skakiwest@hotmail.com : Στείλτε οτι νομίζετε. Εδώ δεν χωράει λογοκρισία. Πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας για το χώρο του αθλήματος. Τα πάντα, εάν το θέλετε εσείς, θα δημοσιεύονται ανώνυμα ή επώνυμα. Eπίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εδώ, είναι ελεύθερο για αντιγραφή και αναδημοσίευση οπουδήποτε χωρίς την έγκριση κανενός.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ανοιχτή Επιστολή

27 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 
"ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
Σάββατο, 26 Μάρτιος 2011 09:11
 
Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ε.Σ.Ο., ως γονείς , διότι υποχρεώνουν παιδιά - μαθητές , που συμμετέχουν στους τελικούς αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι, να διαμείνουν υποχρεωτικά σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία.

Την βασική προκήρυξη
http://www.chessfed.gr/declarations/declarations213.htm που στάλθηκε στα σχολεία όλης της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας , ακολούθησε «συμπληρωματική» προκήρυξη http://www.chessfed.gr/declarations/declarations221.htm !! , την οποία, η Ομοσπονδία του Σκάκι απέκρυψε από το Υπουργείο Παιδείας και στην οποία αναγράφεται ρητά η απαίτηση υποχρεωτικής καταβολής σημαντικού χρηματικού ποσού, σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ιδιώτη, το οποίο σημειωτέον δεν σχετίζεται με το κόστος διοργάνωσης, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων να συμμετάσχουν στην τελική φάση του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι.Θεωρούμε ότι κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει έναν μαθητή , να διαμείνει υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο πληρώνοντας 80 ευρώ προκειμένου να συμμετέχει στο πρωτάθλημα σκάκι !

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα , γιατί προώθησε το Υπουργείο Παιδείας αυτού του είδους την οικονομική συναλλαγή στα σχολεία της χώρας; Είναι ενήμερη η Υπουργός Παιδείας ότι η συμμετοχή μαθητών στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι, εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους που θα επιβαρυνθούν σημαντικά, για να βγάλει κέρδος κάποιος ιδιώτης; Έχουν το δικαίωμα να αποκλείσουν μαθητές από τους αγώνες για οικονομικούς λόγους, την στιγμή που η ελληνική κοινωνία διέρχεται οικονομική κρίση και ενώ κάποιες οικογένειες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιβιώσουν; Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει λόγος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, μαθητών από την Αθήνα , την Εύβοια και τις γειτονικές περιοχές ,παρά μόνο αν το επιθυμούν.

Και εφόσον η διοργάνωση δεν είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ( όπως μας πληροφόρησαν τηλεφωνικώς αρμόδιοι υπάλληλοι ) γιατί αναλαμβάνει το Υπουργείο να διανείμει την εγκύκλιο για το σχολικό αυτό πρωτάθλημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, εξαπατώντας μας και καλώντας μας έμμεσα να καταβάλλουμε χρηματικά ποσά ;

Καθώς γνωρίζουμε το Υπουργείο Παιδείας δεν νομιμοποιείται να προωθεί εγκυκλίους στα σχολεία για δραστηριότητες, για τις οποίες άμεσα ή έμμεσα καλούνται οι μαθητές να πληρώσουν.

Το υπουργείο Παιδείας έχει τεράστια ηθική αλλά και νομική ευθύνη όταν προωθεί στα σχολεία, προκηρύξεις με πρωταθλήματα αγώνων που υποκρύπτουν οικονομική συναλλαγή.

Τα ονόματα των γονέων των μαθητών είναι στην διάθεσή σας. "
 
Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Μια απάντηση θα ήταν ευπρόσδεκτη. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι στη Χαλκιδική τόσα χρόνια οικογένειες με εξοχικά στην περιοχή δεν πλήρωναν για διανυχτέρευση. Και πολύ καλά έκαναν. Θα ήταν απαράδεκτο το αντίθετο. Αντίστοιχα υπάρχουν οικογένεις από την Αθήνα που έχουν εξοχικά στη Χαλκίδα και στην Ερέτρια. Γιατί πρέπει να πληρώσουν ξενοδοχείο; Ειδικά σε σχολικό πρωτάθλημα; Θα ήθελα να θυμηθούμε το διαφημιστικό φυλλάδιο της πίτσας-χορηγού στα σχολικά της Αττικής που έλεγε ότι για το σκάκι χρειάζεται μόνο μία σκακιέρα και πολύ λίγα χρήματα το μήνα για δάσκακλο. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.
Διαβάστε Περισσότερα "Ανοιχτή Επιστολή"

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σαν Σήμερα

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Τετάρτη 30 Μαρτίου σήμερα και θα ήθελα μέσα από αυτό το ιστολόγιο να ευχηθώ χρόνια πολλά σε έναν άνθρωπο που έχει δώσει και αναμένετε να δώσει πολλά ακόμη στο άθλημα που όλοι αγαπάμε. Στον Στράτο Γρίβα που, γενέθλια σήμερα, κλείνει τα 45 χρόνια. Εύχομαι υγεία, ευτυχία και διαύγεια πνεύματος για να συνεχίσει πολλές δεκαετίες ακόμα να μας προσφέρει το ήθος, την πραότητα και πάνω απ' όλα τις σκακιστικές του γνώσεις.

Επίσης θα ήθελα να αφιερώσω τα παρακάτω βίντεο σε δύο ανθρώπους που δεν είναι πια μαζί μας. Το πρώτο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον συγγραφέα της «Αυλή των θαυμάτων», της "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη, του "Ο Δράκος" και "Το ποτάμι" του Νίκου Κούνδουρου, "Το αμαξάκι" του Ντίνου Δημόπουλου, και το στιχουργό, σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις (Παραμύθι χωρίς όνομα), ο Μίκης Θεωδοράκης (Μαουτχάουζεν), ο Νίκος Μαμαγκάκης (Ο κύκλος με την κιμωλία)



Το επόμενο θέλω να αφιερώσω στον Νίκο Μπελογιάννη που ήταν ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη και η εκτέλεσή του έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, ενώ έμειναν στην ιστορία ως παράδειγμα υπερβολικής σκληρότητας των μετεμφυλιοπολεμικών αντικομμουνιστικών διώξεων.

59 χρόνια πριν, λοιπόν, εκτελέστηκαν, στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.10΄ τη νύχτα, οι τέσσερις μελλοθάνατοι (Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης) μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδί και τουφεκίστηκαν. Η ώρα και η ημέρα της εκτέλεσης ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη (οι εκτελέσεις γινόταν πάντα με το πρώτο φως του ήλιου και ποτέ μέρα Κυριακή) και φέρεται να έγινε τότε για να προλάβουν οι υπέρμαχοι της εκτέλεσης τυχόν απονομή χάριτος.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, η κυβέρνηση Πλαστήρα λαμβάνει περίπου 250.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο, με τα οποία πολλοί επώνυμοι και μη ζητούν τη σωτηρία του Μπελογιάννη. Ανάμεσά τους ο Σαρλ ντε Γκολ και σχεδόν όλες οι προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής ζωής, καθώς και 159 βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Πωλ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Πάμπλο Πικάσσο, ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι μερικά μόνο από τα ονόματα διανοούμενων και καλλιτεχνών που προσπαθούν να σώσουν τον Μπελογιάννη.

Παρέμβαση υπέρ του Μπελογιάννη έκανε και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων λέγοντας: «Έχω συγκλονιστεί από το ηθικό μεγαλείο του Μπελογιάννη. Το θεωρώ ανώτερο και από των πρώτων χριστιανών, γιατί ο Μπελογιάννης δεν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλουσα ζωή».

Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά
πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.
Μʼ  ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη  την αθανασία.
Μʼ  ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο  για να μη νυχτώνει.
Καλημέρα  σύντροφοι
Καλημέρα  ήλιε
Καλημέρα  Μπελογιάννη.

                                                   Γιάννης Ρίτσος (1952)


Διαβάστε Περισσότερα "Σαν Σήμερα"

Τελικά Σχολικά Αττικής

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Ν.Α., αφού συνεκτίμησε υπεύθυνα το μεγάλο πλήθος των συμμετοχών στα Περιφερειακά Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής 2011, τις εγγενείς ανεπάρκειες του ελβετικού συστήματος πέντε (5) γύρων για την ανάδειξη πλήρως αξιόπιστης τελικής κατάταξης, δεδομένων των συνθηκών, και την επάρκεια των διαθέσιμων πόρων (χώρων και διαιτητών) για τη διεξαγωγή της Τελικής Φάσης του Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος Αττικής 2011, σε συνεννόηση με τους συνδιοργανωτές αποφάσισε να δώσει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν σε όλους και όλες, όσοι/ όσες συγκέντρωσαν στα Περιφερειακά Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής 2011 τέσσερις (4) βαθμούς από πέντε (5) δυνατούς.

Τελείωσαν τα περιφερειακά σχολικά πρωταθλήματα Αττικής και το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν τα Τελικά Σχολικά Πρωταθλήματα Ομαδικά και Ατομικά. Μπορείτε να δείτε όλα τα στοιχεία στο ιστολόγιο που έφτιαξε η ένωση καθώς και τις προκρίσεις στα ΑΤΟΜΙΚΑ και στα ΟΜΑΔΙΚΑ πρωταθλήματα. Η πείρα των διοργανωτών πιστεύω πως εξασφαλίζει ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακό για παιδιά, συνοδούς και διοργανωτές.

Σωστή και η απόφαση την ένωσης για πρόκριση επιπλέον παιδιών σύμφωνα με την ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε στην αρχή της ανάρτησης. Αυτή η απόφαση θα προσθέσει 63 παραπάνω παιδιά στα Ατομικά πρωταθλήματα από τα οποία 61 στα δημοτικά και μόλις 2 στα Γυμνάσια, ενώ στα Νήπια και στα Λύκεια η απόφαση δεν ευνοεί κανένα συμμετέχοντα στα προκριματικά.

Τα περιφερειακά τελείωσαν με επιτυχία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με αυξημένη συμμετοχή από πέρυσι και αυτό είναι καλό για το άθλημα. Αυτό δείχνει πως η δωρεάν προσφορά (χωρίς παράβολο) αγώνων "τραβάει" γονείς και παιδιά στο να συμμετέχουν. Ειδικά σήμερα με την οικονομική συσχέρια που επικρατεί, όλοι ψάχνουν δωρεάν διεξόδους για να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους.

Στα ομαδικά Γυμνασίων και Λυκείων, πληροφορηθήκαμε πως υπήρξε πρόβλημα με ενστάσεις, εντάσεις και καθυστερήσεις. Η επιτροπή ενστάσεων αποφάσιζε ότι της ερχόταν πρώτο στο μυαλό κάνοντας δεκτή μία ένσταση που περιείχε ανακρίβειες για να την απορρίψει στο τέλος, ξεκινώντας νέος κύκλος αντιπαράθεσης, με επίκεντρο τον πρόεδρο της ΕΣΣΝΑ, ο οποίος, μάθαμε, κράτησε ουδέτερη στάση στο όλο θέμα προσπαθώντας να συμβουλευτεί τους ειδικούς. Σωστή η αντιμετώπιση του προέδρου.

Σχετικά με τη χορηγία γνωστής αλυσίδας πίτσας, πολύ κακό για το τίποτα. Περισσότερο με κέρασμα από τους διοργανωτές έμοιαζε παρά με χορηγία. Οι πίτσες ελάχιστες σε σχέση με τους παρόντες και με τους ίδιους τους διοργανωτές να μεταφέρουν τα "εδέσματα" με τα προσωπικά τους οχήματα στον προαύλιο χώρο των αγώνων με αποκορύφωμα τα ομαδικά σχολικά Γυμνασίων και Λυκείων και τον πρόεδρο της ΕΣΣΝΑ να αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το όφελος που είχε η ένωση από όλη αυτή την διαδικασία.

Άντε και του χρόνου κοκορέτσια στις αυλές χορηγία από τα Βλάχικα της Βάρης.

Διαβάστε Περισσότερα "Τελικά Σχολικά Αττικής"

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ομαδικά Σχολικά Δημοτικών

13 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα προκριματικά ομαδικά σχολικά πρωταθλήματα Αττικής των δημοτικών σχολείων, σε τρεις σκακιστικές περιφέρειες από τις εφτά.

Στην Ν.Φιλαδέλφεια με 26 ομάδες, στην Πεύκη με 19 ομάδες και στην Ελευσίνα με 7 μόλις ομάδες δημοτικών σχολείων. Πολύ καλές διοργανώσεις με έναρξη στην ώρα τους, χωρίς καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα ήρεμους συνοδούς και χαρούμενα παιδιά που ευχαριστήθηκαν το παιχνίδι.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως η επιτυχία αυτή επιτεύχθηκε από το μεράκι και το ακούραστο τρέξιμο των διοργανωτών και των ανθρώπων των σωματείων που διοργάνωσαν τους αγώνες, χωρίς, απ' ότι μαθαίνω, άλλης βοήθειας. Ελπίζουμε στα ατομικά αύριο αλλά και το άλλο Σαββατοκύριακο στους άλλους τομείς να έχουμε ανάλογη επιτυχία.

Επειδή όμως επιτυχία δεν γίνεται χωρίς τα παιδιά θα ήθελα να διαβάσουμε όλοι την σημερινή ανάρτηση-αναδημοσίευση στο πολύ ποιοτικό ιστολόγιο "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ" σχετικά με τους ανήλικους αθλητές και τα δικαιώματά τους. Πολύ καλή ανάρτηση που πιστεύω να ανοίξει ένα διάλογο σχετικό με ένα θέμα που αφορά και ταλαιπωρεί πάρα πολλά παιδιά.
Διαβάστε Περισσότερα "Ομαδικά Σχολικά Δημοτικών"

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης

1 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Σαν σήμερα πριν δεκαπέντε χρόνια, ο Οδυσσέας Ελύτης άφησε την τελευταία πνοή, αφήνοντας τον πολιτισμό και την ποίηση στην Ελλάδα σαφώς πιο φτωχή. Η αίσθηση είναι ότι χάσαμε όλα τα μελλοντικά του έργα που σίγουρα είχαν να δώσουν πολλά.

Ειδικά στη σημερινή εποχή του ΔΝΤ και της συγκεκριμένης πολιτικής του μνημονίου, της νέας κατοχής δηλαδή, τα έργα του θα ήταν ιδιαίτερα καυστικά. Αφιερωμένο σε όλους αυτούς, ξένους και ντόπιους, που μας θεωρούν τελειωμένους.

Απλά ξεσηκωθείτε. Κάθε λεπτό μας δίνεται και μία αφορμή. Φτάνει πια. "Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα" ΣΑΣ.


Διαβάστε Περισσότερα "Οδυσσέας Ελύτης"

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νέα Σκακιστική Κίνηση

10 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιστολογίου την παρακάτω ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης και όπως είναι φυσικό δημοσιεύουμε.

Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε κάθε ανακοίνωση, σχόλιο, παρατήρηση η διαφωνία και θα δημοσιεύει ότι έρχεται είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε σαν σχόλιο, ακόμη κι εάν μας βρίσκει αντίθετους.

Βέβαια το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επικροτούμε τις απόψεις και τις σκέψεις που διατυπώνονται και μπράβο γιατί υπάρχουν και παράγοντες στο άθλημα που ενδιαφέρονται για το καλό του αθλήματος αλλά και των αθλητών. 

Ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης
Όχι στη μετατροπή των σχολικών πρωταθλημάτων σε διαφημιστικό φορέα.
Η Νέα Σκακιστική Κίνηση καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής, η οποία μετατρέπει τα σχολικά πρωταθλήματα της Αττικής σε επιχειρηματικό διαφημιστικό φορέα, με επιπτώσεις στα παιδιά που συμμετέχουν.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΣΝΑ στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την πρακτική της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να παραδίδει τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα σε ιδιώτες διοργανωτές και σε ξενοδόχους, δυσχεραίνοντας αντί να διευκολύνει την συμμετοχή παιδιών από οικογένειες με περιορισμένα οικονομικά μέσα.

Φέτος κάνει ένα βήμα παραπέρα: θέλει να επιβάλλει την διανομή στους αγώνες φυλλαδίου που διαφημίζει μεγάλη αλυσίδα πίτσας. Το φυλλάδιο αυτό προσκαλεί γονείς και μαθητές να γίνουν πελάτες της με σύνθημα «βάλτε στη ζωή σας την καλή διατροφή»! Η προώθηση του «προϊόντος» συνοδεύεται από «ανταλλάγματα» όπως η διανομή δειγμάτων πίτσας στους χώρους των αγώνων!

Το «σκακιστικό μέρος» του φυλλαδίου, εκτός από ψευδοεπιστημονικές ιδέες (όπως « οι άνθρωποι που παίζουν σκάκι είναι κατά κανόνα έξυπνοι»), προωθεί απροκάλυπτα την εμπορευματοποιημένη αντίληψη για τον αθλητισμό, προετοιμάζοντας το γονιό-πελάτη ότι θα πρέπει να πληρώνει για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στον αθλητισμό.

Το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ είναι υπόλογο, επειδή:

§     Ανοίγει τις πόρτες των σχολείων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και μάλιστα ερήμην γονιών και εκπαιδευτικών.

§     Συμμετέχει στη διαστροφή της διατροφικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, περιφρονώντας για την υγεία τους.

§     Εκμεταλλεύεται τον ευάλωτο μαθητικό πληθυσμό ως διαφημιστικό στόχο. Τον μετατρέπει σε υποψήφιο πελάτη της συγκεκριμένης αλυσίδας και πιθανότατα στο μέλλον άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

§     Καθιστά συνυπεύθυνους και πλασιέ τα σκακιστικά σωματεία, τους Δήμους και τους οργανισμούς τους που συνδιοργανώνουν τα πρωταθλήματα.

§     Ευτελίζει το σκάκι και υπονομεύει την καταξίωσή του ως άθλημα.

Η δράση αυτή του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ αποδεικνύει το ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των παιδιών για άθληση και υγεία. Τα σωματεία, οι σκακιστές, οι φορείς των εκπαιδευτικών, οι γονείς έχουν ευθύνη να αντιδράσουν. Να καταδικάσουν την απαράδεκτη μεθόδευση της ΕΣΣΝΑ και να καταστήσουν υπόλογους όλους τους υπεύθυνους για αυτή. Να επιβάλλουν την ακύρωση της μεθόδευσης που εκμεταλλεύεται τα παιδιά και θίγει το σκάκι.

Αθήνα, Μάρτιος 2011

Νέα Σκακιστική Κίνηση
Διαβάστε Περισσότερα "Νέα Σκακιστική Κίνηση"

Σχολεία σε διάλυση

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Αγαπητοί αναγνώστες
σίγουρα θα γνωρίζετε τον αναβρασμό που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σχολεία συγχωνεύονται, καταργούνται και μεγαλώνουν ενώ οι μαθητές, ειδικά των δημοτικών, έχουν μια πικρή αίσθηση της διάλυσης του σχολείου τους.

Πιστεύω, και με αφορμή τα σχολικά πρωταθλήματα, η ένωση ή η ομοσπονδία θα πρέπει να εκδώσει μία ανακοίνωση συμπαράστασης και εναντίωσης σε αυτές τις συγχωνεύσεις και η οποία θα διαβαστεί σε όλους τους τομείς πριν την έναρξη των αγώνων ομαδικών και ατομικών. Το σκάκι όπως και κάθε άθλημα στηρίζεται στα παιδιά και αυτά τώρα έχουν ανάγκη από μία ανακοίνωση συμπαράστασης.

Εκτός όμως της ηθικής συμπαράστασης της ανακοίνωσης υπάρχει και ουσιαστική αιτία για την οποία όλοι θα πρέπει να είμαστε ενάντια στον εκπαιδευτικό Καλλικράτη. Δημιουργούνται σχολεία με 400 και 500 μαθητές που, ακόμη κι αν είναι 12θέσια, θα έχουν από 30-40 μαθητές μέσο όρο σε κάθε τάξη. Και σε συνδυασμό με τα σχολικά βιβλία του δημοτικού τα οποία θέλουν οπωσδήποτε καθοδηγητή για να μελετήσουν τα παιδιά, η γνώση θα είναι πολύ δύσκολη να αποκτηθεί από όλους.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση ανασφάλειας που υπάρχει σε όλους ας δώσουμε στα παιδιά την αίσθηση ότι κάποιος τα στηρίζει εκτός από τους γονείς τους. Ας αισθάνονται ότι η διοίκηση του αθλήματος που αγαπούν, είναι κοντά τους και σε εξωσκακιστικά θέματα.
Διαβάστε Περισσότερα "Σχολεία σε διάλυση"

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ομαδικό Σχολικό Γυμνασίων-Λυκείων

16 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Ανακοινώθηκε από την ΕΣΣΝΑ το ιστολόγιο που έχει δημιουργήσει η ένωση για το Ομαδικό Σχολικό Γυμνασίων-Λυκείων το οποίο θα διεξαχθεί σε μία φάση. Μόνο τελική. Πατήσαμε λοιπόν στον αντίστοιχο σύνδεσμο http://www.essna-sxoliko-omadiko.blogspot.com/ και.....οποία έκπληξη.

Νομίζαμε ότι κάναμε λάθος στον σύνδεσμο. Σίγουρα δεν είναι τυπογραφικό λάθος εκ παραδρομής; Σάββατο 26 Μαρτίου 2011; Την ίδια μέρα με τα προκριματικά των Ομαδικών των Δημοτικών Σχολείων σε τέσσερις τομείς;

Γιατί όπως ήδη ξέρετε, φαντάζομαι ότι ξέρετε αφού εσείς τα ανακοινώσατε, το συγκεκριμένο Σάββατο γίνονται τα Ομαδικά Δημοτικών στο Ελληνικό (Αθήνα-Νότιος τομέας), Περιστέρι (Αθήνα-Δυτικός τομέας), Πειραιά (Τομέας Πειραιά και νήσων) και Λαύριο (τομέας Ανατολικής Αττικής). Δηλαδή πάνω από το 50% του πληθυσμού της Αττικής.

Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν οικογένειες οι οποίες να έχουν παιδιά στο γυμνάσιο και στο δημοτικό ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τα οποία θέλουν να αγωνιστούν με κάποια ομάδα του σχολείου τους στα Ομαδικά Σχολικά; Εκτός και εάν για κάποιο λόγο θέλετε να εκδικηθείτε τους γονείς που έτυχε να έχουν παιδιά σε δύο η και σε τρεις διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πως μία οικογένεια θα μπορέσει να "τρέξει" τα παιδιά της το ένα στο Ομαδικό Σχολικό των Δημοτικών στο Περιστέρι για παράδειγμα και το άλλο στο Ομαδικό Σχολικό Γυμνασίων στο Τατόι; Αυτό πάλι δεν το κατάλαβα. Στο Τατόι;!!!! Άντε και του χρόνου στη Λάρισα. Αλλά ας πούμε ότι αυτό το ξεπερνάμε.

Πίστευα ότι η διοργάνωση των Νεανικών τα Χριστούγεννα ήταν μία κακή παρένθεση αλλά φαίνεται ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Αλήθεια στην επιτροπή που αποφάσισε αυτές τις ημερομηνίες υπάρχει κάποιος γονιός ή όλοι είστε απλά παράγοντες;

Βιάστηκα να αναφέρω σε προηγούμενη ανάρτηση ότι προβλέπω να είναι μία πολύ καλή, από άποψη διοργάνωσης, τα φετινά σχολικά πρωταθλήματα. Ίσως προσπάθησα να εξορκίσω το κακό γιατί είχα την εμπειρία που μας προσφέρατε στα Νεανικά. Αλλά πριν ο αλέκτωρρ λαλήσει τρεις φροντίσατε να με διαψεύσετε.

Κύριοι, για να σοβαρευτούμε, αλλάξτε την ημερομηνία και πραγματοποιήστε τα ομαδικά σχολικά των Γυμνασίων-Λυκείων την ίδια ημερομηνία με τα Τελικά των Ομαδικών των Δημοτικών Σχολείων. Τόσο απλό. Γιατί προβλέπω μεγάλη αναταραχή.

Εάν πάλι δεν μπορείτε και το θεωρείτε τόσο πολύπλοκο, δώστε την διοργάνωση εν λευκό σε κάποιο σωματείο με πείρα σε διοργανώσεις. Φυσιολάτρη, ΠΣ Περιστερίου, ΣΟ Αιγάλεω, Ζήνωνα, Κορυδαλλό και πολλούς άλλους.

Με αυτές τις κινήσεις πάτε το άθλημα μπροστά....με την όπισθεν.
Διαβάστε Περισσότερα "Ομαδικό Σχολικό Γυμνασίων-Λυκείων"

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Σχολικά Αττικής

0 ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
Οι αγώνες των Σχολικών Πρωταθλημάτων Αττικής φαίνεται, ότι θα είναι πολύ καλοί από άποψη οργάνωσης. Η ΕΣΣΝΑ, επιτροπή σχολικού σκακιού, ενεργοποίησε ιστότοπους, ανα τομέα, στους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν πληροφορίες για τους αγώνες της περιοχής τους. Αυτοί είναι, μετά και τις αλλαγές που έκανε η ένωση,
1. ΑΘΗΝΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟΝ ΣΟ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

2. ΑΘΗΝΑ-ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟΝ ΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

3. ΑΘΗΝΑ-ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟΝ ΑΟ ΠΕΥΚΗΣ
     http://essna-sxoliko-boreia.blogspot.com/

4. ΑΘΗΝΑ-ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΗΝ ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
     http://essna-sxoliko-dytika.blogspot.com/

5. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΝ ΑΟ "ΦΟΙΝΙΞ" ΑΓ. ΣΟΦΙΑ
    & ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΚΟ Ο.Σ.

6. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟΝ ΣΜΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

7. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟΝ ΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Σε αναμονή των προκηρύξεων, λοιπόν, ευχόμαστε τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων σε κάποιους τομείς να μην υπάρξουν φέτος.
Διαβάστε Περισσότερα "Σχολικά Αττικής"