skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Παράβολα Διαιτητών FIDE

Από το skakistiko.com αντιγράφουμε την επιστολή του ΔΣ των σωματείων ΣΟΠ και ΣΜΑΟΚ σχετικά με το παράβολο ενεργών διαιτητών της FIDE. Η επιστολή αναφέρει

"Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIDE, στο συνέδριο στην Κρακοβία το 2011, επέβαλε, με εφαρμογή από 01-01-2013, την καταβολή παραβόλου από όσους διαιτητές επιθυμούν να θεωρούνται «ενεργοί». Τουρνουά που θα διαιτητεύονται από «μη ενεργούς διαιτητές» δεν θα αξιολογούνται από τη FIDE. To παράβολο κυμαίνεται από 20€ (για τους εθνικούς διαιτητές) έως 300€ (!!!) για την ανώτατη κατηγορία. Καταβάλλεται, κατ’ αρχήν, εφάπαξ («ισχύει ισοβίως»), αλλά για την επανενεργοποίηση ανενεργού διαιτητή, όπως και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις, απαιτείται εκ νέου καταβολή παραβόλου.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε από την ΚΕΔ στα ελληνικά σωματεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2012.

Ο ΣΟΠ και ο ΣΜΑΟΚ διαμαρτύρονται έντονα για την εν λόγω απόφαση επειδή, κατά την άποψή τους, πρόκειται για ένα ακόμη «χαράτσι» (που καταλήγει στο ταμείο της FIDE), εντείνοντας έτσι τη φυσιογνωμία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ως εμπορικού διαχειριστή της διεθνούς σκακιστικής δραστηριότητας. Πέρα από το ως άνω θέμα αρχής, το ύψος του παραβόλου δεν δικαιολογείται ούτε κατ’ ελάχιστον από το κόστος κατάρτισης του «Μητρώου Διαιτητών» και έκδοσης της «κάρτας διαιτητή». Είναι απολύτως βέβαιο ότι, για πολλούς διαιτητές σε μεγάλη σειρά φτωχών χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πλέον!), το ύψος του παραβόλου είναι απαγορευτικό, με προφανείς, πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες, συνέπειες.

Ο ΣΟΠ και ο ΣΜΑΟΚ εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της ΕΣΟ σχετικά με το εν λόγω παράβολο επειδή η Ελληνική Ομοσπονδία:
Αποδέχθηκε την απόφαση χωρίς ούτε να ενημερώσει εγκαίρως τα σωματεία και να ζητήσει τις απόψεις τους ούτε, έστω, να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη στάση της.
Εκ των πραγμάτων στερεί από τους διαιτητές το δικαίωμα το οποίο η ίδια έχει θεσπίσει μέσω των αρμόδιων οργάνων (ΚΕΔ, ΤΕΔ).
Με την άνευ όρων αποδοχή της απόφασης, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, σκακιστών και μη, αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα, η ΕΣΟ συντείνει στο να αποκτά όλο και περισσότερο εμπορικό/ανταποδοτικό χαρακτήρα η σκακιστική δραστηριότητα, της οποίας η στήριξη και όχι η εγκατάλειψη στους «νόμους της αγοράς» ή στα κελεύσματα του «ρεαλισμού» θα έπρεπε να αποτελεί μέριμνα του κράτους.

Για όλα τα παραπάνω, ο ΣΟΠ και ο ΣΜΑΟΚ καταθέτουν δημόσια τις θέσεις τους και καλούν όσα σωματεία ή ανεξάρτητους σκακιστές τις συμμερίζονται να συντονιστούν ώστε να διαμορφώσουν κοινή πρόταση προς την ΕΣΟ προκειμένου αυτή να τροποποιήσει τη στάση της.

                                                                                      Τα Δ.Σ. των ΣΟΠ και ΣΜΑΟΚ"

Επιτέλους υπάρχει αντίδραση και μπράβο στην πρωτοβουλία των σωματείων της Καισαριανής για την επιστολή αυτή. Σίγουρα σιγά-σιγά οι διοικήσεις του αθλήματος, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, αυτοπροσδιορίζονται σε εμπορικούς-οικονομικούς διαχειριστές όσων γίνονται στο σκάκι. Πρέπει να υπάρχει αντίδραση και να καθορίσουμε ή εάν το θέλετε διαφορετικά να επιβάλλουμε τη γνώμη μας στην ΕΣΟ για τη στάση που θα κρατήσει.

Πιστεύουμε, και έχει ακουστεί έντονα, ότι η ΕΣΟ δεν θα σταματήσει εδώ. Μετά τις μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις ετοιμάζονται να επιβάλλουν χαράτσι και για τους ενεργούς αθλητές. Και το μεγάλο ζήτημα είναι, που θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από αυτά τα παράβολα. Θα υπάρχει ανταποδοτικότητα προς τους χαρατσωμένους διαιτητές και αθλητές;

Γιατί όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, και το χαράτσι θα πληρώσουν οι διαιτητές και δεν πρόκειται να απασχοληθούν σε κάποια σοβαρή διοργάνωση. Τουλάχιστον οι διαιτητές της ΕΣΣΝΑ. Γιατί όλες οι Πανελλήνιες σοβαρές διοργανώσεις γίνονται στην επαρχία με τοπικούς δωρεάν διαιτητές. Βλέπε Ρίο πέρυσι και φέτος απ' ότι ακούγεται. Αλλά και στην επαρχία πόσοι διαιτητές απασχολούνται από τις δεκάδες που παράγουν τα σεμινάρια διαιτησίας;

Εξ' άλλου για τους λόγους αυτούς το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλά σεμινάρια στην επαρχία για διαιτητές Α' Εθνικής αλλά και FA. Για να έχουν δωρεάν και πολλούς διαιτητές να χρησιμοποιούν και να παίρνουν το διαιτητικό. χαράτσι. Μη μας κοροϊδεύουν. Λεφτά θέλουν να μαζέψουν και βρήκαν άλλη μια φορά να εκμεταλευτούν την αγάπη των μελών της σκακιστικής κοινότητας για το άθλημα.

Δεν πρέπει να τους περάσει. Ας ξεκινήσει ο διάλογος και ας φρενάρουμε τα σχέδια τους.

7 σχόλια:

  1. Πάλι ο "Ανώνυμος από τα δυτικά", δυτικότερος της Θατσερικής Δύσης, προσπαθεί να υποβάλει τις ιδέες της εξουσίας. Βάζει πού και πού δυό τραγουδάκια ... αντιστασιακά και αυτό είναι όλο.
    Και στο τέλος "σπρώχνει' με τον τρόπο του στην υποταγή και την πειθαρχία. Διαβάστε τον: " Ας ξεκινήσει ο διάλογος και ας φρενάρουμε τα σχέδια τους".
    Το θέμα για την εξουσία είναι να αρχίσεις να συζητάς μαζί της για τα ολοκληρωτικά της σχέδια. Θα σου χαρίσει τα μισά από αυτά που θέλει να σου επιβάλλει και θα σε πείσει ότι κάτι κέρδισες.Δικηγορίστικα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ μου φίλε ανώνυμε "επώνυμε", πότε-πότε αναρωτιέμαι κι εγώ. Μήπως ζητάω πολλά; Μήπως πρέπει να ξεκινήσω από τα βασικά και μετά να πάω σε φιλοσοφικές αναζητήσεις και αναλύσεις κοσμοθεωριών; Θα κάνω μια προσπάθεια βάζοντας ένα κουίζ. Η λύση λίγο πιο κάτω.

    Τι κοινό έχουν οι δύο φράσεις;

    Από το κείμενο των σωματείων
    "...ο ΣΟΠ και ο ΣΜΑΟΚ καταθέτουν δημόσια τις θέσεις τους και καλούν όσα σωματεία ή ανεξάρτητους σκακιστές τις συμμερίζονται να συντονιστούν ώστε να διαμορφώσουν κοινή πρόταση προς την ΕΣΟ προκειμένου αυτή να τροποποιήσει τη στάση της."

    Από το δικό μου σχόλιο
    "...Δεν πρέπει να τους περάσει. Ας ξεκινήσει ο διάλογος και ας φρενάρουμε τα σχέδια τους."
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΙΖ
    Έκπληξη. Έχουν το ίδιο νόημα. Και στις δύο φράσεις ζητάμε να συζητήσουμε ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ τα σωματεία, οι σκακιστές, οι διαιτητές, οι παράγοντες και όσοι αγαπούν το σκάκι και να βγάλουμε συμπεράσματα και αποφάσεις ΕΜΕΙΣ. Στην εξουσία απλά θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας για να τις εφαρμόσει. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΥΓ. Ωραίο το παιχνίδι που ξεκίνησες. Επιτέλους. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Αλλά θέλει καλύτερη προετοιμασία για να "ξεσκεπάσεις" τον "διπλό ρόλο μου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπλόγκερ, δεν πας να πάρεις γραμμή και δε σε γουστάρουνε τα φασιστάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ. Μου αρέσει πολύ όταν ανοίγει ένας τέτοιος διάλογος με στρωτό κατανοητό λόγο και επιχειρήματα. Δείχνει άλλωστε και την ποιότητα των συνομιλητών. Ας συνεχίσουμε έτσι και θα λύσουμε όλα τα προβλήματα του αθλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παραβολάρα όμως παραβολάρα στην Καισαριανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ SW Αν και δε γουστάρω να γράφω στο blog σου μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τον ανώνυμο που έγραψε στις 25 Απριλίου,είσαι μακριά νυχτωμένος εγώ δεν γράφω ανώνυμα συμφωνώ όμως απολύτως με αυτά που σου καταλογίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το παράβολο που επέβαλε τώρα η FIDE στους διαιτητές φταίει που το παράβολο συμμετοχής στα τουρνουά του Παγκρατίου είναι 30 ευρώ; Δε νομίζω, γιατί αυτό προυπήρχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή