skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Πρωτάθλημα Α' Εθνικής

Ξεκίνησε και το Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας, αυτή τη στιγμή παίζεται ο τρίτος γύρος, και τα προβλήματα απ' ότι φαίνεται παραμένουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. 

Δεν έχω να πω πολλά. Αλλά ότι έγινε στα Πανελλήνια Νεανικά φαίνεται ότι ξεχάστηκε γρήγορα. Απ' ότι φαίνεται ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι τους και δεν εννοώ το σκάκι.

Μεγαλύτερο πρόβλημα, λοιπόν, είναι ο προβληματικός κλιματισμός στο χώρο των αγώνων που κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ο χώρος στενός, όπως είχαμε προβλέψει, για να κυκλοφορήσουν οι θεατές αλλά και οι αθλητές όταν χρειάζεται να σηκωθούν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ψάχνουν όλοι να βρουν το σκορ των αγώνων στα ειδικά καρτελάκια αλλά αυτά είναι στριμωγμένα, όπως άλλωστε και οι διαιτητές, σε μικρά τραπεζάκια στις γωνίες., 

Το φαγητό έχει μία μικρή βελτίωση, αλλά η φασαρία με τη πισίνα παραμένει. Όσο για τα δωμάτια δεν μπορούσαν να γίνουν και πολλά πράγματα αλλά η καθαριότητα έχει βελτιωθεί αισθητά.

Ένα είναι το συμπέρασμα και μία είναι η ουσία. Ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που γίνονται οι διοργανώσεις με αυτή την μορφή και αυτό το καθεστώς άγριας εκμετάλευσης των οικογενειών. Τελεία και παύλα.

Αυτά τα λίγα και περιμένω τα δικά σας σχόλια και την εμπειρία σας από την διοργάνωση

32 σχόλια:

  1. Τι έγινε ρε παιδιά... Άρχισαν τις ισοπαλίες Καβάλα και Φυσιολάτρης; Να το παίξουμε στο στοίχημα το ματς η θα μας βρει κανένα ξαφνικό; Αλλά ξέχασα. Ο τελευταίος γύρος είναι ο αγαπημένος τους. Τώρα είναι λίγο νωρίς για αστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ισοπαλία έκαναν δύο φίλοι και συνεργάτες μεταξύ τους, γιατί τόση καφρίλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με την ανάρτηση, αποδεκτή όλη η κριτική (δεν είμαι εκεί για να έχω άποψη, αλλά φαντάζομαι ότι η περιγραφή είναι γενικά ακριβής), αλλά τι ακριβώς σημαίνει το σχόλιο ότι οι υπεύθυνοι "ξέχασαν τι έγινε στα Νεανικά"? Τι θα μπορούσαν δηλαδή να κάνουν για το μέγεθος της αίθουσας? Ή τον κλιματισμό? Το ότι η αίθουσα μπορεί να είναι κάπως προβληματική είναι ένα θέμα, αλλά, αυτή τη στιγμή, τι άλλο δηλαδή θα μπορούσαν να κάνουν οι αρμόδιοι?
    Η προφανής σύσταση θα ήταν να ελέγχονται καλύτερα οι αίθουσες όταν επιλέγονται τα ξενοδοχεία. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι μια διοργάνωση έχει πολλές παραμέτρους, κυρίως οικονομικές, οπότε κανείς αναγκάζεται να συμβιβαστεί μερικώς σε κάποια πράγματα, ώστε να εξασφαλίσει κάποια άλλα...
    Συμφωνώ φυσικά ότι το μέγεθος των διοργανώσεων, στην παρούσα τους μορφή, δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά στις αίθουσες αγώνων.
    Με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι το σύνολο των εσόδων της ΕΣΟ από τη διοργάνωση αυτή (και τα Νεανικά) θα καταλήξει στα ταμεία των ομάδων που συμμετέχουν, είτε με τη μορφή οδοιπορικών (σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό) ή ως επιδότηση για τη συμμετοχή (περίπου 300 ευρώ σε κάθε ομάδα, και 500 ευρώ επιπλέον σε κάθε ομάδα που θα τερματίσει στις θέσεις 1-10). Εγώ φυσικά διαφωνώ συνολικά με τη μορφή που έχει η Α' Εθνική (και, κατ' επέκταση, με το όλο σύστημα και όλες τις αποφάσεις αυτές), αλλά καλό θα ήταν να γίνει κατανοητό σε όλους ότι τα χρήματα δεν πάνε να αράξουν στο ταμείο της ΕΣΟ ή στην τσέπη κανενός επιτήδειου, αλλά στα σωματεία.
    Και επίσης, η όποια καλοπροαίρετη κριτική για τις διοργανώσεις αυτές είναι φυσικά απαραίτητη, αλλά σχόλια του τύπου "να βγάζει η ΕΣΟ λεφτά" είναι μάλλον κακεντρεχή. Αρκεί να αναλογιστούμε όλοι ΠΟΥ πηγαίνουν τα λεφτά της ΕΣΟ: μισθοί υπαλλήλων και προπονητών (ομοσπονδιακών και περιφερειακών, όπου υπάρχουν), επιχορήγηση Ενώσεων, μέλη Εθνικών Ομάδων, λειτουργικά έξοδα (αρκετά περιορισμένα), αξιολόγηση αγώνων. Όχι στις τσέπες κάποιων...
    Ειδικά για τα Νεανικά, είναι εντελώς άδικο να γράφεται ότι η ΕΣΟ εκμεταλλεύεται τους "πελάτες". Στην πραγματικότητα, τα λεφτά που πληρώνει ο κόσμος πηγαίνουν στη φιλοξενία των προκριμένων. Όσοι λοιπόν γκρινιάζουν ότι η ΕΣΟ τους παίρνει τα λεφτά, να γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν ταϊζουν την ΕΣΟ, αλλά συνεισφέρουν στη δωρεάν φιλοξενία αθλητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπητέ middlewave,μη προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικιολόγητα, αφού ξέρεις καλύτερα από μένα πως λειτουργεί το σύστημα.
    η ΕΣΟ για τα νεανικά ζητούσε από το ξενοδοχείο (ή τον όποιο διοργανωτή) 15.000-25.000 συν 8.000 οργανωτικά έξοδα, επί πλέον από τις φιλοξενίες των προκριμένων.
    Επομένως τα χρήματα των γονέων δεν πάνε στις φιλοξενίες αλλά στη καλύτερη περίπτωση στο ταμείο της ΕΣΟ.
    θα μπορούσε να μην απαιτεί αυτά τα 23-33.000 και να έβαζε μια χαμηλότερη τιμή ανά άτομο για συνοδούς και μη προκριμένους.

    Γιατί με αυτή τη ρύθμιση οι γονείς πληρώνουν πολλά και δεν έχουν τις αντίστοιχες παροχές, διότι το ξενοδοχείο για να ανταπεξέλθει (με τις ευλογίες της ΕΣΟ φυσικά) κατεβάζει το κόστος και τη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, φαγητού, κλπ

    ανώνυμος 4:56

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι λέτε ρε παιδιά εδώ μιλάμε για συνθήκες και εγκαταστάσεις απαράδεκτες. Δεν είναι μόνο ο αγωνιστικός χώρος χάλια αλλά στο σύνολό του το ξενοδοχείο. Σκισμένες κουρτίνες, σπασμένα πλακάκια, μαύρο χάλι. Ούτε ξενοδοχείο Δ' κατηγορίας να ήταν. Και επιπλέον τιμές απαράδεκτα ακριβές. Τα πάντα είναι ακριβά. Αν μη τι άλλο αυτό είναι έλλειψη σεβασμού στον σκακιστικό κόσμο. Νερό πίνεις μόνο αν το πληρώσεις 70 λεπτά ή αν κάτσεις στο μπαρ και πάρεις απαράδεκτο καφέ στα 4 ευρώ. Το μενού στο εστιατόριο είναι απλώς αποδεκτό. Και πληρώνουμε 50 ευρώ το άτομο την βραδιά; Ούτε 20 ευρώ δεν έπρεπε να πληρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί μήπως λειτουργεί το internet?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως εμείς στο Τζάκι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι,καλό service,φαγητό ικανοποιητικό,δωρεάν και γρήγορο Wi-Fi, ησυχία,λεωφορείο για το χώρο αγώνων δίπλα στη θάλασσα,καλή παρέα και πληρώνουμε και λιγότερα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος (2:35)
    Καταρχάς, τα νούμερά σου είναι λάθος. Για παράδειγμα, τα οργανωτικά έξοδα ανέρχονται σε ποσό τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό που αναφέρεις (δεν είναι του παρόντος να κάνω ανάλυση εδώ). Και η χορηγία της ΕΣΟ είναι αρκετά μικρότερη.
    Δεύτερον, ο αριθμός των free φιλοξενιών (συν τα χρήματα για τα οργανωτικά έξοδα) εξαρτάται άμεσα από την τιμή που προσφέρει το ξενοδοχείο στους υπόλοιπους. Αν η τιμή κατέβαινε πχ 5 ευρώ, ανάλογα θα μειώνονταν οι δωρεάν φιλοξενίες και η χορηγία.
    Τρίτον, η ΕΣΟ θα μοιράσει συνολικά 35.000 ευρώ στις ομάδες που συμμετέχουν στην Α' Εθνική, υπό μορφή οδοιπορικών και επιδότησης συμμετοχής (κάλυψη μικρού μέρους των εξόδων). Αυτό το ποσό υπερβαίνει κατά πάρα πολύ τα όποια έσοδά της από τη διοργάνωση.
    Όλα αυτά δεν έχουν βέβαια να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών, που αναφέρει ο επόμενος Ανώνυμος. Συμφωνώ ότι οι τιμές θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες, συμφωνώ ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα με το ξενοδοχείο, συμφωνώ ότι ίδιες τιμές θα αντιστοιχούσαν σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με ποιοτικότερες εγκαταστάσεις (Κρήτη, Χαλκιδική).
    Νομίζω ότι η ΕΣΟ θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ότι ο κόσμος που συμμετέχει στις διοργανώσεις αυτές το κάνει εν μέρει και για να κάνει διακοπές, και να προκρίνει το σκέλος αυτό. Και να σταματήσει να αγνοεί εντελώς το αγωνιστικό κομμάτι - τόσοι και τόσοι γονείς μου είπαν στο Ρίο ότι ευχαρίστως θα πλήρωναν άλλη μια διανυκτέρευση για να γίνουν 9 γύροι... Επιπλέον, θα μπορούσε η ΕΣΟ να μεταφέρει τις διοργανώσεις σε άλλη εποχή του χρόνου, πχ τα Νεανικά τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα, την Α' Εθνική αρχές Σεπτεμβρίου - και τότε οι τιμές θα ήταν σαφώς χαμηλότερες! Άλλη λύση για την μείωση των τιμών είναι η μείωση των απαιτήσεων, δηλαδή η μείωση του αριθμού των προκριμένων.
    Γενικά νομίζω ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο σύστημα. Αν δεν είσαι ελαστικός και έχεις ένα συγκεκριμένο σύστημα, και απαιτείς από τα ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία να προσαρμοστούν σε αυτό, θα έχεις πάντα τέτοια προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι πόσο θα μειωθούν οι τιμές, αλλά η μείωση αυτή να περάσει στις οικογένειες ή στις ομάδες.Όταν την οποιαδήποτε μείωση την καρπώνεται η ομοσπονδία τότε για ποιες μειώσεις μιλάμε; Στην ανάρτηση της Κυριακής 20 Μαίου έκανα κάποιες σκέψεις προτάσεις για τις διοργανώσεις που σαφώς χρειάζονται επεξεργασία και συμπλήρωμα. Ένα από τα βασικά στοιχεία, ήταν τα Νεανικά Πρωταθλήματα να γίνονται μόνο με προκρινόμενους οι οποίοι να τριπλασιαστούν ή να διπλασιαστούν. Να κάνουμε Νεανικά Πρωταθλήματα με 260-280 παιδιά που όλα θα είναι με προκρίσεις. Σε κανένα σοβαρό άθλημα δεν καταστρατηγείται έτσι η έννοια των προκρίσεων.

    Πάντως για να μειωθούν τα έξοδα η ΕΣΟ έχει μειώσει ταυτόχρονα την ποιότητα των ίδιων των πρωταθλημάτων. Παράδειγμα οι διαιτητές. Πληθώρα διαιτητών Γ' κατηγορίας σε Πρωτάθλημα Α' Εθνικής τη στιγμή που πριν δύο χρόνια στο Περιστέρι εάν διαιτητής δεν ήτανε τουλάχιστον Α'κατηγορίας δεν τολμούσε να κάνει αίτηση. Πολλά περιστατικά που δεν βγαίνουν παραέξω αλλά ακούγονται τα παράπονα. Διαιτητές δεν ξέρουν να φτιάξουν ένα ρολόι. Και όταν λέμε να φτιάξουν ένα ρολόι, εννοούμε ότι το μόνο που ξέρουν είναι να το ανοίγουν και να το κλείνουν. Χάλασε ρολόι και έτρεχαν στον επικεφαλής διαιτητή πανικόβλητοι να τους το φτιάξει. Υπάρχουν διαιτητές στις ηλεκτρονικές σκακιέρες που δεν ξέρουν γιατί οι σκακιέρες είναι ξύλινες και πιστεύουν ότι είναι για ομορφιά. Καθόταν παίχτης και εξηγούσε σε διαιτητή γιατί πρέπει να βάλει τους βασιλιάδες στο κέντρο της ηλεκτρονικής σκακιέρας για να δει το αποτέλεσμα ο διαχειριστής και να περαστεί στο live. Η απάντηση του διαιτητή ήταν, τι δουλειά έχει το διαδίκτυο με την σκακιέρα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Και εάν όλες αυτές οι μειώσεις πέρναγαν σε οικογένειες και ομάδες θα έλεγα ότι τουλάχιστον ότι πληρώνεις έχεις όπως λέει ο λαός μας. Εδώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε 1 ευρώ μείωση στα κοστολόγια των ξενοδοχείων όπως φαίνονται σε αυτούς που τα πληρώνουν. Οι παρεχόμενες όμως υπηρεσίες, αγωνιστικές και ξενοδοχειακές, είναι όλο και χειρότερες. Μήπως ένα εμπάργκο σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις θα ήταν η λύση; Γιατί αυτό που έγραψα στην ανάρτηση ότι τα προβλήματα ξεχάστηκαν, δεν εννοούσα τους υπεύθυνους αλλά τους συνοδούς οι οποίοι πλήρωσαν κανονικά, μουρμούρισαν λίγο, και όλα ξεχάστηκαν. Και του χρόνου πάλι τα ίδια. Με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα αυτό εννοώ λέγοντας να μειωθούν οι τιμές! Μείωση προκριμμένων = μείωση τιμών για τους υπολοίπους. Τι διαφορετικό λέμε?
    Και μια ερώτηση! Όταν λες "μόνο με 260-280 προκριμμένους", εννοείς προφανώς πως ΟΛΟΙ θα πληρώνουν τη διαμονή τους, σωστα? Γιατί αλλιώς, ποιός θα την πληρώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ middlewave

    Λέμε τα τελείως αντίθετα. Οι 260-280 προκριμένοι θα είναι όλοι ΜΕ ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ. Γιατί όπως σου εξηγώ πιο πάνω σε ποιο άθλημα υπάρχει αυτό; Σε οποιοδήποτε τελικό τουρνουά δεν υπάρχει η έννοια του πληρώνω και συμμετέχω ανεξάρτητα από το αθλητικό επίπεδο που βρίσκομαι. Μόνο σε εμάς μαζεύονται 200 κορόιδα με τους συνοδούς τους για να ταϊζουν τους υπόλοιπους και μαζί και την ΕΣΟ. Διάβασε τις προτάσεις μου στην ανάρτηση στις 20 Μαϊου.

    Αλήθεια τι γίνεται με τα οδοιπορικά των ομάδων; Θα ξεσπάσει πόλεμος εάν δεν έχει ήδη ξεσπάσει, πριν τον 6ο γύρο με αυτό το θέμα. Ποιος κοροϊδεύει ποιον θα το μάθουμε σίγουρα. Υπεύθυνος για το θέμα υπάρχει γιατί τα ξενοδοχεία τον ψάχνουν. Τέτοια αξιοπιστία η ΕΣΟ έχει να δει χρόνια. Όλοι την εμπιστεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία. αργήσαμε να καταίβουμε για φαγητό (τρόπος του λέγειν αργήσαμε) ώρα 15:10 και είχαν τελειώσει οι σαλάτες. Ρωτήσαμε και απλά μας είπαν ότι τελείωσαν και δεν θα βγάλουν άλλες. 50 ευρώ την ημέρα; 50 κλοτσιές έπρεπε να πάρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @sw
    Κάτσε, γιατί θα με τρελάνεις!
    260-280 φιλοξενούμενοι προκριμένοι, ως εδώ ΟΚ. Ποιός θα πληρώσει το ξενοδοχείο αυτών? Μιλάμε για σχεδόν 1500 διανυκτερεύσεις! Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, για ένα κόστος 45.000 ευρώ, μόνο για τη φιλοξενία των αθλητών. Αν θεωρήσουμε, εντελώς υποθετικά και μη ρεαλιστικά, ότι το ξενοδοχείο προσφέρει δωρεάν τη φιλοξενία του προσωπικού και καλύπτει και ένα μέρος των οργανωτικών εξόδων, μιλάμε για ένα ελάχιστο κόστος 50.000 ευρώ για τη διοργάνωση αυτή, με μηδέν έσοδα...
    Προτείνεις δηλαδή η ΕΣΟ να πληρώνει κάθε χρόνο 50 χιλιάρικα (από μηδέν, σήμερα) για τα Νεανικά? Και που θα τα βρει?
    Επίσης, που ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ 260-280 και 350 που είναι σήμερα?
    Και κάτι ακόμη, γιατί μερικές φορές γράφουμε κουβέντες στον αέρα και μερικοί τις παίρνουν τοις μετρητοίς! Θα σε παρακαλούσα να ονομάσεις ΕΝΑ ατομικό άθλημα, εδώ στην Ελλάδα, όπου φιλοξενούνται δωρεάν αθλητές σε τελικές διοργανώσεις. Εγώ έχω παίξει σε πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα στο τέννις, έχω συγγενείς που παίζουν σε αντίστοιχες διοργανώσεις στο τζούντο, στην επιτραπέζια αντισφαίριση και στο στίβο, και σε διαβεβαιώ ότι πάντα πληρώνουν όλοι, εκτός αν φιλοξενούνται σε (άθλιες) εστίες στον τόπο των αγώνων. Απλά εκεί συμμετέχουν στα τελικά ΜΟΝΟ οι προκριμένοι, ασφαλώς πληρώνοντας όλοι αυτοί το σύνολο των εξόδων τους.
    Συνεπώς, να αντιστρέψω την ερώτηση! Δεχόμενοι τους επιπλέον αθλητές (και συνοδούς), στο σκάκι πετυχαίνουμε τη φιλοξενία σχεδόν 170 αθλητών δωρεάν - σε ποιό άθλημα υπάρχει αυτό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αποφάσεις απ' ότι φαίνεται δεν ισχύουν για όλους. Υπάρχει διαιτητής από την Αθήνα που διαιτητεύει παρά την απόφαση της ΕΣΟ να υπάρχουν μόνο Πατρινοί διαιτητές; Το κύκλωμα δουλεύει καλά και μας δουλεύει μπροστά στα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η απόφαση της ΕΣΟ ήταν να μην επιβαρυνθεί η ΕΣΟ με έξοδα φιλοξενίας των διαιτητών, όχι να είναι Πατρινοί στην καταγωγή. Κάτι που ισχύει και για τον συγκεκριμένο (το κόστος διαμονής του καλύπτεται από τον ίδιο ή το σωματείο του, δεν ξέρω και δεν με απασχολεί, πάντως όχι από την ΕΣΟ). Ας μην προτρέχουμε, και ας μην καταδικάζουμε άκριτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...και ας μη μας τυφλώνουν οι προσωπικές μας κόντρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ενα ζουμ στην διοργάνωση: 1. Αθλιος χώρος αγώνων με αφόρητη ζεστη χαμηλοταβανο πληκτικός χώρος με το βεστιάριο ακριβώς δίπλα και με πολύ θόρυβο εως την τελευταία ημερα των αγώνων. 2. αθλια δωματια 3.κακή συμπεριφορα του προσωπικου 4.Πανακριβα τα μπαρ. 5.στα δωματια χρεωσαν το νερό 2 ευρω για οσων το καταναλωσαν χωρις να ξερουν τις συνεπειες 6.Φαγητό απαραδεκτο κυριως ζυμαρικα. 7. οποιος προλαβαινε ετρωγε γιατί οτι τελειωνε δεν το αντικαθιστούσαν στον μπουφε 8.Ιντερνετ στα δωματια ανυπαρκτο. Διαιτητες ανεπαρκής και αδιαφοροι. ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μήπως ο παραπάνω ανώνυμος είναι από τους "δυσαρεστημένους" και αυτούς που έσκασαν από την κακία τους όταν έγινε γνωστός ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων; Και εγώ στους αγώνες ήμουν και άκουσα καλά λόγια (βλ πχ Θεοδωρίδης στην τελετή λήξης) χωρίς να λέω ότι προβλήματα δεν υπήρχαν.

    1.Ζέστη υπήρχε στον χώρο των αγώνων, αλλά όχι αφόρητη. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη. Ο θόρυβος από την πισίνα εξαφανίστηκε και υπήρχε μόνο αυτός από τη φασαρία των ίδιων των παιχτών που με το που έβγαιναν ένα μέτρο έξω από την αίθουσα των αγώνων ξεχνούσαν ότι υπήρχαν τραπέζια που έπαιζαν λίγο πιο δίπλα. Βεστιάριο ξέρετε τι σημαίνει; Θα μας τρελάνετε; Και μιλάτε για μια πόρτα που ήταν κλειδωμένη και απλά είχε μια ταμπελίτσα που έγραφε "Βεστιάριο" και δεν άνοιξε ποτέ; Έλεος πια!

    2. Τα δωμάτια δεν ήταν σούπερ, αλλά ήταν ΟΚ. Καλύτερα δωμάτια υπήρχαν δηλ στην Ερμιόνη ή σε εκείνο το ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας; Όχι, σαφώς χειρότερα.

    3. Δεν διαπίστωσα προσωπικά κάτι τέτοιο. Αλλά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτούμε να μας φέρονται καλά ακόμα και όταν εμείς φερόμαστε σαν να μην πω...

    4. Ναι, θα μπορούσαν να ήταν κάπως φτηνότερα. Όχι όμως ότι οι τιμές σε σχέση με τα μπαρ στο Ρίο πιο δίπλα ήταν ακριβότερες.

    5. Γελάμε εδώ τώρα; Αν πάρεις και κάτι από το μίνι μπαρ θα πεις ότι "σόρρυ, δεν ήξερα τις συνέπειες";

    6. Γούστα είναι αυτά. Αλλά δεν θα διαφωνήσω εδώ στην ουσία. Το φαγητό θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν καλύτερο.

    7. Αυτό συμβαίνει παντού καλώς ή κακώς.

    8. Ναι, συμφωνώ και εδώ. Η δικαιολογία ήταν ότι ίντερνετ υπήρχε και μάλιστα δωρεάν (δεν το βρίσκεις παντού αυτό) αλλά η ζήτηση και ο κόσμος που το χρησιμοποιούσε πάρα πολύς. Διαιτητές ανεπαρκής; Δεν θυμάμαι πολλές διοργανώσεις στις οποίες να μην είχε συμβεί το παραμικρό λάθος από διαιτητές αίθουσας! Το παραμικρό όμως! Και μιλάμε για τους περισσότερους να ήταν ΓΚ και με εμπειρία μόνο από τοπικές διοργανώσεις. Όσο για την αδιαφορία πάλι δεν μπορώ να την δεχτώ γιατί δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Καλό θα ήταν όταν λέμε κάτι να παρέχουμε και τα ανάλογα επιχειρήματα, αλλιώς φαίνονται γελοία τα λεγόμενά μας και κανείς δεν μπορεί να μας πάρει στα σοβαρά.

    Το δικό μου συμπέρασμα για την διοργάνωση ήταν ότι αν και δεν ήταν η πιο επιτυχημένη διοργάνωση Α Εθνικής που έχει γίνει, δεν ήταν όμως και από τις χειρότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμε του προηγούμενου σχολίου. Δεν κατάλαβες. Για τα Πανελλήνια Νεανικά και την Α' Εθνική στο Ριο μιλάμε. Εσύ σε ποιά διοργάνωση αναφέρεσαι; Γιατί ήταν πράγματι η χειρότερη, είτε το θέλεις είτε όχι, της τελευταίας 10ετίας. Μόνο ξύλο δεν έπεσε. Βρες μου άλλη διοργάνωση που να έχουν παράπονα όλοι σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς μίας διαμονής. Κρεβάτια, καθαριότητα, φασαρία (να θυμήσω ότι δύο γάμοι τελείωσαν 4 το πρωί με τη μουσική τέρμα και δεν κοιμήθηκε το μισο ξενοδοχείο με πρωινό γύρο μάλιστα τη Κυριακή), διαδίκτυο πουθενά (ούτε για τις live παρτίδες που χάνονταν συνέχεια), φαγητό απαράδεκτο σε ποικιλία και ποσότητα, δωμάτια, κλιματισμός, μέχρι το ρεύμα έπεσε για περίπου μία ώρα χωρίς να υπάρχει γεννήτρια (συγνώμη, υπήρχε γεννήτρια μόνο για το καζίνο, το μόνο που δούλευε), διαιτησία απαραδεκτη (δεν ήξεραν ούτε να δηλώσουν το αποτέλεσμα στις ηλεκτρονικές σκακιέρες). Στο μόνο που διαφωνώ ήταν η συμπεριφορά του προσωπικού που ήταν πολύ καλή και κράτησε λίγο τον κόσμο. Αλλιώς θα υπήρχαν και χειροδικίες. Εάν εσύ είσαι Πατρινός και σε βόλεψε όλο αυτό μπράβο και πολύ καλά έγινε σε μια περιοχή που είχε να γίνει πολλά χρόνια. Εσύ προφανώς έμενες σπίτι σου. Αλλά μη μας βγάλεις και τρελούς να μας λες ότι περάσαμε καλά και δεν το καταλάβαμε. Οι περισσότεροι λέγανε να τελειώσει να σηκωθούνε να φύγουμε.

    Όσο για το διαιτητή/ες από την Αθήνα, η ανακοίνωση της ΤΕΔ έλεγε

    "Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους διαιτητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πανελλήνια νεανικά και την Α Εθνική ότι με απόφαση της ΕΣΟ και για εξοικονόμηση χρημάτων από τις φιλοξενίες και τα οδοιπορικά θα χρησιμοποιηθούν διαιτητές της Πάτρας"

    Ξέρω ότι θα κάνεις πάλι το άσπρο-μαύρο αλλά δεν λέει πουθενά διαιτητές που θα πληρώσουν μόνοι το δωμάτιο. Λέει διαιτητές από την Πάτρα. Τώρα δικαιολόγησε ότι θέλεις. Οτι λάθος κατάλαβαν οι υπόλοιποι, ότι δεν ήξεραν και ότι άλλο θες. Εσύ που ξέρεις καλύτερα απο διορισμούς διαιτητών ήταν άλλοι οι διαιτητές που είχαν οριστεί και άλλοι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν; Και εάν ναι, είναι αυτό ενάντια στους κανονισμούς που αναφέρουν ρητά ότι εάν κάποιος διαιτητής δεν οριστεί από την ΚΕΔ δεν μπορεί να διαιτητεύσει ούτε σε αγώνες του σωματείου του εντός έδρας; Δες τον διορισμό των διαιτητών και βγάλε συμπέρασμα.

    Και κάτι τελευταίο. Η εφαρμογή των κανονισμών είναι θέμα προσωπικής κόντρας ή προσωπικής φιλίας; Δεν είμαι ο ανώνυμος που έγραψε για τον διαιτητή αλλά συμφωνώ μαζί του χωρίς να είμαι σίγουρος για ποιόν μιλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δείτε κι αυτό παρακαλώ , προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα
    http://www.achaiachannel.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29881:2012-07-05-17-23-11&catid=55:politics&Itemid=191

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ανακοίνωση της ΚΕΔ (http://www.chessfed.net/ked/) ανέφερε ποιοι θα ήταν διαιτητές και από ποιες ενώσεις. Στα σχόλια σχετικής ανάρτησης στο skakistiko γράφτηκε ότι ο κύριος όγκος θα ήταν από την Πάτρα αλλά θα υπήρχαν και από άλλες ενώσεις αρκεί να μην ζητούσαν οδοιπορικά και διαμονή/διατροφή.

    Σχετικά με την διαιτησία (και επειδή υπήρξε παράπονο και στην ανάρτηση για τα Νεανικά) έγινε κάτι χοντρό; Γιατί αν είναι μόνο το αν ήξεραν να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική σκακιέρα, μικρό το κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετικά με την κριτική που κάνετε παραπάνω για τη διοργάνωση, Νεανικά , Κύπελλο και Α΄ Εθνική σκάκι 2012, έχω να παρατηρήσω:
    α. Ο χαρακτηρισμός ''χειρότερη της τελευταίας 10ετίας΄΄ μου φαίνεται τουλάχιστον υπερβολικός. εγώ που την έζησα από κοντά και από μέσα ( βοηθητικές εργασίες στα Νεανικά και Κύπελλο, πιο ενεργή συμμετοχή στην Α' Εθνική ) μπορώ να δηλώσω ότι με ικανοποίησε αρκετά. Αρκετά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αναφέρεστε με επιμονή στα της διαμονής, μάλλον επειδή έχετε κάποια πρότυπα ή κάποια άλλα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης, από άλλες διοργανώσεις στο παρελθόν, πιθανολογώ. Το δέχομαι . Άλλωστε εγώ, δε φιλοξενήθηκα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, άκουσα , έμαθα και διαπίστωσα ο ίδιος, ότι όλα πήγαν πολύ καλά, σχετικά με τη διαμονή. Το ξενοδοχείο των αγώνων είναι 4 αστέρων πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα και οφείλει να παρέχει τα ανάλογα της κατηγορίας του. Αν δε το πράττει, υπάρχουν και σχετικές υπηρεσίες που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε τελική ανάλυση.
    β. Αναφέρετε επίσης :''Βρες μου άλλη διοργάνωση που να έχουν παράπονα όλοι σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς μίας διαμονής΄΄ . Θα σας απαντούσα ότι σε όλες!! Στις αντίστοιχες διοργανώσεις πάντα διαβάζω τα ίδια σχόλια και παράπονα! Τελικά δεν υπάρχει ούτε μια διοργάνωση που να πήγε καλά? Ή μήπως πάντα θα υπάρχουν και οι δυσαρεστημένοι, που ο καθένας για τους δικούς του λόγους γκρινιάζει και αξιολογεί όπως κρίνει?
    γ. Διαιτησία ήταν άψογη. Τα παιδιά που συμμετείχαν δικαιούνται τίτλο ανώτερης κατηγορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πριν καταθέσω και εγώ τη τελική μου άποψη για τις διοργανώσεις, θα ήθελα να πώ στον φίλο παραπάνω (2:26) που συμμετείχε και δούλεψε σ' αυτές, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που συμμετείχαν και προσέφεραν, αφιλοκερδώς κατά κανόνα, στις διοργανώσεις.
    Επειδή ξέρω, από προσωπική πείρα, τι δουλειά χρειάζεται και τι τρέξιμο για να προετοιμαστεί και να ξεκινήσει μια διοργάνωση, οι βολές, τα σχόλια και τα παράπονα δεν απευθύνονται σε αυτούς. Αυτοί είμαι βέβαιος ότι έκαναν ότι μπορούσαν, κινούμενοι όμως σε ένα πλαίσιο που το καθόρισαν άλλοι προς τους οποίους απευθύνονται τα παράπονα και τα σχόλια.

    Βέβαια αυτοί οι άλλοι, όπως σαφώς φαίνεται στη ανακοίνωση της ΕΣΟ για τη συνεδρίαση της 30/6, βλέποντας μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα δεν "είδαν", δεν "άκουσαν", δεν "κατάλαβαν" τίποτα! Αντίθετα αλληλοσυγχαίρονται και αλληλοβραβεύονται για την επιτυχία τους, και αποφάσισαν και του χρόνου να γίνουν οι διοργανώσεις στον ίδιο χώρο, αλλά και οι υπόλοιπες φετινές.

    Δεν υπάρχει στην ανακοίνωση ούτε έστω μια τυπική αναφορά ότι θα προσπαθήσουν την επόμενη φορά να λύσουν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν φέτος.

    Μετά λοιπόν την επιστροφή των "αυτοπτών μαρτύρων" της οικογένειας στο σπίτι από το τόπο του εγκλήματος, έχω να πω τα εξής:
    Το μπάχαλο της πρώτης μέρας ήταν ανεπίτρεπτο, κυρίως για αυτούς που ερχόντουσαν από τη Κρήτη και τα άλλα νησιά. Το πιο δίκαιο και για να υπάρχει ισότιμη μεταχείρηση θα έπρεπε και οι προκριμένοι της Κρήτης (νεανικά) να έχουν μια επί πλέον διανυκτέρευση όπως είχαν αυτοί της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας.
    Το φαγητό ήταν πολύ μέτριο και λίγο, κυρίως την εβδομάδα των νεανικών. Μετά μάλλον το συνηθήσανε!
    Αντίθετα η καθαριότητα στα δωμάτια και στους υπόλοιπους χώρους του πόρτο ρίο ήταν πολύ καλή. Οπως σωστή και επαγγελματική ήταν η συμπεριφορά του προσωπικού.
    Η αίθουσα των αγώνων μικρή για τόσους συμμετέχοντες και αποπνικτική λόγω του χαμηλού ύψους και του προβληματικού κλιματισμού.
    Δεν μπορεί σ' ενα ξενοδοχείο να γίνονται γαμήλια γλέντια μέχρι τα ξημερώματα, είναι απαράδεκτο και όχι μόνο για σκακιστική διοργάνωση, αλλά και για οποιονδήποτε ένοικο του ξενοδοχείου.
    Οπως άλλωστε και οι μουσικές της πισίνας από τους "μερακλωμένους πελάτες".
    Λεπτομέρεια ίσως, αλλά γιατί η έκπτωση στα μπαρ για τους σκακιστικούς πελάτες κρατήθηκε "μυστική";
    Το ίντερνετ προβληματικό, όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αΛλά και για τους διοργανωτές. Ο anemich σε κάποιο σχόλιο έγραψε ότι κάνανε μετάδοση των live παρτίδων μια μέρα με κινητό.

    Ολα αυτά οιπόν οι κύριοι της ΕΣΟ αποφάσισαν να τα επαναλάβουν και του χρόνου, ...με τις υγείες μας !

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ 456

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παρακολουθώ μέρες τα παράπονα αλλά και την απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να βγάλουν τη διοργάνωση τουλάχιστον όχι τη χειρότερη. Πως όμως επιβραβεύετε τη διαιτησία όταν όσοι ξέρουν έλεγαν ότι εάν την βγάλουμε καθαρή φέτος με τους διαιτητές τότε θα είναι θαύμα; Έχετε γνώσεις διαιτησίας και το λέτε αυτό περί ανώτερης κατηγορίας; Η νομίζετε ότι διαιτησία στην Α' Εθνική είναι μόνο να γράφω το αποτέλεσμα και τελείωσα; Φυσικά τα παιδιά έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν σύμφωνα με την κατηγορία τους. Η επιλογή της ΚΕΔ είναι αυτή που πρέπει να στιγματιστεί. Όσο για τη διοργάνωση, σας παραπέμπω στις (απαράδεκτες) δηλώσεις του Χάμερ. Το ξενοδοχείο και εν γένει όλη η διοργάνωση είναι αρνητική διαφήμιση για το σκάκι. Η ΕΣΟ βέβαια θέλει να κάνει πάλι τη διοργάνωση του χρόνου στο ίδιο ξενοδοχείο. Φαίνεται άρεσε σε πολλούς το καζ...!!! συγνώμη, το ξενοδοχείο ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι περισσότεροι διαιτητές που ήταν στα Νεανικά και την Ά Εθνική έχουν αρκετές εμπειρίες από τοπικά πρωταθλήματα και μαζικές τοπικές διοργανώσεις (για παράδειγμα στο σχολικό πρωτάθλημα της περιοχής τα τελευταία χρόνια παίζουν σταθερά περισσότερα από 300 παιδιά), καθώς επίσης και ο καθένας έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 2 σεμινάρια από τα 4-5 που έχουν γίνει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια (βάζω και αυτό που έγινε στα πλαίσια του διεθνές τουρνουά του Κατακόλου πριν από κάποια χρόνια). Δεν μπορώ να κατανοήσω προς τι ο φόβος και οι υπόνοιες ότι οι διαιτητές "θα είναι άσχετοι" ή "θα είναι θαύμα αν την βγάλουμε καθαρή" κτλ. Είναι γνωστό ότι οι τοπικοί διαιτητές δεν είναι "μέσα στα κυκλώματα" έτσι ώστε να διαιτητεύουν σε μεγάλα τουρνουά και διοργανώσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ότι αυτό το κάνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι και αν δεν διαιτητεύσουν αυτοί οι ίδιοι τότε "αν την βγάλουμε καθαρή θα είναι θαύμα"! Και το επιχείρημα του Ανώνυμου παραπάνω δεν το κατάλαβα για να πω την αλήθεια. Επειδή υπήρχε μια "βρώμα" πριν τα τουρνουά ότι η διαιτησία θα είναι χάλια από αυτούς που δεν ήξεραν (ή ήταν δυσαρεστημένοι που δεν θα έκαναν τσάμπα διακοπές στο Ρίο) σημαίνει πως δεν πρέπει να επιβραβευτεί η διαιτησία που τα πήγε άψογα;

    Αν θέλετε να λέμε την αλήθεια χωρίς να κρυβόμαστε, στα Νεανικά και στην Α' Εθνική τα προβληματικά περιστατικά ήταν ελάχιστα, μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και σε κανένα από αυτά (ή μόνο σε ένα, ανάλογα πως θα το δει κανείς) δεν φέρει ευθύνη διαιτητής αίθουσας. Συνολικά στην Α' Εθνική παίχτηκαν πάνω από 1000 παρτίδες και αρκετά περισσότερες στα Νεανικά, άρα νομίζω πως μπορούμε να πούμε πως 4 ή 5 περιστατικά σε 2500 παρτίδες είναι τεράστια επιτυχία. Κάνω λάθος;

    Το ότι το ξενοδοχείο είχε προβλήματα είναι γεγονός και δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Επίσης η οργάνωση γενικότερα είχε προβλήματα τα οποία ευτυχώς δεν φάνηκαν πολύ λόγω του ότι κάποιοι άνθρωποι έτρεξαν περισσότερο. Αν θα γίνει η ίδια διοργάνωση και του χρόνου στο Πόρτο Ρίο (κάτι τέτοιο δεν το έχω ακούσει προσωπικά και πραγματικά αδυνατώ να πιστέψω πως και από τώρα κάποιοι το θεωρούν σίγουρο!) να είστε σίγουροι πως αν θα είναι τα ίδια άτομα που θα τρέξουν την διοργάνωση βασιζόμενοι στην τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε φέτος δεν θα αφήσουν να υπάρξουν ξανά τέτοια προβλήματα όπως φέτος. Να θυμίσω πως η όλη διοργάνωση "στήθηκε" σε λίγες μόνο εβδομάδες και από άτομα με περιορισμένη εμπειρία σε τέτοιου είδους διοργανώσεις και ευτυχώς που υπήρχαν άνθρωποι με τεράστια πείρα και νεύρα (Λογοθέτης, Πρεβενιός, Μιχαηλίδης, Γρίβας, Μήτρου, Κυθαρίδης κτλ) που μας βοήθησαν όλους να καταλάβουμε τι σημαίνει διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς. Φυσικά και δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω την ταλαιπωρία που υπέστησαν κάποιοι και τα κακώς κείμενα της διοργάνωσης, απλώς αναφέρω τα γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επανέρχομαι στο ζουμ:
    1. Διαιτητές δεν ήξεραν να ρυθμίσουν τα ρολόγια, χάλασαν ρολόγια στην παρτίδα και έτρεχαν στους βοηθούς επικεφαλή διαιτητή.
    2. Ο θόρυβος από την πισίνα, το βεστιάριο (ειδικά εδώ στον προτελευταίο αγώνα)
    3. Ο χώρος ανεπαρκείς στενός.
    4. Το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων είχε δωμάτια με σκισμένες κουρτίνες, σπασμένα πλακάκια.
    5.Το ιντερνέτ δεν λειτουργούσε.
    6.Το φαγητό μέτριας ποιότητας και όταν τελείωναν κυρίως οι σαλάτες μετά τις 14:30 δεν έβγαζαν νέες.
    7.Το ξενοδοχείο έκλεβε την έκπτωση 10% όπου μπορούσε κυρίως στα παιδιά που ντρεπόντουσαν) προς τους σκακιστές στα μπαρ και όπου σέρβιραν.
    8. Η πισίνα δεν καθαρίστηκε καθόλου επί μια εβδομάδα αλλά τα βράδια έριχναν τόνους χλώριο.
    Θεωρώ ότι από όλες τις διοργανώσεις υπήρχαν πολλά προβλήματα που άλλα λύθηκαν, άλλα δεν μπορούσαν να λυθούν (πως να μεγαλώσεις την αίθουσα). Όταν καλούμε από την ΕΣΟ να πληρώσω 50 ευρώ ανά άτομο την ημέρα έπρεπε η ΕΣΟ να έχει φροντίσει για τις παροχές ανάλογα τις τιμής.
    Εγώ ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση κάνω στην διοίκηση της ΕΣΟ.
    Εγώ δεν κάνω κόντρα για την πόλη που επιλέχθηκε για τα πανελλήνια.
    Ξέρω μόνο ότι ξόδεψα 900 ευρώ για να λάβει μέρος το παιδί μου στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής που του ζήτησε η ομάδα του και ότι ούτε στο αγωνιστικό πλαίσιο ούτε στο πλαίσιο διαμονής έμεινα όχι ευχαριστημένος αλλά πολύ δυσαρεστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι στο πλαίσιο της (υπερβολικής νομίζω κάποιες φορές) κριτικής προς την διοργάνωση των Νεανικών και της Α Εθνικής στοχοποιούνται άδικα και οι τοπικοί διαιτητές.

    Εμπειρία μπορεί να μην υπήρχε σε ανάλογες διοργανώσεις αλλά η συλλογιστική του Αμετανόητου με καλύπτει και εμένα. Επιπλέον έγινε και ενημερωτική συνάντηση μια εβδομάδα πριν τους αγώνες για καλύτερη εξοικείωση με τον εξοπλισμό και τις δύσκολες περιπτώσεις των κανονισμών

    Απλά να αναφέρω ότι οι οι περισσότεροι διαιτητές για 10 συνεχόμενες ημέρες χωρίς την άνεση της διαμονής στο ξενοδοχείο δουλεύοντας το πρωί στις δουλείες τους και με ελάχιστη αμοιβή προσπάθησαν να προσφέρουν το καλύτερο. Ακόμα και η μεταφορά από και προς τους αγώνες γινόταν με ομαδική μετακίνηση για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα.

    Στην κατηγορία ότι υπήρχε πρόβλημα με την ρύθμιση των ρολογιών θα απαντήσω ότι όταν πάντα μπορεί να υπάρξουν 2-3 πιο δύσκολες περιπτώσεις που όντως να δημιουργηθεί καθυστέρηση. Βέβαια δεν είδα να αναφέρεται πουθενά πόσες φορές ρυθμίστηκαν τα ρολόγια σωστά ακόμα και σε συναντήσεις πολύ κρίσιμες.

    Ενδεικτικά αναφέρω. Υπήρχαν ρολόγια τα οποία δεν κράταγαν το πρόγραμμα στην μνήμη σωστά και όταν κάτι δεν πήγε καλά πάνω στην παρτίδα χρειάστηκε να αλλαχθούν. Σημειώνω το να αλλαχθούν και συνήθως στην αρχή της παρτίδας. Μου φαίνεται λογική η καθυστέρηση σε περίπτωση αλλαγής αν και κανονικά τέτοια ρολόγια δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σε τέτοια διοργάνωση

    Αν τυχόν συμβεί κάτι με το ρολόι στην 39 κίνηση του μαύρου μόλις ρυθμίζεται ξανά δίνει την μισή ώρα και στους δύο παίχτες. Πάλι χρειάζεται ειδική ρύθμιση με αφαίρεση χρόνου και κινήσεων. Μετά το πρώτο συμβάν όμως έχεις την εμπειρία να το αντιμετωπίσεις

    Επαναλαμβάνω ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ρολόγια ρυθμίζονταν γρήγορα και αποτελεσματικά

    Σε κάθε περίπτωση ακόμα και η καλύτερη θεωρητική προετοιμασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρακτική εμπειρία. Το ευχάριστο είναι ότι 20 διαιτητές απέκτησαν παραστάσεις που λόγω του συστήματος επιλογής των διαιτητών σε μεγάλες διοργανώσεις ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσουν

    Θέλω να τονίσω ότι ως προς θέμα κανονισμών δεν υπήρξε κανένα σοβαρό περιστατικό και δεν θυμάμαι να δημιουργήθηκε ένταση από απόφαση ή την συμπεριφορά του διαιτητή αίθουσας σε καμία αναμέτρηση.

    Ως προς τα άλλα θέματα καταλαβαίνω απόλυτα τα παράπονα απλά μερικές παρατηρήσεις.

    Το πραγματικό μεγάλο πρόβλημα ήταν ο κλιματισμός της αίθουσας. Συμφωνώ ότι ή αίθουσα δεν ήταν αρκετά μεγάλη αλλά αν ήταν σωστά κλιματιζόμενη πολύ μεγάλο μέρος του εκνευρισμού θα είχα αποφευχθεί.

    Θόρυβος από την μουσική υπήρχε αλλά όχι σε σημείο να είναι ενοχλητικός. Βέβαια αν έχεις ένταση πάνω στην σκακιέρα η κάθε ενόχληση ακόμα και μικρή γίνεται πολύ σημαντική.

    Το θέμα με το Internet για ξενοδοχείο τέτοιου επιπέδου δεν έπρεπε να υπάρχει.

    Για το φαγητό η ποικιλία θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχε σοβαρό θέμα με την ποιότητα.(Αυτό δεν δικαιολογεί βέβαια την αδυναμία στο θέμα)

    Για την έκπτωση του 10%. Το ξενοδοχείο έχει δυο pool bar. To μπαρ της μικρής πισίνας το λειτουργεί ιδιώτης που έχει νοικιάσει τον χώρο. Υπήρχε άτυπη συμφωνία λόγω γνωριμίας για παροχή έκπτωσης στους σκακιστές. (Μια προσπάθεια ήταν να έχετε καλύτερες τιμές οι φιλοξενούμενοι έστω και στο ένα μπαρ). Δεν υπήρχε κεντρική συμφωνία με το ξενοδοχείο.

    Τέτοια συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ. Πολύ καλά κάνετε και αναφέρετε τις χτυπητές αδυναμίες της διοργάνωσης δεδομένου και του πολύ σημαντικού ποσού που χρειάστηκε να ξοδέψετε. Απλά το πνεύμα της ισοπεδωτικής κριτικής περισσότερο κακό κάνει παρά καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Ametanoitos και λοιπους ανωνυμους υπερασπιστες της (επιεικως κατω του μετριου) διοργανωσης:

    Επικροτειτε η οχι την αποφαση του ΔΣ της ΕΣΟ να γινουν και του χρονου στο Ριο οι διοργανωσεις των Νεανικων και της Α' Εθνικης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά μακριά από εμένα ο ρόλος του «Ανώνυμου» υπερασπιστή της ΕΣΟ

      Απλά νομίζω ότι η κριτική σας σε μερικά θέματα και ειδικά στους διαιτητές είναι άδικη και έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράζουμε την αντίθετη γνώμη μας.

      Ως προς το ερώτημά σας;

      Ας κάνει η ΕΣΟ όπου θέλει τους αγώνες.

      Το πρόβλημα είναι που θα γίνουν οι αγώνες ή αν οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες;

      Το θέμα είναι οι αδυναμίες που επισημάνθηκαν να μην ξαναεμφανισθούν ούτε στο Ρίο, ούτε στην Ερέτρια, ούτε στην Χαλκιδική ούτε οπουδήποτε αλλού.

      Το ερώτημα είναι αν μπορεί η ΕΣΟ να εξασφαλίσει τις συνθήκες που αρμόζουν για μια τέτοια διοργάνωση και να τις προσφέρει σε όλους όσους ξοδεύουν τα χρήματα τους σε μια τέτοια περίοδο κρίσης.

      Βέβαια από μια τέτοια απόφαση της επανάληψης της ανάληψης της διοργάνωσης από την ΕΣΟ σε οποιοδήποτε μέρος πλήττεται άμεσα και όλο το κύκλωμα που έχει σχέση με την διοργάνωση μεγάλων σκακιστικών εκδηλώσεων.

      Φοβάμαι ότι τις αδυναμίες της φετινής διοργάνωσης θα χρησιμοποιηθούν για να εμφανισθεί πάλι ο διοργανωτής σωτήρας που με το αζημίωτο θα πρέπει να τρέξει την διοργάνωση

      Διαγραφή
  29. Διάβασα με μεγάλη προσοχή όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις και θέλω καταρχήν να εστιαστώ σε αυτά που αφορούν την διαιτησία:
    ______________________________________________________________
    sw3 Ιουλίου 2012 5:05 μ.μ.
    Διαιτητές δεν ξέρουν να φτιάξουν ένα ρολόι. Και όταν λέμε να φτιάξουν ένα ρολόι, εννοούμε ότι το μόνο που ξέρουν είναι να το ανοίγουν και να το κλείνουν. Χάλασε ρολόι και έτρεχαν στον επικεφαλής διαιτητή πανικόβλητοι να τους το φτιάξει. Υπάρχουν διαιτητές στις ηλεκτρονικές σκακιέρες που δεν ξέρουν γιατί οι σκακιέρες είναι ξύλινες και πιστεύουν ότι είναι για ομορφιά. Καθόταν παίχτης και εξηγούσε σε διαιτητή γιατί πρέπει να βάλει τους βασιλιάδες στο κέντρο της ηλεκτρονικής σκακιέρας για να δει το αποτέλεσμα ο διαχειριστής και να περαστεί στο live. Η απάντηση του διαιτητή ήταν, τι δουλειά έχει το διαδίκτυο με την σκακιέρα.

    Ανώνυμος6 Ιουλίου 2012 2:33 μ.μ.
    διαιτησία απαραδεκτη (δεν ήξεραν ούτε να δηλώσουν το αποτέλεσμα στις ηλεκτρονικές σκακιέρες).

    Ανώνυμος7 Ιουλίου 2012 11:32 π.μ.
    Πως όμως επιβραβεύετε τη διαιτησία όταν όσοι ξέρουν έλεγαν ότι εάν την βγάλουμε καθαρή φέτος με τους διαιτητές τότε θα είναι θαύμα;
    Ανώνυμος8 Ιουλίου 2012 8:25 π.μ.
    Διαιτητές δεν ήξεραν να ρυθμίσουν τα ρολόγια, χάλασαν ρολόγια στην παρτίδα και έτρεχαν στους βοηθούς επικεφαλή διαιτητή.
    ______________________________________________________________
    σε όλα τα πιο πάνω σχόλια δεν υπάρχει κανένα παράπονο ή καταγγελία για ενέργεια Πατρινού διαιτητή που αλλοίωσε αποτέλεσμα αγώνα.

    επειδή όλα τα πιο πάνω που έχεται γράψει είναι και από πληροφορίες από άτομα μέσα από την διοργάνωση, σίγουρα θα ξέρεται και για την διατησία των μη Πατρινών διαιτητών, γι αυτό κυρίες και κύριοι αναμένω με ενδιαφέρον τα σχόλια σας.

    υγ: το παραπάνω ερώτημα δεν γίνεται για λόγους ρεβανσισμού, αλλά δεν μπορεί 15 άτομα να έχουν στηθεί στον τοίχο τόσες μέρες και να λοιδωρούνται και παρόλα αυτά να μην έχουν κάνει κανένα μεγάλο λάθος.Οι περισσότεροι από αυτούς τους διαιτητές δούλευαν και έρχονταν απευθείας στους αγώνες, για να βοηθήσουν και να προσφέρουν. Τώρα αν κάποιοι ύστερα από χρόνια δεν έκαναν δωρεάν διακοπές επί πληρωμή σε πολυτελή ξενοδοχεία, ή δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να εξυπηρετήσουν φίλους, κολλητούς, κλπ δεν θα βγάλουν το άχτι τους πάνω στις πλάτες αυτών των διαιτητών, γι αυτό κυρίες μου και κύριοι πείτε όλα όσα ξέρεται για την διαιτησία για να κάνουμε σωστά το ταμείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Προσωπικά υπερασπίζομαι αυτό που βλέπουν τα μάτια μου και αυτό που θεωρώ δίκαιο. Προφανώς και επειδή μένω στην περιοχή και έβαλα και εγώ το μικρό μου λιθαράκι στη διοργάνωση δεν μπορώ να είμαι 100% αντικειμενικός, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ.

    Αν θέλετε να απαντήσω ειλικρινά, όχι δεν το επικροτώ. Η άποψή μου είναι ότι για τέτοιες διοργανώσεις θα πρέπει να γίνεται διαγωνισμός και να επιλέγεται η πιο συμφέρουσα κατάσταση για τη διοργάνωση συνολικά, δηλ κέρδος διοργανωτή μαζί με τις καλύτερες δυνατές παροχές για τους συμμετέχοντες. ΟΜΩΣ, επειδή δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για το πιο ήταν το σκεπτικό της ΕΣΟ (και δεν πέφτω στην παιδική λογική πως η "κακή" ΕΣΟ κάνει τα πάντα για το δικό της συμφέρον και πως το συμφέρον των σκακιστών είναι απέναντι από αυτό) δεν μπορώ να απαντήσω οριστικά. Μπορεί η όλη ιδέα να ήταν από την αρχή να γίνει μια διετής συνεργασία, δεν έχω ιδέα!

    Εκτός αυτού όμως, αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι τέτοια προβλήματα δεν θα υπάρξουν πάλι του χρόνου αν γίνουν οι αγώνες πάλι στο Πόρτο Ρίο. Επίσης θεωρώ πολύ άδικο να κρίνουμε μια διοργάνωση σε ένα χρόνο από τώρα (όπως κρίναμε τους διαιτητές πριν διαιτητεύσουν!) και θεωρώ (πάλι, όσο η υποκειμενικότητά μου μου το επιτρέπει) ότι η περιοχή άξιζε να της δοθεί αυτού του τύπου η προσοχή από την ΕΣΟ. Όπως θα πρέπει να δοθεί μια προσοχή γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα.

    Ελπίζω να σας κάλυψα προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Για να πω και εγω την γνωμη μου...

    Παρευρεθηκα και εγω στην διαρκεια της Α' Εθνικης και εθεσα το ερωτημα αν θα πρεπει να εχουμε και του χρονου την διοργανωση στο Ριο.

    Καταρχην επαναλαμβανω οτι η διοργανωση φετος ηταν κατω του μετριου...απο εκει και περα υπαρχουν παραμετροι που μπορουν να διορθωθουν και παραμετροι που δεν μπορυν να διορθωθουν

    Οι παραμετροι που μπορουν να διορθωθουν κατ΄ εμέ είναι:

    -Ποιότητα υπηρεσιων(κυρίως το φαγητο που ηταν κακο)
    -Διαιτησια.Πολύ κάτω του μετριου,απο τους επικεφαλης ως τους διαιτητες αιθουσας.Διευκρινιζω οτι η διαιτησια μπορει να βελτιωθει ακομα και αν οριστουν ακριβως οι ιδιοι διαιτητες με φετος,οι οποιοι του χρονου σιγουρα θα πανε καλυτερα...
    Επισης να πω οτι ειμαι υπερ του ορισμου τοπικων διαιτητων.Σιγουρα ειναι καλυτερα να υπαρχουν εμπειροι διαιτητες,αλλα προτιμω να παιρνουν νεα παιδια εμπειριες απο το να εχουμε ορισμους διαιτητων αναλογα με το ποιους εχει στα καλα καταστιχα η καθε ΤΕΔ...
    -Προσβαση Internet,πραγματικα ανυπαρκτη για τους περισσοτερους.

    Παραγοντες που δεν μπορουν να διορθωθουν:

    -Αιθουσα αγωνων: Μικρη(θυμηθειτε οτι οι 2 τελευταιες συνατησεις καθε γυρου παιζοντουσαν σε αλλη αιθουσα),χωρις κλιματισμο(που δεν νομιζω να φτιαχτει μεχρι του χρονου) και με διαρκη οχληση για τους παικτες(οσες ομαδες επαιζαν στο βαθος της αιθουσας με τον θορυβο και την ζεστη μπορουν να προσυπογραψουν).
    -Περιβαλλοντας χωρος ξενοδοχειου.Οταν βρισκεσαι σε ενα παραθαλασσιο μερος και δεν μπορεις να βουτηξεις στην θαλασσα ποιο το οφελος?

    Απο εκει και περα η ΕΣΟ εχει τα γενια εχει και τα χτενια....ιδωμεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή