skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εμπορευματοποίηση Αθλήματος

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Δημοσιεύουμε τις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΣΟ από την παράταξη της Νέας Σκαιστικής Κίνησης, κ. Νίκου Σερετάκη, και ένα σχετικό άρθρο στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για την εμπορευματοποίηση του αθλήματος, που όλοι αγαπάμε, με αφορμή τα Πρωταθλήματα που θα γίνουν στην Ερέτρια.

Οι δηλώσεις του κ. Σερετάκη
«Αρωγός η ΕΣΟ στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού»
Τις πρακτικές της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΔΣ
Για ευλαβική υλοποίηση από το ΔΣ της ΕΣΟ της άθλιας εικόνας ενός εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο το μέλος του ΔΣ Νίκος Σερετάκης, ο οποίος διαχωρίζει τη θέση του από τις τακτικές και τις λογικές του κέρδους μέσω του αθλητισμού που προωθεί η Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οπως τονίζει ο Νίκος Σερετάκης: «Αυτή είναι η άθλια εικόνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί ευλαβικά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ (η οποία περιλαμβάνει όλο το φάσμα της «αγίας οικογένειας»: από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. μέχρι «αγανακτισμένους» της ΣΠΙΘΑΣ)».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι απ' όλο το ξεζούμισα των αθλητών και των γονιών τους κερδισμένη βγαίνει και η ΕΣΟ: «Η όλη διαδικασία είναι "με το αζημίωτο" για την ΕΣΟ: μέσα από το "διαγωνισμό" που έκανε (για την ανάθεση νεανικών και Α' Εθνικής) - θέμα επίσης εξασφάλισε μερίδιο από το ξεζούμισμα αθλητών και γονιών: κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου διοργανωτή ήταν μεταξύ άλλων το ότι αυτός αποδίδει στην ΕΣΟ 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και η διοργάνωση της Α' Εθνικής) + 4.000 την εγγυητική επιστολή + τα παράβολα που θα εισπράξει από τα νεανικά (γύρω στις 6.500 - 7.000). Συνολικά δηλαδή, πάνω από 30.000 θα είναι η «συμμετοχή» της ΕΣΟ στα κέρδη των διοργανωτών που από αυτά "χρηματοδοτεί" τα πρωταθλήματα. Φέτος μάλιστα, ξέσπασε και ο πρώτος "μίνι - πόλεμος" μεταξύ ΕΣΟ και διοργανωτών για τα διαδικαστικά του μοιράσματος της πίττας».

Καταλήγοντας ο Νίκος Σερετάκης τονίζει: «Μετά από αυτά δε θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς γιατί στις 2 Ιούλη η πλειοψηφία του ΔΣ φέρνει για συζήτηση θέμα "αυτοχρηματοδότησης" και προσαρμογής της δομής της ΕΣΟ στον αντιδραστικό Καλλικράτη...».

Άρθρο από τη σημερινή έκδοση του "Ριζοσπάστη".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μετατρέπει το άθλημα σε μέσο κέρδους

Τους κυβερνητικούς στόχους για τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού μέσω της... παγίδας που στήνεται με τη συνδεσή του με τον τουρισμό (όπως είχε εξαγγείλει και στις προγραμματικές δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος) βάλθηκε να κάνει πράξη -και με το παραπάνω μάλιστα- η πλειοψηφία του ΔΣ της Σκακιστικής Ομοσπονδίας που πλέον διεκδικεί τα πρωτεία με αξιώσεις στη μετατροπή του αθλήματος σε προϊόν προς πώληση. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι επερχόμενοι τελικοί αγώνες των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων Παίδων - Κορασίδων που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το Σάββατο 25 Ιούνη στην Ερέτρια.

Κερδισμένος ο διοργανωτής
Κατά την προσφιλή και πάγια μέθοδο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, το πρωτάθλημα ανατίθεται σε «διοργανωτή» που συνδιαλέγεται με ξενοδόχους (στην προκειμένη περίπτωση στον ίδιο που ανέλαβε τα «Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα» που προηγήθηκαν αλλά και την Α' Εθνική που έπεται). Μάλιστα, τα ξενοδοχεία («Eretria Village» και «Holidays in Evia») αναγορεύονται σε... συνδιοργανωτές των πρωταθλημάτων. Ας σημειωθεί ότι στους αγώνες φιλοξενούνται δωρεάν οι προκριθέντες από τους προκριματικούς αγώνες των ενώσεων, σύνολο 133 παιδιά. Οι πάσης φύσεως συνοδοί (γονείς και συνοδοί) πρέπει να διαμείνουν υποχρεωτικά στα καθορισμένα ξενοδοχεία πληρώνοντας για 6 τουλάχιστον διανυκτερεύσεις από 40 - 78 ευρώ τη μέρα, ανάλογα το δωμάτιο και το ξενοδοχείο.

Η ΕΣΟ εξασφαλίζει την... πελατεία
Μάλιστα το μέγεθος της εξυπηρέτησης της ΕΣΟ στα επιχειρηματικά συμφέροντα αποδεικνύεται και από ένα άλλο γεγονός. Καθώς ο παραπάνω αριθμός δε διασφαλίζει τις εισπράξεις του ξενοδόχου και του διοργανωτή, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία φροντίζει για την αύξηση των «πελατών». Τόσο μέσω της γιγάντωσης της διοργάνωσης (είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπει 5 κατηγορίες αγοριών και 5 κατηγορίες κοριτσιών αρχομένων από κάτω των 8 ετών!) όσο κυρίως με την απαράδεκτη πρακτική των εξωαγωνιστικών προκρίσεων. Δηλαδή στην τελική φάση μπορεί να παίξει οποιοδήποτε παιδί δεν προκρίθηκε από την περιοχή του, ακόμα και αν δεν έπαιξε καν στα προκριματικά, αρκεί... να πληρώσει! Και μάλιστα διπλά: παράβολο συμμετοχής και διαμονή - διατροφή. Στην πραγματικότητα, η ΕΣΟ «πουλά» αντί αντιτίμου το δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση, διασφαλίζοντας την κερδοφορία του διοργανωτή.

Πληρώνεις - παίζεις!
Για να υπάρχει μια εικόνα του μεγέθους της «μπίζνας», φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 340 παιδιά (πέρσι ήταν περίπου 400!), δηλαδή πάνω από 200 θα πληρώσουν για να παίξουν, χώρια οι ανάλογοι συνοδοί. Πρόκειται για πλήρη διαστροφή κάθε αθλητικής έννοιας, καθώς το μήνυμα που περνά στα παιδιά είναι ότι εάν οι γονείς έχουν ισχυρό πορτοφόλι τα άλλα περιττεύουν... Τέτοια είναι η διοργάνωση που σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο δίνει διευκολύνσεις και «παροχές» στους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Παίδων και Κορασίδων κάτω των 16...

Ούτε με... Ε9 δε γλιτώνεις το χαράτσι
Από την υποχρέωση διαμονής στα «ξενοδοχεία της διοργάνωσης» και πληρωμής του διοργανωτής εξαιρούνται - ώστε να τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα - όσοι... έχουν δική τους κατοικία (ούτε καν συγγενικού προσώπου) στο νομό, κάτι που πρέπει να αποδείξουν στην ΕΣΟ... προσκομίζοντας το Ε9! Ειδικά για φέτος, χρονιά που κλιμακώνεται η κρίση, για να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα διοργανωτή και ξενοδόχων, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ αποφάσισε πως όσοι διαμείνουν σε δικά τους σπίτια καταβάλλουν στο διοργανωτή εξοργιστικό χαράτσι των 140 ευρώ κατ' άτομο!!

Τα ίδια και η Α' Εθνική
Παρόμοια είναι η κατάσταση με την Α' Εθνική, οι αγώνες για την οποία θα πραγματοποιηθούν 3-8 Ιούλη στα ίδια ξενοδοχεία: η ΕΣΟ αφού αύξησε τον αριθμό των ομάδων σε... 34 (!) αποποιήθηκε κάθε οικονομικής ευθύνης απέναντί τους για τη διοργάνωση, πλην κάτι λίγα για τη μετακίνησή τους. Οι ομάδες για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα είναι υποχρεωμένες να κάνουν τουλάχιστον 40 διανυκτερεύσεις, δηλαδή να πληρώσουν 1.560 ευρώ τουλάχιστον (στην πράξη αρκετά παραπάνω). Οι 34 ομάδες θα μοιραστούν 20.000 που «προσφέρει» ο διοργανωτής (δηλ. ούτε 600 έκαστη) και οι πρώτες 10 από 800 ευρώ που δίνει η ΕΣΟ ως έπαθλο, πριμοδοτώντας στην πράξη τις πιο επαγγελματικές ομάδες.
Διαβάστε Περισσότερα "Εμπορευματοποίηση Αθλήματος"

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πανιώνιος ΓΣ Συνέχεια

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Αναδημοσιεύουμε τις νέες ερωτήσεις που έθεσε μέσα από το πολύ καλό, ποιοτικό και έγκυρο ιστολόγιο "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ". Πριν την αναδημοσίευση όμως θα ήθελα να "καθησυχάσω" το συγκεκριμένο ιστολόγιο ότι αυτή δεν είναι η μόνη καταγγελία. Αντιγραφή αυτών που δημοσιοποιεί υπάρχουν και σε άλλα σωματεία. Πολύ σύντομα, τελικά, θα έχουμε αποκαλύψεις. Μπράβο, γιατί έτσι θα τους αναγκάσουμε, ή να αλλάξουν συμπεριφορά ή να φύγουν μια και καλή.

ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ;

Η ανάρτηση από το "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ"

Ερώτηση 3
Τι μαθαίνουμε όταν τα σκαλίζουμε...    
Εάν αληθεύει είναι εξαιρετικά προσβλητικό για όλους τους σκακιστές και για την ιστορία της ομάδας !

Αληθεύει ότι:
Στα μέσα Ιουνίου 2010 και μετά την κατάθεση των συνθέσεων των ομάδων  όπως προέβλεπε η σχετική προκήρυξη για την συμμετοχή τους στο 38ο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής, και ανάμεσα σ' αυτές και του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ (βλέπε σχετικό σύνδεσμο: εδώ), αποφασίστηκε από το σκακιστικό τμήμα της ομάδας να γίνουν κάποιες ώρες προπονητικών μαθημάτων από το GM Γιάννη Νικολαϊδη για την σκακιστική ενίσχυση των παιδιών του συλλόγου;

Εάν ναι, γιατί αυτό απεκρύβει επιμελώς από 2 παιδιά  - ένα αγόρι και ένα κορίτσι - (σε βάρος φυσικά του συμφέροντος των παιδιών και της ομάδας) τα οποία περιλαμβανόντουσαν στην σύνθεση και δεν ειδοποιήθηκαν για να προπονηθούν και αυτά; 

Τα παιδιά αυτά πήραν μέρος με τα χρώματα της ομάδας (απροπόνητα) στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής τον Ιούλιο στο Περιστέρι, το μεν αγόρι στην 12η σκακιέρα σε 3 από τους 7 αγώνες (είχε πάρει μέρος και στα προκριματικά της Α΄Εθνικής την άνοιξη σε 2 αγώνες), και το κορίτσι σε όλους (και στους 7) τους αγώνες στην 7η και 8η σκακιέρα.

Έχετε δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε οποιοδήποτε τομέα του αθλητισμού; 
Υπάρχει καθόλου τσίπα και ευθιξία και μπορεί να ευαρεστηθεί όπως μας απαντήσει ο "αρμόδιος";


Ερώτηση 4
(Προς τους σκακιστές και προς τους γονείς των παιδιών του σκακιστικού τμήματος)

Εσείς ή τα δικά σας παιδιά θα θέλατε να έρθετε ποτέ αντιμέτωποι με τέτοια ή παρόμοια συμπεριφορά; Δεν νομίζετε ότι ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά σας, ούτε κανείς άλλος δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά; Μήπως πιστεύετε ότι το θέμα δεν σας αφορά και ότι θα τελικά εσείς τη "γλυτώσετε" μη ερχόμενοι στο μέλλον σε παρόμοια θέση; Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι εδώ και περίπου 10 ημέρες υπάρχει σιγή ιχθύος από τους καταγγελόμενους σε αυτά τα σοβαρά ηθικά ζητήματα, στους οποίους επί κάποιες ώρες την εβδομάδα  εμπιστεύεστε τα παιδιά σας;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι το σκακιστικό τμήμα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ είμαστε εμείς και τα παιδιά μας. Χωρίς εμάς, και πέρα από εμάς, και αφήνοντας άλλους ανεξέλεγκτα να ενεργούν για  λογαριασμό μας, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτε το ουσιαστικό.

Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι δεν πρέπει ποτέ να έρθετε σε παρόμοια θέση, εάν θεωρείτε ότι τέτοιες ενέργειες είναι κατακριτέες και απαράδεκτες, εάν η αξιοπρέπεια είναι ψηλά στις προτεραιότητές σας, αντιδράστε και απομονώστε τους παραβάτες.

Τον τρόπο θα τον βρεί ο καθένας μόνος του, πιστεύω πάντα μέσα στα πλαίσια της κοσμιότητας και της καλής συμπεριφοράς. Πολλές φορές και ένα απλό σχόλιο έχει τη σημασία του.

Είδατε που καταντήσαμε ως χώρα ανεχόμενοι επί δεκαετίες τους "υβριστές". Στο τέλος - όπως πάντα συμβαίνει - εσείς θα πληρώνετε τον λογαριασμό, εάν αδρανείτε, εάν δεν κάνετε αυτό που σας υπαγορεύει η συνείδησή σας, εάν εν τέλει δεν κάνετε το αυτονόητο. Πέρα από την κούρασή του καθενός και το καθημερινό κυνήγι της ζωής, πιστεύω ότι για τέτοια ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μας καλό είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Κάθε πράγμα και ενέργεια θα πρέπει να γίνεται στο καιρό της. Μετά θα μετανοιώνετε - γιατί το αφήσατε και αυτό να περάσει - αλλά θα είναι αργά.
Διαβάστε Περισσότερα "Πανιώνιος ΓΣ Συνέχεια"

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μάνος Χατζιδάκης

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
15 Ιουνίου 1994. 17 χρόνια πριν, ο Μάνος Χατζιδάκης φεύγει για τη γειτονιά των αγγέλων. Και που αλλού θα μπορούσε να πάει, αφού, χρόνια πολλά, η μουσκή του λες και είχε γραφτεί για τους αγγέλους. Λες και είχε γραφτεί απ' τους αγγέλους. Θείες νότες. Κάθε φορά που θα ακούσω μουσική του Χατζιδάκη θα συγκινηθώ. Έχει μια γλυκιά θλίψη η μελωδία του.


Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη, γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκη, και της Αλίκης Αρβανιτίδου. Η μουσική του εκπαίδευση ξεκινά σε ηλικία τεσσάρων ετών και περιλαμβάνει μαθήματα πιάνου από την αρμενικής καταγωγής πιανίστρια Αλτουνιάν. Παράλληλα, εξασκείται στο βιολί και στο ακορντεόν.


Επειτα από το χωρισμό των γονιών του, το 1932, ο Χατζιδάκης έρχεται με τη μητέρα του στην Αθήνα. Τα οικονομικά προβλήματα, μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1938, σε αεροπορικό δυστύχημα, αναγκάζει τον Χατζιδάκι να εργαστεί από αρκετά νεαρή ηλικία.


Συγχρόνως επεκτείνει τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τον Μενέλαο Παλλάντιο, την περίοδο 1940-1943, ενώ ξεκινά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σπουδές Φιλοσοφίας, τις οποίες όμως δεν θα ολοκληρώσει. Την ίδια περίοδο συνδέεται με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Γκάτσος, Ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης.


Η πρώτη εμφάνιση του Χατζιδάκη ως συνθέτη πραγματοποιείται το 1944, στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κούν, με το έργο του Αλέξη Σολωμού, "Τελευταίος Ασπροκόρακας". Η συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης θα διαρκέσει 15 χρόνια.

Στον κινηματογράφο, θα ξεκινήσει το 1946, στην ταινία "Αδούλωτοι Σκλάβοι" και στα επόμενα χρόνια συνθέτει μουσική για πολλές ελληνικές ή ξένες ταινίες. Ειδικά για την μουσική της ταινίας "Το ποτάμι", το 1959, θα κερδίσει το μουσικό βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το 1950 θα αποτελέσει ιδρυτικό στέλεχος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου, όπου παρουσιάζει τα τέσσερα μπαλέτα του, "Μαρσύας" το 1950, "Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές" το 1951, "Το Καταραμένο Φίδι" το 1951 και "Ερημιά" το 1958.

Με αφετηρία τη σύνθεση της μουσικής για τις Χοηφόρες το 1950 από την Ορέστεια του Αισχύλου, με εντολή της Μαρίκας Κοτοπούλη, ο Χατζιδάκης ασχολήθηκε με πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες



Το 1960 του απονέμεται το Όσκαρ για το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά", από την ταινία¨"Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν. Το τραγούδι αυτό συμπεριλαμβάνεται και στα δέκα εμπορικότερα τραγούδια του περασμένου αιώνα. Ο ίδιος ο Χατζιδάκης, θεωρεί πως η ελαφρά μουσική του για τον κινηματογράφο του προσδίδει μια «ανεπιθύμητη λαϊκότητα» την οποία δεν αποδέχεται και φθάνει στο σημείο να αποκηρύξει μεγάλο μέρος της.

Το 1962 ανεβαίνει η θεατρική παράσταση "Οδός Ονείρων", σημαντικός σταθμός στο έργο του για το θέατρο, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού και πρωταγωνιστή το Δημήτρη Χόρν.



Την περίοδο 1963-1966 διευθύνει την «Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών» – της οποίας είναι και ιδρυτής -- και στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της δίνει 20 συναυλίες με πρώτες παρουσιάσεις δεκαπέντε έργων ελλήνων συνθετών.

Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκης, πάει στην Αμερική με τον Ζυλ Ντασεν και την Μελίνα Μερκούρη, για να ανεβάσει τη θεατρική διασκευή του έργου "Ποτέ την Κυριακή". Εκεί ηχογραφεί και το "Χαμόγελο της Τζοκόντας", από τα πιο γνωστά έργα του.

Το 1972, επιστρέφει στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο ιδρύει το μουσικό καφεθέατρο «Πολύτροπο», το οποίο επιδιώκει, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια τελετουργική παρουσίαση του τραγουδιού, μ' όλα τα μέσα που μας παρέχει η σύγχρονη θεατρική εμπειρία». Η περίοδος αυτή, μέχρι το τέλος της ζωής του, θεωρείται η περισσότερο ώριμη στην μουσική του σταδιοδρομία και σηματοδοτείται με την ηχογράφηση του Μεγάλου Ερωτικού.

Με το τέλος της δικτατορίας διορίζεται «Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής» της Λυρικής Σκηνής για το διάστημα 1975-1977, ενώ την περίοδο 1975-1982 αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας καθώς και Διευθυντή του κρατικού ραδιοσταθμού Τρίτο Πρόγραμμα. Η παρουσία του στο Τρίτο Πρόγραμμα αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς και ίσως την ποιοτικότερη περίοδο του ραδιοσταθμού.



Το 1979 ο Χατζιδάκης καθιερώνει τις «Μουσικές Γιορτές» στα Ανώγεια της Κρήτης, που περιλαμβάνουν τοπικούς λαϊκούς χορούς και τραγούδια. Τον επόμενο χρόνο εγκαινιάζει και τον «Μουσικό Αύγουστο» στο Ηράκλειο, ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με κύριο στόχο την παρουσίαση νέων ρευμάτων τόσο στη μουσική όσο και στο χορό, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και το θέατρο. Την περίοδο 1981-1982 διοργανώνει επίσης τους «Μουσικούς Αγώνες» στην Κέρκυρα, ένα μουσικό διαγωνισμό για νέους Έλληνες συνθέτες.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του στην έκδοση του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο", το 1985-1986, το οποίο καταγράφει τα καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα μέσα από τις πολιτικές τους διαστάσεις. Παράλληλα, συστήνει το 1985, την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος», η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στα τέλη του 1989 ο Χατζιδάκης ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" με σκοπό να παρουσιάσει έργα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Ο ίδιος ο Χατζιδάκις διηύθυνε την ορχήστρα μέχρι το τέλος της ζωής του δίνοντας συνολικά είκοσι συναυλίες και δώδεκα ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Το 1991, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας διοργανώνει επίσης τους «Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας».



Πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1994 και ετάφη στην Παιανία.
Διαβάστε Περισσότερα "Μάνος Χατζιδάκης"

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Στοιχεία Πανελλήνιων Νεανικών

3 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Μετά την οριστικοποίηση των συμμετοχών των Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων 8-16 ετών που θα πραγματοποιηθούν στην Ερέτρια από 25 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2011 μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την πορεία του αθλήματος.

Με μία μικρή έρευνα μαζέψαμε τις συμμετοχές από τα τελευταία πέντε Πανελλήνια Νεανικά και έχουμε τον πίνακα που ακολουθεί με τις συνολικές συμμετοχές, καθώς και με τις συμμετοχές ανά κατηγορία και ανά φύλλο.

2007
2008
2009
2010
2011
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
432
405
422
383
340






ΑΓΟΡΙΑ
315
294
304
274
243
ΚΟΡΙΤΣΙΑ
117
111
118
109
97






Α08
37
48
51
36
27
Α10
66
50
66
62
63
Α12
79
77
65
60
57
Α14
70
58
56
67
47
Α16
63
61
66
49
49
Κ08
20
22
18
17
9
Κ10
26
30
31
26
25
Κ12
23
23
28
29
23
Κ14
24
20
19
18
24
Κ16
24
16
22
19
16


Εύκολα λοιπόν μπορούμε να δούμε αυτό που είχαμε επισημάνει από αυτό το ιστολόγιο σχετικά με το κόστος διαμονής. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μία πτωτική τάση στις συμμετοχές των πρωταθλημάτων. Μάλιστα τα τρία τελευταία χρόνια, 2009-2011, έχουμε μία μείωση των συμμετοχών κατά 20%.

Για πρώτη φορά φέτος έχουμε πλήθος συμμετοχής κοριτσιών με διψήφιο νούμερο, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μόλις 9 αθλητριών στην κατηγορία Κ08, τα μισά απ' ότι συνήθως.

Μη ξεχνάμε ότι οι ηλικίες αυτές είναι η καρδιά του αθλήματος. Φανταστείτε το σκάκι χωρίς αυτά τα παιδιά. Το 80% των διοργανώσεων θα σταματούσαν.

Τι φταίει για τη συρρίκνωση του αθλήματος;

Μα τι άλλο από την οικονομική ανέχεια που πλήττει τις Ελληνικές οικογένειες. Σε γενικές γραμμές περίμενα μικρότερη συμμετοχή. Και θα είχαμε μικρότερη συμμετοχή, εάν τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, πολλές οικογένειες δεν άλλαζαν γνώμη και με πραγματική οικονομική θυσία δεν δήλωναν συμμετοχή. Μόνο από τις δικές μου, προσωπικές επαφές αυτά τα παιδιά ξεπερνούν τα 20.

Φωνάζουμε προς κάθε κατεύθυνση εδώ και καιρό πως πρέπει μα μειωθεί το κόστος διαμονής στα Πανελλήνια. Κάναμε πρόταση να μη δεχτεί η ΕΣΟ τα 20.000 € που της δίνει ο διοργανωτής και αυτό το κόστος να περάσει σαν μείωση στους συμμετέχοντες μαζί με τα παράβολα. Κανείς δεν άκουσε. Να επισημάνω για άλλη μια φορά πως οι συμμετοχές με τις παρούσες συνθήκες είναι πολλές. Μπορούν όμως να γίνουν λιγότερες του χρόνου με τη βοήθεια της ΕΣΟ και των ιδιωτών διοργανωτών που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος και όχι την ανάπτυξη του αθλήματος.

Επίσης μάθαμε από συμμετέχοντες στα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα, ότι έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία στο χώρο των αγώνων και στέλνουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στα άλλα γνωστά "κοντινά" ξενοδοχεία. Ερώτηση εύλογη είναι η εξής. Ακόμη και με τη μείωση των συμμετοχών, εξακολουθούν να μη μπορούν να ικανοποιήσουν όλους ώστε να μείνουν στα ξενοδοχεία των αγώνων; Γιατί στα Πανελλήνια σχολικά πρόβαλλαν τη δικαιολογία ότι συμμετείχαν 800 παιδιά. Τώρα τι έχουν να πουν; Οι προδιαγραφές της ΕΣΟ για ανάληψη διοργανώσεων, ισχύουν η βγαίνουν για τα μάτια του κόσμου για να βλέπουμε τι ωραίοι αγώνες θα γίνουν, εάν φυσικά ισχύσουν αυτές οι προδιαγραφές;
Διαβάστε Περισσότερα "Στοιχεία Πανελλήνιων Νεανικών"

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Απομονώστε τους

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Αναδημοσιεύουμε την Ανάρτηση-Καταγγελία-Ενημέρωση από το ιστολόγιο "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ" γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιες κινήσεις και αναρτήσεις θα αναγκάσουν κάποιους να καταλάβουν, ότι το άθλημα στηρίζεται στα παιδιά-αθλητές και στους αιμοδότες γονείς και όχι στους καρεκλοκένταυρους που μόνος τους στόχος είναι η διατήρηση της θέσης τους με κάθε μέσον και τρόπο.


Μεταφέρουμε σε κανονική ανάρτηση συμπληρωμένη με την απάντησή μας, την αναρτηθείσα το προηγούμενο Σάββατο στην κορυφή της σελίδας του ιστολογίου:  "Καταγγελία-Ενημέρωση" στην οποία ο υποδεικνυόμενος επί μία εβδομάδα τώρα δεν απάντησε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ερώτηση 1
Ποιός έφορος σκακιστικού τμήματος όταν στις 27.12.2010 η κλήρωση στα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα Αττικής έφερε αντιμέτωπα δύο παιδιά του ίδιου συλλόγου, ξεπερνώντας κάθε όριο ηθικής, αντικειμενικότητας και ίσης μεταχείρισης  πήρε ενεργό μέρος στην σκακιστική προετοιμασία του ενός εξ΄αυτών;

Ερώτηση 2
Ποιό σκακιστικό τμήμα συλλόγου των νοτίων προαστίων "βαπτίζει" ιδιωτικά τα μαθήματα που διοργανώνει σε επιλεγμένους σκακιστές του και αποπέμπει από αυτά τους μη αρεστούς στον έφορό του και στην παρέα του;

Απαντήσεις
Αναζητήστε στους παρακάτω συνδέσμους τα αγόρια και τα κορίτσια του ιστορικού που θα πάρουν μέρος στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά πρωταθλήματα σκακιού που θα διεξαχθούν στην Ερέτρια από 25/6 -1/7.

Μήπως οι συμμετοχές από το σκακιστικό τμήμα του  ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ δεν είναι έως τώρα ικανοποιητικές; Μήπως δεν βρήκατε καμμία;

Οι υπεύθυνοι του σκακιστικού τμήματος έχουν ασφαλώς σοβαρές ευθύνες για την περίπτωση αυτή και όχι μόνο. Συμπεριφορές σαν τις παραπάνω καταγγελθείσες είναι απαράδεκτες ιδίως όταν αφορούν μικρά παιδιά που έτσι αποδιώχνονται από το σκάκι και δυστυχώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο παρόν ιστολόγιο έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές στα ζητήματα αυτά τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά δυστυχώς οι "αρμόδιοι" κάνουν ότι και οι κυβερνώντες σε σχέση με τους "αγανακτισμένους" των πλατειών: ότι δεν ακούν ή ότι δεν καταλαβαίνουν.

Εάν δεν θέλετε τα παιδιά σας να αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα και να μην αξιοποιούν  βέλτιστα τον χρόνο τους, εάν βαρεθήκατε την αναξιοκρατία και τις λανθασμένες επιλογές στις οποίες κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη καν να εξηγήσει, εάν κουραστήκατε να παρακολουθείτε το ίδιο πάντα έργο "one man-show", εάν πιστεύετε ότι οι δοτοί δεν αρκούν , εάν είστε της γνώμης ότι το "διαίρει και βασίλευε" και η καλιέργεια αντιπαλότητας δεν προσφέρει στο σκάκι και στα παιδιά σας, προβληματισθείτε και απαιτείστε ουσιαστική συμμετοχή με δημοκρατικές διαδικασίες, με τη συγκρότηση επιτροπών στο σκακιστικό τμήμα σε συγκεκριμένους τομείς και με καθορισμένες αρμοδιότητες, στόχους και ευθύνες και τη στελέχωσή τους με τους γονείς και τους σκακιστές και όποιον άλλον επιθυμεί να προσφέρει, έτσι ώστε να μπουν επιτέλους οι σωστές βάσεις και να μην αποτελεί η βιτρίνα την αποκλειστική επιδίωξη.

ΥΓ: 
Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα σοβαρά για την δημοσίευση της υπόψιν ανάρτησης. 
Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να υπάρξει κάποια πίεση για να διορθωθούν τα λάθη, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και να αλλάξει κάτι εν τέλει προς το καλύτερο στο σκακιστικό τμήμα, αφού το να οχυρώνεσαι πίσω από τις δοτές καρέκλες και να μην συζητάς επί της ουσίας ή  μη χρησιμοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους που δίνουν τον χρόνο τους, τις γνώσεις τους και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν μη ενεργοποιώντας επιτροπές και μη αναθέτοντας τους καθήκοντα, είναι η γνωστή μέθοδος των κρατούντων για να μην γίνεται συζήτηση επί της ουσίας και να παραμένουν όλα όπως τα έχουν σκεφθεί, χωρίς καν να ενστερνίζονται τις όποιες καλές σκέψεις και ιδέες μπορεί να έχει κάποιος για να μην αμφισβητηθεί η αυθεντία και η παντοδυναμία τους. 
Πραγματικά πιστεύω (και το υποστηρίζω σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις που κατά καιρούς κάνω με σκακιστές και γονείς γονείς σκακιστών)  ότι οι αρμόδιοι του τμήματος προσφέρουν πολλά  και ότι  είναι χρήσιμοι. Δεν τα γνωρίζουν όμως όλα, ο χρόνος τους είναι περιορισμένος, δεν μπορεί ένας να τα κάνει όλα  και εν τέλει ποιός μπορεί να διαφωνίσει στο ότι:  
Πολλοί μαζί συνεργούντες μπορούν να πετύχουν πολλά και να κάνουν την διαφορά

To skakiwest θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Περιμένουμε καταγγελίες απ' όλους όσους βλέπουν κάτι παρόμοιο στο σύλλογό τους. Ήδη έχουμε κάποιες παρόμοιες καταγγελίες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιστολογίου για σωματείο της Αττικής που πρωταγωνιστεί στις διοργανώσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση κάποιων στοιχείων θα δημοσιευτούν όλα.
Διαβάστε Περισσότερα "Απομονώστε τους"

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΣΟ ΛΑΜΙΑΣ

8 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Σχόλιο στην ανάρτηση "ΕΣΣΚΕ & ΕΣΟ" μας ενημερώνει ότι οι πολυχρονεμένοι μας σύμβουλοι της ΕΣΟ έστειλαν έγγραφο στον ΣΟ ΛΑΜΙΑΣ για να τους ενημερώσουν ότι δεν θα αξιολογούν παρτίδες σε τουρνουά που είναι συνδιοργανωτής η ΕΣΣΚΕ. Μπράβο στην ΕΣΟ. Κύριοι του ΣΟ ΛΑΜΙΑΣ γιατί σας εκπλήσσει; Τι περιμένατε; Άλλωστε τι κάνετε εκεί στη Λαμία; Επειδή μαζεύετε τα παιδάκια και τους δείχνετε έναν άλλο δρόμο εκτός από την αποχαύνωση στην τηλεόραση και στις παιχνιδομηχανές πιστεύετε ότι κάνετε κάτι σπουδαίο; Πρέπει να το καταλάβετε. Βάλτε συνδιοργανωτές μία πίτσα, μία καφετέρια, ένα ξενοδοχείο, η όποιον άλλο φορέα ιδιωτικό ή μη έχετε στη Λαμία. Όλοι καλοδεχούμενοι. Προσοχή.

ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΣΣΚΕ

Τι δουλειά έχετε εσείς άλλωστε με μία Ένωση Σκακιστικών Σωματείων;

Αρκετά κύριοι. Πρέπει να τελειώσει εδώ αυτή η κοροϊδία. Μην αφήνετε την ΕΣΣΚΕ και τα σωματεία μόνα τους. Δείξτε έμπρακτα την αντίθεσή σας όλοι στο σκακιστικό χώρο. Κάνω μία πρόταση προς όλους που αγαπούν το σκάκι, για ένα ανοιχτό τουρνουά.

Έχει το κουράγιο η ΕΣΣΝΑ ή η ΕΣΣΝΘ-Χ, παραδείγματος χάριν, να συνδιοργανώσει μαζί με την ΕΣΣΚΕ ένα ανοιχτό τουρνουά με χαρακτηριστικά συμφιλίωσης όλων των σκακιστών με σύνθημα "ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ" ; Έχει τη διάθεση και το τσαγανό, ένα από τα μεγάλα σωματεία της Αθήνας, ΠΣ Περιστερίου, Φυσιολάτρης, ΑΕΚ, ΣΟ Αιγάλεω και οποιοδήποτε άλλο να διοργανώσει ένα ανοιχτό τουρνουά γιορτή στο σκάκι μαζί με το ΣΟ Λαμίας και συνδιοργανωτή την ΕΣΣΚΕ; Να δούμε μετά εάν θα έχουν οι κύριοι της ΕΣΟ το σθένος να ακυρώσουν και να μην αξιολογήσουν τις παρτίδες.

Έτσι κερδίζονται οι αγώνες και αποκαθίστανται οι αδικίες. Όχι με λόγια και σχόλια στα ιστολόγια. Τολμήστε και θα είμαστε όλοι μαζί σας.
Διαβάστε Περισσότερα "ΣΟ ΛΑΜΙΑΣ"

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Γιώργος Σουρής (1853-1919)

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ο Γεώργιος Σουρής (2 Φεβρουαρίου 1853 - 26 Αυγούστου 1919) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».

Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει παπά. Όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε, ο πατέρας του τον έστειλε υπάλληλο στο κατάστημα ενός θείου του σιτέμπορου στη Ρουμανία. Ο Σουρής βέβαια, που μόνο για έμπορος δεν έκανε, έγραφε κρυφά τους στίχους του στα κατάστιχα και μετά δύο μήνες αποχώρησε.

Όταν ήλθε στην Αθήνα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή. Δεν κατόρθωσε ωστόσο να πάρει πτυχίο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Για να βγάλει τον επιούσιο παρέδιδε μαθήματα και δημοσιογραφούσε.

Στις 2 Απριλίου 1883 έβγαλε το πρώτο φύλλο του «Ρωμηού», που ήταν μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Τον Αύγουστο έδωσε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά κόπηκε «μετά πολλών επαίνων», όπως σατιρίζει, στη μετρική.

Ο «Ρωμηός» κυκλοφόρησε ως το 1918, λίγο πριν το θάνατο του Σουρή, για 36 χρόνια και 8 μήνες, σε 1.444 συνολικά τεύχη. Το 1900, στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών, παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του.

Έγραψε και αρκετές έμμετρες κωμωδίες οι οποίες καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα της εποχής.

Το έργο του χαρακτηριζόταν από την ποιητική του γονιμότητα και την πληθώρα των στίχων του. Έγραφε πάντα καλοπροαίρετα σχολιάζοντας το λαό, τους άρχοντες, τους Βασιλείς, χωρίς ωστόσο να βρίζει. Συχνά αυτοσαρκαζόταν και έξοχο δείγμα αυτοσαρκασμού είναι το ποίημα «Η Ζωγραφιά μου».

Η γλώσσα του είναι μικτή. Χρησιμοποιεί πολύ τη δημοτική, αλλά συχνά στα ποιήματά του υπάρχουν αρκετές λόγιες λέξεις και φράσεις, για λόγους είτε μετρικούς είτε σατιρικούς. Είχε άλλωστε συγκρουστεί εντονότατα με τον Ψυχάρη και τους μαχητικούς δημοτικιστές των αρχών του 20ού αιώνα. Βεβαίως, κάποιοι τον είπαν στιχοπλόκο και κατηγόρησαν το έργο του υποστηρίζοντας πως στερείται ποιητικής αξίας ή ότι είναι εντελώς επιφανειακό.

Πέθανε το 1919 στο Φάληρο, και κηδεύτικε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού.

Πολλές φορές δημοσιευμένο το τελευταίο διάστημα, αλλά διαβάστε πόσο επίκαιρο είναι 100 χρόνια μετά. Σαν να μη πέρασε μια μέρα

Ανθολογία της Οικονομίας
Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,
νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
ταμεῖο δίχως χρήματα
καὶ δόξης τόσα μνήματα;

Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;
Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια,
κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια,
ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ
ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή.
Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν
ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί,
οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν
δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.
Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
Γι᾿ αὐτὸ τὸ κράτος, ποὺ τιμᾶ τὰ ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτὶρ στὰ χρόνια τὰ παλιά, σικτὶρ καὶ στὰ καινούργια!
Καὶ τῶν σοφῶν οἱ λόγοι θαρρῶ πὼς εἶναι ψώρα,
πιστὸς εἰς ὅ,τι λέγει κανένας δὲν ἐφάνη...
αὐτὸς ὁ πλάνος κόσμος καὶ πάντοτε καὶ τώρα,
δὲν κάνει ὅ,τι λέγει, δὲν λέγει ὅ,τι κάνει.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο,
ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.


Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει.
Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ
συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.
Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ
τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ».
Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς
σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς.

Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-
νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.
Δυστυχία σου Ἑλλάς, μὲ τὰ τέκνα ποὺ γεννᾶς.
Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Διαβάστε Περισσότερα "Γιώργος Σουρής (1853-1919)"