skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

GM Στράτος Γρίβας

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Στον GM Στράτο Γρίβα κάνει αφιέρωμα σήμερα η εφημερίδα Real News, σελίδα 47, με τίτλο "Κάνει ματ στους Τούρκους", με αφορμή την αναφορά του κορυφαίου Έλληνα σκακιστή στον ιστότοπο www.ellines.com, Η εφημερίδα αναφέρει ότι:

"Ο Ευστράτιος Γρίβας θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκακιστές παγκοσμίως και είναι σίγουρα ο κορυφαίος Έλληνας. Προπονεί την εθνική ομάδα της Τουρκίας και δεν κρύβει πως θα ήθελε να κάνει το ίδιο στη χώρα μας, όμως μέχρι στιγμής δεν του έχει γίνει ποτέ πρόταση. Το καλοκαίρι, στην Ολυμπιάδα Σκακιού στην Κωνσταντινούπολη, βραβεύθηκε ως ο καλύτερος προπονητής εφήβων παγκοσμίως για το 2011, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί και μία κίνηση-έναρξη από σκάκι, γνωστή ως Grivas Sicilian!"

Συνεχίζοντας το άρθρο ο συντάκτης του, κάνει ερωτήσεις στον Έλληνα GM.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το σκάκι;
Ήμουν περίπου 13 ετών, όταν τυχαία έπεσα πάνω σε έναν σκακιστικό σύλλογο της Καλλιθέας, της περιοχής όπου έμενα. Μου κίνησε το ενδιαφέρον. Από τότε δεν βγήκα από τον χώρο, καθώς μπόρεσα να ασχοληθώ με αυτό το οποίο τελικά ήθελα στη ζωή μου.

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στο σκάκι;
Απροσδιόριστο... Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σε τραβάει σε κάτι. Στην αρχή απλά σου αρέσει, στη συνέχεια το γνωρίζεις καλύτερα και τελικά "κολλάς" και μένεις. Νομίζω ότι όσοι ασχολήθηκαν με κάτι παθιασμένα στη ζωή τους πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση και να είναι αντικειμενικοί. Ωστόσο, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "όταν αγωνίζεσαι για κάτι που θέλεις πολύ, δεν σκέφτεσαι, απλά παλεύεις"

Υπάρχει και μία βαριάντα ανοίγματος που έχει πάρει το όνομά σας.
Ήταν μάλλον θέμα τύχης για το πως προέκυψε, αν και πίσω από την τύχη υπάρχει πάντα και μία πρόβλεψη. Κάποια στιγμή αποφάσισα να θέσω στο ρεπερτόριο ανοιγμάτων που χρησιμοποιούσα μια συγκεκριμένη σειρά κινήσεων. Ήμουν ο πρώτος που ασχολήθηκε τόσο συστηματικά μαζί της και την ανέπτυξε σε θεωρητικό επίπεδο σε παγκόσμια βάση. Έτσι, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να δοθεί το όνομά μου ώστε να μπορεί κάπως να χαρακτηριστεί. Από εκεί και πέρα και αφού έχω παίξει αναρίθμητες παρτίδες με αυτή τη σειρά κινήσεων, έμεινε ως Grivas Sicilian.

Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων σκακιστών;
Το επίπεδο της Ελλάδας είναι πολύ καλό. Έχουμε φτιάξει μια πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία μάλιστα το 2003 είχε βγει τέταρτη στην Ευρώπη. Όλη αυτή η γενιά, που ήρθε μετά τη δική μου, αποδείχθηκε εξαιρετικά ικανή. Κατάφερε να ανεβάσει την εθνική μας ομάδα ακόμα πιο ψηλά. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην εικοσάδα στον κόσμο, έχει καλό επίπεδο στον παγκόσμιο χώρο, όμως υπάρχουν προβλήματα στη βάση. Δηλαδή δεν έχουμε παρά πολύ καλή ανάπτυξη και αυτό δυσκολεύει στο να έχουμε άξιους αντικαταστάτες των καλών μας παιχτών. Πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Εκτιμάτε ότι η πολιτεία δεν στηρίζει τους Έλληνες σκακιστές;
Δεν πιστεύω ότι οποιοδήποτε άθλημα, είτε πνευματικό, είτε σωματικό, αναπτύσσεται τόσο πολύ μέσα από την πολιτεία. Η πολιτεία είναι απρόσωπη. Μεγάλο ρόλο παίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι υποσχέσεις της πολιτείας ξέρω ότι δεν υλοποιούνται. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που έθεσα ως βάση ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή ομάδα ήταν να βάλουμε το σκάκι στα σχολεία. Έτσι, σήμερα υπάρχουν στην Τουρκία ένα εκατομμύριο μαθητές που ασχολούνται με το σκάκι. Από αυτή τη δεξαμενή αντλούμε τα ταλέντα για την εθνική ομάδα νέων εφήβων και έπειτα των αντρών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι αυτή η βάση είναι πολύ μικρή. Θα λέγαμε ότι θα χρειαζόμασταν 150.000 παιδιά που θα απασχολούνται με το σκάκι στα σχολεία, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε τέτοια νούμερα... Είναι ζήτημα να συμμετέχουν σε αντίστοιχα πρωταθλήματα 5.000-6.000 μαθητές.

Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει;
Νομίζω πως το μόνο που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλά μία απόφαση του υπουργείου. Δεν χρειάζεται ούτε χρηματοδότηση ούτε τίποτα, απλά μια απόφαση για προαιρετική ένταξη του σκακιού στο σχολείο. Κάτι τέτοιο θα έλυνε όλα τα προβλήματα - και δεν αναφέρομαι μόνο στο σκάκι αλλά σε όλα τα αθλήματα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία δεν σας πρότεινε να αναλάβετε θέση προπονητή;
Όχι. Είναι κάτι που θα το ήθελα. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Αν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε ότι ο Έλληνας στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνο στο εξωτερικό μπορεί να πετύχει κάτι. Στην ίδια του τη χώρα είναι πολύ δύσκολο.

Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;
Είναι η γενέτειρά μου, εδώ που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου, η χώρα που λατρεύω."
Διαβάστε Περισσότερα "GM Στράτος Γρίβας"

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Κίνηση Για Την Αλλαγή - Υποψήφιοι

13 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Η Κίνηση για την Αλλαγή δεν έχει στις τάξεις της επαγγελματίες παράγοντες. Έχει ανθρώπους με διάθεση για δουλειά, διάθεση για εθελοντική προσφορά. Μοναδικό προαπαιτούμενο θέτει την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια. Φυσικά, αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν και στις άλλες παρατάξεις, εμείς όμως σας καλούμε να υποστηρίξετε την κίνησή μας και τα στελέχη μας.

Οι υποψήφιοί μας:

Ο Γιάννης Σπυρακόπουλος είναι γιατρός παθολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Ομοσπονδιακός μαιτρ, πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω, μέλος και πρώην έφορος αγώνων του Δ.Σ. της ΕΣΣΝΑ.

Ο Σπύρος Ιλαντζής είναι χημικός, εκπαιδευτής του ΕΦΕΤ σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Ομοσπονδιακός μαιτρ, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ -με τη Νέα Σκακιστική Πρωτοβουλία-, συντάκτης σε σκακιστικά περιοδικά και εφημερίδες (“Αυγή”) και μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.

Η Ελένη Ουσταμπασίδου διετέλεσε επί χρόνια μέλος και ταμίας του Σ.Ο. Πολίχνης.
Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Πεύκων Θεσσαλονίκης “Δούρειος Ίππος”, με κύρια δραστηριότητα τη διοργάνωση Σκακιστικών Ακαδημιών.
Διοργανωτής σε πολλά τουρνουά με κυριότερο το παραδοσιακό ετήσιο Βαλκανικό Τουρνουά Νέων-Νεανίδων “Σίθων”.
Διαιτήτρια και γραμματέας της ΤΕΔ της Ένωσης Σωματείων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής.
Διεθνής κριτής αγώνων μπάσκετ ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και FIBA EUROPE.

Ο Λυμπέρης Αγγελάκης είναι οικονομολόγος και διατηρεί λογιστικό γραφείο. Είναι Πρόεδρος του”Φυσιολάτρη Νίκαιας” και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΝΑ.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζόγλου είναι αναλυτής-προγραμματιστής και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Άνδρο. Είναι ενεργός σκακιστής με τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της Α’ Εθνικής.

Ο Ιάκωβος Λαπατάς είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. και πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Περιστερίου.

Ο Παναγιώτης Βλάσσης είναι πολιτικός μηχανικός, πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες σε δημόσια έργα και εν συνεχεία για δύο χρόνια στην Εθνική Τράπεζα στο τμήμα Project Finance. Από το 2005 επέστρεψε στην Κόρινθο όπου διατηρεί τεχνικό γραφείο μελετών – κατασκευών. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της σκακιστικής ομάδας της Κορίνθου “ΣΕΚ ο Τιμολέων” και προπονητής του Σκακιστικού Τμήματος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων για πολλά χρόνια. Έχει τον τίτλο του υποψηφίου μαιτρ στο αγωνιστικό σκάκι.

Ο Δημ. Γκόγκας είναι γιατρός παθολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Γεωργιούπολη Χανίων. Ισχυρός σκακιστής, αγωνίζεται με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων (ΟΑΧ) και συμμετέχει σε αγώνες όσο του επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Η Μαριάννα Παγκαλή είναι αρχιτέκτων μηχανικός, πτυχιούχος ΕΜΠ και εργάζεται σε ιδιωτικό γραφείο. Σκακίστρια του Πανελληνίου Γ.Σ., εκφράζει τη ”νέα γενιά”, έχει διδάξει σκάκι σε πολλά παιδιά και είναι ενεργή σε διάφορες σκακιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Ο Ευάγγελος Κορρές είναι ηλεκτρονικός και διατηρεί κέντρο ξένων γλωσσών και πληροφορικής στο Μενίδι Αττικής. Είναι πρόεδρος του σκακιστικού σωματείου ΔΗ.ΚΕ.Π Άνω Λιοσίων και μέλος της ΤΕΔ-ΕΣΣΝΑ.

Ο Παναγιώτης Λύτρας είναι ανώτερο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας. Λάτρης του ερασιτεχνικού αθλητισμού τον οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά πολλά χρόνια ως:
α) Παίκτης, διαιτητής, προπονητής, παρατηρητής αγώνων και διαιτησίας στο μπάσκετ.
β) Έως και σήμερα εκπρόσωπος σε Ε.Σ.Ο, Ε.Σ.Σ.Ν.Α του σωματείου ΓΑΣ Χολαργού.

Ο Δημήτρης Προβελέγγιος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο “Άβαξ και Πεσσοί” στην Εύβοια, ενεργός ερασιτέχνης σκακιστής, έχει προσφέρει πολλαπλώς στο σχολικό σκάκι στην Χαλκίδα.

Ο Ευάγγελος Κακλαμάνος είναι δ/νων σύμβουλος σε εταιρεία, μέλος του Δ.Σ. του ”Αετού” Αθηνών και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΣ Νομού Αττικής.

Ο Θεόδωρος Αγραπίδης είναι φοιτητής και μέλος της διοίκησης του Σ.Ο. ”Τρ. Σιαπέρας” Άνω Λιοσίων.

Ο Αλέξανδρος Βλαστός είναι εν ενεργεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ενεργός σκακιστής από το 1986 και πρώην πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Σαλαμίνας.

Ο Γιάννης Γαλάνης είναι δάσκαλος φωτογραφίας. Πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΝΑ, με πολυσχιδή δράση σε σκακιστικές εκδηλώσεις σ’ολόκληρη την Αττική.

Ο Δημήτρης Λιανός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου ”Πήγασος Κυψέλης” και Γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Παναγής Σκλαβούνος είναι τοπογράφος και πολιτικός μηχανικός, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη (M.Sc) και τα κομπιούτερ . Εργάζεται στην ΕΥΔΑΠ. Σκακιστής, μέλος του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ, πρόεδρος του”Ζήνωνα” Γλυφάδας, μελετητής της ιστορίας του σκακιού, αρθρογράφος σε σκακιστικά περιοδικά και εφημερίδες και μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ.

Ο Δημήτρης Μιχελάκος είναι έμπορος, μέλος του Δ.Σ. του ”Φυσιολάτρη Νικαίας”.

Ο Γιώργος Λιανός είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ”Αετού” Αθηνών.

Ο Κίμων Σαϊτάκης είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού Ομίλου ”Πήγασος Κυψέλης”.

Σημειώνουμε ότι οι συζητήσεις με τη Νέα Σκακιστική Κίνηση (ΝΣΚ) έγιναν σε καλό κλίμα και με ειλικρινή διάθεση, αλλά τελικώς ο στόχος της κοινής εκλογικής καθόδου δεν επιτεύχθηκε. Πιστεύουμε πως δεν έχουμε εμείς την ευθύνη και ευελπιστούμε σε κοινές δράσεις στα Δ.Σ. της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ. Επίσης, ενώ είχαμε την έκφραση υποστήριξης από αρκετά στελέχη της περιφέρειας, συγκεκριμένοι σκακιστές και παράγοντες δεν αποφάσισαν να ”εκτεθούν” με την παράταξή μας. Θεωρούμε πως ο σκακιστικός κόσμος πρέπει να ενισχύσει την προσπάθειά μας και να μας δώσει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουμε τις απόψεις και τη στρατηγική του.
Διαβάστε Περισσότερα "Κίνηση Για Την Αλλαγή - Υποψήφιοι"