skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

GM Στράτος Γρίβας

Στον GM Στράτο Γρίβα κάνει αφιέρωμα σήμερα η εφημερίδα Real News, σελίδα 47, με τίτλο "Κάνει ματ στους Τούρκους", με αφορμή την αναφορά του κορυφαίου Έλληνα σκακιστή στον ιστότοπο www.ellines.com, Η εφημερίδα αναφέρει ότι:

"Ο Ευστράτιος Γρίβας θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκακιστές παγκοσμίως και είναι σίγουρα ο κορυφαίος Έλληνας. Προπονεί την εθνική ομάδα της Τουρκίας και δεν κρύβει πως θα ήθελε να κάνει το ίδιο στη χώρα μας, όμως μέχρι στιγμής δεν του έχει γίνει ποτέ πρόταση. Το καλοκαίρι, στην Ολυμπιάδα Σκακιού στην Κωνσταντινούπολη, βραβεύθηκε ως ο καλύτερος προπονητής εφήβων παγκοσμίως για το 2011, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί και μία κίνηση-έναρξη από σκάκι, γνωστή ως Grivas Sicilian!"

Συνεχίζοντας το άρθρο ο συντάκτης του, κάνει ερωτήσεις στον Έλληνα GM.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το σκάκι;
Ήμουν περίπου 13 ετών, όταν τυχαία έπεσα πάνω σε έναν σκακιστικό σύλλογο της Καλλιθέας, της περιοχής όπου έμενα. Μου κίνησε το ενδιαφέρον. Από τότε δεν βγήκα από τον χώρο, καθώς μπόρεσα να ασχοληθώ με αυτό το οποίο τελικά ήθελα στη ζωή μου.

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στο σκάκι;
Απροσδιόριστο... Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σε τραβάει σε κάτι. Στην αρχή απλά σου αρέσει, στη συνέχεια το γνωρίζεις καλύτερα και τελικά "κολλάς" και μένεις. Νομίζω ότι όσοι ασχολήθηκαν με κάτι παθιασμένα στη ζωή τους πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση και να είναι αντικειμενικοί. Ωστόσο, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "όταν αγωνίζεσαι για κάτι που θέλεις πολύ, δεν σκέφτεσαι, απλά παλεύεις"

Υπάρχει και μία βαριάντα ανοίγματος που έχει πάρει το όνομά σας.
Ήταν μάλλον θέμα τύχης για το πως προέκυψε, αν και πίσω από την τύχη υπάρχει πάντα και μία πρόβλεψη. Κάποια στιγμή αποφάσισα να θέσω στο ρεπερτόριο ανοιγμάτων που χρησιμοποιούσα μια συγκεκριμένη σειρά κινήσεων. Ήμουν ο πρώτος που ασχολήθηκε τόσο συστηματικά μαζί της και την ανέπτυξε σε θεωρητικό επίπεδο σε παγκόσμια βάση. Έτσι, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να δοθεί το όνομά μου ώστε να μπορεί κάπως να χαρακτηριστεί. Από εκεί και πέρα και αφού έχω παίξει αναρίθμητες παρτίδες με αυτή τη σειρά κινήσεων, έμεινε ως Grivas Sicilian.

Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων σκακιστών;
Το επίπεδο της Ελλάδας είναι πολύ καλό. Έχουμε φτιάξει μια πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία μάλιστα το 2003 είχε βγει τέταρτη στην Ευρώπη. Όλη αυτή η γενιά, που ήρθε μετά τη δική μου, αποδείχθηκε εξαιρετικά ικανή. Κατάφερε να ανεβάσει την εθνική μας ομάδα ακόμα πιο ψηλά. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην εικοσάδα στον κόσμο, έχει καλό επίπεδο στον παγκόσμιο χώρο, όμως υπάρχουν προβλήματα στη βάση. Δηλαδή δεν έχουμε παρά πολύ καλή ανάπτυξη και αυτό δυσκολεύει στο να έχουμε άξιους αντικαταστάτες των καλών μας παιχτών. Πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Εκτιμάτε ότι η πολιτεία δεν στηρίζει τους Έλληνες σκακιστές;
Δεν πιστεύω ότι οποιοδήποτε άθλημα, είτε πνευματικό, είτε σωματικό, αναπτύσσεται τόσο πολύ μέσα από την πολιτεία. Η πολιτεία είναι απρόσωπη. Μεγάλο ρόλο παίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι υποσχέσεις της πολιτείας ξέρω ότι δεν υλοποιούνται. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που έθεσα ως βάση ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή ομάδα ήταν να βάλουμε το σκάκι στα σχολεία. Έτσι, σήμερα υπάρχουν στην Τουρκία ένα εκατομμύριο μαθητές που ασχολούνται με το σκάκι. Από αυτή τη δεξαμενή αντλούμε τα ταλέντα για την εθνική ομάδα νέων εφήβων και έπειτα των αντρών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι αυτή η βάση είναι πολύ μικρή. Θα λέγαμε ότι θα χρειαζόμασταν 150.000 παιδιά που θα απασχολούνται με το σκάκι στα σχολεία, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε τέτοια νούμερα... Είναι ζήτημα να συμμετέχουν σε αντίστοιχα πρωταθλήματα 5.000-6.000 μαθητές.

Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει;
Νομίζω πως το μόνο που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλά μία απόφαση του υπουργείου. Δεν χρειάζεται ούτε χρηματοδότηση ούτε τίποτα, απλά μια απόφαση για προαιρετική ένταξη του σκακιού στο σχολείο. Κάτι τέτοιο θα έλυνε όλα τα προβλήματα - και δεν αναφέρομαι μόνο στο σκάκι αλλά σε όλα τα αθλήματα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία δεν σας πρότεινε να αναλάβετε θέση προπονητή;
Όχι. Είναι κάτι που θα το ήθελα. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Αν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε ότι ο Έλληνας στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνο στο εξωτερικό μπορεί να πετύχει κάτι. Στην ίδια του τη χώρα είναι πολύ δύσκολο.

Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;
Είναι η γενέτειρά μου, εδώ που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου, η χώρα που λατρεύω."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου