skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής 2017

Είναι αρκετές ημέρες που έχουν τελειώσει τα Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής 2017 και ήρθε η στιγμή να καταγραφεί και η δική μου ταπεινή γνώμη και άποψη για τη φετινή διοργάνωση. Από τα λίγα που είδα λόγο της επίσκεψης που έκανα στο χώρο ένα απόγευμα κατά τη διάρκεια των αγώνων, και από γνώμες που άκουσα έβγαλα πολλά συμπεράσματα.

Τα Πρωταθλήματα πραγματοποιήθηκαν σε κτίρια του Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Beach Volley στη Καλλιθέα με τη συνεργασία, όπως ξαφνικά είδαμε στην προκήρυξη, του ΣΟ Καλλιθέας. Ας το παραβλέψουμε αυτό γιατί δεν έχει και μεγάλη σημασία. Καλό είναι να υπάρχει η συμμετοχή κάποιου σωματείου αρκεί αυτό το σωματείο να έχει κάποιο ρόλο και λόγο λίγο παραπάνω του διακοσμητικού.

Τα προβλήματα πολλά σε αυτά τα Πρωταθλήματα και αγωνιστικά, και οργανωτικά. Υπάρχει όμως στο όλο εγχείρημα ένα μεγάλο θετικό στοιχείο που, κατά τη γνώμη μου, δικαιολογεί τα περισσότερα προβλήματα και γίνονται σιωπηλά αποδεκτές κάποιες δυσκολίες. Αυτό το θετικό είναι η χρήση των Ολυμπιακών ακινήτων από την ΕΣΣΝΑ για αγωνιστική δραστηριότητα. Οι συγκεκριμένες αίθουσες είχαν να λειτουργήσουν από την Ολυμπιάδα και με την ευκαιρία των Πρωταθλημάτων μπήκαν πάλι σε λειτουργία και θέλω να πιστεύω όχι περιστασιακά. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να μπορέσει ο λαός να πάρει στα δικά του χέρια και για δική του χρήση αυτά που στην τελική ανάλυση έχει πληρώσει και ακόμα πληρώνει. Ας τα χαρούμε τουλάχιστον εμείς. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι σοφοί της Ένωσης, αλλά ήδη θα έπρεπε να είχαν κάνει επαφές για να πάρουν μόνιμα τη μία τουλάχιστον αίθουσα για γραφεία και αγωνιστική δραστηριότητα. Θα μπορούσαν εκεί να γίνονται όλοι οι τελικοί των πρωταθλημάτων που προβλέπουν τέτοια δραστηριότητα όπως το final 4 του Κυπέλλου Αττικής ή το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Γυναικών. Η ΕΣΣΝΑ θα μπορεί να έχει έναν χώρο και να αναθέτει σε ένα σωματείο που θα θέλει να συνδιοργανώσει και να έχει τη συνολική ευθύνη το αντίστοιχο τουρνουά. Έτσι τουλάχιστον τα κτίρια θα έχουν χρήση, πολύ σπουδαία για το άθλημά μας, και θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες ενώσεις ανά την Ελλάδα να διεκδικήσουν χώρους για αντίστοιχη δραστηριότητα. Μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι χώροι ανήκουν στον λαό και πρέπει να διεκδικηθούν για διάφορες χρήσεις.

Δεν μπορούμε φυσικά, παρά την ανοχή, να μην αναφέρουμε και τα προβλήματα που είχαμε σε αυτούς τους αγώνες ώστε μέχρι του χρόνου, που ελπίζουμε να επαναληφθεί η προσπάθεια, να έχουν βρεθεί λύσεις. Φυσικά τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν λυθεί πριν την έναρξη των αγώνων εάν κάποιος είχε την ευαισθησία να πάει στο χώρο των αγώνων κάποιες μέρες πριν και να καταγράψει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες ώστε να δώσει λύσεις. Αλλά σε τέτοιες ευαισθησίες μάλλον δεν μας έχουν συνηθίσει οι της Ένωσης. Φαντάζομαι πως είναι αλήθεια η πληροφορία πως η πρώτη επίσκεψη στο χώρο των αγώνων έγινε μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρώτου γύρου. Και εδώ μιλάμε για ένα κτίριο που ήταν κλειστό 13 χρόνια. Μάλλον από τύχη λειτούργησαν, όπως λειτούργησαν, τα κτίρια και έγιναν οι αγώνες.

Σε αυτό το σημείο, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων για να βγει αυτό το τουρνουά με πολύ προσωπική εργασία αλλά και ενδιαφέρον συγκεκριμένων ανθρώπων που έτρεχαν μέχρι την τελευταία στιγμή να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιαζόντουσαν. Και είναι πολύ συγκεκριμένοι αυτοί οι άνθρωποι. Βέβαια υπήρχαν και αυτοί που είχαν παρουσία στους αγώνες για άλλους ιδιοτελείς σκοπούς και όχι για να δίνουν λύσεις  αλλά αυτοί δεν αξίζουν την προσοχή μου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η μεγάλη ενόχληση που είχαν οι αθλητές από τους γονείς που ήταν κολλημένοι στα τζάμια, ως συνήθως, και μίλαγαν ακατάπαυστα και όλη αυτή η φασαρία πέρναγε στο χώρο των αγώνων. Επίσης μεγάλο πρόβλημα σε τέτοιου είδους αγώνες ήταν οι κοινές τουαλέτες αθλητών και συνοδών με αποτέλεσμα η ενόχληση να πολλαπλασιάζεται από τα μπες-βγες όλων για τις τουαλέτες.

Ο χώρος αναμονής των συνοδών ήταν απαράδεκτος από έλλειψη καθαριότητας, φωτισμού, τις πρώτες μέρες τουλάχιστον, και χώρου. Το πρόβλημα θα ήταν αξεπέραστο εάν ο καιρός δεν βοηθούσε, εκτός από μία μικρή παρένθεση. Οι καρέκλες που είχε προμηθευτεί η Ένωση για τους συνοδούς δεν ήταν πολλές σε σχέση με τις ανάγκες αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε και ιδιαίτερο πρόβλημα. Ειδικά μετά την πρώτη ώρα που τελείωναν οι μικρές κατηγορίες το όποιο πρόβλημα θέσης εξαφανιζόταν. 

Το κυλικείο ήταν το πρόβλημα που ενόχλησε περισσότερο τους συνοδούς και φάνηκε ιδιαίτερα όσο πέρναγε η ώρα σε κάθε γύρο που παρουσιαζόντουσαν οι ανάγκες για πρόχειρο φαγητό η καφέ. Υπήρχε βέβαια κυλικείο κοντά στην έξοδο, 400 μέτρα μακρυά, για αυτούς που δεν κουράζονταν να περπατήσουν.

Το παρκάρισμα των αυτοκινήτων ήταν άνετο, όπως και η πρόσβαση στο χώρο αλλά έπρεπε να περπατήσεις 500 μέτρα για να φτάσεις στο χώρο των αγώνων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί πολλοί το είδαν και σαν ευκαιρία για λίγο περίπατο με τα παιδιά τους. Κάποιοι βέβαια, που είχαν μέσον φαίνεται, έμπαιναν όπως έμαθα κάθε μέρα και πάρκαραν δίπλα στο χώρο των αγώνων. Και δεν ήταν της Οργανωτικής Επιτροπής, για να σας προλάβω.

Και δεν μιλάμε για διαδίκτυο, παράλληλες διοργανώσεις, μικροφωνική για να ακούγονται οι ανακοινώσεις, η οποία έλλειπε ακόμα και από τις απονομές και άλλες τέτοιες ελλείψεις. Θα ήταν υπερβολή να κάνουμε παράπονα γι αυτά.

Τέλος να κάνω μία μικρή αναφορά και στο αγωνιστικό μέρος. Λάθη πολλά που πρέπει να μην επαναληφθούν σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν τα λάθη αυτά και πιστεύω ότι ήταν μέσα στο γενικό κλίμα της προχειρότητας που έγιναν αυτά τα πρωταθλήματα. Σε καμία περίπτωση τα λάθη αυτά δεν έγιναν, φυσικά, επίτηδες αλλά ενόχλησαν κάποιους αθλητές αλλά και τους συνοδούς τους.

Εκεί που θέλω να σταθώ όμως και δεν έχει σχέση ούτε με το χώρο ούτε με την υπόλοιπη οργάνωση είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων που πίστεψαν για λίγο ότι έγιναν λοχαγοί ή διευθυντές σε εταιρεία και μάλιστα σε ανθρώπους που έχουν την ίδια αγάπη για το σκάκι. Πολλά άκουσα και είναι πλήρως διασταυρωμένα. Θα γίνουν αναφορές εάν και όταν χρειαστεί εν ευθέτω χρόνω. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.

Για επίλογο προτείνω η ΕΣΣΝΑ να δημιουργήσει μία επιτροπή από εθελοντές μηχανικούς, τεχνικούς και γενικά όσους ενδιαφέρονται να κάνουμε προτάσεις και παρεμβάσεις, μέσα σε επιτρεπτά όρια, στα κτίρια που έγιναν τα Νεανικά Πρωταθλήματα ώστε να λυθούν τα προβλήματα που είχαμε. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ένωση θα διεκδικήσει το χώρο για τις πάγιες ανάγκες της, αγωνιστικές και μη. Και σε αυτήν την διεκδίκηση θα μας έχει συμμάχους όπως και όλο τον σκακιστικό κόσμο. Ελπίζω να έχει και τη στήριξη της περιφέρειας που έδωσε τον χώρο για την πραγματοποίηση των Νεανικών 2017 και έχει θετική έκβαση μία τέτοια προσπάθεια.

Παρά τα προβλήματα λοιπόν, μπορούμε να πούμε μπράβο στην Ένωση για την χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για αγωνιστική δράση αρκεί αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια, να αποδοθεί ο χώρος στο σκάκι, να λυθούν τα προβλήματα και να επαναληφθεί η πραγματοποίηση των αγώνων στον ίδιο χώρο. Αλλιώς όλοι θα μείνουμε με την πίκρα των όχι και τόσο πετυχημένων Νεανικών 2017.

1 σχόλιο: