skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - Προτάσεις

3 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Όπως έχω προαναγγείλει η σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθεί με προτάσεις για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας στο άθλημα που αγαπάμε.

Ο σκοπός της ανάρτησης είναι μόνο για να ανοίξει μία κουβέντα γύρω από την Α' Εθνική και επιτέλους να βρούμε μία φόρμουλα που θα κάνει το άθλημα καλύτερο. Να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση προς την ΕΣΟ μετά από διάλογο και επεξεργασία των οποιονδήποτε σκέψεων, και να δοθούν στην ομοσπονδία για υλοποίηση. Εάν καταλήξουμε όλα τα σωματεία ή οι ενώσεις σε μία κοινή πρόταση νομίζω ότι στην ομοσπονδία μένει μόνο η υποχρέωση για υλοποίηση αυτής της πρότασης. Το σίγουρο είναι και πιστεύω να το ενστερνίζονται όλοι, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς υλοποίησης της διοργάνωσης.

Σήμερα η διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι ένα πανηγύρι χωρίς ουσία, με μόνο σκοπό να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα για την ομοσπονδία. Χρήματα που δεν πρόκειται ποτέ, ούτε οι ομάδες να δουν, ούτε θα χρηματοδοτήσουν καμία άλλη διοργάνωση, ούτε κάποιος αθλητής ή ένωση θα έχει ανταποδοτικά οφέλη. Γιατί τα έσοδα της ΕΣΟ είναι απλά και μόνο έσοδα και δεν έχουν επιστροφή με καμία μορφή οφέλους, πίσω, σε αυτούς που στηρίζουν το άθλημα.

Οι προτάσεις που καταθέτω λοιπόν είναι για έναρξη ενός διαλόγου από ανθρώπους σαφώς με μεγαλύτερη πείρα και πιο ειδικούς από εμένα.

  • Αναδιάρθρωση Κατηγοριών
Οι κατηγορίες στο άθλημα πρέπει να επανασχεδιαστούν. Για παράδειγμα, δεν βλέπω την ουσία να υπάρχει ΠΟ Α' Εθνικής. Μπορεί να υπάρχει Α' Εθνική με συγκεκριμένο πλήθος ομάδων σε κάθε ένωση, και Β' Εθνική καθώς και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Η αναγκαιότητα της ΠΟ Α' Εθνικής είναι μηδενική, και δεν βλέπω τον ρόλο που εξυπηρετεί.

  • Σύνθεση Ομάδων
Στην σύνθεση των ομάδων της Α' Εθνικής, οι παίχτες θα είναι πάνω από 16 χρόνων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αναπτυξιακές σκακιέρες. Για τις συγκεκριμένες ηλικίες υπάρχουν ξεχωριστά πρωταθλήματα και μάλιστα πανελλήνιας εμβέλειας όπως το Μεικτό-Νεανικό που μπορούμε να δούμε τη δύναμη των ομάδων σε αυτές τις κατηγορίες. Το να παρακαλάμε τον κάθε γονιό να φέρει το 11χρονο στην ομάδα μας για να παίξει Α' Εθνική, μόνο ανάπτυξη δεν φέρνει. Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 8μελής με σκακιέρες 2 αντρικές, 2 γυναικείες, 2 γενικές κάτω των 20 και 2 γενικές κάτω των 18, με όριο τα 16 χρόνια. Εναλλακτικά με 10 σκακιέρες, αν και τις θεωρώ πολλές, μπορούμε να προσθέσουμε μία ακόμη αντρική και μία γυναικεία.

  • Περιφερειακά Πρωταθλήματα
Οι ομάδες της Α' Εθνικής θα παίζουν περιφερειακά πρωταθλήματα, ανά ένωση, από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, 7 ή 9 γύρων ανάλογα με το πλήθος των ομάδων. Οι αγώνες μπορούν να γίνονται τις κενές από άλλες διοργανώσεις Κυριακές ή σε συνεννόηση με τα σωματεία και κάποια Σάββατα. Αυτό το "άπλωμα" της αγωνιστικής δράσης σε δύο διαφορετικές χρονιές εξασφαλίζει ότι οι ομάδες δεν θα αναγκάζονται, και δεν θα μπορούν, να κάνουν ανούσιες μεταγραφές για 7 μόνο αγώνες, φέρνοντας παίχτες οι οποίοι δεν ξέρουν ούτε το σήμα της ομάδας που θα αγωνιστούν, και σε περιπτώσεις ξένων μεταγραφών, ούτε την γεωγραφική περιοχή που εδρεύει η ομάδα. Οι παίχτες αυτοί παίζουν χωρίς κανένα συναίσθημα, εκτοπίζοντας το έμψυχο υλικό της κάθε ομάδας που από μικρά παιδιά, έμαθαν να αγαπάνε και να παίζουν σκάκι για αυτήν, ανεξάρτητα αν είναι πρωταθλήτρια ή όχι. Αυτοί οι παίχτες στα 17 ή 18 πρέπει να τύχουν της αναγνώρισης και να παίξουν στην ανώτερη διοργάνωση του αθλήματος.

  • Πρόκριση και Υποβιβασμός
Η πρωταθλήτρια ομάδα τουλάχιστον, από κάθε ένωση, θα συμμετέχει στα τελικά του Ομαδικού Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής τον Ιούλιο και τουλάχιστον η τελευταία θα υποβιβάζεται στην Β΄Εθνική. Στην τελική φάση της Α' Εθνικής θα συμμετέχουν οι προκρινόμενες ομάδες από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, ίσως και πάνω από μία ομάδα ανά ένωση ανάλογα τον ανταγωνισμό, σε ένα σύνολο 16 ομάδων. Ίσως, εάν αυτό θεωρηθεί καλύτερο οι 3 πρώτοι της μιας χρονιάς, της τελικής φάσης, να έχουν απευθείας πρόκριση στην επόμενη διοργάνωση και από τα περιφερειακά πρωταθλήματα να προκρίνονται οι υπόλοιπες ομάδες. Έτσι η γεωγραφική αντιπροσώπευση ομάδων στην Α' Εθνική θα είναι κατανεμημένη όσο γίνεται καλύτερα.

  • Τελική Φάση Αγώνων
Στους αγώνες της τελικής φάσης μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα που υπάρχει και σε άλλα αθλήματα. Οι 16 ομάδες ανάλογα με τον μέσο όρο του ΕΛΟ θα ταξινομούνται σε τετράδες. Τα 4 καλύτερα ΕΛΟ 1 έως 4, θα είναι επικεφαλής σε 4 ομίλους και με κλήρωση οι ομάδες από τις επόμενες τρεις τετράδες 5 έως 8, 9 έως 12 και 13 έως 16, θα κατανέμονται από μία σε κάθε όμιλο, συμπληρώνοντας τους ομίλους με ομάδες από κάθε κατηγορία ΕΛΟ. Έτσι για παράδειγμα θα έχουμε τους ομίλους

================================
ΟΜΙΛΟΣ Α   :    1   -   7   -   10   -   16
================================
ΟΜΙΛΟΣ Β   :    2   -   6   -    9   -   13
================================
ΟΜΙΛΟΣ Γ   :    3   -   5   -   12   -   14
================================
ΟΜΙΛΟΣ Δ   :    4   -   8   -   11   -   15
================================

Σε κάθε όμιλο οι ομάδες θα παίζουν τους τρεις πρώτους αγώνες με σύστημα πουλ. Μετά τους τρεις αγώνες οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, σύνολο 8, θα σχηματίζουν έναν καινούργιο όμιλο, και θα παίζουν 7 αγώνες με σύστημα πουλ για τις θέσεις 1-8 και οι δύο τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου, σύνολο 8, θα σχηματίζουν έναν άλλο καινούργιο όμιλο, και θα παίζουν 7 αγώνες με σύστημα πουλ για τις θέσεις 9-16. Συνολικά η κάθε ομάδα θα παίζει 10 αγώνες και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα κάποιος παίχτης να κάνει ακόμα και νόρμα τίτλου.

Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε 12 ομάδες που θα προκριθούν από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, ομάδες που θα παίξουν 11 αγώνες πουλ για την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ελλάδος. Θεωρώ όμως ότι οι 12 ομάδες στην τελική φάση ίσως να είναι λίγες.

Όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση της Α' Εθνικής, θα παίζουν σκάκι χωρίς το άγχος του υποβιβασμού θα παραμένουν φυσικά στην κατηγορία ανεξαρτήτως τελικής θέσης, σαν πρωταθλήτριες της περιοχής τους, αφού η παραμονή ή ο υποβιβασμός έχει οριστικοποιηθεί από τα περιφερειακά πρωταθλήματα.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, και όποια άλλη πρόταση, μπορούν να υλοποιηθούν, εάν ξεφύγουμε από τη λογική να έχουμε στα ξενοδοχεία οπωσδήποτε 800 άτομα, ακόμα και εάν είναι 9χρονα που θα παίξουν στην Α' Εθνική μόνο για να πάρουμε το κόστος διαμονής. Όλοι εμείς ας σκεφτούμε το κέρδος των ομάδων μας, το καλό και την ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και των παιδιών μας και ας στείλουμε μήνυμα αλλαγής των διοργανώσεων από καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε γιορτή του αθλήματος.
Διαβάστε Περισσότερα "Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - Προτάσεις"

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ψυχραιμία

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Αφού πέρασαν τα πρώτα εικοσιτετράωρα και ξεφύγαμε από την εν βρασμό κριτική, μπορούμε βλέποντας καθαρά τα πράγματα, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, να προσεγγίσουμε τα γεγονότα.

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου δολοφονήθηκαν δύο νέοι άνθρωποι, ο Μάνος Καπελώνης και ο Γιώργος Φουντούλης. Σαφέστατα και χωρίς καμία παράγραφο και κανένα αλλά, καταδικάζουμε αυτή τη δολοφονία. Κατά την δική μου άποψη είναι δύο αθώα παιδιά, σαφώς πολιτικά παραπλανημένα, που πίστευαν ότι κάτι πρόσφεραν, σε ποιον αλήθεια είναι ένα ερώτημα, υπηρετώντας το φασισμό. Δύο παιδιά που ίσως σε άλλες συνθήκες διαβίωσης και εμπειριών να είχαν διαφορετική κουλτούρα. Σε άλλες πολιτικές συνθήκες, με ένα άλλο κράτος πρόνοιας, με μία άλλη πολιτική, με δυνατότητα να έχουν, χωρίς κόστος, πρόσβαση στη μουσική, στον αθλητισμό, στις τέχνες, σε πράγματα που ανεβάζουν την ανθρώπινη υπόσταση να μην είχαν ανάγκη αυτής της λανθασμένης διεξόδου. Δεν ξέρω σχεδόν τίποτα γι αυτά τα παιδιά και προτίμησα να μην μάθω. Οι γονείς τους έδειξαν μία απίστευτη νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση όπως και πριν λίγο καιρό του Παύλου Φύσσα. Το σίγουρο είναι πως είναι θύματα ενός πολύ βρώμικου παιχνιδιού. Εκτελέστηκαν από κουκουλοφόρους που, όπως στην Μαρφίν, ίσως να μην μάθουμε ποτέ ποιοι πραγματικά ήταν. Όχι ποιους θα μας πουν ότι ήταν, αλλά ποιοι πραγματικά το έκαναν.

Αν εξετάσουμε τα πράγματα ψύχραιμα, θα πρέπει να δούμε ποιους εξυπηρετεί αυτή η εκτέλεση, εάν επιτρέπεται ο όρος "εξυπηρετεί" σε ένα τέτοιο έγκλημα.

Κατ' αρχή εξυπηρετεί το παραμύθι χωρίς δράκο, που τώρα ξαφνικά προσπαθούν κάποιοι να αποκτήσει. Το παραμύθι της θεωρίας των δύο άκρων. Έπρεπε, γι αυτούς που θέλουν να προωθήσουν αυτή τη γελοιότητα, να υπάρξουν νεκροί και στην άλλη μεριά. Ο θύτης να αποκτήσει εμφάνιση θύματος. Ο κυνηγός να γίνει κυνηγημένος και κατ' επέκταση συμπαθής. Έπρεπε να γύρει η ζυγαριά και λίγο στην πλευρά του φασισμού και των αντιπροσώπων του. Ξαφνικά ξεχάσανε τα MEGAλα κανάλια, τη Χρυσαυγιάδα, την εγκληματική οργάνωση και τα "δεν τα ξέραμε τόσα χρόνια" και κάνανε πάλι την αλλαγή σιγά-σιγά προς νέα μονοπάτια.

Εξυπηρετεί τον ίδιο τον φασισμό, για να συσπειρώσει αυτούς που ίσως όδευαν σε άλλες, πάντα κοντινές και σκοτεινές, πολιτικές διεξόδους. Να αυτοπαρουσιαστεί σαν θύμα των ΜΜΕ, αλίμονο, σαν θύμα του συστήματος, δύο φορές αλίμονο, και παρεξηγημένοι θύτες αυτοί που τώρα είναι κυνηγημένοι.

Το μεγάλο θέμα είναι ότι, αυτοί που εκτέλεσαν τα δύο παιδιά, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Προσπαθούν να φοβίσουν τον λαό να λουφάξει ακόμα περισσότερο στα σπίτια του. Πολύ εύκολα μιλάνε για εμφύλιο, για διχασμό, για προδοσίες και άλλα τέτοιες καταστάσεις. Έχουν αρχίσει να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ανησυχίας, για το μέλλον της κοινωνίας, της Ελλάδας και των παιδιών.

Το μέλλον το έχουν εξασφαλίσει όλοι αυτοί που "κλαίνε" τώρα, με τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβηθεί και να μην παρασυρθεί. Στο χέρι μας, στο χέρι του λαού είναι να συνεχίσουμε να πολεμάμε το φασισμό. Πολιτικά. Με μόνο όπλο το δίκιο του λαϊκού κινήματος. Με καθημερινή δράση σε όλους τους χώρους που κινούμαστε και δραστηριοποιούμαστε. Πολιτικά και μόνο πολιτικά. Απομονώνουμε το φασισμό αλλά πάντα σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη. Η συνεχής πάλη για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περνάει μέσα από αντίποινα, δολοφονίες και βιαιοπραγίες. Γιατί πολύ απλά, αυτές είναι οι μέθοδοι των κουκουλοφόρων που εξυπηρετούν πάντα την αντίδραση σε κάθε πάλη του λαού. Εμείς τον λαό τον θέλουμε δίπλα μας, ειρηνικά, να ανοίγουμε δρόμους προς την ανάπτυξη και την ανάδειξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε μόνο μέσα από τον συνεχή αγώνα για πρόοδο και αλλαγή του παρόντος οικονομικό-πολιτικού συστήματος που τρέφεται με αίμα και νεκρούς.


Αντιδράστε, ενημερωθείτε, παλέψτε και στο τέλος θα νικήσετε.
Διαβάστε Περισσότερα "Ψυχραιμία"

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΟ-λογίας Συνέχεια

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Arpad Elo - 25/8/1903-5/11/1992
Καλό μήνα σε όλους. εν μέσω μεταγραφικής περιόδου και ενώ όλοι ψάχνουν να κλείσουν τις τρύπες που κάθε ομάδα έχει στις σκακιέρες της Α' Εθνικής. Της ανούσιας, καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς καμία θετική επίδραση στο άθλημα, διοργάνωσης. Αυτά όμως θα αναλυθούν σε επόμενη ανάρτηση.

Συνεχίζουμε τη συζήτηση, με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΟ Ν.Φιλαδέλφειας για την απόφαση της ΕΣΟ για την μη στήριξη της αξιολόγησης των αθλητών από την 1η του νέου έτους, η οποία είναι η εξής


"ΠΡΟΣ
1. ΔΣ της ΕΣΟ
2. ΔΣ ΕΣΣΝΑ

Κοιν: Σκακιστικά Σωματεία Νομού Αττικής

Θέμα: Για την απόφαση της ΕΣΟ να μεταθέσει το κόστος της διεθνούς αξιολόγησης στις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές
Νέα Φιλαδέλφεια, 30 Οκτωβρίου 2013

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ να μεταθέσει, από 1.1.2014, στις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές και κατ' επέκταση στους συλλόγους το κόστος της διεθνούς αξιολόγησης όλων των διασυλλογικών αγώνων, ακόμα και αυτών που αποτελούν μέρος ή προκριματικές φάσεις πανελληνίων διοργανώσεων της ΕΣΟ.

Απορρίπτουμε τη λογική της μετακύλισης όλου του οικονομικού βάρους της ενασχόλησης με το σκάκι αποκλειστικά στους σκακιστές και τα σωματεία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής στενότητας για όλους.

Καλούμε την ΕΣΣΝΑ και κατ' επέκταση όλες τις ενώσεις και τα σωματεία να την αντικρούσουν, για να μην επιτρέψουν να ανοίξει ένας επικίνδυνος δρόμος που τείνει να θέσει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στον αθλητισμό και το αγωνιστικό σκάκι.

Ζητάμε την ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης και προτείνουμε:

- Η ΕΣΟ να αιτηθεί από τη FIDE την εξαίρεση ή δραστική μείωση των παραβόλων λόγω της κρίσης.
- Η ΕΣΟ να αναλάβει όλη την ευθύνη για το κόστος της αξιολόγησης που επιλέγει για τις διοργανώσεις της σε όλες τις φάσεις τους.
- Να καταργηθεί άμεσα η επιβάρυνση κατά 50% ανά παίκτη που χρεώνει η ΕΣΟ στο κόστος της διεθνούς αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας

Οδυσσέας Βαζελάκης            Νίκος Σερετάκης"

Μήπως πρέπει να συνταχθούμε όλοι πίσω από την συγκεκριμένη ανακοίνωση ή από όποια άλλη ανακοίνωση η συγκεκριμένο κείμενο που να καταδικάζει την απόφαση και να πιέσουμε όλοι, ενώσεις, σωματεία, αθλητές για την κατάργησή της; Το αποφασίζουμε και διατάζουμε το έχουμε πληρώσει σαν λαός και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε.

Μήπως πρέπει να υιοθετήσουμε το σύστημα της ΕΣΣΚΕ για αξιολόγηση των αθλητών χωρίς κόστος μόνοι μας κάθε ένωση;

Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η απόφαση της ΕΣΟ. Αντί άλλου επιλόγου θα αναφερθώ στις προτάσεις της ΝΣΚ-ΜΣ που δημοσιεύσαμε και σε αυτό το ιστολόγιο.

"...

Τα σωματεία και οι ενώσεις έχουν ευθύνη να απορρίψουν την απόφαση της ΕΣΟ και την επικίνδυνη λογική της. Να αρνηθούν να επωμιστούν ένα ακόμα κόστος που μεταφέρει στις πλάτες σκακιστών και σωματείων. Να κλείσουν το δρόμο στο διαφαινόμενο χαράτσωμα διαρκείας, στην λειτουργία της ΕΣΟ ως εισπρακτικού μηχανισμού και να απαιτήσουν:

- Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ

- Να ζητηθεί από τη FIDE η εξαίρεση ή δραστική μείωση της χρέωσης για τη διεθνή αξιολόγηση των διασυλλογικών και ατομικών πρωταθλημάτων στη χώρα μας λόγω της κρίσης

- Διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης από την πολιτεία. Αλλαγή της στάσης συναίνεσης της ΕΣΟ στις περικοπές.

- Να πληρώσουν όσοι κάνουν μπίζνες με το σκάκι και τις διοργανώσεις της FIDE και της ECU, όχι οι σκακιστές και τα σωματεία που ήδη πληρώνουν

- Η ΕΣΟ να αναλάβει όλη την ευθύνη για το κόστος της αξιολόγησης που επιλέγει για τις διοργανώσεις της και όλες τις φάσεις τους.

- Κανένας οικονομικός φραγμός – προϋπόθεση για την συμμετοχή των ομάδων στις προκριματικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων

- Αναβάθμιση του εθνικού ΕΛΟ. Κόψιμο του ομφάλιου λώρου που δένει το ελληνικό σκάκι στην επιχειρηματική λειτουργία της FIDE.

Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΣΟ με το ψηφοδέλτιο της Νέας Σκακιστικής Κίνησης – Μέτωπο Συνεργασίας..."
Διαβάστε Περισσότερα "ΕΛΟ-λογίας Συνέχεια"