skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - Προτάσεις

Όπως έχω προαναγγείλει η σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθεί με προτάσεις για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας στο άθλημα που αγαπάμε.

Ο σκοπός της ανάρτησης είναι μόνο για να ανοίξει μία κουβέντα γύρω από την Α' Εθνική και επιτέλους να βρούμε μία φόρμουλα που θα κάνει το άθλημα καλύτερο. Να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση προς την ΕΣΟ μετά από διάλογο και επεξεργασία των οποιονδήποτε σκέψεων, και να δοθούν στην ομοσπονδία για υλοποίηση. Εάν καταλήξουμε όλα τα σωματεία ή οι ενώσεις σε μία κοινή πρόταση νομίζω ότι στην ομοσπονδία μένει μόνο η υποχρέωση για υλοποίηση αυτής της πρότασης. Το σίγουρο είναι και πιστεύω να το ενστερνίζονται όλοι, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς υλοποίησης της διοργάνωσης.

Σήμερα η διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι ένα πανηγύρι χωρίς ουσία, με μόνο σκοπό να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα για την ομοσπονδία. Χρήματα που δεν πρόκειται ποτέ, ούτε οι ομάδες να δουν, ούτε θα χρηματοδοτήσουν καμία άλλη διοργάνωση, ούτε κάποιος αθλητής ή ένωση θα έχει ανταποδοτικά οφέλη. Γιατί τα έσοδα της ΕΣΟ είναι απλά και μόνο έσοδα και δεν έχουν επιστροφή με καμία μορφή οφέλους, πίσω, σε αυτούς που στηρίζουν το άθλημα.

Οι προτάσεις που καταθέτω λοιπόν είναι για έναρξη ενός διαλόγου από ανθρώπους σαφώς με μεγαλύτερη πείρα και πιο ειδικούς από εμένα.

  • Αναδιάρθρωση Κατηγοριών
Οι κατηγορίες στο άθλημα πρέπει να επανασχεδιαστούν. Για παράδειγμα, δεν βλέπω την ουσία να υπάρχει ΠΟ Α' Εθνικής. Μπορεί να υπάρχει Α' Εθνική με συγκεκριμένο πλήθος ομάδων σε κάθε ένωση, και Β' Εθνική καθώς και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Η αναγκαιότητα της ΠΟ Α' Εθνικής είναι μηδενική, και δεν βλέπω τον ρόλο που εξυπηρετεί.

  • Σύνθεση Ομάδων
Στην σύνθεση των ομάδων της Α' Εθνικής, οι παίχτες θα είναι πάνω από 16 χρόνων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αναπτυξιακές σκακιέρες. Για τις συγκεκριμένες ηλικίες υπάρχουν ξεχωριστά πρωταθλήματα και μάλιστα πανελλήνιας εμβέλειας όπως το Μεικτό-Νεανικό που μπορούμε να δούμε τη δύναμη των ομάδων σε αυτές τις κατηγορίες. Το να παρακαλάμε τον κάθε γονιό να φέρει το 11χρονο στην ομάδα μας για να παίξει Α' Εθνική, μόνο ανάπτυξη δεν φέρνει. Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 8μελής με σκακιέρες 2 αντρικές, 2 γυναικείες, 2 γενικές κάτω των 20 και 2 γενικές κάτω των 18, με όριο τα 16 χρόνια. Εναλλακτικά με 10 σκακιέρες, αν και τις θεωρώ πολλές, μπορούμε να προσθέσουμε μία ακόμη αντρική και μία γυναικεία.

  • Περιφερειακά Πρωταθλήματα
Οι ομάδες της Α' Εθνικής θα παίζουν περιφερειακά πρωταθλήματα, ανά ένωση, από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, 7 ή 9 γύρων ανάλογα με το πλήθος των ομάδων. Οι αγώνες μπορούν να γίνονται τις κενές από άλλες διοργανώσεις Κυριακές ή σε συνεννόηση με τα σωματεία και κάποια Σάββατα. Αυτό το "άπλωμα" της αγωνιστικής δράσης σε δύο διαφορετικές χρονιές εξασφαλίζει ότι οι ομάδες δεν θα αναγκάζονται, και δεν θα μπορούν, να κάνουν ανούσιες μεταγραφές για 7 μόνο αγώνες, φέρνοντας παίχτες οι οποίοι δεν ξέρουν ούτε το σήμα της ομάδας που θα αγωνιστούν, και σε περιπτώσεις ξένων μεταγραφών, ούτε την γεωγραφική περιοχή που εδρεύει η ομάδα. Οι παίχτες αυτοί παίζουν χωρίς κανένα συναίσθημα, εκτοπίζοντας το έμψυχο υλικό της κάθε ομάδας που από μικρά παιδιά, έμαθαν να αγαπάνε και να παίζουν σκάκι για αυτήν, ανεξάρτητα αν είναι πρωταθλήτρια ή όχι. Αυτοί οι παίχτες στα 17 ή 18 πρέπει να τύχουν της αναγνώρισης και να παίξουν στην ανώτερη διοργάνωση του αθλήματος.

  • Πρόκριση και Υποβιβασμός
Η πρωταθλήτρια ομάδα τουλάχιστον, από κάθε ένωση, θα συμμετέχει στα τελικά του Ομαδικού Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής τον Ιούλιο και τουλάχιστον η τελευταία θα υποβιβάζεται στην Β΄Εθνική. Στην τελική φάση της Α' Εθνικής θα συμμετέχουν οι προκρινόμενες ομάδες από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, ίσως και πάνω από μία ομάδα ανά ένωση ανάλογα τον ανταγωνισμό, σε ένα σύνολο 16 ομάδων. Ίσως, εάν αυτό θεωρηθεί καλύτερο οι 3 πρώτοι της μιας χρονιάς, της τελικής φάσης, να έχουν απευθείας πρόκριση στην επόμενη διοργάνωση και από τα περιφερειακά πρωταθλήματα να προκρίνονται οι υπόλοιπες ομάδες. Έτσι η γεωγραφική αντιπροσώπευση ομάδων στην Α' Εθνική θα είναι κατανεμημένη όσο γίνεται καλύτερα.

  • Τελική Φάση Αγώνων
Στους αγώνες της τελικής φάσης μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα που υπάρχει και σε άλλα αθλήματα. Οι 16 ομάδες ανάλογα με τον μέσο όρο του ΕΛΟ θα ταξινομούνται σε τετράδες. Τα 4 καλύτερα ΕΛΟ 1 έως 4, θα είναι επικεφαλής σε 4 ομίλους και με κλήρωση οι ομάδες από τις επόμενες τρεις τετράδες 5 έως 8, 9 έως 12 και 13 έως 16, θα κατανέμονται από μία σε κάθε όμιλο, συμπληρώνοντας τους ομίλους με ομάδες από κάθε κατηγορία ΕΛΟ. Έτσι για παράδειγμα θα έχουμε τους ομίλους

================================
ΟΜΙΛΟΣ Α   :    1   -   7   -   10   -   16
================================
ΟΜΙΛΟΣ Β   :    2   -   6   -    9   -   13
================================
ΟΜΙΛΟΣ Γ   :    3   -   5   -   12   -   14
================================
ΟΜΙΛΟΣ Δ   :    4   -   8   -   11   -   15
================================

Σε κάθε όμιλο οι ομάδες θα παίζουν τους τρεις πρώτους αγώνες με σύστημα πουλ. Μετά τους τρεις αγώνες οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, σύνολο 8, θα σχηματίζουν έναν καινούργιο όμιλο, και θα παίζουν 7 αγώνες με σύστημα πουλ για τις θέσεις 1-8 και οι δύο τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου, σύνολο 8, θα σχηματίζουν έναν άλλο καινούργιο όμιλο, και θα παίζουν 7 αγώνες με σύστημα πουλ για τις θέσεις 9-16. Συνολικά η κάθε ομάδα θα παίζει 10 αγώνες και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα κάποιος παίχτης να κάνει ακόμα και νόρμα τίτλου.

Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε 12 ομάδες που θα προκριθούν από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, ομάδες που θα παίξουν 11 αγώνες πουλ για την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ελλάδος. Θεωρώ όμως ότι οι 12 ομάδες στην τελική φάση ίσως να είναι λίγες.

Όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση της Α' Εθνικής, θα παίζουν σκάκι χωρίς το άγχος του υποβιβασμού θα παραμένουν φυσικά στην κατηγορία ανεξαρτήτως τελικής θέσης, σαν πρωταθλήτριες της περιοχής τους, αφού η παραμονή ή ο υποβιβασμός έχει οριστικοποιηθεί από τα περιφερειακά πρωταθλήματα.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, και όποια άλλη πρόταση, μπορούν να υλοποιηθούν, εάν ξεφύγουμε από τη λογική να έχουμε στα ξενοδοχεία οπωσδήποτε 800 άτομα, ακόμα και εάν είναι 9χρονα που θα παίξουν στην Α' Εθνική μόνο για να πάρουμε το κόστος διαμονής. Όλοι εμείς ας σκεφτούμε το κέρδος των ομάδων μας, το καλό και την ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και των παιδιών μας και ας στείλουμε μήνυμα αλλαγής των διοργανώσεων από καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε γιορτή του αθλήματος.

3 σχόλια:

  1. Η δικιά μου πρόταση είναι η εξής:

    Α' Εθνική: Πρωτάθλημα πουλ με 12 ομάδες. Λαμβάνει μέρος σε ξενοδοχείο, όπως και τώρα, με την Ε.Σ.Ο. να παρέχει μερική, όχι ολοκληρωτική, επιδότηση για τα έξοδα του ξενοδοχείου. Δεν υπάρχουν παράβολα συμμετοχής. Διαρκεί 13 μέρες, 11 μέρες αγώνα και 2 ανάπαυσης. Η σύνθεση των ομάδων είναι 10μελής με ολες τις σκακιέρες ανοικτές για όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες. Οι 4 τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στην Β' Εθνική, όπου θα συμμετέχουν την επόμενη χρονιά.

    Β' Εθνική: Χωρίζεται σε Βόρειο και Νότιο πρωτάθλημα. Κάθε πρωτάθλημα λαμβάνει μέρος σε ξενοδοχείο, όπως και τώρα, με την Ε.Σ.Ο. να παρέχει μερική, όχι ολοκληρωτική, επιδότηση για τα έξοδα του ξενοδοχείου. Δεν υπάρχουν παράβολα συμμετοχής. Διαρκεί 13 μέρες, 11 μέρες αγώνα και 2 ανάπαυσης. Η σύνθεση των ομάδων είναι 10μελής με ολες τις σκακιέρες ανοικτές για όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες. Οι 2 πρώτες ομάδες προβιβάζονται στην Α' Εθνική όπου θα συμμετέχουν την επόμενη χρονιά, και οι 6 τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα, όπου θα συμμετέχουν την επόμενη χρονιά.

    Σε γενικές γραμμές, καλό θα είναι τα πρωταθλήματα της Β' Εθνικής να είναι πιο οικονομικά από αυτό της Α' Εθνικής.

    Α' Τοπική: ο τρόπος που διοργανώνονται θα καθορίζεται από την αντίστοιχη τοπική ομοσπονδία. Συνολικά, 12 ομάδες θα προβιβάζονται στην Β' Εθνική, όπου θα συμμετέχουν την επόμενη χρόνια.

    Σε περίπτωση που κάποια από τις δύο κατηγορίες της Β' Εθνικής καταλήξει με περισσότερες ή λιγότερες ομάδες λόγω του ότι υποβιβάστηκαν από την Α' Εθνική λιγότερες/περισσότερες ομάδες είτε από Βορρά, είτε από Νότο, αναπληρώνονται από ομάδες στο τοπικό πρωτάθλημα.

    Β' Τοπική και κάτω: διοργανώνονται όπως αποφασίζει η τοπική ένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Β' Εθνική δεν διοργανώνεται τώρα σε ξενοδοχείο. Πραγματοποιείται στις έδρες των ομάδων κάθε Κυριακή σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, συνήθως από Ιανουάριο έως Μάρτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή η σκέψη για μείωση των ομάδων της τελικής φάσης με περιφερειακά πρωταθλήματα. Βλέπω όμως ο Μακρόπουλος να κάνει τις ομάδες 40 και τις σκακιέρες 16. Γιατί να το κάνει αυτό? Μα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Γιατί άλλο? Τι? Τι σκεφτήκατε? Για περισσότερα έσοδα στην ΕΣΟ και ας πεθάνουν οι ομάδες? Μα που πήγε το μυαλό σας. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή