skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος 1935-2012

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Έφυγε εχτές ξαφνικά από τη ζωή, μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε όταν τον παρέσυρε μηχανή στον περιφερειακό της Δραπετσώνας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας, ο μεγάλος Έλληνας, αλλά παγκόσμιας εμβέλειας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Σπούδαζε στην Νομική Σχολή Αθηνών, όπου εγκατέλειψε στο πτυχίο για να φύγει το 1961 στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας και εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

Το 1965 άρχισε η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και το 1968 παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους ταινία, "Εκπομπή", στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1970, έκανε τη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Αναπαράσταση", με την οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι ταινίες του από τότε έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και Χρυσό Φοίνικα, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.

Οι ταινίες του είναι οι

# 1968: Η Εκπομπή, μικρού μήκους, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968
# 1970: Αναπαράσταση, Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1970, βραβείο Ζωρζ Σαντούλ (Γαλλία, 1971), καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ Hyères (1971), ειδική μνεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1971)
# 1972: Μέρες του ’36, Βραβείο σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1972, βραβείο της FIPRESCI στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1972)
# 1975: Ο θίασος, Βραβείο Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' αντρικού και Α' γυναικείου ρόλου, Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1970-1980 από την Ένωση Κριτικών της Ιταλίας
# 1977: Οι Κυνηγοί, Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο (1977), βραβείο της Ένωσης Τούρκων κριτικών (1977), επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών
# 1980: Ο Μεγαλέξανδρος, Χρυσό Λιοντάρι το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.
# 1983: Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη
# 1984: Ταξίδι στα Κύθηρα, βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών (1984), κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου, α' γυναικείου ρόλου,σκηνογραφίας, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέϊρο (1984)
# 1986: Ο Μελισσοκόμος
# 1988: Τοπίο στην Ομίχλη, Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, βραβείο Φελίξ καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας (1988)
# 1991: Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού
# 1995: Το βλέμμα του Οδυσσέα, Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο της FIPRESCI (1995). Επίσης, οι κριτικοί του περιοδικού Time το ψήφισαν στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου
# 1998: Μια αιωνιότητα και μια μέρα, Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (1998).
# 2003: Τριλογία - Ι. Το λιβάδι που δακρύζει, βραβείο της FIPRESCI (2004).
# 2008: Τριλογία - ΙΙ. H σκόνη του χρόνου
# 2012: Τριλογία - ΙΙΙ. Η Άλλη Θάλασσα, ημιτελής δυστυχώς

Σίγουρα είχε πολλά να δώσει ακόμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Διαβάστε Περισσότερα "Θόδωρος Αγγελόπουλος 1935-2012"

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα Τουρνουά και Πρωταθλήματα

8 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Με την ευκαιρία της πρώτης ανάρτησης της χρονιάς, να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, πρώτα με υγεία και έπειτα με πολλές επιτυχίες σε όποιο πεδίο δράσης επιθυμεί ο καθένας μας. Κουράγιο, δύναμη και αγώνας για να καταφέρουμε να βγάλουμε και αυτή τη χρονιά αλώβητοι.

Η ΕΣΣΝΑ φέτος, όπως είναι άλλωστε γνωστό, μετέφερε τα Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής 08-16 για την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Μία ενέργεια που ήδη έχω χαρακτηρίσει θετική από πολλές απόψεις. Αυτή η μετάθεση των Νεανικών Πρωταθλημάτων έδωσε την ευκαιρία σε πολλά σωματεία να διοργανώσουν Χριστουγεννιάτικα Τουρνουά, και την ΕΣΣΝΑ να πραγματοποιήσει τα Πρωταθλήματα Εφήβων-Νεανίδων και Νέων Αντρών-Νέων Γυναικών  (Α18, Κ18, Α20, Κ20) Αττικής την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

Η κίνηση αυτή, ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο, την αδιαφορία των αθλητών και των γονιών να λαμβάνουν μέρος, ο καθένας από τη πλευρά του, σε αγώνες που δεν θεωρούν σημαντικούς. Παράλληλα φάνηκε και η αδυναμία πλέον, πολλών οικογενειών, να πληρώνουν τα ακριβά, για την εποχή, παράβολα. Όσοι διοργάνωσαν Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά κατάλαβαν ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που έβλεπαν και διοργάνωναν τα διάφορα τουρνουά. Δεν αρκεί πια η προκύρηξη για να τρέξουν όλοι να πληρώσουν παράβολο και να παίξουν σκάκι. Απ' ότι φάνηκε δεν είχαν οι αθλητές και πολύ ανάγκη να χάσουν τα απογεύματά τους μέσα στα Χριστούγεννα πληρώνοντας 30άρια, σε μια εποχή σκληρής επίθεσης των κυβερνώντων στις τσέπες μας.

Από αυτό εδώ το βήμα, το έχω πει πολλές φορές. Μην βλέπετε τα τουρνουά σαν ευκαιρία προβολής του εαυτού σας, οι διάφοροι παράγοντες, βάζοντας τις οικογένειες να πληρώνουν την δική σας ματαιοδοξία. Βρείτε άλλους τρόπους, εκτός των υψηλών παραβόλων, να διοργανώνετε τουρνουά. Θα έρθει η στιγμή, εάν δεν έχει φτάσει ακόμη, να παίζετε σκάκι μεταξύ σας σε άδειες αίθουσες εάν συνεχίσετε έτσι.

Μπορεί η άνθρωποι που διοργανώνουν αυτά τα παιχνίδια να κουράζονται για να γίνει η διοργάνωση σωστή, να είναι φιλικοί και να κάνουν τα πάντα για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οργανωτικά και αγωνιστικά. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Αυτό από μόνο του δεν γεμίζει τη τσέπη κανενός για να πληρώσει τα παράβολα. Κατεβάστε το κόστος γιατί, ήδη το ξέρετε αλλά δεν θέλετε να το πιστέψετε, το άθλημα θα συρικνωθεί πάρα πολύ και θα αναπολούμε όλοι τις εποχές που γίνονταν τα Πανελλήνια Νεανικά με 400 και 450 παιδιά. Ήδη από αυτά τα νούμερα είμαστε 30% κάτω στις συμμετοχές μέσα σε τρία χρόνια. Πάρτε το απόφαση. Δεν έχουν οι οικογένειες την οικονομική δυνατότητα που είχαν πριν λίγα χρόνια να πληρώνουν παράβολα, βενζίνες για μετακίνηση, ξενοδοχεία, αεροπλάνα και ότι άλλο χρειάζετε για τη συμμετοχή σε αγώνες σκάκι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Πρωταθλήματα Αττικής 18 και 20. Η παρακμή του αθλήματος. Έπαιζαν παιδάκια από 7-8 χρονών μέχρι την καθορισμένη ηλικία. Πρωταθλήματα πολύ χαμηλού επιπέδου. Μήπως γιατί το παράβολο στα Πρωταθλήματα αυτά ήταν 10 € ενώ στα αντίστοιχα Χριστουγεννιάτικα της Αττικής 25€, 30€ και 35€ και οι γονείς προτίμησαν να πάνε τα παιδιά τους, όσα ήθελαν να παίξουν σκάκι τα Χριστούγεννα, στο πιο φτηνό; Και πάλι όμως οι συμμετοχές ήταν λίγες.

Κοιτάξτε λίγο και τις συμμετοχές στα Πανελλήνια Α18, Κ18, Α20, Κ20. Μόνο Πανελλήνια δεν ήταν. Ελάχιστα παιδιά από την επαρχία, αλλά και τα περισσότερα από αυτά που ταξίδεψαν, ήταν εκτός κατηγορίας, που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Τα περισσότερα παιδιά ήταν από συλλόγους της Αττικής, και πολύ μικρότερα των κατηγοριών.

Η παρακμή του αθλήματος είναι πολύ κοντά, εάν δεν ενεργήσουμε όλοι σύντομα να σώσουμε ότι σώζετε. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε κινήσεις που καταστρέφουν το άθλημα και στόχο έχουν μόνο το προσωπικό συμφέρον και τίποτα άλλο. Υπάρχουν παράγοντες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα βολευτούν αυτοί και τα παιδιά τους, και πως θα κάνουν καμμιά απονομή για να ακουστούν. Απομονώστε τους. Τώρα. Πριν να είναι αργά. Για το καλό των σωματείων και του αθλήματος.
Διαβάστε Περισσότερα "Χριστουγεννιάτικα Τουρνουά και Πρωταθλήματα"