυτές του παρελθόντος και ανάλογες ενός παίκτη αυτού του επιπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Καλλιθέα δεν είναι στην Α' Εθνική ή δεν είναι στην Αττική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις απόλυτο δίκιο. Τόσο καιρό υπάρχει η ανάρτηση και κανείς δεν το πρόσεξε μέχρι σήμερα. Και ειδικά για ένα πολύ αγαπητό σωματείο με ανθρώπους που δίνουν πολλά, για να μη πω τα πάντα, στο άθλημα. Επανορθώνω αμέσως και ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή