skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ο Θάνατος Του Πολιτισμού


Με αυτή την παράγραφο ξεκινάει το άρθρο του συντάκτη Θάνου Πασχάλη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" του Σαββάτου 27 Απριλίου 2013. Τα 252 ΝΠΙΔ, μαζί με το άρθρο, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ την πρώτη σελίδα και εδώ τη δεύτερη σελίδα. Όπως θα διαπιστώσετε στην θέση 36 υπάρχει η γνωστή μας Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ).

Στο άρθρο αυτό αναφέρει ο συντάκτης ότι έχει ήδη ζητηθεί, και το κυριότερο έχει παραληφθεί, μέσω των διοικήσεών τους τα πλήρη στοιχεία τους, ώστε να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης από επιτροπή, φυσικά, εμπειρογνωμόνων, τι άλλο άλλωστε, για να αποφασίσει η επιτροπή αυτή εάν θα συγχωνευτούν, εάν θα κλείσουν (καταργηθούν) ή εάν θα παραμείνουν. Τα στοιχεία που έχουν στείλει αυτοί οι οργανισμοί, άρα και η ΕΣΟ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μάλλον Διοικητικής Διάλυσης θα το έλεγα, έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά στοιχεία, το έργο που κάνουν, τη κρατική χρηματοδότηση, τα χρέη τους, τους εργαζόμενους, αλλά και τον τρόπο ίδρυσης τους, δηλαδή αποφάσεις υπουργών, προεδρικά διατάγματα και όλα τα συναφή.

Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι πόσο καιρό ξέρει η Διοίκηση της ΕΣΟ για τη διαδικασία αυτή και εάν έχει ενημερώσει όλους όσους τους ενδιαφέρει το σκάκι για να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια της ομοσπονδίας στον διαβλεπόμενο κίνδυνο. Εκτός και εάν θεωρεί η ΕΣΟ ότι έχει τα μέσα και τα σίγουρα επιχειρήματα για να μην αγγίξουν την ομοσπονδία ή στη χειρότερη περίπτωση έχουν ήδη προαποφασιστεί κάποιες εξελίξεις που θα πρέπει σίγουρα να μάθουμε.

Εάν ρίξετε μια ματιά στη λίστα, θα δείτε ότι το όλο πρόβλημα στην Ελλάδα το δημιουργεί ο πολιτισμός αφού, 56 οργανισμοί εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ άλλοι 150 εποπτεύονται από διάφορους Δήμους της χώρας και είναι είτε ΔΗΠΕΘΕ, είτε Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού, είτε Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς είναι σχεδόν όλες οι ομοσπονδίες ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο πολιτισμός των Δήμων μέσα από τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ωδεία, μουσικά εργαστήρια, απασχόληση όλων των ηλικιών σε διάφορα δημοτικά προγράμματα αλλά και οργανισμοί κοινωφελείς που παίζουν σημαντικό ρόλο και έργο στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης στη λίστα υπάρχουν και 30 περίπου οργανισμοί ανάπτυξης και προστασίας Εθνικών Δρυμών ανά την επικράτεια που μπαίνουν και αυτοί στο στόχαστρο των σωτήρων της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και της "αριστερής" ΔΗΜΑΡ.

Πιστεύετε ακόμα πως προσπαθούν να μας σώσουν ή να μας διαλύσουν; Κλείνοντας αυτούς τους οργανισμούς καταστρέφουν τον πολιτισμό σε πολλά μέρη της χώρας. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι αυτούς. Θέλουν έναν λαό υπόδουλο στα σχέδιά τους. Δεν θέλουν τον πολιτισμό και την ποιότητα στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Δεν θέλουν πλατιές μάζες παιδιών να ασχολούνται με τον πολιτισμό, το θέατρο, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την ποίηση, τις τέχνες. Όλες αυτές οι ασχολίες είναι καταστροφή για τα σχέδια τους γιατί διευρύνουν το πνεύμα, αναπτύσσουν την πρωτοβουλία στα νέα παιδιά, την κρίση και την κριτική σκέψη απέναντι στα γεγονότα. Και αυτό θα είναι η καρμανιόλα στο τέλος που θα βάλουν το κεφάλι τους.

Επειδή τα γραπτά μένουν, προβλέπω να δημιουργούνται με πρωτοβουλία φιλεύσπλαχνων εύπορων πολιτών, ιδιωτικές ομοσπονδίες ερασιτεχνικών αθλημάτων, που θα χαρατσώνουν τα μέλη τους για να υπάρχουν. Γιατί κύριοι να πληρώνει το κράτος για να παίζουν τα παιδιά μας σκάκι; Πληρώστε εσείς σαν γονείς τη συντήρηση της ομοσπονδίας σας, εάν σας έχει μείνει κάτι από την κυβερνητική αφαίμαξη των οικονομικών σας αποθεμάτων.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι. Το ανέχεστε ή θα γίνουμε όλοι μια γροθιά, ανεξάρτητα από μικροδιαφωνίες, για να τους συντρίψουμε;

2 σχόλια:

  1. Όλοι μαζί - κι ο Αρχηγός να ζει, πούχει το μαγαζί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις δυτικές χώρες όλοι οι σκακιστές πληρώνουν τη συνεισφορά τους στην Ομοσπονδία τους; Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή